ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 6

• 89 017
  • 1 290
  •   1
Отговори
# 1 005
Здравейте мили момичета,
Моля ви за съвет относно справянето на симптомите, които ми се появиха на база лукрин депо.
Оперираха ме по спешност на 10 април тази година, тъй като казаха,че кистата, която ми бяха открили преди 2 месеца се беше спукала. При операцията се оказа, че имам фуликул с големината на голям мъжки юмрук, който се е спукал, а кистата е изяла левият ми яйчник от задната страна, а отпред се е виждала съвсем малко.Отстраниха фуликула от десния яйчник и изрязаха левия като са ми оставали една малка частичка. Изследваха кистата за ендометриоза и казаха, че не е, но Док каза,че не е съгласен и направиха повторен анализ, след което ми каза, че е ендометриозна киста. Каза да не се притеснявам, че или трябва да забременея или да ми бият лукрин депо 6 месеца. Тъй като забременяването не е възможно в момента избрах инжекциите.
Чувствам се получовек, не мога да се грижа адекватно за дъщеря ми (добре,че е на 8 и може да прави почти всичко сама). Топлите и студените вълни не са ми проблем, но се изринах, имах ужасни болки в ставите, главоболие, не мога да спя, нервна съм, не мога да си съсредоточа погледа, главата ми се върти и все едно, че я стискат с клещи,  показателите на чернодробните ензими са ми покачени 5 пъти, стомаха ме боли, уринирам през 15 минути, много ми се плаче, през деня ям насила за да не падна, а вечерта когато се почувствам по-добре изпитвам неистов глад. Най-лошото е, че вече имах 3 панически пристъпа (имам нарушение на вегетативната нервна система и от няколко години се чувствах отлично и не бях получавала пристъп) и това ме довърши тотално.
На 15 август трябва да се върна на работа и не знам това как може да стане.
Признавам си, че не бях информирана за инжекциите, както и за това какво точно представлява Ендометриозата (имах пълно доверие на лекарите), докато не се появиха симптомите и не започнах да чета в интернет. Успях да издържа само 3 от инжекциите и ги срях.Сега на 28 юли трябваше да ми бият 4-тата, но аз отказах. Доктора ми каза, да изчакам да ми дойде цикъла и да му се обадя, за да проведем терапия с някакви нови хапчета, които били излезли наскоро на пазара и били с по-малко странични ефекти, но аз започвам да се мислям дали изобщо да ги почвам.
Знам,че при всеки е индивидуално, но може ли да споделите, дали сте имали подобни симптоми и кога са изчезнали (при първият цикъл или по-късно) и как сте ги облекчавали.
Предварително ви благодаря   bouquet и пожелавам на всички успех Hug

# 1 006
Звучи ми странен факта, че едва от второ изследване са диагностицирали точно каква е кистата. Че то става ясно още по време на операцията дали е ендометриозна или не. Как така хистологията не го е доказала от първия път? Според мен добре си направила като си спряла инжекциите, щом не ти понасят добре. Някои хора развиват алергия от тях. Пък и 3 инжекции понякога са достатъчни.

Стана ми любопитно какви ще са тези нови лекарства. Нека някой ако знае нещо да сподели.

Наскоро и аз попаднах на един линк относно ново лекарство лансирано на пазара в чужбина:
http://www.qatar-tribune.com/data/20130405/content.asp?section=nation1_4
Искам да попитам съфорумките от САЩ дали знаят нещо по въпроса, защото не вярвам толкова бързо да са го пуснали и в БГ.

# 1 007
ALMIRRA благодаря за отговора  Simple Smile
Докторът, който ме оперира поиска втори анализ, защото той твърдеше,че кистата е ендометриозна, а професора по хистология казва че не е. След допълнителен преглед от двамата решиха, че е ендометриозна.
От всичко, което изчетох за ЕМ съм малко объркана - трябва да забременееш, за да се излекуваш напълно или този процес е необратим  newsm78

# 1 008
Аз изпитвах стандартните странични ефекти, но нито един от тези, от които се оплакваш ти  Thinking

# 1 009
  • София
И аз не съм имала чак такива странични ефекти.
Нещо ми се струва, че проблемът не е само в инжекциите.

Звучи ми странен факта, че едва от второ изследване са диагностицирали точно каква е кистата. Че то става ясно още по време на операцията дали е ендометриозна или не.
Това не е вярно. По време на операцията само се предполага. След това се изпраща материал за хистологичен анализ, за който е нужно време.

# 1 010
Всички странични ефекти, които ми се появиха (с изключение на пристъпите на паника) са описани в листовката на лукрина. Просто исках да помоля за съвет как сте се справяли с тях, ако някоя от вас ги е получавала, но явно не сте, за което много се радвам, защото наистина е ужасно  Cry
А кога ви изчезнаха вашите странични ефекти?

