Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 69 271
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
здравейте записвам се да ви следя дъщеря ми е на 5 години е от аутистичния спектър в масова детска градина сме с ресурсен учител отделно посещаваме специален педагог и логопед. Има подобрения, но борбата ще е дълга надявам се тук да науча повече неща за аутизма и как се справяте другите майки с вашите проблеми  Peace

# 556
Мами, в Свищов стартира кампания за набиране на средства за мултисензорна стая.
http://dcdu-svishtov.org/kampaniq2012.html
Ето още информация за банковата сметка на стр.8:
http://dcdu-svishtov.org/docs/senzorna-staq-kampaniq-2012.pdf
Може да направите дарение чрез пощенски или банков превод.
Благодарим Ви!   Hug

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 18:46 от n_alex76

# 557
Здравейте.

На 3 Декември 2012г., от 19ч., в зала "България" ще се проведе първото издание на националните награди "Малкият принц", които имат за цел да отличат хората и организациите, които в най-голяма степен допринасят за по-добрия живот на децата с аутизъм. Наградите се организират от фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и сдружение "Тацитус", обединени във "Фонд за терапии".

Родителите и настойниците на деца с разстройство от аутистичния спектър могат да направят своите номинации в категорията "Най-добрият приятел на Малкия принц", която има за цел да отличи учители, терапевти или приятели, които в най-голяма степен са помогнали на дете с аутизъм и неговото семейство. Номинации могат да се правят до 18ч. на 19 Ноември 2012г., а формуляр за номиниране можете да изтеглите от сайта prize-autism.eu. В сайта можете да запазите и своя безплатен билет за вечерта на наградите, да се осведомите за регламента и програмата.
Независимо жури ще избере победител във всяка категория, а статуетките са изработени от скулптора Иван Славов специално за събитието.

# 558
Уважавам и приветствам усилията на всеки човек, институция или организация, насочени към подобряване имиджа, състоянието и ежедневието на хората от аутистичния спектър, включително тази инициатива. Но няма да подкрепя  инциативата по никакъв начин, защото нямам никаква информация за дейността на фонда. Информация няма нито на сайтовете на "Стъпка за невидимите деца", нито на сдружение "Тацитус", а на фесбука на "Стъпка ..." има една кореспонденция между ръководството на фондацията и г-жа Румяна Миланова, която може би заслужава да се прочете.

# 559
Годишните доклади на юридическите лица с нестопанска цел се публикуват всяка година в Министерството на правосъдието.

http://www.justice.government.bg/ngo/search.aspx

От трите фондации "Стъпка за невидимите деца на България" , Сдружение "Тацитус", Фонд за терапии- сами можете да проверите коя има годишен доклад. Фонда за терапии е новорегистриран 2012 и той няма отчет.

# 560
    Смятам да подкрепя инициативата най-вече заради бившия  Логопед на сина ми .
    Най-искрено й пожелавам да спечели !  Heart Eyes Praynig Hug
    Няма терапевт ,който да ни е помогнал толкова,колкото тя !
    Искам повече хора да разберат за нея ,специалисти, родители да я търсят за знания и опит ,които са уникално ценни, особено за по-малки и по-тежки дечица  !

Последна редакция: нд, 11 ное 2012, 08:53 от Селма

# 561
e_g_
Изобщо не ме интересуват годишните доклади на никоя от трите фондации. Всеки може да си направи извод  за подпомагането на децата от спектъра (чиито майки са помолили за това) като прочете "диалога" м/у г-жа Р.М. и ръководството на "Стъпка ...", продължил с месеци - от 4.04. до 17.10.2012г.  Sick

Някой от ръководството я информира в края на юли, че "Последно беше взето решение когато заработи фонда, средствата да бъдат предназначени за обучения на специалисти."

Но майката не спира да пита и на 17.10. задава този въпрос, на който няма отговор:
Г-жо Данаилова,как ще ми отговорите на следното-Писах на г-Цалова с въпросът дали можем вече да се възползваме от фонда за терапии-отговор никакъв.Писах мейли,съобщения-нищо.Нали фонда е за нашите деца?Би следвало на страницата на фондацията да има информация за това стартирал ли е работа този фонд,колко деца ще получат помощ,но такава няма.Та съгласете се ,че скептицизмът ми е оправдан.Аз съм от многото майки,които не могат да си позволят Тацитус или Пумпелина.Вие можете ли да ми дадете някаква информация за фонда?

