Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 244
  • 876
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Рядко пиша в подобни теми, но тази някак не мога да подмина. Стана ми страшно мъчно за детето. Не само заради цялата домакинска работа, която е задължено да върши, а за това, че не получава добра дума от родителите си, а само критики и нови задължения.

На авторката искам да кажа, че има ЗЛАТНО дете. Защо обаче го хвалите само пред другите хора, а за него остават упреците? Детето заслужава да бъде ОЦЕНЕНО от вас, родителите, а не от другите.
Ако поне малко му показвате, че се гордеете с постиженията, с амбициите и с мечтите му, мисля, че отношенията ви биха били по-различни.

Предполагам, че правите всичко това за добро, но внимателно помислете как се чувства дъщеря ви - дали не е обидена от непрекъснатите упреци, дали не й се иска да я похвалите понякога, да почувства, че сте зад нея в амбициите й? Мислите ли, че й правите добро, като й внушавате, че трябва да придобие определени умения, за да е "доволен" бъдещия й съпруг? Това ми се струва някакъв абсурд.

Дъщеря ми няма още 7 г. и виждам как й грейват очичките, когато САМА реши да ми помогне в чистенето и получи похвала, че се е справила чудесно. Това е най-големият й стимул следващия път да се включи пак.

Силно се надявам авторката да преосмисли отношението си към дъщеря си  Praynig Praynig Praynig

# 406
  • София
Е, Дени, разочароваш ме  Grinning. Не прочете ли темата??? С толкова много задължения, които има сега - спокойно може да върти баклави и къща през деня и да кара нощни смени като хирург

# 407
Повечето сте много крайни и откровено заядливи! Чак се чудя как авторката не е поискала заключване на темата?! А поспрете се, ако искате да помогнете - направете го със съвет, ако ли не ...

По темата - не мисля, че са и чак толкова много задълженията на тинейджърката, ако погледнем през призмата как живеехме ние едно време. НО ако погледнем през погледа на съвременните родители гордо възпитаващи търтеи детето вЕрно е Пепеляшка.
Това е трайна тенденция в западното възпитание през последните 20-тина години, пък после се чудим защо е оромна безработицата сред младото поколение и защо никой не ги иска, а живота ги тика в ъгъла. Четем програми на ООН и Еворсъюза как аджеба на по 25 да ги научим, че парите за да ги извадиш от банкомата някой трябва първо да ги вкара там, че "тате носи, мама меси" е до време.

С други думи, авторке, не придиряй на детето, добро ти е, добре си го възпитала до сега, май е време да я поотпуснеш като включиш и малката разтоварвайки голямата. Колкото до готвенето - има време, а и да не се научи не е болка за умирачка. Важно е да запазиш добри и близки отношения с детето през следващите няколко години, ако сега я изпуснеш, може никога да не я догониш.

# 408
  • София
Повечето сте много крайни и откровено заядливи! Чак се чудя как авторката не е поискала заключване на темата?! А поспрете се, ако искате да помогнете - направете го със съвет, ако ли не ...

По темата - не мисля, че са и чак толкова много задълженията на тинейджърката, ако погледнем през призмата как живеехме ние едно време. НО ако погледнем през погледа на съвременните родители гордо възпитаващи търтеи детето вЕрно е Пепеляшка.
Това е трайна тенденция в западното възпитание през последните 20-тина години, пък после се чудим защо е оромна безработицата сред младото поколение и защо никой не ги иска, а живота ги тика в ъгъла. Четем програми на ООН и Еворсъюза как аджеба на по 25 да ги научим, че парите за да ги извадиш от банкомата някой трябва първо да ги вкара там, че "тате носи, мама меси" е до време.

С други думи, авторке, не придиряй на детето, добро ти е, добре си го възпитала до сега, май е време да я поотпуснеш като включиш и малката разтоварвайки голямата. Колкото до готвенето - има време, а и да не се научи не е болка за умирачка. Важно е да запазиш добри и близки отношения с детето през следващите няколко години, ако сега я изпуснеш, може никога да не я догониш.

