Отговори
# 135
  • София
Little Evil   аз останах с впечатление, че ти си твърдо за секцио при второто си раждане, заради неприятностите и последствията от първото. След последния ти пост обаче оставам с впечатлението, че все пак ако нещата са благоприятни за нормално си склонна да го издържиш? А мислиш ли че последващата операция за повдигане ще е достатъчно добра...Все пак щом имаш доста жени в рода с подобни проблеми от раждания, вероятно си запозната и с операциите, които се правят за повдигане... Rolling Eyes

Ще го издържа, къде да ида, ще бъда с нормален избор на екип през фонд в читава болница. Нямам познати лекари и излишни пари, за да ми правят някъде секцио по желание, платено под масата.

Повдигането трябва да се направи, иначе последствията са неприятни, далеч не само от сексуално естество- ставаш като бабичка с памперс, а още нямаш 30. Някои от родата са си правили, други не и си носят последствията  Sick.

# 136
Little evil, в повечето болници в София можеш да платиш за оперативно родоразрешение по желание на касата на болницата и да получиш фактура и касова бележка, т.е. не се налага да има нещо "под масата".

А относно повдигането (извинявай ако въпросът е неуместен) - препоръчват ли го на жени във фертилна възраст? И ако "да", дали не е с комерсиална цел? Питам, просто, защото съм чувала мнение от лекари, включително и такива подложили се сами на дадени интервенции, че тяхната препоръка е операциите с "life quality" ефект е добре да се отлагат за възможно по-късен етап. (Тук слагам оперативна корекция на зрение, пластики от различно естество, ендопротезиране). Има случаи, разбира се, които не търпят коментар, всичко е строго индивидуално, но когато положението е търпимо и не застрашава пряко живота съм чувала да кават: ако можеш изчакай с тази намеса до 55-60 годишна възраст.

# 137
  Питах аз защото и аз това се чудя, след като така или иначе вече имам поражения и нямам конкретни предпоставки за секцио, дали да не си изтрая и воторо нормалноа раждане. И да стискам до последно палци да мине по-леко.... Или да не рискувам да се изсипя съвсем, та след това да не мога да се оправя и с операция даже/ че съм чувала, че в някои случаи след някоя друга година се налага повторно/
аз лично не съм фен на "безпричините" операции, както вече коментирах и за секциото, но определено имайки пролапс и виждайки поне при мен с какви темпове нещата се влошават не бих се замисляла дълго, макар и да съм още на 30. Единственото ми колебание, по-скоро изхожда от това до колко са успешни този тип операции....

# 138
Момичета, ще вадя лупата вече...какви са тези шрифтове? Crazy

Имам позната, родила е преди 35 години. Чак сега и е провиснало нещо долу и точно така са я посъветвали, ако не и пречи да не се оперира.
От тези провисванки никой не е застрахован, но това не означава, че трябва да ни режат на поразия.

# 139
  • София
Little evil, в повечето болници в София можеш да платиш за оперативно родоразрешение по желание на касата на болницата и да получиш фактура и касова бележка, т.е. не се налага да има нещо "под масата".

А относно повдигането (извинявай ако въпросът е неуместен) - препоръчват ли го на жени във фертилна възраст? И ако "да", дали не е с комерсиална цел? Питам, просто, защото съм чувала мнение от лекари, включително и такива подложили се сами на дадени интервенции, че тяхната препоръка е операциите с "life quality" ефект е добре да се отлагат за възможно по-късен етап. (Тук слагам оперативна корекция на зрение, пластики от различно естество, ендопротезиране). Има случаи, разбира се, които не търпят коментар, всичко е строго индивидуално, но когато положението е търпимо и не застрашава пряко живота съм чувала да кават: ако можеш изчакай с тази намеса до 55-60 годишна възраст.

За първи път чувам това за болниците...В ОБ, където мисля да раждам и дума не е ставало. За другото пиша на лични.

# 140
Ами защото задачата на хуманната медицина е да помага, а не да касапи с нужда и без нужда. Защото не всяка бъдеща майка има достатъчно познания (толкова, колкото АГ специалиста) и защото често иска оперативно родоразрешение (или настоява на всяка цена за нормално раждане) на база стереотипи, разкази на приятелки или други страхове. Въпросът е да се изгради нужното доверие и да се направи най-доброто за майката и ако това не е секцио, то тя да може спокойно да помисли и за другата алтернатива (а в случая на авторката - обратното). И когато всичко приключи благополучно - да се чувства удоволетворена, а не "повредена" физически или психически.
ПС!Молила съм дентален лекар съзнателно да извади всичките ми зъби от едната долна страна и лекар гинеколог да махне шийката на матката ми (мислех, че имах достатъчно причини и че това ще ми спести бъдещи страдания). Сега съм благодарна и на двамата, че не се съгласиха - просто ми обясниха какво ще си причиня, обсъдихме алтернативите, аз повярвах, че алтернативите са по-добри от моя "избор" и те наистина се оказаха по-добри. Надявам се и ако тръгна да раздам лекарят ми да направи най-доброто за мен и детето, ако аз се предам на емоции или страхове.

