(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 329
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Някой от вас гледа ли бели малини?
Помня като бях съвсем малка, дядо само такива гледаше.
По пазарите не съм виждала да се продават...
Напролет искам да засадя бели малини, може ли да ме ориентирате към сортове?
Благодаря!

# 691
vili, абсолютно сигурна съм в твоя успех.
Догодина ще търсиш още площи. Едва ли ще ти е много мъчно за косачките.
Peppia, с която си пишем в друга тема, може да ти каже каква истерия е в София на тема чиста храна.
Да си спомним за лещата.  Joy
От която изкупихме тонове, дори при положение, че един от организаторите пусна в нета това грозно изявление.
Скрит текст:
Понеже се спекулира доста грубо... пояснявам някои детайли 1./ Цената от 3,50 е на едро, но Вие имате възможност да поръчате на дребно на същата цена. В цената е включен транспорт до Вашия град. Можете да преговаряте с производителя за цена
, ако Вие лично поръчвате на едро, уреждате си транспорта и всичко останало. Все пак имайте предвид, че Хранкооп е с предимство Simple Smile Ако само си говорите наизуст - говорете си. Правите вятър и вдигате рейтинга на събитието Simple Smile 2./ Всеки който пожелае ще получи фискален документ = фактура от производителя. Това може да стане само при плащане по банков път, защото производителят няма касов апарат. Защо няма - защото не му трябва, производител е, а не търговец. Тъй като ние също не сме търговец, нито банка, ще трябва да направите плащането предварително, а фактурата ще се издаде в последствие. Това е Ваше право и ние Ви окуражаваме да се възползвате от него. Може и да се разходите до гр. Средец да се уверите лично. 3/ Цената е окончателна и включва ДДС. 4./ Вашата поръчка ще бъде доставена, независимо дали се съберат 10 тона или не. Сделка ще има, ако сте коректни, т.е. ако се появите в уреченото време на уреченото място и си платите поръчаното. 5/ Вие можете да правите предложения, не да поставяте условия. Условията се поставят от производителя и от координаторите на Вашите поръчки, тъй като те поемат риска и труда. Ако съдите нас с думи като "лъжи" и "патриотично оправдание", значи съдите по себе си. Ако условията не Ви устройват или не Ви се приемат предложенията, имате право да се оплачете на арменския поп. (Ще направим и такава страница в скоро време.) Бъдете здрави!

Вярвам, че ще си продадеш отгледаното без да стигаш до нашия град, но все пак ако остане нещо, тук има как да се продаде.
Много ти се радвам.  Hug

# 692
Люлин  202uu

# 693
Да се запиша и аз в най-полезната тема във форума. Чета всичко, което сте написали и си водя записки в един тефтер. Прочетох тази, тема 1, сега привършвам с 2. Имам още 2-3 месеца да ги изчета всичките. Благодаря за съветите, които давате   bouquet !
Имам един голям проблем. Купихме си къща и следващата година ще се местим там. Дворът не е голям - целият е 800 м2. Все още се боря за границите между зеленчуковата градина и тревните площи  Simple Smile . Съседът има огромен орех, на който дънерът е на около 2 м от зида между нас. За съжаление, там е и мястото, където ще отглеждам зеленчуци. Ще хвърля сянка от запад-единият основен клон е надвиснал изцяло в нашия парцел. Притеснява ме и корените доколко са в градинката ни. Смятате ли, че това ще се отрази пагубно на развитието на културите?

# 694
  • на пъпа на Златията
Добре дошли на двете Валета.
Валия б
Под  сянката на ореха сложи барбекюто и зелените площи.Има такива тревни смески,  които виреят на сянка.
Авосет , тези бели малини  на  ГМО  ми мязат, а?. 

# 695
На теория на много места съм чела как под/около орехи нищо не вирее.
Ама моя двор поне на орехи няма кой да го бие, един орех на 2 метра от границата мен ако питаш, нищо не е.
Аз имам 5 огромни ореха в градината, баба и дядо години наред са гледали зеленчуци съвсем успешно, аз последните две години - почти успешно Simple Smile) .
Просто трябва умело да се разпределят културите - при нас на по-сенчестите места се редуват краставици и грах, марули и зелении разни също не съм забелязала да имат някакви особени претенции.
Помня, че дядо преди гледаше карфиол под черешата  Laughing . Че даже и връзваше, обясняваше ми, че баш това място е най-мъгливо, а карфиолът се радвал на мъглите.

