Отговори
# 195
Моето раждане беше с епидурална, шиенето също, мисля вече бяха изключили отдавна епидуралната и ми сложиха лидокаин или нещо друго, не знам, но нищо не е изтръпнало де, поне при мен не беше, но и шевовете ми бяха много, ососбено вътрешните.

# 196
Добре де, на мен едно нещо не ми е ясно. Всички казват, че най- хубавият момент от раждането е като изплаче малкото и ти го дадат. Ама ако си родил естествено, не е ли това моментът, когато те шият.......в повечето случаи без упойка. Както казват повечето родили така- шиенето е по- гадно от самото раждане....Така, че какво правим- наслаждаваме се на момента или ох-каме. Пази боже да трябва да те кърпят по- дълго време.

Не е това моментът, в който... Защото може и да не те шият изобщо, тогава няма за какво да охкаш. И си е супер моментът, наслаждаваме му се и още как  Wink

# 197
A могат да те шият и бебето да си е при теб. Ако си го поискаш.

Не знам за това шиене... при мен много леко мина и то, и заздравяването после. Много по-леко от секциото, въпреки, че и то не беше тежко.

# 198
  • София
Защо? Аз раждах с епидурална упойка. Големите болки бяха до 4 см разкритие. После упойка и напъни - търпеше се. Шиенето не съм го усетила. Но като мина упойката... Sick Но дали ще е шито долу или горе - все си боли. Аз се моля сега да родя без да се налага епизиотомия. Това е предимството на нормалното, когато не си рязан и шит. Раждаш и след два часа си пушка.

Аз това бях попитала по-напред - при секциото няма ли болка? Нещо все за тая болка се говори, много драматично. Да, боли. То и на козметична операция да се подложиш, пак боли.

Колкото до шиенето - аз лично нищо не усетих, държеше ме втората доза упойка, даже си говорих с доктора, докато си вършеше работата (виж, грам не помня за какво сме говорили). Като се роди детето, ме заля спокойствие, че е живо и здраво. Това е най-важното в крайна сметка.

Теорията за омразата е абсурдна за мен  Crazy

# 199

И в същност забелязвам, че не нормалнородилите се подиграват на другите, а е тъкмо обратното, и тук пролича.

Защо?  Tired

Аз лично не се подигравам, но ти прочете ли назад в темата мненията от типа ":Не искам да ми родят детето, искам аз да си го родя?" Мен подобно мнение ме обижда, например. Не, че ми се къса сърцето, но е неприятно. Това за мъченичеството не е подигравка и не съм правила обобщения.  Peace

# 200
  • София

И в същност забелязвам, че не нормалнородилите се подиграват на другите, а е тъкмо обратното, и тук пролича.

Защо?  Tired

Аз лично не се подигравам, но ти прочете ли назад в темата мненията от типа ":Не искам да ми родят детето, искам аз да си го родя?" Мен подобно мнение ме обижда, например. Не, че ми се къса сърцето, но е неприятно. Това за мъченичеството не е подигравка и не съм правила обобщения.  Peace

То това изказване (и подобните нему) са си абсурдни също толкова, колкото и теорията за омразата Simple Smile

Има много крайности в темата,. Уважавам избора на останалите (имам близки приятелки, родили секцио, това не ме е накарало да го уважавам по-малко). Просто не мога да възприема доводи от сорта на да избера зодията, да не ми се развали фигурата, да си спестя болката (която никой не може да предвиди каква ще е ). Мога да възприема доводи като тези на заченалите инвитро, преминали през хиляди перипетии, да имат страх от това дали всички ще мине добре при евентуално раждане, още повече, че такива бременности често са и многоплодови.

Но моля ви, айде да не обиждате жените, решили да раждат нормално.

# 201
Кое по-точно е абсурдно в изказването ми и кое е обидно? Питам, защото не съм целяла да обидя когото и да било, та ще съм благодарна да ми обясниш. Мерси.

# 202
  • София
Кое по-точно е абсурдно в изказването ми и кое е обидно? Питам, защото не съм целяла да обидя когото и да било, та ще съм благодарна да ми обясниш. Мерси.

