(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 029
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Скрарида, едната градина, тази по-горе на снимките, я гледам от разстояние. Там прекарваме един ден в седмицата - събота или неделя, а понякога и двата почивни дни. В това сушаво лято поливките така ги правех - един път на 7 дни. Обаче има значение местонахождението на градината и количеството вода, в случая.

# 136
  • на брега на Дунава
Моята градина е на 130 км.Ходим там събота и неделя ,а сега лятото съм придумала домашните да отпуснат и понеделника.Поливам един път седмично.Мъжо не се занимава с градината, а майстори все по къщата.Така е трудно , но е възможно.Само че с първият успех идва желанието да посееш от всичко и тогава става страшно.
Би трябвало всеки да се концентрира върху нещата ,които не са сложни и не искат много грижи и за които конкретните условия са подходящи.Аз не успявам и сега имам почти от всичко.
Да не казвам ,че съм посяла четири вида зимна ряпа- дайкон ,бяла ,черна и бяла с розово.Както и различни видове зеле -бяло , китайско и пак чой /пекинско/ . Да не говорим за подправките- почти всички . И то не от лакомия , а защото ми се иска да видя как расте всичко и да се справя.Такова удоволствие е да откъснеш нещо отгледано от семенце.
От тази година мулчирам с окосена трева и съм много доволна. Обещават ми всяка година капково ,но... за другата .Същото и за коловете .Уж щяхме да купуваме арматурно желязо ,но пак набихме разни "пръчки",които падат ,пречупват се и т.н.

# 137
Хубаво е да внесеш много оборска тор,да насееш бобови,тикви/или да разореш люцерна/,да обработваш една година ,за да унищожиш плевелите,а бобовите да запасят почвата с азот.
Да си намериш добър разсад!

Аз тъкмо мислех да питам за някакви по-общи насоки за начинаещи. В нашия случай, мястото е едно село в Радомирско, където почти не вали, но ние имаме план да направим капково (има прекаран водопровод за поливане от реката). Земята буренясва вече с години, растат буйни треволяци. Има и няколко овощни дръвчета, съсипани от червеи.

Какво е подходящо да направим като подготовка сега на есен за да почнем от следващата пролет да садим? Трябва ли примерно да се оре и слага тор сега? Това за бобовите е полезно, някакви други напътствия? В момента сме свободни и август-септември ще имаме време за работа по мястото.

# 138
  • на пъпа на Златията
Скарида ,
Да нещо такова но по-ефективно.
1.От малки бутилки 1/2 л. за бира, за да се разклаща от малко вятър..
2. Разрязваш средната част  вертикално на 4 равни части .
3. После хоризонтално отдолу и отгоре на половината разстояние на тези 4 части.
4. Огъваш ги на 90 градуса да се получи перка.
5.Пробиваш на дъното точно в средата дупка с поялник.  
6. Забучваш на арматурното желязо ,  през дупката да опре в капачката.
Забравих - котарака на автохранилка и мнооого вода , да се разхожда из двора.

На първо време  питай Амика за дръвчетата .Био-то обаче изисква по-чести посещения и пръскания. Явно мястото е станало на целина и е богато на хранителни вещества , още повече че не  е поливано.На първо време му трябва тази есен дълбока оран и борба с плевели. Стават градини с един път седмично посешение. Става и с един път на 15 дни , ако има добри комшии да ти поливат  3 пъти за  тези 15 дни за времето на поливанията. Едно поливане струва 2 лв.
Хвърляне на една пръскачка пак е 2 лв.  

