(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 342
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
В последно време нещо не внимавам.
Стелт,
Ле, ле и ти ли си на тая бара, като мен? Аз ходех на училище в едно съседно село дето  са си направили къщите  в ливадите до тая същата бара. На всичко отгоре беше жълта клисавица. На училище ходехме с галоши.Вечно кални. Ние от селото на баира бяхме свикнали да ходим с обувки от телешка напа и гьон.
Богата е наносната почва в ливадата , ама наводненията са си бедствия. Пипера и доматите гледахме там. Стават и картофи в пясъчниците .Става и царевицата. Ливадната трева над коляното , като стъпваш по нея една мекичка , може и бос да ходиш по нея. Наводненията  бяха рядкост , докато не построиха язовира. Сега постоянно при проливни дъждове следят барата . Казват че ако се откъсне стената на язовира само "барата "дето е на баира ще оцелее.Всичко ще залее чак до Козлодуй.
Така  , че градината ти трябва да е на богата почва и да не страда от липса на вода, а ?  

# 616
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
 

стелт, като прочета откъде си все се питам  Blush някъде около връх Балига ли си?

Не зная къде е този връх...  Thinking   С други думи, може и да съм там, ....


Joy Joy наш човек си  Hug

това съм си взела се оказа  Laughing



и бащицата наш се съгласи да "направи тунел" над пътечката. напролет ще боцкам майски боровинки, кивита и може би грозде, а може би рози  Crazy

# 617
  • Мнения: 4 753
Стелт,
Ле, ле и ти ли си на тая бара, като мен? Аз ходех на училище в едно съседно село дето  са си направили къщите  в ливадите до тая същата бара. На всичко отгоре беше жълта клисавица. На училище ходехме с галоши.Вечно кални. Ние от селото на баира бяхме свикнали да ходим с обувки от телешка напа и гьон.

Така  , че градината ти трябва да е на богата почва и да не страда от липса на вода, а ?  

Ааааа, моля ти се, аз съм градско чедо...  pletka  Ама пуста любов към домашно отгледаните плодове и зеленчуци и желание да си имам собствена градинка, да си ришкам в нея... И те така, къщичка на село, при мръсната бара и хеликоптерите - пардон - комарите...

Иначе съм доволна от почвата... На комари не случихме, но земята е хубава и ражда, а и вода колкото щеш... Само язовирната стена да се държи, че ще се закачим чак у Русе...  Laughing

# 618
  • Мнения: 4 753
Намерих връх Балига...  Mr. Green

"Интересна история:

Преди много време (то моите спомени са все от време оно) един мой приятел-планинар ми показа уникална карта на Стара планина, правена от германски специалисти по геодезия и картография малко след Освобождението на България от, така да се каже, турско присъствие. Та на тази карта фигурират пет върха с име "Балига", при това номерирани - "Балига 1", "Балига 2" и т.н. . Историята е следната. Идват немските инженери при някакъв байчо-чобанин, който си пасе овцете в подножието на старопланински връх и го питат чрез техен си преводач как се казва въпросният връх. Байчото свива рамене и отвръща "балига..." (демек, еба ли го, че да го знам..."). Немците акуратно записват "Балига". После отиват при друг подобен байчо, който си пасе стоката под друг връх, задават му същия въпрос и получават същия отговор - "Балига...". Когато върховете с едно и също име стават вече няколко, немците, с присъщата си акуратност, ги номерират, за да се различават."

# 619
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...Моята част от борбата срещу климатичните промени е ...
Колко би било хубаво всеки да си даде сметка какво точно прави по този повод.

Аз лично рядко ползвам тежка химия, и то само за лозе, ябълки и круши. Това е само засега, докато не съм открила по-екологичен начин за борба с болестите. Във всеки случай ще подменям постепенно сортовете с непръскаеми.

Второ направление при мен е как от единица площ да се получава по-разнообразна ядивна продукция (бонус е когато не се полагат допълнителни усилия). Това минава през търсенето на рецепти за нови храни. Зафених се в Италия, където едни готвачи от Калабрия ни сервираха домашно приготвена зеленчукова супа. То беше ровене, то беше чудо, докато ми обясниха, че в супата има листа от тиквички. Оттогава насам все се ровя и търся нови рецепти.

Така се появиха щирникът, салата "Снежанка" от тученица, пълнени с кашкавалчета и панирани цветове от тиква, мъжовата пролетна салата от жиловлек+маточина+киселец+глухарче+иглика+лапад+зелен лук, печено пиле с дайкон и моркови, дайкон в зеленчуковата супа, баница със зелено, от което половината е листа от дайкон/репички, вместо магданоз в супите слагам за кратко да се подварят листа от дайкон, листа от репички или шепа (не повече) от плевела звездица (врабчови чревца). Ако имах моркови щях, по Куркума, да им ползвам и шумата.