Напролет баба се е засилила да сади ягоди под единия орех, а иначе предишни години е имало касис, малини, хрян, лапад, коприва, кокошки, гулия, то вече почвам да прекалявам, ама даже леха рози има .
Да не ти е дерт ореха, тамън есенно време като забрули вятърът може да намажеш някой орех : ) .

rorik, че преди 20 години ГМО, не ми се вярва. Той дядо им казваше бели, ама айде, светложълти бяха на цвят. Аз съм пораснала само с такива малини, чак ми е странно, че не мога да намеря някой, който да е гледал бели/светложълти малини.

# 696
  • Русе
  И моят мъж има спомени, че баба му е гледала в градината такива бели малини. А това е било преди над 30 години.

# 697
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добре дошли на двете Валета.
Валия б
Под  сянката на ореха сложи барбекюто и зелените площи.Има такива тревни смески,  които виреят на сянка.
Авосет , тези бели малини  на  ГМО  ми мязат, а?. 

бели или жълти? може и да е едно и също, че и на жълтите череши май бели казват  Laughing.
при брат ми има жълти, стари са и не са ГМО май, но са като другите, плододават около месец веднага след ягодите, и толкова. куркума спомена едни, дето зреят по-късно  Thinking Люлин май каза ooooh! или някаква друга планина  Blush

# 698
Не, не са като тези на снимката.
Бяха много светли, без никакъв нюас на розаво.
Ех, сега ми залипсваха, много бяха хубави, дядо твърдеше, че са по-сладки от червените.
Нямам спомени кога са плододавали, понеже съм била мнооого малка, но помня, че имаха много плод, баба правеше компоти, а мен за закуска ме пращаха да изям малините от крайния ред. И аз, пустата лакомия, естествено се бутах и във вътрешните редове и се връщах като надрана като след битка.

# 699
# 700
Ей тези най най ми приличат.
Сорт - All gold. В един чужбински форум пишат, че са много вкусни и нечия баба ги гледала, значи ще да е стар сорт.

Остава само да ги издиря в България . Стелт, мерси !

# 701
Благодаря ви за отговорите  Hug ! Барбекюто няма как да го сложа там, а и то вече си е иззидано. Орехът хвърля сянка чак следобед, защото е на запад, така че не ми е проблем. Четох, че самите корени пускат някакви отрови и затова се притеснявах. Още догодина ще си покаже.

Жълти малини има на сайта naturavera.bg

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 20:03 от valia_b

# 702
  • Варна-София
Вили, кураж и много фантазия ти пожелавам.
От мен следната подсказка. Ако имаш поле  с лук, можеш в края на април, началото на май да обереш зеления лук на кръгове през 60 см. На освободеното място да направиш гнезда за тиквички и докато останалият лук зрее, тиквичките свободно си нарастват и постепенно заемат полето. Така няма нужда да се изчаква.
Моите червеи и тази година са в 3 варелчета от по 80 литра + един барабан от стара пералня. Много ги държах под една млада череша тази година и се поопекоха на слънцето. Догодина по-добре ще се грижа за тях, че ми се вижда бавна преработката на материала. Преди 2 месеца им намерих чудно местенце, а сега поетапно ги местя в града.

# 703
Орехът хвърля сянка чак следобед, защото е на запад, така че не ми е проблем. Четох, че самите корени пускат някакви отрови и затова се притеснявах. Още догодина ще си покаже.

Аз четох много за ореха заради листата му - знаеш колко много са Simple Smile и е грехота да се горят.
Та черният орех  (който го няма при нас) и особено корените му наистина подтискат много сериозно всичко наоколо.
При нас мисля орехът е обикновен или гръцки (Júglans régia ) и няма толкова от това вещество (Juglone). Реших да ползвам листата ограничено в мулча и компоста все пак Simple Smile Някой ако има повече информация ще се радвам да сподели.

# 704
Аз знам, че орехова шума не се слага на компост, защото има някакво вещество, което подтиска разлагането на веществата и не става тор. Да знаете съседът как грижливо сортира шумата, не преувеличам като ви казвам, че седат със съседката и листо по листо отделят листата от ореха и от сливата  Laughing .

Общи условия

Активация на акаунт