Последна редакция: нд, 11 ное 2012, 09:03 от констанца

# 562
  • София
e_g_
Изобщо не ме интересуват годишните доклади на никоя от трите фондации. Всеки може да си направи извод  за подпомагането на децата от спектъра (чиито майки са помолили за това) като прочете "диалога" м/у г-жа Р.М. и ръководството на "Стъпка ...", продължил с месеци - от 4.04. до 17.10.2012г.  Sick

Някой от ръководството я информира в края на юли, че "Последно беше взето решение когато заработи фонда, средствата да бъдат предназначени за обучения на специалисти."

Но майката не спира да пита и на 17.10. задава този въпрос, на който няма отговор:
Г-жо Данаилова,как ще ми отговорите на следното-Писах на г-Цалова с въпросът дали можем вече да се възползваме от фонда за терапии-отговор никакъв.Писах мейли,съобщения-нищо.Нали фонда е за нашите деца?Би следвало на страницата на фондацията да има информация за това стартирал ли е работа този фонд,колко деца ще получат помощ,но такава няма.Та съгласете се ,че скептицизмът ми е оправдан.Аз съм от многото майки,които не могат да си позволят Тацитус или Пумпелина.Вие можете ли да ми дадете някаква информация за фонда?
В този контекст - ето на какво попаднах http://www.protegniraka.bg/ Има си и отчет за какво са дадени парите, колко налични и тн...Но мисля, че не бихме се класирали, понеже и двамата с мъжа ми работим. Все на някой ще му е от полза обаче Hug

# 563

[/quote]В този контекст - ето на какво попаднах http://www.protegniraka.bg/ Има си и отчет за какво са дадени парите, колко налични и тн...Но мисля, че не бихме се класирали, понеже и двамата с мъжа ми работим. Все на някой ще му е от полза обаче Hug
[/quote]

Доника,
за конкретния случай, който споделих, би могла да влезеш във фейсбука на "Стъпка ..." и да дадеш линка на майката. Но не съм сигурна, дали трябва да го направим ти или аз, защото жената търси съдействие от фонда за терапии, който бе много нашироко рекламиран с това, че ще даде възможност на деца от аутистичния спектър да получат достъп до терапии.

Мами, за ваша информация днес видях в документа на фонда  (в сайта на "Стъпка..."), че вероятно неотдавна са направени някои промени. Без коментар:

“Фондът” - Как да помогнем?

Да финансираме терапии на деца с аутизъм в цялата страна?

С времето и обмислянето на механизма се натъкнахме на много слабости на тази идея:

- трудност при подбора на бенефициенти;

- невъзможност за контрол на качеството на предоставяната услуга;

- осигуряване на еднократна помощ, която е крайно недостатъчна за едно дете с аутизъм;

- невъзможност за достигане до широк кръг деца в цялата страна, поради факта, че центровете, които имат разрешение за работа с деца с аутизъм са много малко.

Актуализирана концепция на Фонда за терапии:

“Фондът” да обучава специалистите от системата на държавното образование /логопеди, психолози и специални педагози/, за да прилагат в своята работа с деца с аутизъм, ефективни терапевтични подходи.
            - децата с аутизъм ще ползват услугата безплатно;       

- обучените специалисти ще могат да подпомагат учителите в работата им и по този начин ще се мултиплицира ефекта от обучението

- ще се повиши качеството на работа в системата на държавното образование;

“Фондът” да работи за въвеждане на утвърдените в света практики за работа с деца с аутизъм в системата на висшето ни образование.
 “Фондът” да работи за повишаване информираността сред лекарите, педиатрите, учителите в детските градини и ясли и цялото общество, за да се подпомогне ранната диагностика и ранната интервенция.

# 564
най сетне и ние запо4ваме с терапиите след толкова документи ве4е едвам имам сили но се надявам 4е резултати ще има.от другата седмица запо4ваме много се радвам исках да ви споделя и ще продължавам да следя форума и да ви пиша как се справяме. Praynig

# 565
# 566
    И аз 2 пъти през бременността с аутичното дете. Обаче през последните месеци . Вторият седмица преди раждането ..... Антибиотик не съм взимала .

С второто дете боледувах в самото начало ..... Хванах периода на епидемията ,когато по улиците се ходеше с маски .А  веднага след раждането взимах и антибиотик ,кърмейки . Детето не е аутично . Peace

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 19:24 от Селма

# 567
И аз се включвам! Боледувах от грип през 2 месец от бремеността ( доста сериозен ), и доста по лек две седмици преди да родя. Детето ми според психологическите тестове не е аутист, но има сериозно аутистичното поведение.

# 568
  • София, Борово
не съм боледувала изобщо. Всъщност последните 4-5 години не съм.

# 569
не съм боледувала от грип при бременността....детето аутист, 2бременост няколко пъти детето в норма. Май се чудят, кого да изкарат виновен Thinking

Общи условия

Активация на акаунт