Е, ти говориш за неинформираност - това ли е оправданието за липсата на избор??  newsm78 В нормалните болници съществува едно нещо - информирано съгласие се нарича, както и информиран избор съответно. В нормалните болници пациентът може да избере методите на лечение, да откаже въобще лечение и т.н. И това след като е информиран!!! Но не тенденциозно, т.е. само относно предпочитанията на неговите лекуващи. "Касапене" аз не му викам на контролирания разрез, а на почти обезобразяването отвътре и отвън при естествено раждане, което не се контролира реално. И не ми казвайте, че не се било случвало с жените родили нормално, защото просто не е истина.  Tired Моите близки, които не се притесняват да си признаят, или не отричат само, за да си защитят тезата, са ми обяснявали в подробности какви са промените за тях след нормалното раждане. Та да не използваме думи като "касапене", понеже са малко спорни...   bouquet
Ето още еднин риск на нормалното раждане - http://www.hillclinic.com/show/1206_nezadyrjane-na-urina-%E2%80% … revnostno-pazite/ Не знам, за мен основателните причини за избор на секциото са предостатъчни.

# 141
За последното ако се информираш малко повече ще разбереш, че е риск на бременността също.
Тук касата поема задължително физиотерапия на перинеума след раждане - както и да си родила.
Специално питах акушерката дали и след секцио се ходи.

# 142
За първи път чувам това за болниците...В ОБ, където мисля да раждам и дума не е ставало. За другото пиша на лични.
Little evil, В Първа АГ болница "Света София" го има като опция:http://1agb.com/page/single/id/35 наред с избора на екип и множество други манипулации. Изрично е написано "по желание".
Monikamaria, това да прочетеш 20-30-50 страници не може да те направи компетентен толкова, колкото АГ специалист с практика, не го казвам като заяждане. За мен всяка оперативна намеса без необходимост е касапене, съжалявам. Същото е валидно и за случаите, в които има показания за секцио, но се "пробва" нормално раждане до последно и се стига до тежки последици за майката и/или детето. Това пак е касапене. За мен.Идеята ми е, че лекарят е този, който обикновено може да направи по-добър избор. Ако аз реша да имам дете - бих предпочела да родя по естествен начин. Бих искала лекарят ми да се съобрази с желанието ми, но ако той смята, че за мен и детето това няма да е удачен вариант - бих искала да ми го каже и да обсъди с мен раждане чрез секцио. И ако, недай Боже, се окаже, че това е по-добрата алтернатива - аз ще го послушам, въпреки, че не това е моето желание. Т.е. не мисля, че ще настоявам да стане на моята на всяка цена. Това не е особено разумно, особено пък в случаите, когато човек избира не само за себе си, но и за друго човешко същество. Няма универсално по-добър начин на раждане, за един е по-добре нормално, за друг - секцио. Необходима е разумна преценка от квалифициран специалист за всеки един случай по отделно.

# 143
Здравейте и от мен, след раждането през което минах ми се иска да споделя преживяното, защото много исках да родя нормално, а самото раждане ме свари неподготвена. Не знам как е при всички останали мами, настоящо станали такива или очакващи да станат и доколко човек е подготвен за подобно изпитание.
Направих всичко по силите си за да родя нормално, бях обърнала интернет, четейки всякакви сладникави статии от типа - колко приятно изживяване е даването на бъдещ живот. И понеже можех по медицински причини да родя секцио, но мислех че възстановяването после е по-трудно, исках да е по нормален начин. Стотина пъти по време на самото раждане проклинах избора си, а от изтощение нямах сили и хъс да искам да раждам. В този случай много ми помогна акушерката, която в моя случай се оказа просто страхотна, както и лекарят, разбира се, той взема решенията при едно започнало раждане, доколко да ускори процеса и как точно. Е, как е свършил работата си моят лекар ще разбера когато видя има ли няккакви сериозни негативни последици след раждането.
Не искам да плаша никой, просто моето раждане се проточи доста дълго - 36 часа, което се случи изцяло по мой избор. Изводът ми от преживяното е че който не е подготвен за болка, не е добре да ражда по нормален начин, особено ако има избор. И тък като не съм преживявала секцио, ми е трудно да кажа че след секцио е трудно раздвижването, но при нормално раждане раздвижването също не е лесно, така, както се казва, а това че имаш шевове долу, а не отпред, никак не улеснява нещата.

# 144
  • София
Аз не знам как може да си подготвен за болката (сега знам какво е, но пак не бих казала, че мога да се подготвя за нея). За мен раждането е болка, малко или много, по време на или след него. Но е нещо временно, отминаващо.

