Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 006
  • 876
  •   1
Отговори
# 150
Признавам, ударихме го на бъзик, а темата е сериозна, и на момичето (не детето) хич не му е розово...

# 151
Всяка божа сутрин оставям бележка със задължения за вършене.
Например:
1. Измийте чиниите
2. Преместете дрехите от пералнята в сушилнята
3. Полейте цветята

Момиче на 10 и момче на 7 имам. Двамата си се разбират кой какво да свърши и няма драми.
Какво, крада им от детството ли?!
Това не е точно всекидневно задължение, по-скоро им поставяте домакински задачи, които да свършат. Аз правя абсолютно същото. Не искам от детето си да помни да измие всеки ден чиниите, нито като види пълна мивка да се сети само да ги измие - това е пълна глупост.

# 152
Нарочно го извеждам в нов пост.

ariimeri, ти поне хвалиш ли я за успехите в училище и благодариш ли й за помощта, която ти оказва? Защото и до ден-днешен майка ми сякаш не забелязва нищо положително, което съм направила, обаче има ли повод за критика - стой, та гледай. Изобщо, като те чета, доста прилики виждам.

Хваля я за успехите й в училище по-скоро на околните, но за домакинските задължения не, тъй като винаги аз или бащата намирам кусур,примерно измила чиниите ама после пак сложила една в мивката без да я измие.,защото вече била измила цялата мивка/говоря за мивката, не за съдовете/. А иначе цялата рода я смята по-скоро за мързелива, отколкото за много работлива. Всеки ден проверявам кои задължения за деня са извършени и смятам бележките за излишни, защото тя трябва да се научи да помни. Все пак един ден тя ще е стопанката на дома...тя е момичето у дома, както някой беше каза.
А какво мисли тя по въпроса - това са вечните спорове, тя винаги казва, че не забелязваме дори когато се е постарала, че всеки ден й натякваме колко е мързелива. Дори онзи ден моята сестра й каза нещо, от което тя много се обидила:"Ама теб сега ако те оженим, на втория ден ще те върнат като видят колко си мързелива и нищо не правиш!". Голяма разправия падна, как тя вършела толкова работа пък ние сме й викали мързелива само защото не може да готви.Иначе тя обича да готви сладкиши, но не обича да готви манджи. Но аз не й позволявам да готви сладкиши, а я карам да се научи на манджи.

# 153
  • София
Жено, ти си за психиатър.
Сериозно говоря.

# 154
  • Пловдив
Като не може да готви тя, мъжът й пък ще може. Наблюдавам в хората около себе си такава зависимост

# 155
  • волно калдъръмче
Не искам от детето си да помни да измие всеки ден чиниите, нито като види пълна мивка да се сети само да ги измие - това е пълна глупост.

Не бе, по-добре ще е като види, че профила във фейса е празен откъм разгологъзени снимки само да се сети да си го напълни; като си види нелакираните нокти само да се сети да си ги лакира; като си види покрития пъп само да се сети да си го покаже /същото се отнася и за прашките/  Flutter

А бе то домакинската работа си е бил направо бичът божи  Crazy

# 156
Много ми дожаля за това дете.
Дано да е устойчиво и не се  наврe в първия срещнат Ганьо да му подгъзва, както на родителите си, че мама каквито ценности му повелява...
А и друго ме впечатли: таткото как точно го задължи да мие чиниите и боклука да хвърля? С бои ли? Или и той с дуднене?
Давате ли си сметка, авторке, с това дуднене и обвиняване в мързел, как му създавате на детето едно отвратително чувство за вина? А наясно ли сте относно последиците в дългосрочен план от това чувство?
За мен по-големи поражения ще нанесе този ежедневен  психически тормоз, отколкото множеството неприсъщи задължения.
У дома никoй никога не ни е карал да правим каквото и да било със сестра ми. И двете знаем цената на хляба, аз обожавам да готвя, а тя да чисти и разтребва, без специално някой да ни е учил.