# 139
Да споделя моят скромен опит в отглеждането на сляпо куче, защото си имам такива в двора.  ooooh!
Преди години живееше у съседите, но те си взеха едно малко куче, което след 3 месеца тичане из двора успя да го прогони ... у нас. И се започнаха пораженията. Направи ми ливадата на хълмистата Дунавска равнина, доста растения полегнаха на земята, някои загинаха. Пролетта разбрах, че и лалетата и нарцисите ми са намалели драстично. Но една котка се пресели в двора и за няколко месеца успя да хване и изяде 7 броя слепи кучета. Помислих си, че съм се оттървала от тази напаст, но това лято слепите кучета пак са в двора, междувременно котката стана жертва на ПТП, а 3-те броя котараци в двора си лежат на сянка под цветята и нямат никакво намерение да ловуват.
Наслагала съм няколко броя арматури с пласмасови бутилки и кенчета от бира, но ефект няма. Поне арматурите са прави засега, явно ги заобикалят.
Така че и аз чакам откриването на ефективен метод за борба със сляпото куче. Ако ли не - пускам кучето из двора и който и каквото оцелее. Rolling Eyes
Имам питане - докога се поливат тиквите, много са големи и не знам трябва ли да ги поливам още.

# 140
  • Варна-София
Скаридке, най-добре питай съседите, те какво мислят за честотата на напояване. Моите съседи поливат всеки божи ден и само така вадят добра реколта. Аз посещавам мястото 2 пъти седмично и отпуската си я прекарвам там и понякога изтървам ритъма на поливките. Много са различни условията в страната и по-добре да си спестим свободните съчинения. Ако селата в близост носят такива хубави наименования като Садина, Градина, Ябълково, Ягодово, Крушево, имаш шанс градината да си се гледа от само себе си. Обаче, ако наименованията са Каменар, Варна, Каварна, Бяла - градината се гледа с доста усилия.
При мен почвата е рендзина - тоест силно отцедлива, то не че вали, ама и да поливаш, всичко отива директно в Евксиноградското дере.

Догодина можем заедно да се опитаме да борим червеите по плодовете с био-методи.
Тази година се посветих на борбата с брашнестата мана по гроздето с включване на еко-био средства и определено имах успех, за което ще докладвам по-нататък.

# 141
Ако селата в близост носят такива хубави наименования като Садина, Градина, Ябълково, Ягодово, Крушево, имаш шанс градината да си се гледа от само себе си. Обаче, ако наименованията са Каменар, Варна, Каварна, Бяла - градината се гледа с доста усилия.
Интересно, не се бях замисляла. Ами, Жабляно, Калище и Земен - какво ли означава?  Laughing Бих си нправила извода че е много мокро и кално, само дето там почти не вали. Май имената на селата са отпреди да построят язовира на Струма - тогава е валяло повече.

Цитат
Догодина можем заедно да се опитаме да борим червеите по плодовете с био-методи.
Тази година се посветих на борбата с брашнестата мана по гроздето с включване на еко-био средства и определено имах успех, за което ще докладвам по-нататък.

С удоволатвие! Много ще се радвам да си имаме компания в борбата Simple Smile

# 142
Здравейте градинари, честит имен ден на всички празнуващи  beer2
Отдавна не съм се разписвала в темичките, но си ви следя, когато имам време. Поизоставих ви тази година, че си имах един кандидат гимназист, който ми стопи лагерите. CrazyСлава богу вече е записан в новото училище и аз мога да си поема малко въздух.
Тази година пак сме си посяли много неща, но сушата ми уби ентусиазма Tired
Реколтата от грах беше чудесна, но от зелен боб е отчайваща. Картофите са малко и предимно дребни, малините ми бързо заминаха -добре, че направихме 40 буркана с компот. Единствените добре вървящи култури са доматите
 http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117472
пиперът и патладжанът
http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117475
и хинапът - ще се похапне тази година от него/за съжаление и птичките са го харесали и кълват плодовете дори зелени/
http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117432
http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117466
поляната е в отчайващо положение
http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117477
а в местата се отвориха страховити цепнатини
http://cecunka76.snimka.bg/hobby/lyato-2012.695645.28117424

# 143
  • Пазете Гор
...малините ми бързо заминаха - добре, че направихме 40 буркана с компот...

Ех, обичам мащабното мислене. 40 буркана малинов компот! Браво! Здравей, добре дошла отново, сecunka_td Хубава градина и хубава къща показваш.

Писна ми да поливам. Дорде налея всичко, първите вече са се оклюмали. Преди няколко дена през две улици правиха изкоп с багер - на три метра дълбочина се показа малко влага. Обикновено след първия метър цялата кофа на багера е в кал, но сега сушата е слязла и в дълбочина. Дори и гроздето е малко по-дребно, да не говоря за сливите.

