ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 6

• 89 026
  • 1 290
  •   1
Отговори
# 1 020
  • София
Какво значи, че не се лекува? Просто няма гаранция за излекуването и след инжекции. Случаи всякакви. Ама да кажеш, че не се лекува ми звучи доста крайно!
Има жени, които няма рецидиви дълго време след лечение, за до живот не мога да кажа, защото ЕМ все пак е "нова" болест, но какво значи, че не се лекува.
Аз съм оперирана 2010 година. След това лечение до май 2011. Не съм правила опити за дете след това, не съм имала и проблеми. Забременях чак през 2013, когато пожелах. Искаш да кажеш, че още съм си болна от ЕМ ли? Айде де!

# 1 021
Споделям мнението на Alinea, че ендометриозата не се лекува. Има техники за лекуване на симптомите вследствие на болестта, но не и на самата болест. Все пак е хронична. Нищо не гарантира, че няма да се появи пак след години. Можем само да забавим развитието й медикаментозно или оперативно. Мисля че тази тема беше обсъждана малко по-назад във форума.
Vese, щастливка си, че си успяла да заченеш без  усилия. Все пак 60% от болните не са стерилни. ЕМ до известна степен атрофира от бременноста /или от инжекциите имитиращи менопауза/, но няма да я излекувт изцяло, за съжаление.
Желая ти всичко при теб да се развие както пожелаеш.

# 1 022
  • София
Ами то по тая логика всяка болест е нелечима.
Кой не се разболява отново от грип, бронхит, алергия...да не говоря и за по-сериозни неща!
Какво значи за вас нелечима?
Кисти, огнища - премахнати, лезии - изгорени. Няма рецидив след лечение - това какво значи? За момента си излекуван. С никоя болест няма гаранция. Значи ли, че всички са нелчеими?

# 1 023
ЕМ е такава болест, с която не ти е нужно чак цял живот да се бориш с нея.Целиш или забременяване, или ако ти създава чисто физически някакъв проблем - болка, обилен цикъл.
Ако съм решила да нямам повече деца и не ми причинява дискомфорт ЕМ, честно казано не бих я лекувала.

# 1 024
Аз просто исках да разбера, дали веднъж щом съм имала такава киста ЕМ ще образува нови, от което ще последват нови операции и т.н. Не мога да си представя още такива операции и последващо хормонално лечение. Просто не му виждам края...
Но това, което са написали veseto87  и Aня ме обнадеждава и ми дава необходимото спокойствие, от което имам нужда именно сега.
Днес сутринта отидох на водна аеробика, защото седенето вкъщи ми идва вече в повече и забелязах,че когато се движа се чувствам по-добре, но по средата на тренировката ми прилоша и едва излязох от басейна. Много искам всичко това да свърши и отново да имам нормален живот.
Още веднъж ви благодаря за съдействието и ви пожелавам само хубави моменти  Hug

# 1 025
  • София
Томасито, никой не може да каже, но това се отнася за почти всички болести. Има случаи без рецидиви има и такива със. Никой не знае ти от кои ще са, но всеки се надява да сме от добрата статистика!

# 1 026
veseto87 да, права си и разбрах това за ЕМ от вас!
Досега знаех, че трябва да ми се бият инжекциите и всичко приключва.
Ако нямах такова сляпо доверие и на двата си доктора, щях да съм "по-любопитна" и да задам повече въпроси, да се интересувам повече.
Както и да е, да се надяваме, че вече всичко ще е наред  Simple Smile

# 1 027
Аз искам да попитам инжекциите и бременността равносилни ли са като лечение? Или инжекциите освен спирането на цикъла имат и други свойства, спомагащи борбата с ЕМ.

# 1 028
Какво значи, че не се лекува? Просто няма гаранция за излекуването и след инжекции. Случаи всякакви. Ама да кажеш, че не се лекува ми звучи доста крайно!
Има жени, които няма рецидиви дълго време след лечение, за до живот не мога да кажа, защото ЕМ все пак е "нова" болест, но какво значи, че не се лекува.
Аз съм оперирана 2010 година. След това лечение до май 2011. Не съм правила опити за дете след това, не съм имала и проблеми. Забременях чак през 2013, когато пожелах. Искаш да кажеш, че още съм си болна от ЕМ ли? Айде де!