Това е постът, който най-много ми хареса в цялата тема - без излишни нападки, без иронизиране, с оценяване на направеното от родителите, със съвет за намаляване на товара от домашни задължения, с най-основната насока да съхранят отношенията си през най-рисковите години на пубертета.... Grinning

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 16:04 от eine in Rente gegangene Nixe

# 409
Ели, с цялото ми уважение, ама не си права.Съвети се дадоха.А и аз дете съм била и също помня.Помня как всички около мен с подобни родители драснаха след бала си.Една част попаднаха на темерути-мъже.От трън та на глог му се вика.
Моите деца имат задължения.Но голямата ми дъщеря да я карам да къпе и храни малката...да слага на баща си маса...и прочее, да и се присмиваме на мечтите -сори, ако го направим, сама ще кажа на детето си да избяга от нас, ако сме такива-да убиваме мечтите и да не го насърчаваме.Доводи от сорта-защото си жена, не ставаш за това и онова са ужасни...
Познавам доста днешни тийнове, които прекрасно знаят цената на труда и от къде идват парите в банкомата точно, не си права. Peace

# 410
Апропо - бъдещите свекита какво мислят по въпроса за снахата-хирург? Май не са много съгласни. Кой ще върти баклавите вкъщи?

Много положително мислим и сме съгласни.   Hug
Взимаме го това моме веднага. От него чистенето и прането, от сина - готвенето и гладенето. Тъкмо преди няколко дни се похвали, че гладен нямало да умре - само месо можел да сготви по над 20 различни начина. Ние пък с баща му го репликирахме, че то готвенето лесна работа, трудното е да се напълни хладилника. И че ако пълненето на хладилника не е проблем, готвенето е бял кахър - има и ресторанти, все пак.
Та в този случай и този проблем е разрешен - снахата-хирург ще пълни хладилника.  Mr. Green
Спокойно де, не с човешки карантии, ами защото лекарските заплати в Германия са добри.  Peace
Дано се разберат и по въпроса за турските сериали, че там може да възникнат големи семейни драми.  Thinking
Да се надяваме, че от чистене и опериране на снахата няма да ѝ остане време за телевизия.  Praynig

ПП .Ели., не виждаш ли, че народът със засилка и радост се мята на ролбата? Скоро пързалка не беше набирала май толкова страници.  Laughing

# 411
  • София
не съм съгласна, Ели, че заради това била младежката безработица! За младежката безработица причините се коренят в глобалната икономика и политика, не в самите младежи или възпитанието им. И не е вярно, че всички деца по наше време са били възпитавани като описаното от авторката. Някои деца така бяха възпитавани, и драснаха от бащиния дом по бързата процедура. Някои момичета, заради това, че са отгледали брат или сестра, дълго време не искат да стават майки, защото те вече на деца са се нагледали, също не искат и да се женят, защото и на слугуване са се наслугували. По мои лични наблюдения най-добре с живота и най-леко минават "Мими"-тата, а не тези, дето са блъскали като малки пред мивката или с мотиката.

# 412
Ели, с цялото ми уважение, ама не си права.Съвети се дадоха.А и аз дете съм била и също помня.Помня как всички около мен с подобни родители драснаха след бала си.Една част попаднаха на темерути-мъже.От трън та на глог му се вика.
Като от едно от такивата деца и с множество подобни приятелки - е, абсолютно е така. До една си изпораждахме децата на 19-20 и сме разведени.
Този модел на възпитание е за общество, в което жените не трябва да работят и да носят кинти вкъщи.