Не в твоето, а в изказвания от типа "Не искам да ми родят детето" и нему подобни.
Не се пали толкова бързо   bouquet

# 203
  bouquet Точно заради такива крайни изказвания се паля.

# 204
Аз това бях попитала по-напред - при секциото няма ли болка? Нещо все за тая болка се говори, много драматично. Да, боли. То и на козметична операция да се подложиш, пак боли.
Теорията за омразата е абсурдна за мен  Crazy
Тъй де, тъй, мен си ме е страх от раждане (умерено) и като пъзла бих искала да родя нормално, имено защото си давам много ясна сметка, че след едно секцио като "пусне" упойката #Crazy  Не стига това, ами и все ще трябва да стана и да се раздвижа, вероятно и до тоалетна да ида - все неща, които вероятно са болезнени ако си със срязан корем. А травмите и шиене на места с лигавица са доста лесно поносими (изпитано лично) - боли много малко по време на манипулацията и после съвсем не. Но, ако лекарят ме посъветва за секцио - ще го слушам и вероятно нищо чак толкова страшно няма да се случи.

# 205
  • София
че след едно секцио като "пусне" упойката #Crazy  Не стига това, ами и все ще трябва да стана и да се раздвижа, вероятно и до тоалетна да ида - все неща, които вероятно са болезнени ако си със срязан корем.
Ти за обезболяващи чувала ли си? Не е имало момент в който да ме боли от секциото. Е усещаш придърпване и не можеш да се движиш бързо първите дни, но болка няма.

# 206
То и аз все мисля, че с болките се драматизира, ама не мога да съм сигурна - и не го твърдя! Ето, някой назад беше писал "големите болки бяха до 4см, после ми сложиха епидурална". Ми при мен измериха 4см, когато мислех, че тъкмо започва още... Никак не бих го нарекла това големи болки, така и не стигнах до епидурална, а бях решила да си искам.
Може би просто аз много понасям - знам, че хората са различни. Така че никак не може да се обобщава.

И не трябва във всичко да се търси скрита обида  Hug
И аз съм си искала (примерно) аз да си родя бебето, всичко да усетя - и намирам в това нещо неповторимо, ако щете - или не знам как да кажа меко, че да не се обиди някой, не искам никой да засягам  Peace. В смисъл, не искам да е оперативно случващото се, следователно като се върна назад винаги се радвам за това.
Ама това не значи, че не ми е ясно, че другите могат да нямат тези мераци. И какво от това, то не е и нужно - различни сме и е нормално.
Защо такива мои чувства и желания могат да се тълкуват като обида за някой?

# 207

Защо такива мои чувства и желания могат да се тълкуват като обида за някой?

Кой тук ги тълкува като обида? Кой изобщо би тълкувал нечие желание или предпочитание като обида?

С болките определено се драматизира, в повече от една посока, което казвам неколкократно вече.

А травмите и шиене на места с лигавица са доста лесно поносими (изпитано лично) - боли много малко по време на манипулацията и после съвсем не.

Какво да ти кажа, и това е субективно. След инцизия на бартолинит в крехка възраст без упойка съм на точно обратното мнение.  Laughing Държелива съм на болка, след раждането не са ме обезболявали, но този ужас ще го помня доживот.

# 208
  • Варна
Относно жените, които искат да се направят на мъченици и на героини заради начина, по който са родили, не твърдя, че са всички, но твърдя, че е често срещано. Веднага ви давам пример - навсякъде се чува : "гордея се, че съм имала болки", "без болка не се става майка", "тези, които не са родили естествено, просто все едно не са родили детето си", "предпочитам сама да си го родя, а не да ми го родят" - такива изказвания - бол! Дори ги има в темата, все пак. Това си е чисто и просто защитен механизъм, компенсиране.
Не знам какво е, но аз като прясно родила по естествен път без упойка мога да кажа, че не се гордея с това, предпочитам да не бях го изживяла по този начин. Нямах усложнения, с изключение на епизиотомията, но ми се губят моменти от болка, всичко ми беше в мъгла. Защо трябваше да става така? В 21-ви век жените да се гърчат като настъпани червеи за мен е меко казано излишно. Виж ако има опция епидурална упойка съм твърдо за естественото срещу секциото по желание. Но пък и не бих осъдила никой, избрал секциото.

# 209
Ами, Пуц-и Wink, как - така, ако кажа/напиша "искала съм да го родя, а не да ме оперират (което е като да кажеш "да го извадят")" ще ми наскочат моментанлно сума ти народ, че ги обиждам, понеже ги принизявам. А аз просто си казвам какво ми е на мен, не искам никой да обидя  Crazy . Примерно. Та осоебно е вероявтно и други да не искат никой да обидят, ама... ходи обяснявай.
Е, ако някой каже "тези със секциото са по-малко майки от другите" е откровена идиотщина, ама аз, да си призная, никога не съм чела/чула някой да го казва това сериозно. Никога, никой. Така че и с това май мааалко....  Wink

Общи условия

Активация на акаунт