Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 69 314
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Immune Cells Linked to Regression, GI Distress & Repetitive Behaviors

Развитие в лечението на деца с аутизъм
Цитат
Тъй като диагноза за аутизъм се поставя до 2-3 години след раждането, само деца, чиито родители са били далновидни, да замразят ценните стволови клетки по време на раждането могат да се възползват от тези лечения.
Кузи Колиаку
Професор по медицина

Млечните зъбки - източник на стволови клетки

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 21:12 от n_alex76

# 586
n_alex76,
Благодаря за линковете. Беше ми много интересно Peace Америка е страната на аутизма според мен. Там  правят  мнООго за аутистичните деца.

# 587
  • Пловдив
Имаше информациа, че стволови клетки се извличат и по друг начин - от костен мозък май. Как се прави лечение на различни заболавания на зрели хора, родени преди 30 и повече години, като тогава за замразяване на стволови клетки едва ли сме предполагали, че е възможно да има. Руснаците са пионери и в тази област.

# 588
Още за стволовите клетки и как да се предпазим от тях
От коментарите:
Цитат
mayamarkov казва:
април 19, 2011 в 10:22 pm | Отговор
...
Нямам информация аутизъм да се лекува със стволови клетки в България и съм почти 100% сигурна, че никой не би дръзнал да опита такова нещо, след като през 2008 Министерството на здравеопазването изрично забрани лечението на неврологични болести със стволови клетки.

Десет неща, които трябва да знаете за лечението със стволови клетки

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 12:09 от Хамелеон

# 589
Май от всики пишещи тук аз имаммнение по ПЕКС системата и за нея писах многократно тук. Синът ми беше обучаван по нея в продължение на около година и половина ( между 3 години и 4 месеца докато навърши 5 години ) . след това при него специално вече нямаше нужда от нея, защото той вече има реч.

Ако си спомнятедори  публикувах тук линкове към нашите карти, снимки, дори ретроспекция процеса на изработване на ПЕКС тетрадка , която направих за наши познати.
Важното в ПЕКс системата е че обратно на това което повечето си мислят тя стимулира детето към комуникация вместо да му дава удобна патеричка да "общува" само с карти. При моят син с множество съвместни усилия и ПЕКС! речта си дойде. Дори логопедката ни (специалист с над 20 годишен опит с деца от спектъра и въобще такива със СОП)  отначало изцяло отричаше възможностите на системата, но ние продължихме да работим по нея със специалния ни педагог която е преминала обучение и самата тя в момента обучава. Когато логопедката ни видя напредъка на детето започна да се интересува, намери си материали, ПЕКс карти каквито има безплатно на много места в интернет, консултира се за основите на работа и в момента прилага всичко това на работното си място. Не кавам че ПЕКс е чудо но явно помага на някои деца. В интернет има също много истории на деца които комуникират с родителите си дори чрез няколко карти ( тук не говорим въобще за изречение ) и родителите са доволни че има комуникация вместо да няма такава съвсем.
Препоръчвам на всеки родител да опита - и да не помогне със сигурнопст няма да навреди. Това ми напомня че си мислех наскоро защо няма статистика каква е успеваемостта на ПЕкса все пак, защото предполагам има дечица които не успяват да го усвоят като умение.

# 590
Здравейте, ако има някоя мама,  която пише тук и е от Плевен и детенце е минало на телк там  ще може ли  да ми пише на лични.
Благодаря

# 591
# 592
[soon] mother of two, благодаря за линка Peace Много ми беше интресно ,тьи  като ние скоро започнахме  с Пекс. Но относно Сами( от линка) ми се струва че е станал толкова добьр с картите че не му  нужно да говори. Казват че Пекс спомага речта но в неговия случаи ми се струва че е само начин на комуникация. Какво мислите? newsm78

# 593
[soon] mother of two, благодаря за линка Peace Много ми беше интресно ,тьи  като ние скоро започнахме  с Пекс. Но относно Сами( от линка) ми се струва че е станал толкова добьр с картите че не му  нужно да говори. Казват че Пекс спомага речта но в неговия случаи ми се струва че е само начин на комуникация. Какво мислите? newsm78

Съгласна съм това напълно.

В този случй Пекса е все пак някаква възможност за комуникация която както и на мен ми изглежда на детето му е напълно достатъчна- да информира за нуждите си.Някъде се прокрадна фразата че МОЖЕ БИ в някое време ПЕКСа ще стимулира проявата на реч и ние не бихме могли да знаем дали това ще се случи или не. На ммен ми се струва че вероятността да се случи е малка.И все пак в случая Пекса е свършил доста - дал е на детето възможност да съобщи за нуждите и състоянието си а на хората около него да го разберат.Според мен тук пак бихме могли да говорим за някаква успеваемост макар и да липсва реч.

