Осолявате ли вашето бебче

• 15 907
  • 306
  •   1
Отговори
# 30
  • Под кривата круша
Не съм използвала сол при нито едно от децата си, но много майки продължават да го правят.  Rolling Eyes

# 31
В ореховите листа има много витамини и минерали. Едно време не всичко е било на хапчета и хората  са намирали лекове от природата.

Какви??

# 32
  • София
ореховата баня може да е хубава заради йода, но  пак казвам, не бих го правила с новородено.

# 33
  • Плевен
Познавам възрастни хора, които като бебета са били осолявани, но честно да ви кажа си миришат на пот и това е. Така, че и аз не виждам смисъл в това осоляване.

# 34
  • София
Познавам възрастни хора, които като бебета са били осолявани, но честно да ви кажа си миришат на пот и това е. Така, че и аз не виждам смисъл в това осоляване.

Не са ги осолявали достатъчно. Друго си е да ти сложат сол като бебе и после да се къпеш всяка неделя редовно.  Mr. Green

# 35
  • на последния етаж
Здравейте мами , искам да  попитам с тази тема дали осолявате вашите бебчета както едно време нас са ни осолявали

Извинявам се не се представих ,от скоро съм регистрирана в форума ,на 12 ,07,12г родих второто си дете, момиченце в Ветрен ,първото ми дете е момче и на 10г. , от Поморие съм,  и сега си припомням какво правих с него , а него го осолявахме с вечерната баня и за това сега питам дали ги осолявате децата или има нещо ново за това ,благодаря ви предварително
Не съм осолявала нито едно от децата си.

# 36
Едно време /1935 година/, бременната ми прабаба са я хванали родилните болки на нивата докато копаела или жънела, не знам точно. С каруцата са я закарали в кирпичената им къщурка, където на рогозката е родила баба ми. За тези мизерни условия, за да оцелее бебето, вероятно е било подходящо осоляването.
Но днес, в 2012 година, когато хората се разхождат в Космоса за кеф, да ми говорят глупости за осоляване и простотии...айде няма нужда.  Stop
Глупава и безотговорна работа. ooooh!

# 37
На голямото съм слагала щипка сол във водата мисля един път,още тогава неисках да слагам ама ме излъгаха бабите.На малката нищо не съм слагала,тоя път неможаха да ме убедят Mr. GreenПо-добре не се занимавай с глупости това са бабешки работи.

# 38
На мен точно това ми е чудно -  защо се е правело това. Чак пък толкова да ги е било страх от потта.  Засега не намирам нищо, освен вопли на майки.

# 39
  • София
Ами не е имало такъв избор на бебешка козметика, ако въобще е имало избор. Или защото за доста хора понятието "ежедневен душ" не е съществувало, не са имали бани в къщите си и в такъв случай е нормално човек да "ухае". Или просто поредната малоумна традиция наравно с ваденето от коритото за челюстта, рязането на гръбчето. Или нещо друго, за което в момента не се сещам.

ПП След справка с роднина на мъжа ми - точно потта е била причина.

# 40
Според мен не е само до потта или не защото са били деликатни откъм миризми, не и в ерата на нужниците.

Има още едно народно поверие, че хората от други етноси (цигани, евреи, в модерния вариант и китайци съм чувала) миришат лошо, дори да се къпят. Та може да е било от желание детето да не мирише "като другите", от нежеланите народи.

# 41
Ох, всяка година има по една такава тема. Не ви ли омръзна? Дори преди 10 г. педиатрите въобще не препоръчваха този метод.
Иначе Mamacita Bandida е права, дори баща ми твърдеше като бях малка, че българчетата ги поръсвали със сол, не осолявали (винаги си го представях като поръсване отгоре по главата с щипка сол Laughing), за да не миришели като циганите. Въпреки това нито той, нито майка ми или свекърва ми не са ми давали съвети за това, за което съм им много благодарна.
Апропо, авторката на темата въобще мярна ли се втори път или пусна бомбата и сега гледа сеира.

# 42
Е, как да се мерне, смее ли.

# 43
Е, как да се мерне, смее ли.
Защо да не смее? Казва едно благодаря ви за мнението и заключва темата.

# 44
  • Кърджали
Първото, което си помислих,беше "Пак ли?".
Спомням си първите дни в болницата след раждането на малката. Идват майка ми, сестра ми и баща ми да видят новородения член на семейството. И първото нещо, което майка ми изтърси беше "Сега като излезете от тук,първото нещо, което ще напарвите е да я осолите, нали знае?" .На майтап отвърнах "Аха, после го мажем с олио, малко чер пипер и във фурната на 240 градуса". Ама усетих, че не се шегува жената, та и изсъсках да не ми говори такива дивотии.  
Прибрахме се от болницата, майка ми идва уж да помага през деня ,че все пак бях със секцио. Е, цял ден ми опяваше как трябвало да осолим малката, иначе щяла да се изпотява и да мирише. Че и ме успокояваше как нейната братовчека са я осолили /да, онова натъркване хубаво със сол/, завили я в едно одеяло и хората се хванали на работа.Чак вечерта се сетили за нея, ма нищо и нямало видиш ли голяма жена станала. Използваше всички нейни приятелки да ми обясняват как съм вредяла на детето си като упорито не съм се съгласявала да го направя. Мъжа ми, като по съобразяващ се, се оказа между чука и наковалнята, не трябвало ли да се съгласим, все пак те повече знаели. Без да знам, звъннал да иска мнението на сестрите си по тоз въпрос, едната от тях така хубаво го насмела по телефона че повече не посмя да пита. В крайна сметка излъгахме майка ми, че сме я изкъпали в осолена вода, но детето се разревало зверски и с това се приключи.
Да, у нашия край се е спазвала тази традиция. Но досега не съм видяла нито един индивид, който да мирише на рози като се изпоти. Не вярвам и да видя. Но....щях да пиша нещо, ама доста грубо ще излезе, та да си замълча..В крайна сметка последното от което има нужда едно новородено бебе е сол /пък било то и във водата/ и други подобни дивотии.
Ив крайна сметка ще вземе ли някойда ми обясни полезните свойства на солта по отношение на бебето и бъдещия върастен човек? Трета година задавам този въпрос на всичко близко и далечно и единствения отговор който получавам е "Така трябва", убаво де, ама защо трябва?
.

Общи условия

Активация на акаунт