Вследствие на това нашият парцел не е разкопан на 100%, както при съседите, а сме отделили място и за дива част с дъб, чашкодрян, глогинки, мъжка черница, тоест малка горичка, която привлича горски птички.

Третото направление е, че растителна органика на градското сметище не отива. Тук помагат ЧКЧ-тата и компостирането.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 09:22 от amica1

# 620
  • Мнения: 2 033
Ох, Стелт,  Joy Joy Joy

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Намерих връх Балига...  Mr. Green

"Интересна история:

...


 Joy Joy Joy Овде нАука нАдве се цепи, както биха казали бракята сръбе Wink

 Mr. Green според непотвърдени източници върховете са малка Балига и голяма Балига  Mr. Green

у дома не се пръска  Blush нищо и с нищо.  каквото оцелее е добре дошло.
с торенето е същото. догодина ще добавим материала от червейчетата в зеленчуците, а този от компостера около дърветата и в лозето и ще видим дали има разлики и какви.

но си признавам, че е повече от мързел, отколкото от мислене  Blush

# 622
  • Варна-София
  • Мнения: 428
По повод връх Балига, дали австралийските аборигени, като са казали "кенгуру" не са казали "балига" по тяхному, а англичаните поради фините си маниери да го обясняват днес като "не знам"?

# 623
  • Мнения: 30
stelt77, четох те на глас в офиса Joy Joy Joy

# 624
  • Мнения: 4 753
Добре де, на глас се чудя...  Thinking  Чета навсякъде, че болни растения трябва да се изхвърлят, да не се компостират... Кво да правя с шумата от дърветата да речем, като бяха пълни с въшки тази година? Нямам компостер, но шумата ми се щеше така да си я обърнем с лопатата и да си остане в градината... Там земните червеи да се оправят...


stelt77, четох те на глас в офиса Joy Joy Joy

Ахам...  Crossing Arms   Кака ти Добри се ебава с мене...  До връх Балига ли си вика...  Thinking    Те там съм те, на 6 без 10...  Crossing Arms

# 625
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Стелт,
Събери шумата на куп и я засипи с пръст. Всички гадинки ще си намерят майстора.
Или просто както казваш си обърни пръстта с казмата под дърветата , щумата ще изгние. Иначе , така отгоре няма да изгние.
Амика,
С главините реших така. Напролет, ще откопая от вкоренените дивячки и ще ги разсадя там където няма главини и после ще ащладисвам . Като са саминки ще тръгнат силни. Не си струва да правя отводи и гледам после поразени, измъчени  главини. Лозе не се прави за една , две години, нали?

# 626
  • Мнения: 135
 А аз все по-често се замислям за пчелите.
 И съм решила измежду ядливите култури да боцвам повече медоносни цветенца. Така хем за разкош-пък и някак да съм полезна   Simple Smile

# 627
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Стелт ,аз също не изхвърлям шумата и не я горя.Трупам на една камара в отдалечен край на градината и не бързам.Рано или късно става на чудесна рохкава пръст и няма никакви болести в нея.В гората да не би някой да маха шумата.Природата си знае работата.Същото е и по ливадите.Падат тревите ,гният и после пак са по силни от културните растения.
При мен годината беше добра.По пипера още има чушки и е висок около 1.20 м.Тази неделя ще го изкореня.Доматите изчистих и набрах последните две кофи зелени домати,които още не съм измислила какво да правя/част от тях зреят и вече са изядени на салата/. Краставиците ми не станаха кой знае колко ,но имаше за салатата.Боб и тикви -пълен провал ,но тиквичките бяха в такова количество ,че омръзнаха на всички наоколо. Сега съм на тема рози и планове за другата година.Мисля от къде да купувам качествени семена / надявам се и да опитам с "зелената шапка на ... " от Амика /. При мен природа бол и много диви растения  , а птиците са агресор , който ме лишава от порядъчно количество от произведеното,но пък са красиви.Не им се сърдя.Пеперудите също. В градината сега е приказка и от тишината направо те болят ушите, а слънцето гали ... и не ми се иска да се връщам в Русе ,ама ... няма как. "Наложих ритъм три дни на Балкана и четири дни на работното място.Пенсионната реформа "не ми дава възможност и да мисля ,че някога ще спра да работя .

# 628
  • Мнения: 4 753
Някой слагал ли е корен от хрян в киселото си зеле и какви са му наблюденията?

# 629
  • Русе
  • Мнения: 12 206
Някой слагал ли е корен от хрян в киселото си зеле и какви са му наблюденията?
  Винаги слагаме корен от хрян на зелето. Поначало много си обичаме хряна.

Общи условия

Активация на акаунт