(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 348
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 033
Някой слагал ли е корен от хрян в киселото си зеле и какви са му наблюденията?

Според това, което чух и прочетох, коренът се слага след като ти е вкиснало зелето. Ако се сложи в началото много ще забавиш процеса.

# 631
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Ние винаги слагаме хрян заедно със зелките в началото.Целта е зелето да остане стегнато и хрупкаво .Не знам при втасало зеле да се слага  и защо.

# 632
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
... Ахам...  Crossing Arms   Кака ти Добри се ебава с мене...  До връх Балига ли си вика...  Thinking    Те там съм те, на 6 без 10...  Crossing Arms

кака съм я Simple Smile може и повечко от кака даже Simple Smile

според моята версия на историята двата връха, малка и голяма Балига, са някъде из врачанско.  Laughing някъде между Дива Слатина и Дерманци  Laughing

 Thinking хрянът май е консервант

# 633
  • Мнения: 4 753
Ние винаги слагаме хрян заедно със зелките в началото.Целта е зелето да остане стегнато и хрупкаво .Не знам при втасало зеле да се слага  и защо.

И аз четох, че идеята е да остане зелето стегнато, но трябвало да се внимава да не предозираме с хряна, че да не остане кораво... Взех си днес малко корен от хрян, нямаше особен избор...

# 634
  • Мнения: 6 217
малко офф - историята за връх Балига вече се разнася повсеместно  Joy Joy

# 635
  • Мнения: 4 753
А ето нещо друго за връх Балига: "БАЛКАН -планина, староиранска дума, заимствана в много други езици. От същия корен е и думата БАЛКОН - високо, издадено място в сграда.  Към този "Л"-вариант може да се добави и не добре засвидетелстваното и изчезнало вече название БАЛИГА (връх в Стара планина). Съществуват няколко твърдения, че при картографирането на България непосредствено след освобождението от османо-турско робство, върху картата на Стара планина са отбелязани няколко върха с едно и също название Балига. Според друга версия в Странджа съществуват два върха с названия Голям и Малък Балига. Отбелязан е и топонимът Балиг баир. Всъщност, българската дума "балига" може просто да означава "връх". БАЛИГА (връх) е сродна с известното название ВАЛОГ - падина между два върха. Названията "балкан", "балкон", "балига" и "валог" са "Л"-форми на същата индоевропейска дума bherэg, bhergho -висок, бял и са максимално близки до източноиранския топоним БАЛХ (висок, голям, бял), който стои в основата на българския етноним."

Според мен, първата история за произхода на името е по-достоверна...  Laughing  В интерес на истината, в много села, където съм ходила има реки... И в повечето случаи на въпроса ми "как се казва тази река", отговорът е "барата" или "селската бара"... Други направо ми казват, че в селото няма река... "Е какво е това там дето тече?"  Shocked    "Аааа, па тва е барата"... (то понеже барата си е бара, не е никаква река) Laughing  Та дали някой е казал за върха "ба ли го как се казва" или само е казал "ми връх некъв"...  Laughing

# 636
  • Мнения: 6 217
Аз и канал да видя, за мен пак си е рЯка   Joy Joy Joy

# 637
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм дааа,
Вие с рЯките сте оттатък на връх Балига. Ние отсам сме на бари. 

# 638
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
Ммм дааа,
Вие с рЯките сте оттатък на връх Балига. Ние отсам сме на бари. 

 Mr. Green отсам барата и прЕко в'рЪо.  Hug

миналата седмица видях раззеленени ниви. сега се чудя добре ли е или не ooooh! в други години като че бяха по-високи есенниците, сега дали ще оцелеят?

# 639
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181

Изобщо позамря темата ни. Нормално  - есен е, но ми се струва, че губим съмишленици, или поне такива, които искат да пишат. Знам, че за съжаление хората, които се опитват да произведат храна от земята са сравнително малко, но знам също, че можем да направим неща, за да направим ценностите си популярни. Обмислям и ще споделя някои предложения за промени във формата и смисъла на темите.

Има толкова неща, които ми се щеше да споделя, а някак ми се губи уюта: пълното наредено мазе, притесненията си относно прорасналите предзимни марули, за или против предзимното засаждане на чесън, удължаването на реколтирането на магданоза, тънкости при шипковото вино.

