(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 329
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
avocett , имаме го взели-дали. Simple Smile И нека да са взели-дали, ама миришат на домати  Heart Eyes Heart Eyes

# 676
  • Варна-София
Вале, опитвам се накратко да кажа много.
В  градинката сигурно ще планираш и сенчица, тоест дръвчета.

Накратко да те запозная с кандидатите, в началото ги подреждам по ТИРАНИЧНОСТ, но в един момент подредбата се оплесква, защото в и живота няма абсолютни правила:
Орех – абсолютно НЕ в рамките на градината. Той е саможивец и отравя с югланзин всякаква растителност под себе си. Мястото му е край общия път, на пусти площи, в гората или дерето.
Череша – постепенно стават огромни дървета. Саможива е и потиска другите видове дървета. Най-добре е да заформиш групичка от няколко екземпляра със съсед вишна.
Вишна – също е саможива, потиска повечето видове дървета, но е добър съсед на череша и слива.
Слива/джанка – много издънки прави, но около нея можеш да сложиш хряна да пази против плодови пробивачи, добър съсед на вишна, ябълка и лоза
Лозата – неутрална към ябълка, круша, слива и даже вишна.
Праскова – на собствен корен и хашладисана на силна подложка (слива) угнетява посадените наблизо круши, ябълки и кайсии. Хашладисана на бадем е по-кротка като растеж и е добър съсед за всичко, включително на лози.
Кайсия – угнетява ябълките
Слабаците в класацията са – круши и ябълки – страдат от всичко вече изброено без лозите и сливите.
Ябълките и лозите правят чудесен преход към цветната и зеленчуковата градина. Страхотна комбинация са млади ябълки палмети, стари лози и увивен грах – всичко ражда като за световно от една и съща площ.
Ябълките вървят с домати и сенникоцветни, а лозите със сенникоцветни, бобови, краставицо-тиквови, ягоди, лукови (без праз), репички, манголд, спанак, салатки и още има, то е като пъзел с много решения.
Приятни занимания по планиране!!!!!!!!!!!!

P.S. Пропуснах да кажа, че до ябълката можеш да сложиш ягоди и малини, обаче ягодите и малините не трябва да са едни до други, защото заформят същински рай за техните общи вредители и в резултат няма да имаш много ягоди и малини.
Същия рай за общи вредители образуват касисът, цариградското и френското грозде. Сложи ги да са далеч едно от друго, а също и от сливи, череши и вишни.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 16:19 от amica1

# 677
avocett,все пропускам да ти кажа колко си ми мила и как ти се радвам  Hug
Куркума,салатите са студоустойчиви когато са с по-малко листа.Във вида,в който са сега ще измръзнат без сняг.А ако ги затрупа ще се премажат.Аз нямам количество като за пазар-около 300 бройки са.Но ще им правя тунели и ще ги продавам,за да ги спася.И ще сея разсад за пролетни.
От известно време съм оставила сърцето ми да ме води.
А то ме дърпа със страшна сила към земята.
И ако имах някакви съмнения хода на случайностите днес ме кара да мисля,че нищо не е случайно  Laughing-от няколко часа насам съм наемател на градината на най-големия зарзаватчия в селото ни от моето детство.От обяд насам нещата се задвижиха от самосебе си в посока,която не съм си и позволявала да мечтая.Помогна ми съученик на баща ми,неговата любов към земята и това,че ме е наблюдавал през годините в градинарстването....С идеята,че ще поддържам жив градинарския дух в градината на неговия баща....Сякаш и отвъдното ми протяга ръка....В момент когато загубих работата си и бях на ръба.
А сега се откриват нови хоризонти и разбирам,че съм силна повече от колкото си мисля.
Куркума,късно ли е за спанак според теб?
Амика,червеите ти на каква площ са?
Аз прекроявам изцяло плановете си.Трябва отново да разпределям площи в досегашната ми и в новата градина.Да вмъквам предкултури,да уплътнявам.
Извинете ме за задъхаността ми,но съм пълна с емоции  Hug
И добре дошла на Валя  Hug

# 678
vili__66, ако бях на твое место бих наблегнала на подправките, като вкл и екзотични такива

( забелязах че предлагането на например свеж кориандър е минимално, цена за връзка 18 лв в Метро, докато на семена го има под път и над път)

# 679
  • Пазете Гор
Браво на тебе, Вили! Успех!
Имам някъде записки от лекции за градински сеитбообращения, ама къде са. Организация на полетата, по сезони, по ред на засаждането...
Късно е според мене за спанак, ако е на открито. Най-вероятно ще поникне, като гледам прогнозите, но няма да се развие, почти няма да се вкорени и напролет ще се забави дори спрямо пролетния посев. Да не говорим, че ще загинат повечето. Спанакът иска пазар или на място, или на едро, а най-добре и двете.