Моят син престана на ползва Пекс когато осъзна че да каже думата е много по бързо и дори лесно отколкото да рови в тетрадката и да я търси след това да лепи думите една след друга, после да маха банера да идва и да прочита изречението по думи. Тук забравих да спомена че докато в началото трябваше да се ориентираме само по банера, в един момент по съвет на терапевта започнахме да се правим че не разбираме какво иска. Полека лека го научихме да ни дърпа за края на дрехата ако иска да му обърнем внимание. По късно и на подръпване не рагирахме докато не се обърнеше с дума ( мамо, татко, госпожо в градината. На това трябваше да се научи защото иначе в градината нямаше как да съобщи за нуждите си ) . Та докато в началото само носеше банера, после започнахме да искаме да "прочита" по някоя дума от него , после вече да чете изречението от картинки по думи. Когато се правиш че не разбираш а детето е заинтересовано в нещо то разбира какъв е най-лесния начин да го получи.Когато започна да не изпозлва "банера" , думите му бяха като наскупчени на едно място без съгласуване, понякога и с объркан словоред, макар Пекса да поставя ясни правила на словореда на простите изречения. С времето обаче нещата започнаха да изглеждат по естествени. макар и досега да говори като чужденец когато прави нови форми все пак говори нали?

# 594
  • София
А "помагаха" ли ви с ПЕКСа в градината? Аз сега съм в процес на "въвеждане", а той на отказване да съдейства, но няма къде да ходи Mr. Green

# 595
Не съм и изисквала да ползват ПЕКс в градината. Дори не съм го и носила. Макар като се замисля от този си акъл  би било удобно детето да покаже карта с тоалена или вода на госпожата с което да улесни разбирането на нуждите му. В градината моят син беше готов да седи гладен жаден и стискащ се - само и само да не трябва да се обръща към госпожата. После полека лека вмъкнахме 'подръпването на полата" за да му се обърне внимание . Но това стана с "добрата госпожа". Защото за лошата съм ви споделяла какво ми е сервирала.  ooooh!
Проблемът който аз виждам с Пекса в градината е че децата много ще го харесат, нищо чудно за ден два да се окажете със празна тетрадка. но от друга страна децата колкото и да са жестоки,  на моменти са мъдро разбиращи. синът ми винаги има до себе си една "добра фея " ( разбирай някое момиченце) което иска да му помогне с това онова. ние жените сме  Flutter ...

# 596
  • София, Борово
Здравейте,
на нас ни мина реоценката, все още чакаме точната диагноза, но ни подготвиха, че Дари е в спектъра.
Реоценката мина за 1 ден - логопед, психолог и психиатър.
Днес получихме разрешение и за ЯМР.
Започнах да въвеждам PECS на Дари, но психолога и логопеда, които работят с нея са на мнение, че ABA е по-подходящо за нея и ще я стимулира да проговори по-бързо. Тя сега говори на неин език с подходяща интонация за случая.
Започна да се заиграва и с кукли, което е голям напредък според мен.

Ето и един линк на руски за различните терапии - вероятно го знаете, но за всеки случай:) http://autism-aba.blogspot.com/p/sitemap.html

# 597
  • София
синът ми винаги има до себе си една "добра фея " ( разбирай някое момиченце) което иска да му помогне с това онова. ние жените сме  Flutter ...
Искренно се засмях на тези редове Simple Smile Моят също си има "фея" - една Вики, която постоянно го прегръща, целува и следи какво прави. Той не се дърпа много де Mr. GreenСтранно, но и приятно ми е, че децата всячески се мъчат да установят контакт с него, колкото и той да не иска. И дори онзи ден и те милите се впечатлили, когато в групата влязла дъщерята на едната учителка и той възкликнал - А, кака?. И децата почнали да се радват, как Гого бил казал кака Joy

# 598
Мами,
прочетете това. Тези, които не са добре с английски, могат да го направят с Гугъл преводач.

No One Knows Why Autistic Children Are Often So Beautiful
But it can be a great comfort to their parents (Никой не знае, защо аутистичните деца често са толкова красиви. Но това може да носи голямо успокоение на родителите им.)

http://www.paains.org.uk/articles/beautiful.htm

То е нещо кратко, написано от майка на дете от спектъра и бих могла набързо да го преведа след като малко ми мине огорчението от сутрешните думи на Мина Ламбовски в предаването "Здравей България", че нямало какво да се лъжем. Аутизмът бил психиатрично заболяване и с него се занимавали психиатрите. Щом го казват хора като нея, които дават посланията към обществото, какво да очакваме от това общество?! Да беше погледнала поне в Международната класификация на болестите (МКБ-10), която е издадена преди раждането на собствения й син и всичко, което е направила за него.

За успокоение ще цитирам великата Ута Фриц - професор по когнитивно развитие, психолог, която казва, че това което я е омагьосало и превърнало интереса й към аутизма в призвание са децата, които е срещнала в началото на кариерата си - "отдалечени, красиви и тайнствени".

Казвам това по повод на снимката на Дари. И Хриси на n_alex е прекрасна. Деца със струящ от очите им интелект нямат "психиатрични" болести.

# 599
   Психиатрите откога "се занимават" с аутизма ? Те само го диагностицират , не е ли така ? И то като следствие на вродена неврологична нетипичност .
   Или съм пропуснала нещо ?
   Оттам нататък психолозите/психотерапевтите,както и логопедите  се занимават с резултат от безсилието на невролозите .

Пропуснала съм предаването ....
   Тази Мина ме удивява ...   33uu

Общи условия

Активация на акаунт