# 157
Нарочно го извеждам в нов пост.

ariimeri, ти поне хвалиш ли я за успехите в училище и благодариш ли й за помощта, която ти оказва? Защото и до ден-днешен майка ми сякаш не забелязва нищо положително, което съм направила, обаче има ли повод за критика - стой, та гледай. Изобщо, като те чета, доста прилики виждам.

Голяма разправия падна, как тя вършела толкова работа пък ние сме й викали мързелива само защото не може да готви.Иначе тя обича да готви сладкиши, но не обича да готви манджи. Но аз не й позволявам да готви сладкиши, а я карам да се научи на манджи.

Отврат.Аз не мога да готвя.Не ми се получава.Готвя, ама не е безумно вкусно.Майка ми-също е така, а е учена, учена, до припадък.Баща ми готви и не е върнал майка ми.Моят мъж също не успя да ме върне баш заради неготвене, друга му беше драмата-той искаше  жена с кариера, не слугиня над печката. WhistlingНещо не си в час и ще повредите детето.Горкото.Оставете я да направи сладкиш бе, като обича, как така няма да и давате?И я ПОХВАЛЕТЕ.Може да стане майстор-сладкар, а може и ядрен физик да стане, точно Манджите не са най-великата мисия на света.
Това дете го виждам как след 2 години, като завърши-ще избяга с мръсна газ от тези.Дано не се нахендри от зор на някой мързелив нехранимайко.

# 158
Все си мисля, че бабата е докопала компа или може би прабабата Twisted Evil Все едно слушам майка ми. Тя е на 79 и точно така говори, но  е изветряла, та не й се връзваме много . Ако си млада и говориш сериозно, тежко на децата. А ако я пратите снаха, няма да я върне никой, не бойте се. Ние такива не отглеждаме, не сме виждали и не очакваме. Приятна изненада ще е.

# 159
  • София
Ще го побъркате това дете! ДанО тогава останете доволни всички вкъщи!
Явно момичето все пак е костелив орех, още има сили да се съпротивлява, да търси връзка, има надежда за него. Надявам се за негово добро като завърши училище да се махне надалеч от тези отровни родители и роднити, за да не се превърне в майка си, че иначе тежкО му и и горкО!

# 160
     Нямам думи, горкото дете. Поело е голяма част от задълженията в къщи, а само упреци получава. Щели да го върнат ако се оженело, цялата рода го мислела за мързеливо. То щяло да е стопанката на бъдещия дом.  ooooh! Вие слугиня ли искате да стане дъщеря ви или човек със самочувствие? Повярвайте с такова насаждане на чувство за негодност и вина, нищо няма да постигнете. Най-много да го принудите да избяга от вас на 18-19 години и да се хвърли в ръцете на първия срещнат.
    Чудя се защо не успявам да публикувам, а то на всички преди мен едни и същи мисли са им минали през главите.

# 161
  • волно калдъръмче
Това дете го виждам как след 2 години, като завърши-ще избяга с мръсна газ от тези.Дано не се нахендри от зор на някой мързелив нехранимайко.
И аз си помислих същото.

# 162
Към авторката:
като иска момичето да приготвя сладкиши защо не и позволявате??? Мързеливите не им се приготвят сладкиши   Thinking Мързеливите не мият мивки  Mr. Green  А безработната сестра да си спести коментарите кой ще го върнат  hahaha че тя не е цъфнала и вързала

# 163
Към авторката:
като иска момичето да приготвя сладкиши защо не и позволявате??? Мързеливите не им се приготвят сладкиши   Thinking Мързеливите не мият мивки  Mr. Green  А безработната сестра да си спести коментарите кой ще го върнат  hahaha че тя не е цъфнала и вързала

Защото съм убедена, че ще оплеска всичко

# 164
Май тази тема наистина е майтап .... вече започвам сериозно да се съмнявам.

Общи условия

Активация на акаунт