Отговори
# 405
Кажете ми бърза, лесна и вкусна рецепта с оранжева леща, мерси   bouquet

Аз правя супа с червена леща.

# 406
Мон,

"Правила съм кюфтета от червена леща+булгур.

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.

Аз последния път сварих за много кратко лещата и булгура. Не съм запържвала/задушавала лука, чесъна и дом.пюре. Сложих ги сурови като вместо пюре, изполвах сушен накълцан домат.  А вместо кимион, сложих къри. Стана пак вкусно.

Нашата любима крем супа от леща е с червена такава (сигурно 100 пъти съм писала за нея, по принцип е турска рецепта, но аз съм я преиначила). От известно време така я правя като ни се дояде:

глава лук, 3-4 картофа, 2-3 моркова; като поврат 10-на минути, слагам 1 чаша червена леща и оставям още 10-на мин; малко преди да махна от котлона, слагам скилидки чесън; като поизстине, слагам зехтин, сол, лимон и магданоз и пасирам. Който не иска да слага накрая мазнината, задушава с нея зеленучиците в началото."

Това е старо мое мнение.

# 407
  • София
Кюфтенцата ги правя по тази рецепта:http://www.menumag.bg/recepta/kyuftenca-ot-bulgur-i-chervena-leshta
Другия начин, по който приготвям червена леща е този:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gaexb5dYA54 … ct=clnk&gl=bg

# 408
  • под тепетата
Въпрос към пеп-4о - правих по твоята рецепта тулумбички. Станаха страхотни ! ( Ти ще си виновна за натрупаните ми килца  Mr. Green ) Обаче имам затруднение с шприца - слагам го към найлонче, режа върха и притискам с ластици. Естествено те се изплъзват  и след многократни опити си подкарах с палеца. Но не искам къси и дебели тулумбички, искам нормални! Не мога да шия, така че идеята да си ушия ръкав отпада автоматично. След многото писане моля те, дай идея в какво слагаш тестото ?  Този проблем го имам отдавна, бях купила на Факелман ръкав с накрайници, но излезе голям боклук  #2gunfire  Останалите също могат да се включат, съвети никога не са ми излишни .

# 409
Аз бих си ушила този ръкав.Кажете от какъв материал се прави?

# 410
от тъкан, като мушама  newsm78 промазка някаква съм виждала.  Сега в домашните потреби има такива .. като мушами, които се мият, вземи от тях и пробвай с него вместо с найлонче.
На мен обаче с такъв ми е трудно. Изхвърлих ги.  А защо ги бях награбила, като имам шприц ли? Ами шприца е с ф около 6см. тръбата, та се пълни по-бавно  Laughing и бях решила с ръкав. Ама не ми се получава.
Биляна,  потърси си шприц в домашните потреби, скоро гледах като моя. Не пластмасов, а метален или друг твърд материал, с различни накрайници. Моя е от последните соц. години, но скоро гледах подобен (или някъде в он-лайн магазин  newsm78) събира тесто за 2 зареждания на тенджерата.  А като рабоиш с него е удобен, че можеш да го оставиш на плота до печката, без да се притесняваш, че ще изтече, както става с ръкава.
вина приемам всякакви, само давай  Mr. Green)

# 411
  • София
Въпрос към пеп-4о - правих по твоята рецепта тулумбички. Станаха страхотни ! ( Ти ще си виновна за натрупаните ми килца  Mr. Green ) Обаче имам затруднение с шприца - слагам го към найлонче, режа върха и притискам с ластици. Естествено те се изплъзват  и след многократни опити си подкарах с палеца. Но не искам къси и дебели тулумбички, искам нормални! Не мога да шия, така че идеята да си ушия ръкав отпада автоматично. След многото писане моля те, дай идея в какво слагаш тестото ?  Този проблем го имам отдавна, бях купила на Факелман ръкав с накрайници, но излезе голям боклук  #2gunfire  Останалите също могат да се включат, съвети никога не са ми излишни .

Ето от тук можеш да си купиш:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ugqtm3wcYV8 … ct=clnk&gl=bg

# 412
Аз бих си ушила този ръкав.Кажете от какъв материал се прави?

Не знам дали си струва да се разправяш, едно време майка и приятелките и си шиеха от шушляк, дано се сещаш какво е. Хубава работа вършат и пликовете от прясно мляко, рязваш крайче и шприцоваш. Аз използвам един по-голям метален шприц, върши ми горе-долу работа. Peace

# 413
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
Здравейте, имам цяло сварено пиле и 2 броя сварени гърди и ми се яде нещо ,а незнам какво да го наготвя-не искам печено и се видях в чудо-помагайте моля

# 414
  • София
Здравейте, имам цяло сварено пиле и 2 броя сварени гърди и ми се яде нещо ,а незнам какво да го наготвя-не искам печено и се видях в чудо-помагайте моля

С гърдите - пиле фрикасе.

# 415
Трябва ми този ръкав за целувки,а за толумби си имам .Това за шушляка е добра идея,за което благодаря.

# 416
  • София

Пилешка салата с гъби яйца и майонеза, супичка, пълнени чушки с пилешко месо.

# 417
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
Благодаря ви за идеите,ама май ми се яде нещо от сорта на пържено пиле със нещо,но немога да го измисля(боже ако знаех какво искам)

# 418
Благодаря ви за идеите,ама май ми се яде нещо от сорта на пържено пиле със нещо,но немога да го измисля(боже ако знаех какво искам)
Лук, чушки, червен пипер, чили по желание, сол и може нещо доматено да сложиш, малко. Запържваш заедно с пилето, и прибавяш супена лъжица горчица. Вкъщи това е на голяма почит, но домати не слагам.  Peace Най-вкусно е, ако гърдите се накъсат.

# 419
Лук, чушки, червен пипер, чили по желание, сол и може нещо доматено да сложиш, малко. 

или вместо доматено - 1-2 лъжици кетчуп, за да  обедини всичко.  Лук не слагам аз. Ако имам сварен боб - слагам и него. 2-3 скилидки чесън, ситно  нарязани.  http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_08.html или спагети с пилешкото месо http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_04.html
Или пък месото, накъсано с топено сирене, колкото да се омешат.
http://pep-4o.blogspot.com/2010/03/blog-post_05.html ей това е с камарелизиран лук и запечено после с кашкавал. Става и със сварено месо.

Общи условия

Активация на акаунт