(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 388
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
Малко офф
 Бях настинала като вакарелски спирач.Дръннах 2 бр.  асперан.направо се натрових. Американски аспирин .  Такова преживяване не ми идвало до главата. Някакъв ад. Лошо , болки в главата отзад на тила.Никакво облекчение като да пиеш аспирин . Докато се осъзная че е от асперана  не можах да си вдигна главата от възглавницата вече 2 седмици.
Изпуснах си лозето . Орязах го но няма да мога да го зарина. Ще измръзне.
Осъзнах се  и пооправих работата с пресечено и лук., та се вдигнах малко. Търся си някаква трева да пия с българския аспирин , че от няколко години малко ми дразни стомаха.
Намерих рецепта , ма не копнах с бабини зъби. Действа като аспирина ,  силно измиващо кръвоносните съдове , ама не разбрах дали ще стане противовъзпалително за кости.  
 
Добри,
Докато си търсих треви попаднах на това .

http://pishtikov.vratza.com/zabravenoto_ime.htm#%D0%9D%20%D0%90% … 20%D0%98%20%D0%AF  

 ВрЪо не е Балига , а Балиго .Напиши в гугличката балиго и ще ти излезе.  Знаех си аз че само в Резервата ще се е пръкнала тая дума. Няма на друго място град Козлодуй, езеро Пиздинкьовец, село Уевене. Името е Козлуджа като Аладжа манастир  , ама в Козлодуй живеят козли а в Аладжа манастир   али.  

Що тая есен нямаше слана?
Дето каза някой по-горе листята направо измръзнаха без слана. Успя ли някой да сложи корен пипер в тенеке . Аз не успях. Бушката се затри, заръчахме и. Авосет хич не пусна снимки от ингилизката градина и на нея заръчахме.

Титина,
При теб пролет ли е с тоз копър?
Куркума ,
И аз търся нашите имена на билките.
Амика знае латинските.
Ама ще бъде като задумка печката и навън вее виелица. 

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 19:55 от rorik

# 646
  • Мнения: 4 753
Как шъ немаше слана...  Rolling Eyes  Имаше на 2-3 сутрини слабичка такава, ама за няколко дни почерняха опарените листа на пипера... И тая сутрин ми се видя слана, но понеже ставам по-късничко и я изпускам... Имам още няколко стръка домати навън, завивам ги вечер с едно перде, сутрин ги отвивам да ги грее слънчице, да видя до кога ще ги увардя... Пипер сложих в една кофа, но нещо не му се получи - повяхна, не ще да се хване май, а чушки беше направил много... Още не е съвсем за изхвърляне, ще видим...

# 647
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
При мене има едни рехави слани, колкото да ми отворят работа да стържа лед от стъклото на колата. Градината изчистих отдавна , но в тенекиите още има разни стръкове, и - забележете - още жива бамя. Вдругиден, живот и здраве, ще покажа бамички, брани на 14 ноември. Извратена работа.

За праза препоръчвам горещо оставянето на известен брой стръкове в градината, да кажем около 30%. Другите - отскубнати и зазимени на подходящо място, се ползват в мразовитите и снежни дни. Празът от градината е напълно използваем и свеж дори и при -15 градуса, макар и замръзнал на кокал. Малко трудно се вади от земята, де.  Grinning, ама си имате мъже за тая работа. Използва се както се използват замразени зеленчуци - слага се да се готви без да се размразява.

Колкото и да е замръзнал празът, още рано напролет се оживява, позеленява и почва да расте. Имах вече разсадени домати, когато отскубнах последния стрък тая година.

Голям заплес съм. Съвсем наскоро разсадих много специален джоджен, но напълно забравих къде го сложих. Той не е за основна подправка, а за надграждане на вкуса. французите си имат специален лаф за това, ама и него забравих.  Grinning

# 648
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Куркума,
Като каза французи , та се сетих за една българка работеща е някакув елитен ресторант във Франция..
Подправките им цяла наука. У пеницилинови шишенца и капкомер . Паднах. Толкова милиграма от това , толкова от онова .маани, маани. С капкомер , джодвен.

Абе , нямаше съсветъ слана. Като падне сланата , па увехнат , горните, па долните си останат . Па пожълтеят , а не като сега направо почерняха . А  хризантеми  сложихте ли си в тенекета?

Увехналия пипер си го разкъртила за това .Трябвало е да го вадиш с казмата .
Куркума , ти не сложи ли някоя тенекия в мазето за експеримент?

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 20:56 от rorik

# 649
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Имат лаф за надграждането, не за джоджена. Simple Smile

# 650
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
 newsm78
Какво е това надграждане?Някаква модерна дума?

# 651
  • Мнения: 17 211
rorik, есен си е, но температурите са нормални - около 25 денем и жечер на по-малко от 17-18
Забелязах, че като е мно топло ( например август) всичко умира... дори и непретенциозните цветя

# 652
  • Мнения: 9
Аз се бях засилила със снимки, специално ходих да гледам едни тукашни градини, ама то измъчена работа.

На университетската градина най-голямата гордост е гулията, хвалят се как вече трета поредна година я "гледат" .
Мисля си аз наум, че ще е по за хвалене, ако успеят да се отърват от нея, ама айде, да не им секвам мерака за гулия.

Близо до общежитието има едно парче земя, разделено на по 10 квадрата, от които половината са за дървена постройка за инструментите. Колко инструменти са му нужни на човек за една плюнка градина, че чак и постройка за тях имат... Аз бих я махнала за сметка на обработваема земя.
Очаквах да има повече повдигнати лехи, понеже все пак вали постоянно, но не, бучкат си всичко съвсем на равно.
Зелевите и марулите им вървят, зеленият фасул също.