Count your blessings...както се казва. Това което казвасх е равносилно на това някой да ми каже "ама как така не можесх да забременеесх, аз от първия опит успях". Пуснах доста линкове в по предните си постове С Много ИНФОРМАЦИА за болестта. а тя не е никак нова.

СХЕ  писха повецхе утре цхе на йпада е голям зор.

# 1 029
Аз лично съм чела това:
Рискът от повторна поява на ендометриоза след лечение с гестагени и гестринони е 20-28 %, при антигонадотропните 25 %, само при хирургично лечение 22 %, при комбинирано лечение (оперативно и медикаментозно) – 7-2 %.

Иначе във всички чуждестранни сайтове, които съм чела пише, че не се лекува. Но честно казано мен ме интересува повече вероятността от рецидив. Аня е права, че ако не пречи можем да си живеем с нея без проблем. Аз никога не съм имала никакви симптоми на болестта и ако не целях забременяване вероятнно нямаше да се подложа на операция и нямаше и да разбера, че имам ЕМ. Кистата ми беше малка и в продължение на година  лекарите я наричаха "прекрасен доминантен фоликул"  ooooh!

# 1 030
Feride, когато отидох на преглед 2 месеца след раждането лекарката каза, че съм провела най-доброто лечение - бременността.Да видим обаче.Има хора с рецидив въпреки ражданията.Просто ще се наблюдвам.

# 1 031
Feride, когато отидох на преглед 2 месеца след раждането лекарката каза, че съм провела най-доброто лечение - бременността.Да видим обаче.Има хора с рецидив въпреки ражданията.Просто ще се наблюдвам.
Аз имам 2 познати, на които ЕМ е диагностицирана при раждане със секцио. Преди това не са знаели, че имат. Затова се чудех. Явно при тях бременността не е помогнала.

# 1 032
  • Варна
tomassito, не зная за кои симптоми точно питаш - тези от лекарството или на ЕМ. Тези на ЕМ изчезнаха постепенно по време на лечението, тези от лекарствата дали е внушение или не ги имах поне година след приключване на лечението. Горещите вълни изчезнаха привидно, но е факт че вече 2,5 год. след лечението телесната ми температура е по-висока от преди, постоянно се потя, просто превключих на друг режим. Събуждането нощем още си го имам, поне паник атаките се научих да владея с времето и вече не са ми такъв проблем. А за целулита по цялото тяло не ми се и говори. Едва на втората година в края успях да сваля няколко килограма. Но сега се чуствам по-добре и някак по-изчистена от тази химия. Въпреки всичко обаче смятам че това беше най-адекватното лечение: лапаро и 6 инж. декапептил депо. За съжаление още няма бременност, а аз се старая да живея така че да не си спомни ЕМ отново за мен.
 Относно окончателното лечение на ЕМ, всички знаете че гаранции няма, единственото което знам със сигурност е че с хормонална спирала всичко ще е Ок. Така се оправи майка ми, после плавно  влезе в климакса сменяйки спиралите на 3 до 5 години и беше адски щастлива че е победила гадината. Няма ли цикъл, няма ЕМ. Аз бих перефразирала няма ли хормонален дисбаланс, няма ЕМ.

# 1 033
  • София

Count your blessings...както се казва. Това което казвасх е равносилно на това някой да ми каже "ама как така не можесх да забременеесх, аз от първия опит успях". Пуснах доста линкове в по предните си постове С Много ИНФОРМАЦИА за болестта. а тя не е никак нова.

СХЕ  писха повецхе утре цхе на йпада е голям зор.
Оо, грешиш. Разказах историята си назад. Не съм казала, че всичко е било лесно. Просто перипетиите ми нямат общо с ЕМ. Хич даже не ми беше лесно, не минах през малко неща.
А за ЕМ съм изчела толкова, че не можеш да си представиш! Но изводът ми не е, че не се лекува. А че по-скоро е въпрос на шанс...късмет, работа на опериращия лекар.

# 1 034
  • София
Момичета,

След забременяването и раждането...за сега нещата се ОК, но за по голямо спокойствие на мен и АГ-то ми ще мина на ниско дозирани противозачатъчни. Тъй като както аз, така и тя се притеснява да не се появят нови кисти...а и някак не съм готова да се подложа на нова операция и след това лечение.

Общи условия

Активация на акаунт