141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 771
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Никой ли не знае?

Докато сме на визова тематика, да попитам. Ако двамата родители кандидатстват за виза заедно, но единия е без работа към момента това дали ще е проблем? Вече са имали 5 годишни визи и са влизали и излизали по няколко пъти без нарушения.

# 196
  • Boston, MA
Kлеър, за родители ваши ли питаш? Т.е. хора на възраст? Не би трябвало да има проблем, но нямам особено силни данни.

So what, ходих на женска ваканция, починах си едно хууууубаво.  Grinning

# 197
So what, ходих на женска ваканция, починах си едно хууууубаво.  Grinning
на нашата Laughing италианска ваканция? Разказвай!

# 198
Kлеър, за родители ваши ли питаш?
Да, за моите родители. Не са много на възраст на по 52 са.

# 199
Клер, знаем.

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 04:42 от Solley.

# 200
Mersi за инфото, това е добра новина. Тя обаче сигурно сама е кандидатствала, друго си е единия като остава в Бг. Знам ли и аз какво ще им хрумне на имиграционните  Rolling Eyes

# 201
Клер, заедно с баща ми. Дишай дълбоко. Ще вземе виза.  Hug

# 202
Ааа супер, няма да го мисля значи.

# 203
  • WA, USA
Клер, и моите свекъри си взеха без проблеми преди години. Даже приказливата ми свекърва се изцепила пред интервюиращия, който я попитал какво ще прави цели шест месеца тук, че е безработна и й е скучно в бг да стои в къщи по цял ден. Свекърът ми е пенсионер по болест.

# 204
  • The QC to be!!!
Клер, на наши познати, роднина, предпоследна година в колежа в Бг. дадоха му виза за 1 ви път, на летището печат за 6 месеца. Споко, не би трябвало да им откажат. Стискаме палци.

# 205
Отовор от посолството.
Пак ще им пиша  Mr. Green

.....
Имаме най-добото желание да спазим закона и да осигурим нужните документи,но процесът не е добре изяснен и редица родители са резонно притеснени как ще си приберат децата.

Надявам се да адресирате горните въпроси,убедена съм че ако има попълнени примерни форми на страницата ви,това ще спести много часове ненужни спорове по телефона на служителите ви.

С уважение,

Анна Герджикова, Синсинати,Охайо

С извинение, че се намесвам в темата ви но по роднински съображения, живо ме интересува.

Бих искала допълнително да ви посоча един важен документ, който да цитирате при евентуални свободни интерпретации от страна на бг полицаи на летището.

Нормативния документ, който регламентира коментираната тема се нарича:

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1405 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧНИЯ ПАСПОРТНО-ВИЗОВ КОНТРОЛ НА ГРАНИЧНИТЕ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИ ПУНКТОВЕ
Издадена от Министерството на вътрешните работи
Обн. ДВ. бр.64 от 11 Август 2009г.

относимите членове са:
Чл. 15. (1) При ГПВК на малолетни и непълнолетни български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител.
(2) В документа по ал. 1 изрично трябва да е отразено съгласието на отсъстващия родител/родители, настойник или попечител малолетното или непълнолетно лице да пътува в чужбина. Подписът в документа трябва да бъде заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.
(3) При пътуване на организирани групи ръководителят на групата може по изключение да подпише декларация на ГКПП, с която се задължава да върне в Република България малолетното/непълнолетното лице след приключване на мероприятието.
(4) Не се изискват декларации по ал. 1, когато отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт.
(5) Не се изискват декларации по ал. 1 от отсъстващ родител, който не е вписан в удостоверението за раждане или е починал.
(6) На копия от документите по ал. 1 и 3 граничният полицай, извършващ ГПВК, полага граничен отпечатък. Същите се съхраняват на ГКПП за срок една година от датата на пътуване.
(7) При наличие на съмнение за действителността на представения документ се извършва допълнителна проверка.

Чл. 16. Разпоредбите на чл. 15 не се прилагат по отношение на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ от съответната държава.

Пълния текст на документа можете да намерите през гугъл като напишете заглавието.

На долния линк ще намерите адреси на лицензираните фирми за певод и легализация:
http://www.mfa.bg/bg/pages/view/75

Вероятно всичко това си го знаете и без мен, но за всеки случай го поствам тук, защото след 4 проведени разговора от мен с представител  на МВнР ми стана ясно, че твърде свободно се интерпретира пропусквателния режим от различните служители и елемента на лично творчество е твързе голям, а за въпросния документ, човека, с който говорих не беше запознат.

Поздрави и хубав ден

# 206
Fussi,мерси много за отделеното време. Я моите роднини как се притесниха да не им останем на главите в Бг Mr. Green, изтормозиха Външно.
Майтапът настрана,помолих Ф.като адвокат в родината да проучи изоснови проблема, к дискутираме вече на има няма 50 страници тук; това дето го е дала си го принтирам и добавям към 50603 документа,с които се надявам да мога да доведа америк.граждани в тяхната родина подир 3 седмици Laughing

# 207
# 208
  • Чикаго / София
Маймун, Стейси много е пораснала и е голяма красавица! Пу, пу, да ви е здрава и много щастлива.

Fussii благодаря за отделеното време и за информацията.

Клер, нашите родители не са идвали и двама заедно тук, но миналата година свекърва ми взе виза без проблем /по това време обаче все още работеше/. Тази година майка ми взе виза, пак без проблем. тя е пенсионерка. Успех на родителите ти и не мисля, че ще ги спрат.

# 209
Клер и моята майка (53) взе безпроблемно виза. Беше от ясно по- ясно, че ще гледа детето. На границата тук в Чикаго услужлива сънародничка беше казала на граничния, че идва точно с тази цел.

Фуси и аз благодаря за информацията.

Общи условия

Активация на акаунт