Разказах ли ви за мръсните моркови? Много се смях - сергия на фермерския пазар, всичко подредено с големи етикети. Измити моркови - 1 паунд. До тях кални моркови, както са ги извадили, 2 паунда с етикет "мръсни моркови".
Това аз естествено го въприемам като "не стига, че ги е домързяло да ги измият, ами и по-скъпи" .

Тук има една излишна за мен показност при био зеленчуците, малее, как си хвалят безвкусните тикви, идея си нямате.
Голям срам брах когато питах една от съквартирантките защо си е скрила декоративната тиква в шкафа, а не я е изкарала на показно място/все пак е декоративна/, а тя ме погледна очудено, понеже щяла да я яде същата вечер  Laughing .
Става въпрос за тиквите, където приличат на къщички, отгоре са оранжеви, отдолу шарени. Твърди, че била много вкусна, ама аз и нямам вяра нещо.

# 653
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
 hahaha
Авосет , ми тия неизмитите моркови сигурн ги отглеждат в пръст , за това показват Пък другите  може да ги отглеждат , в балканит. Не помня дали ви казвах , ама това са камъчета от Балкана.
Викаш , съквартирантката ти , яде декоративни тикви. Ми дай да ти пратим един самолет тикви за Бъдни вечер . Да види какво е тиква.Съквартирантката ти какваа народност е? Не помня да знам , какво учиш там? А тая градина  с гулиите я покажи , пък покажи наште дето ги гледаме от време на време.Дедо викаше че това е ядене за глупаци и ставаш глупав от него.   

# 654
  • Мнения: 9
От Австрия е, но иначе живее в Германия / и сега в Шотландия,де/ .
Но и другите ми съквартирантки ядат същите мижави тикви с по 1 пръст месо, дето като махнеш кората нищо не остава, пържат ги.

Малее, като си спомня вкъщи като печем тиква какъв аромат има...и наситен оранжев цвят и плътност на вкуса, изобщо да вземете да хапнете по някое парче и заради мен Laughing .

Уча Екология и науки за околната среда : ).

Ех, мойте моркови като ги оставих тамън почваха да наедряват и да стават за ядене. Липсва ми да се разхождам из градината, да си дръпна един морков, да лапна някое чери... Утешавам се с мисълта, че така някой ден като съм си за постоянно на село, ще ги оценям още повече : ) .

# 655
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз известно време не можех да разбера тая работа с мития зарзават по големите вериги, но вече си имам обяснение. Мият го - да, но не с вода, а с химикали да не прорастват и да не гният при  транспорта и съхранението.
Морковите - красиви, чисти и огромни, като вземеш да им стържеш кората, тя на секундата потъмнява, а при някои партиди, направо почернява. Почерняват и ръцете, та няколко дена всички в офиса да знаят, че си остъргвал моркови. Тези моркови вече ги беля с белачката за краставици.
Авосет, със сигурност калните моркови като ги измиеш ще можеш да ги ядеш и без да ги белиш, а там в кората съм чувала, че са най-полезните вещества.

# 656
  • Мнения: 86
Здравейте!
Преминавам през поредния житейски кръстопът.
Трудно и страшно е.
Но всеки ден си повтарям думите на един вече над 80 годишен бизнесмен,че никога не е късно да започнеш от начало.А той започна сегашния си бизнес преди 20 години като вече пенсионер...
Но да не се отплесвам-включих се за морковите.Без да съм търсила особен ефект,преди години мъжа ми достави на пазара няколко касети с мръсни,току що извадени от градината моркови.Щях да ги мия и чистя като се поосвободя и ги тикнах зад сергията.
Но една жена ги видяла и си поиска.Казах и,че не съм ги привела в търговски вид и не ги продавам още.А тя ми обясни,че ги иска за сокове за бебето си и това,че не са чистени ясно и показва,че са пресни и домашни.Та си продадох морковите за нищо време с все пръстта...
В последствие използвах този подход и при праза-карахме го на пазара в ремаркето и на място го почиствах ,връзвах и продавах....на опашка.Сигурно специалистите по маркетинг знаят всичко за тези методи  Laughing.Ние открихме топлата вода  Joy
Да докладвам за градината-почти сме я изчистили.Остава да приберем ряпата и зелето.Но пък знам,че помръзнало то става по-вкусно и за това не бързам.
Салатите ми са на критичен етап-има почти готови за бране  и се чудя да ги завивам ли  newsm78.Ако го направя ще ги форсирам и евентуално ще мога да ги продам.Ако ги оставя открити снега ще ги премаже и унищожи.Лошото е,че не са предвидени за пазар.
Набавихте ли си пръст и тор за кофичките с разсади?
Аз се помайвам  Laughing

# 657
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вили, успех в начинанието! Най-малкото ще стискаме палци. Споделяй.

# 658
  • Мнения: 8 988
Вили, успех в това, което ти предстои. Hug

Аз, когато купувах моркови  bowuu (разбирай до миналата година  Wink), избирах такива с листа, криви и неугледни, струваше ми се, че е по-вероятно да са произведени скоро и тук.
Попадала съм на наистина сладки, като от моето детство или като тези, които изрових от градината тази есен.  Laughing

# 659
  • Стара Загора
  • Мнения: 538
Здравейте! Приемате ли начинаещи земеделци? Догодина със съпруга ми ще се заемаме с един двор от около 1 декар. Преди 2 дни го изорахме и сега правим списък какви семена да купуваме. Обаче не можем да се ориентираме за фасула - кои сортове са хубави за зрял - да е по-едър и да има повече зърна в шушулките. Може би сте коментирали в предните теми. Ще се върна и назад да чета, но все пак да попитам.

Общи условия

Активация на акаунт