# 413
  • София
Като че ли има нещо такова с децата, които много са били юркани у дома. Аз не мога да кажа, че чак са ме скъсвали от работа, но уикендите задължително имахме грамадно чистене, някаква селскостопанска работа като й е сезон (още помня един 24 май, когато не ме пуснаха да изляза с приятелки, че имаше да се берат череши. и майка ми го помни впрочем и до ден днешен й е супер кофти, че тогава го е решила това по този начин, дава си сметка сега).
Сега колкото и да обичам да ми е чисто, трябва не знам какво да стане, че да хвана прахосмукачката. Като живеех сама имах жена, която чистеше, после мъжа ми го пое това задължение. Той от своя страна никога не е бил каран да върши домакинска работа, но пък е заживял от рано в общежитие в друг град и се е научил сам. Сега вижда мръсотията с много по-рентегново от моето око и си действа.
Виж, за готвене никога не са ме карали, пък сега обожавам да се занимавам с това.

# 414
Сийо, някой нагоре писа,че персонажа е реален, нещо даде глас и за историята.Ако и да е пързалка-още по-добре. Grinning
Бърди, то иде реч не за юркани, а за подценявани, вечно хулени, въпреки успехите-все недоволни родителите, неподкрепящи в истинския смисъл на думата.Някой обясняваше, как и били платили сертификатите.Голям праз, след като и се подиграват на мечтите и целите.Познавам и достатъчно без да са им платили, а искащи-днес е достъпно, възможно и реално-има стипендии, границите са отворени.Достатъчно е майката да каже-браво, дъще, вярвам, че ще успееш, ще се радвам за теб-и детето е тръгнало.Познавам такива-замина детето миналата година, след гимназия, със стипендия, научи си езика тук малко, на място-идеално-и без баща и да е плащал курсове, сертификати, чудеса...

# 415
  • София
Като от едно от такивата деца и с множество подобни приятелки - е, абсолютно е така. До една си изпораждахме децата на 19-20 и сме разведени.
Този модел на възпитание е за общество, в което жените не трябва да работят и да носят кинти вкъщи.
Ах, модели, не трябва да робуваме на такива. Не съм била от тези деца, не са ме товарили с нищо, даже си бях откровена мързеливка що се отнася до домашни задължения (не и за учене). Blush  Ожених се обаче също  на 20, но не за да бягам от дома си или от натоварване по какъвто и да е начин. Научих се да се справям постепенно с  чистенето и готвенето, родих децата си на 23 и 26, завърших си спокойно образованието и 18 години по-късно не съм разведена. Mr. Green А сега де..

# 416
Ама дори и това бе, как-разбира се.Факт е, че НЕ е Нужно момичето да Умее да готви...предварително.Когато и дойде и мъжа и желанието-няма еннахранени да останат.Абсурдно е като мисъл даже.

# 417
Сийо, някой нагоре писа,че персонажа е реален, нещо даде глас и за историята.Ако и да е пързалка-още по-добре. Grinning
Бърди, то иде реч не за юркани, а за подценявани, вечно хулени, въпреки успехите-все недоволни родителите, неподкрепящи в истинския смисъл на думата.Някой обясняваше, как и били платили сертификатите.Голям праз, след като и се подиграват на мечтите и целите.Познавам и достатъчно без да са им платили, а искащи-днес е достъпно, възможно и реално-има стипендии, границите са отворени.Достатъчно е майката да каже-браво, дъще, вярвам, че ще успееш, ще се радвам за теб-и детето е тръгнало.Познавам такива-замина детето миналата година, след гимназия, със стипендия, научи си езика тук малко, на място-идеално-и без баща и да е плащал курсове, сертификати, чудеса...

Друго си е да вземеш сертификат, с който ще те приемат в чужбина да следваш, друго си е да тръгнеш без.

# 418
АКо изобщо тръгнеш, след такъв СТИМУЛ от МАМА.

# 419
Нищо подобно няма, това е абсурдно просто.Нищичко....Детето, за което говоря замина без сертификати...Толкова мното програми има сега, че не е истина просто...След гимназия...дано будното ви дете остане все така будно покрай вас.Или дано замине, не знам.Наистина няма значение какво сте му платили.Убедена съм, че един ден, може това да се обърне срещу него-ще и кажете-аааа, ама ние ти платихме курса-целувай ръка и ела ни гледай на старини, напусни да ни гледаш...Дано не стане.

Общи условия

Активация на акаунт