Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 788
  • 876
  •   1
Отговори
# 735
Това с нарочното разхвърляне на нещата на децата, и то по земята, е гадно на квадрат! Унизително е. Много ми се иска на теб така някой да ти събори нещата по земята, защото не си ги подредила когато и както той е поискал. Напримера съпругът ти да го направи, или шефът ти на работа. Интересно, какво ли би направил мъжът ти, ако неговите неща така разхвърляш по земята! Бас държа, че ще пуснеш тема "той ме удари"! И ще е прав.
Все повече изумявам на какви гадости са способни ужким любящите родитали само и само да наложат волята си!  ooooh!

Не налагам начин на подреждане и не мисля, че унижавам някого. А не е ли унизително да си гледа вестник и да го зареже на пода в хола, та аз да го прибера? Или не е ли унизително като извади от хладилника нещо, да трябва да прибирам и мия след него? Мисля, че на тази възраст би трябвало да се сеща, че мама не е слугиня и трябва да й помагаме. Много рядко, ама наистина много рядко с думи и обяснения стигаме до консенсус по въпроса, че каквото си измърляме, трябва да си го почистим. Защо аз да трябва да му мия тоалетната, а той да не може да си събере учебниците от пода? Ако сам не се грижи за нещата си, кой трябва да го прави? Не го карам да подрежда нашия гардероб, нито да чисти хладилника. Има свободата да си слага нещата където и както си иска. Но когато подредбата започне да пречи да се намират разни неща, значи нещо не е наред.
А по отношение на това - ако някой разхвърля моите неща - случвало ми се е и не съм се чувствала унижена от това, а засрамена, че не съм го свършила или поне не е било както трябва (говоря и за работа и за в къщи). Както 1 кг. "мои" чушлета бяха изхвърлени, така и два "негови" кабела се озоваха в кофата. И не, не водим война. Подсещаме се един-друг, че обсебването на пространства в къщата не е приятно за останалите. Всеки има свое кътче, което си е само негово и е ДЛЪЖЕН да се грижи то да не пречи на останалите.
Така и сина ми - неговото кътче е стаята му и ако аз нямам право да искам от него да си го поддържа, то не би трябвало да се изисква от мен да му пера хавлията или да му сменям чаршафите. В крайна сметка аз искам да имам достъп до тази стая, ако трябва да му измия стъклата, напр. Сам не се сеща да изчисти, с повтаряне също не става, пари за стимул за такива неща няма да дам, защото ще трябва и на мен да се плаща и играта много загрубява.
Така или иначе при нас този метод действа безотказно и никой на никого не се сърди. Не бях длъжна да се оправдавам, а обясних нещата, защото са мислени и обсъждани, а не първосигнални.

# 736
  • гр. София
Това с нарочното разхвърляне на нещата на децата, и то по земята, е гадно на квадрат! Унизително е. Много ми се иска на теб така някой да ти събори нещата по земята, защото не си ги подредила когато и както той е поискал. Напримера съпругът ти да го направи, или шефът ти на работа. Интересно, какво ли би направил мъжът ти, ако неговите неща така разхвърляш по земята! Бас държа, че ще пуснеш тема "той ме удари"! И ще е прав.
Все повече изумявам на какви гадости са способни ужким любящите родитали само и само да наложат волята си!  ooooh!