Имате ли идея какво става с Вили 66? Отдавна не пише тази видна градинарка. Беше споделяла, че има здравословни проблеми, та малко ми е притеснено. Пиши един ред, Вили!




 

# 640
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Е-е-е, Куркума, всичко това е сезонен мързел. Мен ме хваща всяка година през септември, а тази година ме държа и октомври. На работа в този период забравям да си поливам даже цветята. А когато се сетех си давах сметка как хич не ми се полива. В темата по седмица не влизах. Вече, слава богу, отминава.

Аз съм голям оптимист за Вили. Имам шеф с подобно заболяване - слага всички здрави в джоба си, а и хората спряха вече да питат кога ще се пенсионира. Чичо ми също - над 80-те продължаваше да вършее из академичните среди в София. Та затова си мисля, че Вили изживява първи семестър студентство покрай детето.

Аз тази година ще следя, кога да си извадя дайкона. Миналата година поради неопитност и любопитство оставих 2 бройки през зимата да видя какво ще стане. И изкуфяха. Тази година дебна момента да си прибера цялата реколта. Идеално ми се запазиха с изрязани чела и увити в свежо фолио в хладилника. Специално пък черна ряпа, съхранена така имах до месец май, когато наистина ми потрябва за лек.

Арпаджика и чесъна ги засадихме. Всъщност мъжът ми ги засади, а аз ще съм му вечно благодарна.

Куркума, направо те моля да споделяш идеи. Сега му е времето за четене, преосмисляне, нови идеи и планиране.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 09:01 от amica1

# 641
  • Русе
  • Мнения: 12 208
  Вили, гледам, че си се появила.

  Имаме купища чудесни дюли. Сега ако успея и да направя желе, за да имам за зимните кашлици, ще е чудесно. Иначе съм ги наредила навсякъде и ухаят прекрасно.

  Салатите и лукът се развиват и ще видим кое ще изпревари - зимата или ще си ги хапнем тази година.

  Шипките,глогът и трънките също дават прилична реколта.

# 642
  • Мнения: 6 217
Имам желе от дюли, как се прилага при кашлица? Верно ли има ефект?

# 643
  • Мнения: 8 986
Някои не пишем, но не спираме да четем.
Аз нямам с какво да се похваля, последно направих 20 буркана царска туршия, и камбите ми са от пазара, и карфиола.
Но сложих мои си хрян, листа от целина и моркови.
Слагам и олио и варя 5 мин.за капачка, всичко остава хрупкаво и много вкусно.
Целината не направи глави, не знам защо.
Но пък морковите са моята гордост, не са големи, но благодарение на темата ги отгледах в глинеста почва, но на повдигната леха и с много пясък, между лук и чесън, та нищо не ги е яло. Май един-два имаше само нахрупани от нещо, сигурно някой плужек.
Прекопах малкото опитно поленце, чакам половинката да се поосвободи, за да заграбя още 2 кв.м. с негова помощ.
Насадих салати, спанак и лук, уж за пролетни, ама лука вече си го скубя и си го хапваме, ако така се задържжи до Коледа, май ще хапваме и спанак.
Какво ще се случи със салатките ми, като завали сняг?
И те са пораснали, по 5-6 листенца имат някои вече.

И от праза вадя по малко, да го вадя ли всичкия вече?

Желето от дюли аз го хапвам с една малка лъжичка, иначе можеш и в чай да го слагаш.
Знам, че за да е лечебно се прави от сърцевината.
Аз от сърцевината суша на радиаторите, прибирам в буркани и правя чай от дюли, липа, мащерка и шипки, моите са лечебни, защото са си мои. Laughing


Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 15:41 от нова

# 644
  • Мнения: 17 210
А при мен е сезона на... аз му викам "подправките". Сега растат най-бързо, та се опитвам да се възползвам. Особенно за копърът, че тук е кът.
Иначе чубрицата ми е за прибиране. Посях и смилянски боб, за сега само н астебло расте, ще чакам да цъфне. Краставичките са в разгара си. Доматите са отрупани със зелени доматчета. Само да не застуди та да се налага да купувам наилон и да завивам ястъците

Изпробвах маслото от Нийм, личното ми мнение е че върши работа и ми спаси краставиците. Само дете като се напръска и мирише странно ( както казва мъжът ми на будиски храм мирише)

Общи условия

Активация на акаунт