Отговори
# 150
не  правете   глупости на   своя  глава... newsm78  

Може ли да поясниш какво имаш предвид под 'глупости'?

# 151
  • София
Няколко пъти вече се среща твърдението, че предпочитащите нормално раждане се правели на мъченици... На какво основание го твърдите това? Изследване някакво ли има по въпроса или какво?

Аз не се правя на мъченица, за мен е "нормално" нормалното раждане, за това е предпочитания от мен начин. Мразя болката, но я считам за нещо, което съпровожда раждането. То и след операция те боли, нали?

А дали ще предпочетеш лекар, който не е отварял мед. литература от години, вече е въпрос на твоя избор. Част от лекарите също така предпочитат секциото, защото си го плануват, няма опасност родилката да ги извика в 3 през ноща на Коледа, например. Медицината е субективна, но все пак предпочитам да се доверя на лекар с опит пред това, какво съм прочела в нет-а. И става въпрос не само за раждането.

# 152
Няколко пъти вече се среща твърдението, че предпочитащите нормално раждане се правели на мъченици... На какво основание го твърдите това? Изследване някакво ли има по въпроса или какво?

Предполагам, че основанието е "лични наблюдения". По нашите географски ширини е традиционно раждането да се свързва с мъки, смята се за редно да се измъчиш, иначе не си пълноценна майка. Това разбиране върви ръка за ръка с разни други приятни отживелици. Не знам за изследване, това е лично мое заключение на база прочетеното тук - форумската общност никак не е малка и я намирам за представителна за цялото общество.

Естествено, всичко това не означава, че ВСИЧКИ майки избрали естественото раждане нарочно се правят на мъченици, съвсем не. Просто се смята за редно да е мъчително.

# 153
Ама то... често не е изобщо мъчително... не знам  Rolling Eyes

# 154
Ами  аз  съм  една   от  тези  дето  е  раждала  в   чужбина..При  нас   може  и  да  си  поискаш  да  родиш  секцио.  Дори  и  не  ми е    минало  през   главата. Ако се  налага  да,  но  иначе  -  та  това  си е  коремна   операция.   За болката  от  нормалното  раждане...много  относително  понятие.  Работих по   8   часа  на  като сервитьор  до  седмица   преди  да   родя,  плувах  до деня   в  който  родих.  Отидох   с  изтекли  води,  без   болка  и  сестрата  ми  каза,  че   съм   с 6  см   разритие.   Бебо  с е  роди  след  30  мин.  Нямаше  време  за  упойка, едвам   дочаках  докторката  ми  да  дойде.  Без  обезболяващи  и  3  козметични  шева...40 минути  след  като  родих   успях  да  стана  и  ме изписаха  след  ден.   Детенце нямаше   сплескана  глава, нямаше  инфекции   и   от колики  не  мога   да  се   оплача... Така  че   слушайте  си   докторите и  не  правете   глупости на   своя  глава... newsm78   Зодията   да  избирам -   дори  и  не  мога  да   повярвам,  че   го  прочетох..
Аз също не мога да си представя че ще тръгна да раждам секцио заради нещо като зодията на бебето ми, не се занимавам с такива неща. През цялата си бременност съм била в движение, не се спирах и за ден у дома, обикалях целия град пеша, правех упражнения и какво ли не, и всички, които ме виждаха казваха че ще родя съвсем лесно, но явно не беше така, просто избора, който направих може би не е бил най-правилния, но не бих могла да го кажа, защото не се знае какво щеше да стане при едно секцио. Със сигурност обаче щях да си мисля, че може би нормалното ми раждане би било по леко. Но няма как да знаем предварително какво ще ни се случи, така че...

# 155
Не знам, Сове, статистически кое е по-често срещано, но това е нагласата, според моите наблюдения.

# 156
Това е защото "драматичните" мнения се раздухват, а премерените - се пропускат... от тъй нареченото форумно общество.

А иначе мое мнение лично е и че доста лекари са позабравили как се води нормално раждане и затова предпочитат секциото (защото по-често го правят) пък и там те водят парада, не някаква си акушерка.

# 157
Аз лично нищо не раздухвам и не пропускам, а чета наред.

доста лекари са позабравили как се води нормално раждане и затова предпочитат секциото (защото по-често го правят) пък и там те водят парада, не някаква си акушерка.

Искаш да кажеш, че статистически повечето деца у нас се раждат оперативно? Много се съмнявам.

# 158
Не "у нас", но в някои болници честотата на секциото е много над 50%, а когато става дума за избор на екип почти съм убедена, че се чупят рекорди.

# 159
"Някои болници" е съвсем друго. Вероятно в клиниките за асистирана репродукция има такъв феномен - наскоро ми казаха, че предпочитали тези бебета да се раждат оперативно като презастраховка. Аз разбирам логиката.

# 160
Клиниките не са болници  Peace.

# 161
Вярно. За болниците нямам информация. Ти кои болници точно имаш предвид?

# 162
  • София
Аз също клоня "за" секциото. Започнах с естествено раждане, изтърпях си болките до пълно разкритие, след което ми направиха секцио. Оказа се че бебето е с къса пъпна връв и затова не е слизало надолу. Та, секциото беше най-хубавото нещо от цялото ми раждане. Възстанових се бързо и безболезнено. Повече от 2 години след раждането, всичко ми е наред (установено след преглед Wink )
А някой замислял ли се е как стои въпроса с HPV вирусите и естественото раждане? Не съм се изследвала, но някъде бях чела че могат да се предадат на бебето при естественото раждане, което изобщо не е за подценяване!

# 163
jeny, ти имаш цитонамазка в пакета за женската консултация, нали? Доколко е опасен - нямам инфо, защото лично аз не съм имала проблем от такова естество. 

Вярно. За болниците нямам информация. Ти кои болници точно имаш предвид?
Имаше една статистика по болници, но не мога да я намеря. В големите софийски е 30-40%, в някои частни клони към 90%. В Правителствена също е толкова.

# 164
Частните болници не са толкова много, че да имат значение. Вероятно там по-лесно правят секцио без медицински причини.

Общи условия

Активация на акаунт