Не налагам начин на подреждане и не мисля, че унижавам някого. А не е ли унизително да си гледа вестник и да го зареже на пода в хола, та аз да го прибера? Или не е ли унизително като извади от хладилника нещо, да трябва да прибирам и мия след него? Мисля, че на тази възраст би трябвало да се сеща, че мама не е слугиня и трябва да й помагаме. Много рядко, ама наистина много рядко с думи и обяснения стигаме до консенсус по въпроса, че каквото си измърляме, трябва да си го почистим. Защо аз да трябва да му мия тоалетната, а той да не може да си събере учебниците от пода? Ако сам не се грижи за нещата си, кой трябва да го прави? Не го карам да подрежда нашия гардероб, нито да чисти хладилника. Има свободата да си слага нещата където и както си иска. Но когато подредбата започне да пречи да се намират разни неща, значи нещо не е наред.А по отношение на това - ако някой разхвърля моите неща - случвало ми се е и не съм се чувствала унижена от това, а засрамена, че не съм го свършила или поне не е било както трябва (говоря и за работа и за в къщи). Както 1 кг. "мои" чушлета бяха изхвърлени, така и два "негови" кабела се озоваха в кофата. И не, не водим война. Подсещаме се един-друг, че обсебването на пространства в къщата не е приятно за останалите. Всеки има свое кътче, което си е само негово и е ДЛЪЖЕН да се грижи то да не пречи на останалите.
Така и сина ми - неговото кътче е стаята му и ако аз нямам право да искам от него да си го поддържа, то не би трябвало да се изисква от мен да му пера хавлията или да му сменям чаршафите. В крайна сметка аз искам да имам достъп до тази стая, ако трябва да му измия стъклата, напр. Сам не се сеща да изчисти, с повтаряне също не става, пари за стимул за такива неща няма да дам, защото ще трябва и на мен да се плаща и играта много загрубява.
Така или иначе при нас този метод действа безотказно и никой на никого не се сърди. Не бях длъжна да се оправдавам, а обясних нещата, защото са мислени и обсъждани, а не първосигнални.

Напълно съм съгласна.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 21:02 от Leila

# 737

Напълно съм съгласна.  Simple Smile

С кое?

# 738
Ехей, какви сложни проблеми имате. При нас също повтарям, но обикновено след втория път има резултат, понякога няма нужда да повтарям, а откакто съм бременна не ме оставят да вършея много-много Simple Smile Не знам, ама някак си сме се научили да съжителстваме без драми и в хармония, въпреки набиращия скорост пубертет на щерката. При нея проблемът е, че е почнала да се обижда на щяло и нещяло, но мисля си е баш от пубертета.
Имах проблем преди време, когато майка ми живееше с нас. Е тогава в един момент ми идваше да се гръмна. Просто това, че 2 жени в една кухня не се събират го изживях на 100%. Тя си ме третираше като ученичка-слугиня, както си правеше още откак бях в 3ти клас. Не си мръдваше пръста за нищо, с оправданието че работела, ама и аз също не съм спирала да работя. И отделно раздаваше нареждания. Изобщо, мисля, че с всяка свекърва ще се спогодя по-лесно след такава майка.
Не ме разбирайте погрешно - иначе не са ни лоши отношенията. Даже направо са в разцвет, откакто не споделяме една кухня. На аз си знам, че освен на финансова помощ (евентуално, ако се наложи) от нея на нищо друго не мога да разчитам.

# 739
  • гр. София

Болднах нещата, с които съм съгласна.  Simple Smile

# 740

Болднах нещата, с които съм съгласна.  Simple Smile
С болднатото, и аз съм съгласна, каквo е в действителност е друг въпрос Rolling Eyes

# 741
При мен с дъщеря на 11 - чисти си стаята 1 път седмично, ако има желание, понякога приятно ме изненадва с измити чинии, слага масата за вечеря, не готви, няма желание да се научи, пере си бельото. За почистването, както и при другите с неколкократни напомняния. Докато бях на нейните години, че и докато беше жива баба ми не съм мила чинии- защото, както казваше баба ми- Цял живот ще миеш чинии, пази си ръцете. За това и не настоявам дъщеря ми да мие чинии.

# 742
При мен с дъщеря на 11 - чисти си стаята 1 път седмично, ако има желание, понякога приятно ме изненадва с измити чинии, слага масата за вечеря, не готви, няма желание да се научи, пере си бельото. За почистването, както и при другите с неколкократни напомняния. Докато бях на нейните години, че и докато беше жива баба ми не съм мила чинии- защото, както казваше баба ми- Цял живот ще миеш чинии, пази си ръцете. За това и не настоявам дъщеря ми да мие чинии.

Правилно,от много миене на чинии,кожни обриви получих.Така че смело с технолигите напред-съдомялни машини.