Лоша работа с марулките. Като си помисля, че се притеснявах, че закъснявам! При мене зимата е много студена, и в тунелите ще замръзнат...Ще ги оставя така. Марулите са по-устойчиви от салатите.

За уплътняване във времето - репички, Вили. Всякакви лукове. Ранни картофи.

Кориандър се сее масово в Югоизточна България, но е повече за семе. И паша на пчелите.

# 680
  • При розите и топлата вода ......!
Привет! Отдавна не съм се включвала, но чета редовно.
Вили-"Когато Бог затваря врата,отваря прозорец!". Знам че това е твоето място. Земята се отплаща на хора като теб, които я обичат от сърце. Желая ти успех в начинанието. Hug
Аз съм на етап засаждане на дръвчета. Избирам си от един разсадник и си харесах Годжи бери. Някой от вас отглежда ли такъв храст?

# 681
Куркума,имам спомен от половин декар спанак-хвърлихме семената през септември,но беше много сухо,не можехме и да полеем.Завяля сняг на Никулден-6 декември и затрупа непоникналата нива.Та ние отписахме спанака.Снега започна да се топи февруари и на оголените места се показаха ушичките на спанака.Беше страхотна реколта.И сега нещо ме гъделичка да пробвам пак  newsm78.Да издам една търговска тайна за спанака-производителите на едро го измиват и натъпкват в чували.Тъпчат жестоко.Премазват го,но е по-важно да пласират повече на търговеца на дребно.А и да не заема много място в транспорта.И като иде на пазара половината чувал вече е непродаваем.А ако е подсилен и с амониева  #Crazy-смива се за часове.И когато успееш да изложиш непремазан,свеж спанак пазара е твой.
Тунелите трябва дя засилят салатките около Коледа и Нова година,преди да е замръзнало сериозно.
Titina,в дълбоката ни провинция екзотиката е непродаваема  Joy.Но подправки ще има със сигурност  Hug
Благодаря на всички за подкрепата  Hug
От утре почвам да снимам новата градина/която пустее от 2 години/.Искам да направя снимков архив на проекта.От самото начало.
И започва голямо чистене преди оран  #CrazyДобре,че си дойде и студентката,мобилизирани са всички  Laughing
Гелика,мисля,че Теди има Годжи бери.

# 682
  • Пазете Гор
Баба и дядо скубеха спанак след росата, връзваха го хлабаво на големи връзки и го прибираха, подреден с корените надолу в щайки. На другия ден го изнасяха на сергията, като го миеха там, на място, във варел. В случай, описан от тебе, vili, тънкият момент е, че спанакът не е поникнал до Никулден, а снегът го е запечатал. Ако сееш сега, обаче, рискуваш да имаш кълнове за Коледа.

А може пък да стане много добре. Ох, на тебе ли обяснявам. Зарзаватчийството винаги има и малко хазарт.

# 683
Куркума,точно там е тръпката  Joy грешиш,губиш....но се надигаш още по-силен и нахъсан...
А аз смятам да изчакам със сеенето на спанак поне до края на ноември  newsm78
Трябва да започна отново да водя дневник...
А що се отнася до мен..ще ви цитирам Лао Дзъ:

Ако искаш да си щастлив един ден – напий се,

Ако искаш да си щастлив 1 година – ожени се,

А ако желаеш да си щастлив колкото земни дни имаш – стани градинар.

# 684
Вили, не знам къде ти е градината , но пори добре организиран пласмент има възможности навсякъде.
Аз бих заложила на биологично чистата продукция, с индивидуални доставки до крайния клиент

# 685
Titina,всяка идея ми е ценна  Hug
Спрях преди 8 години.И сега трябва отново да търся грешките си,да впрегна и интернет....Уж е еднакво,а не трябва да мисля като тогава...

# 686
  • Стара Загора
Amica1, страхотна информация! Благодаря   bouquet Копнах си я веднага във файл.
За марулите - като си избирах какви семена да си купя, попаднах на един сорт - Ледена кралица. За него пише, че е за есенно засаждане и издържа на зимните студове. Запланувала съм ги за другата есен.

# 687
vili__66, поздравления и успех в новата градина. Нямам съмнения, че ще се справиш  Peace

Утре ми идват дръвчетата - 6 дръвчета, много малини, арония.. голям кеф! Откога са изкопани и чакат дупките Joy

# 688
Сега ли е време да се сеят дръвчета и храсти.
Аз се опитах да поръчам, но ми казаха че има възможност да замръзнат 9 това се случва веднъж на 20 години тук) и най добре било да ги засея към февруари -март ( разбирай пролетта)

# 689
  • София
Аз също само чета и то рядко-тази година ми беше кошмарна в"градинско"отношение,дано другата да е по-различна
Успех на Вили 66
Куркума-ако завъдиш нови теми-пусни по някой линк

Общи условия

Активация на акаунт