# 145
  • София
Little evil, В Първа АГ болница "Света София" го има като опция:http://1agb.com/page/single/id/35 наред с избора на екип и множество други манипулации. Изрично е написано "по желание".
Monikamaria, това да прочетеш 20-30-50 страници не може да те направи компетентен толкова, колкото АГ специалист с практика, не го казвам като заяждане. За мен всяка оперативна намеса без необходимост е касапене, съжалявам. Същото е валидно и за случаите, в които има показания за секцио, но се "пробва" нормално раждане до последно и се стига до тежки последици за майката и/или детето. Това пак е касапене. За мен.Идеята ми е, че лекарят е този, който обикновено може да направи по-добър избор. Ако аз реша да имам дете - бих предпочела да родя по естествен начин. Бих искала лекарят ми да се съобрази с желанието ми, но ако той смята, че за мен и детето това няма да е удачен вариант - бих искала да ми го каже и да обсъди с мен раждане чрез секцио. И ако, недай Боже, се окаже, че това е по-добрата алтернатива - аз ще го послушам, въпреки, че не това е моето желание. Т.е. не мисля, че ще настоявам да стане на моята на всяка цена. Това не е особено разумно, особено пък в случаите, когато човек избира не само за себе си, но и за друго човешко същество. Няма универсално по-добър начин на раждане, за един е по-добре нормално, за друг - секцио. Необходима е разумна преценка от квалифициран специалист за всеки един случай по отделно.

Скъпо ми идва...но благодаря за информацията. Бебето още е седалищно...

# 146
   като говорим за болка...определено не знам как може да се подготви човек точно за тази. Бях много положително настроена и все си мислих че всичко ще мине ок. мислих, че имам висок прак на болка....нищо подобно Simple Smile Мислих, че няма да гъкна...нищо подобно. След като родих, доста се замислях дали ще се престраша за второ дете, макар винаги да съм си мислила, че ще имам две. В момента, в който видях за втори път двете чертички последното нещо, за което се замислих беше болката...дори бях забравила...Така че се забравя.
psmama дано бързо се възстановиш или вече да си се възстановила.

# 147
Не мисля че ще забравя, просто сега нямам сили да си спомня, и-все още не съм се възстановила, благодаря  Simple Smile

# 148
Идеята ми е, че лекарят е този, който обикновено може да направи по-добър избор. Ако аз реша да имам дете - бих предпочела да родя по естествен начин. Бих искала лекарят ми да се съобрази с желанието ми, но ако той смята, че за мен и детето това няма да е удачен вариант - бих искала да ми го каже и да обсъди с мен раждане чрез секцио. И ако, недай Боже, се окаже, че това е по-добрата алтернатива - аз ще го послушам, въпреки, че не това е моето желание. Т.е. не мисля, че ще настоявам да стане на моята на всяка цена. Това не е особено разумно, особено пък в случаите, когато човек избира не само за себе си, но и за друго човешко същество. Няма универсално по-добър начин на раждане, за един е по-добре нормално, за друг - секцио. Необходима е разумна преценка от квалифициран специалист за всеки един случай по отделно.
Принципно съм съгласна с теб! Но въпросът е в следното - повечето лекари си имат свои си разбирания и предпочитания. Те ти предоставят информация, която съвсем не е пълна. А е супер необективна. Такава е и преценката им, защото не взимат решение на основа на всичко, което знаят (да не споменавам, че болшинството не са отворили медицинска литература от сума време и нямат и намерение да се информират относно последните изследвания в научната сфера), а само и единствено на тяхно си съображение от сорта на "естествено раждане на всяка цена" или други подобни. Освен това, когато си добре информиран от лекаря си и сте обсъдили всичко обективно, просто е напълно нормално да участваш във взимането на решението за твоето лечение/раждане. И не е само нормално, а е и задължително, когато говорим за нещо такова. Защото за мен също е касапене и да те карат да се мъчиш по начина, който е описала psmama. Все пак отдавна би трябвало да не се стремим да сме мъченици, за да се доказваме колко сме... Мен лично ме ужасява факта, че огромен брой жени намират за неуместно да имат право на избор. Особено за нещо такова. Просто е жалко.

# 149
Ами  аз  съм  една   от  тези  дето  е  раждала  в   чужбина..При  нас   може  и  да  си  поискаш  да  родиш  секцио.  Дори  и  не  ми е    минало  през   главата. Ако се  налага  да,  но  иначе  -  та  това  си е  коремна   операция.   За болката  от  нормалното  раждане...много  относително  понятие.  Работих по   8   часа  на  като сервитьор  до  седмица   преди  да   родя,  плувах  до деня   в  който  родих.  Отидох   с  изтекли  води,  без   болка  и  сестрата  ми  каза,  че   съм   с 6  см   разритие.   Бебо  с е  роди  след  30  мин.  Нямаше  време  за  упойка, едвам   дочаках  докторката  ми  да  дойде.  Без  обезболяващи  и  3  козметични  шева...40 минути  след  като  родих   успях  да  стана  и  ме изписаха  след  ден.   Детенце нямаше   сплескана  глава, нямаше  инфекции   и   от колики  не  мога   да  се   оплача... Така  че   слушайте  си   докторите и  не  правете   глупости на   своя  глава... newsm78   Зодията   да  избирам -   дори  и  не  мога  да   повярвам,  че   го  прочетох..

Общи условия

Активация на акаунт