Крушите пък са екстра. Много, здрави, крехки и сладки.

Пообрах днеска това-онова. Вземете си питка. Не се смущавайте от размера на тиквичките - напълно ядивни са. това е предимство на тъмнокорите пред светлокорите сортове -  дори и по-едрите плодове са напълно годни за консумация.

# 144
Ох,по-добре да поливаш от долу,Куркума!Вервай ми!
След жегите дойде Големия дъжд.10 дни.
И това е равносметката. Cry
http://prikachi.com/images.php?images/622/5149622J.jpg
Всички домати,без ромите,които ще останат зелени както винаги.
По моите ширини слънцето поляга вечер в 7:40.
Нищо де-пиперки имам за картинка,праз като дръжка на тесла и от онези декоративните ягодки на Вилито.И тиквички през септември,и корнишони.
По-важно е,че рибите в езерата спасихме. Laughing
Имам щир по-висок от мен.И чуждоземни тикви(кратуни) избягали от съседката.
Мананди,помагай с името.Корейци са.Странни листа?
http://prikachi.com/images.php?images/677/5149677J.jpg
Кахърна съм с тези домати.Отново загубих битка с Природата.
И така.

# 145
  • Варна-София
Все се каня да питам Мананди, дали тъстът му има успех със "свалянето на доматите"? На моите стъблата им са прави и твърди, опитах да оформя спирала, но се попукаха, та да сподели малко хитрости. Плий-й-й-й-йз!

# 146
  • на пъпа на Златията
Вес,
Остарявам та не те разбирам и питам.Нямаш достатъчно слънце , че не ти узряват доматите ли?Последните дъждове са ти предизвикали напукването на доматите ли?
А , пък аз ще пофантазирам.
Фантазиите ми се активираха от това че тая година "ратаите" , в желанието да не ми изсушат пипера го преполиваха и стана 1,5 метра., и от тенекиите на Куркума.
Какво ще стане ако късно наесен извадя някой стрък пипер и го сложа "да спи" през зимата  в тенекия и рано на пролет пак да го бодна на вън?
По времето на соца имаше много хора на гурбет в Либия. Та в пясъка гледали пипер, Ставал по 1,5 метра, защото го поливали за да не изсъхне в горещините. . Та те казваха че зимата е мека.Казваха че оставяли стръковете пипер , листата пожълтявали и окапвали.Като се затопляло времето избивали разклоненията  и започвал да цъфти наново и ражда.
За какво ми е да правя разсади в кофички и той едва да крета , като на пролет може да си  посадя дърво- пипер.
Е това ще стане сигурно във време като преди 3-4 години когато през март цъфнаха овошките.По-миналата година и миналата,  зимата беше зловеща .Ако се уповавам на прогнозите на дедовците за три-годишен цикъл в земеделието би трябвало тая зима да е по-мека , а следващата да има такива условия за фантазията ми.   

# 147
По времето на соца имаше много хора на гурбет в Либия. Та в пясъка гледали пипер, Ставал по 1,5 метра, защото го поливали за да не изсъхне в горещините. . Та те казваха че зимата е мека.Казваха че оставяли стръковете пипер , листата пожълтявали и окапвали.Като се затопляло времето избивали разклоненията  и започвал да цъфти наново и ражда.

При мен се получи точно това. Пиперът ми беше в саксии, и забравих да го оскубя ( всъщност не ми беше останало време). Когато се наканих напролет да го правя беше се покрил с листа. Онзи ден реших да го махна, отрязах стеблата - гледам пак е поникнал  от отрязаното.

# 148
  • на пъпа на Златията
Титина ,
Какъв е климата при теб? Пролет, лято, есен,зима?

# 149
Само като имане rorik, на географската ширина на Кайро сме и е много влажно заради Мексиканския залив. Няма зима, то за това се опитвам и цяла година да имам зеленчуци. Миналата "зима" беше студено за краставиците, докато за доматите беше ОК. сега лятото е ОК за краставици, но не и за домати

Общи условия

Активация на акаунт