То и свекърва ми се чедеше как не пера на ръка ,ама откакто има автоматична такава ,разбра. Joy

# 743
  • Пловдив
Аз с миенето на чинии нямам проблем, даже ми е приятно - особено когато се чудя какво да правя. А пък майка ми преди години се чудеше (може и ученичка да съм била, но студентка със сигурност) за нещо, което пусках в пералнята - ама пусто не помня какво беше. Обаче и тя се изучи, че дори бельото и чорапите могат без проблеми да се пускат.

Авторката, как вървят нещата при вас? Надявам се, че успявате да се справите

# 744
Почакай да стане на 13!  Wink
Купчина дрехи на кълбо не са ми падали в краката, но и аз не съм им подреждала гардероба поне от година. Оставям изпраните и изгладени дрехи по леглата им и те  си ги прибират когато и както сметнат за добре. За моя радост се сещат да не слагат обличани дрехи при изпраните.
[/quote
... и за това ми се случва няколко пъти да изпирам необличана дреха. Трупа ги на леглото, докато не стане каша-и накрая хваща целия куп и айде в коша за пране. Иначе е като примадона-преди да излезе се сменят някоко аутфита, После съкън да не се размести някой косъм по главата му, и накрая се лъскат маратонките. Радва ме, разбира се, ама съм му казвала, че си мечтая някоя девойка да види как стаята му контрстира с външния му вид.
Тази темичка много, много ми харесва, а и аз намерих мнения и съвети, които да приложа при нас. Харесва ми също готовността на авторката за промяна.  bouquet

# 745
Защо все повече започва да ми се струва, че авторката си прави социални експерименти във форума. Първо задълженията на дъщеря и а по- късно и тези на мъжа и. Ако наистина е от помашкото или турското население което живее в българия, то там традициите, нравите и начина им на живот са толкова закостенели , че едва ли ще накара мъжа си да се промени начина на живот само защото някой я съветва нещо във форума. По скоро съм склонна да вярвам, че и е интересно мнението на хората по зададените от нея теми в което няма нищо лошо, но не ми се вярва да иска и даже да промени начина на живот на семейството и рода си само защото някой който не е в тяхното общество я съветва какво да прави.

# 746
Напротив, жената няколко пъти каза, че иска да промени нещата и да бъде модерна майка.
И в другите и теми се интересува какво да прави по  отношение на детето,
а че мъжа и няма да се промени е отделен въпрос. Peace

# 747
  • Пловдив
Може и да не промени мъжа си, но поне може да има късмет с дъщеря си. В последните й постове в темата каза, че са се разбрали за някои от нещата

# 748
Радва ме, разбира се, ама съм му казвала, че си мечтая някоя девойка да види как стаята му контрстира с външния му вид.

Откажи се.  Laughing
Милиони пъти съм питала сина си не го ли е срам да говори по скайп с включена камера и момичето отсреща да вижда кочината зад гърба му. И милиони пъти ми се отговаря, че стаята му била цвете в сравнение със стаите на момичетата.
Ще има да ме четете по форумите в жалбите на някоя бясна снаха... Но поне вие сте ми свидетели, че съм го научила на всичко, пък.  Crossing Arms
Може да чисти, да готви, да глади, даже съм му открила дълбоко пазената от жените тайна на пускането на автоматичната пералня. А дали ще го прави, от жена му зависи. Ако тръгне още отначало да му се доказва като перфектна домакиня, да не е луд да се включва и той? Ще си лежи на диванчето с бирата, разбира се, щом има кой да се гърби с всичко. И аз да съм, и аз така ще правя.  Whistling

# 749
Напротив, жената няколко пъти каза, че иска да промени нещата и да бъде модерна майка.
И в другите и теми се интересува какво да прави по  отношение на детето,
а че мъжа и няма да се промени е отделен въпрос. Peace
  Аз разбирам, че иска да е модерна майка, но ако не излезе от обкръжението в което живеят ще и бъде много трудно да промени каквото и да било. И понеже преди години работата ми беше свързана с пътуване из техните райони знам горе- долу за начина им на битуване и затова си мисля, че  трудно ще го постигне точно по този начин. Поради това допускам, че е социален експеримент, а и истината е че темата се разви и се получи интересно събеседване.

Общи условия

Активация на акаунт