# 1 011
  • София
Моите изчезнаха с възстановяването на цикъла.

# 1 012
Feride ,браво мила!!!!!Представям си колко си щастлива #Crazy #Crazy #Crazy
Мойто чхг беше 500-имам  близнаци!!!!
А относно хистологията и при мен се случи така.Мойта операция беше в 5-та градска в онкогинекологията.Първата хистология показа някакво жълто тяло,т.е обикновенна киста.Но доки беше сигурен че е ЕМ и повториха изследването.Излезна ЕМ,но в малка степен,без ендометриозни огнища.....Имах обаю
че много сраствания и 2 големи кисти Confused

# 1 013
Чувствам се получовек...
Топлите и студените вълни, главоболие, не мога да спя, нервна съм, не мога да си съсредоточа погледа, главата ми се върти и все едно, че я стискат с клещи

Toва все едно ас съм го писала. Аз бях ан лупрон депо само два месеца и от всички лекарстава които съм вземала за моите 6 ИВФа, това беше най-ужасното преживяване. Горните изчезнаха след като спрях лупрона, но все още, година по късно не мога за сваля килограмите които качих.

Лупрон депо е много противоречиво лекарство. Летрозол би имал същия ефект но страничните ефекти би трябвало да са по-малко и по-поносими. Нямам личен опит обаче.

Фериде, честито. Правили втора бета?

# 1 014
Много ви благодаря за отговорите-друго е чувството да знаеш, че не си сама в това преживяване...
Alinea съчувствам ти, че си минала през това и се радвам,че симптомите са изчезнали със спирането на лекарството. Надявам се скоро и с мен да се случи същото.
Въпреки че съм тук отскоро  и аз искам да използвам възможността да честитя на Фериде-пожелавам ти много успех и спокойствие   bouquet

# 1 015
Здравейте момичета

Много ви благодаря за милите пожелания Hug

Alinea, днес пуснах втората бета. Мисля, че са добре нещата засега.
Ден 10-ти след трансфер ЧХГ 221.28
Ден 14-ти след трансфер ЧХГ 1084.49
В началото на следващата седмица съм на преглед.

Tomassito, пожелавам ти тези симптоми да отшумят бързо бързо.

# 1 016
  • Варна
За проблемите при лечение на ЕМ мога да кажа, че по време на Декапептила (6 инжекции), имах пълен комплект гадости и се отключиха като бонус разширени вени, хемороиди, както и нещо като страхова невроза с панически атаки. За нея по-специално мисля, че беше повлияна от горещите вълни които не ме щадяха и нощем.
 Според моето наблюдение дотук вече 3 год с ЕМ и на 32 год., тази болест може да бъде и наследствена. Майка ми страдаше от същото и се оправи чак когато излязоха хормоналните спирали, тъй като хаповете й действаха зле. Аз пък откакто имам цикъл се мъча като грешен дявол и резултата стана ясен когато се пробвахме за бебе с мъжа ми. Тогава организма ми го отхвърли и започна да създава кисти.
Факт е че балансираното хранене с непреработени продукти и почти без месо на мен ми се отрази много добре. А преди да се разболея нямах хранене без месо!
Като извод: наследственост, хормонален дисбаланс (повече естроген), кофти храна, и мнооого стрес - това са явните причинители.

# 1 017
  • Варна
Между другото да споделя инфо, за който попадне в такава ситуация.
 Ако сте под 35 год. с ендометриоза и имате лапаро и последващо лечение от 6 инжекции, но не по здравна каса трябва към комплекта документи за инвитро да добавите декларация от ваше име, че сте провели това лечение. Ако има как и лекаря, който го е назначил да напише отгоре че и той гарантира още по-добре. Ако си пазите рецептата я приложете и нея.  Мога да предоставя моята декларация като пример на който има нужда!

# 1 018
didito и твоите симптоми ли изчезнаха при появата на цикъла?

Ако може искам да задам и още един въпрос - хормоналните инжекции са или не са гаранция за елиминиране на ЕМ? Питам, защото при някои момичета са се появили нови кисти след приключване на лечението и ако не са гаранция, защо тогава трябва да се бият?
Честно казано от всичко изчетено много се обърках и вече не знам-аз болна ли съм, или не, ако да-има ли лечение?

# 1 019
хормоналните инжекции са или не са гаранция за елиминиране на ЕМ?

Ендометриозата не се лекува. Всеки който ти каже противното не знае какво говори. Лупрон-тип инжекциите се бият, за да се намали нивото на възпалителни процеси и да се улесни забременаването веднага след като инжекциите приключат. Бременността ще блокира значително развитието на ендометриозата.

Ендо кистите не са единствения знак, че имаш ендометриоза. Може да нямаш кисти, но да имаш лезии т.е. пак имаш ендометриоза. От това което си споделяла, ти имаш киста, значи имаш ендометриоза. Обикновено наличието на киста определя по висока степен на заболяването - 3-4.

Връщам се да добавя, че лупрон депо инжекциите намалиха ендометриомата от 4см на 2 см, но само след седмица стимулации, кистата си върна предишните размери.

Общи условия

Активация на акаунт