Машина за хляб - 47 тема

  • 77 472
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 39
Не знам какво слагат в хляба в хлебозаводите,но след като на стайна температура хляба от завод мухлясва за 2 дни,а този който аз правя може да стои една седмица(е разбира се изсъхва) можем да си представим за какво става дума.Това лято специално си правих експеримент с мухлясването и установих ,че моя хляб има друг цвят мухал от заводския  (голяма експериментаторка съм  Laughing ,с какви глупости се занимавам,ама ми беше интересен резултата),на какво се дължи не знам като и аз ползвам брашно от магазина обикновено купувам на София мел и съм доволна.

# 211
  • Мнения: 51
Аз от години меся хляба на ръка и трябва да ви кажа, че става божествен! Мит е, че става кой знае колко трудно! Успех с машините за хляб все пак! Simple Smile
И аз месех на ръка, но машината си е улеснение.Аз само за месене и втасване я ползвам.Не пека в нея, не ни харесва хляба там.

 Hug

това е правилния и точен път  Peace

кога почнеш да месиш в машината и да печеш във фурната... после връщане нема... друг си му е вкуса на печения хляб във фурната...

почва да се застудява и азе мисля да почвам скоро да експериментирам със закваски Le pain au levain naturel и Аккъз (Бялото Момиче)



и интересни видеофилми
(малко бавнички са, но си заслужават за търпението,
само дет не ми харесва е че ги препичат много ...
)


поздрави за всички

 Hug

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 19:57 от Ердинч

# 212
  • Мнения: 211
На машинката от Лидл Silver Crest покритието на контейнера е тефлоново, а на бъркалките не мога да кажа какво е, прилича на тефлон, но е различно на цвят - светло сиво. В упътването пише, че е незалепващо на фирма ILAG, каквото и да значи това.

# 213
  • Мнения: X
Ердинч, радвам се да те чета отново в темата! Пак ще ни запалиш с тези закваски.  Hug

# 214
  • Мнения: 8 557
                      Подобрители в брашното се слагат преди пакетиране,а набухватели при месенето.Аз за това купувам направо от мелницата,защото ако искам мога да си взема брашното  преди да е тръгнало за пакетиране.Мога да си занеса житото и да ми се смели като поръчка /така правеха свекъра и свекървата,ама на нас не ни се мъкне  Embarassed/И хайде да не ставаме параноици с толкова "вредното" брашно!Ако се замислим трябва да спрем изобщо да ядем каквото и да било.Нима в продаваните шунки има месо  Mr. Green В моите представи шунката е на кокал ,а не в найлонови торбички,пликчета или други формички от пластмаса.
                      Дъщеря ми беше PR на камарата на големите хлебопроизводители и поне за софийските заводи знам кой хляб е добър и кой не толкова.За другите просто не съм се интересувала,защото няма от къде да си купя продукцията им.
                      Та да ви кажа,че за хляба за диабетици се внася специално брашно от Германия и тук в БГ изобщо няма такова брашно по магазините.При това имаше изрична заповед на шефа,че ако някой се опита да пипне състава и технологията за приготвяне на този хляб излита директно и постоянно се взимаха проби от всяка партида хляб.Неудобството при добрия хляб е.......цената му! Mr. Green

# 215
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Аз от години меся хляба на ръка и трябва да ви кажа, че става божествен! Мит е, че става кой знае колко трудно! Успех с машините за хляб все пак! Simple Smile
И аз месех на ръка, но машината си е улеснение.Аз само за месене и втасване я ползвам.Не пека в нея, не ни харесва хляба там.
И аз така. Друго си е да хвърлиш продуктите в машината и да извадиш готовото тесто. После оформям малки хлебчета и пека във фурната.

# 216
  • София
  • Мнения: 15 829
  Днешния, с овесени ядки, става много мекичък и стои дълго мек.

# 217
  • Мнения: 3 428
Тайне, дай рецептата  на тоз прекрасен хляб Praynig

# 218
  • София
  • Мнения: 15 829
Тайне, дай рецептата  на тоз прекрасен хляб Praynig
Нали знаеш,че не готвя с мерки,водата, маята, захарта, солта,олио, бяло брашно и към него добавих 1/3 пакетче овесени ядки.

# 219
  • Мнения: 3 428
Да де, знам те аз, ама ядките не поемат ли допълнително вода, топката ти по мека ли е от обикновено, ядките фини ли са?

# 220
  • София
  • Мнения: 15 829
Да де, знам те аз, ама ядките не поемат ли допълнително вода, топката ти по мека ли е от обикновено, ядките фини ли са?
Водата е същото количество,цели ядки слагам, тези дето са разплескани, малко по-малко брашно, та да има и за ядките да си попият водичка.Тестото става меко, без да се маже.

# 221
  • Мнения: X
Да кажа и аз за ядките,че честичко добавям/ама тайно,че вкъщи все ме овикват,че съм наблягала на фуража в хляба Mr. Green/-става и с обикновенни и с фини,като вторите по не се усещат.....и аз лично оставям тестото малко по-меко,защото докато втасва ядките поемат от влагата....Правила съм си опит и с накиснати/попарени/ ядки-крайния резултат пак беше добър,но понеже нямаше разлика...почти не се занимавам да ги попарвам,вече.

# 222
  • Мнения: 51
Ердинч, радвам се да те чета отново в темата! Пак ще ни запалиш с тези закваски.  Hug

 Hug добре заварил alys

мисля да почна с френската le paın

 Днешния, с овесени ядки, става много мекичък и стои дълго мек.


Тайна, много добре изглежда хляба, де да имаше и снимка на разреза че да видим и структурата и да и се насладим на тоа убав ляб  Hug

... ама ядките не поемат ли допълнително вода, ...

ядките поемат много вода,  но те също така регулират и влажността в тестото, кога има нужда отпускат поетата много вода и обратното... кога има нужда смукват повечето вода

затова:
-ако не са вкиснати предварително във вода, малко след добавяне на ядките непременно следим за консистенцията на тестото

-ако са вкиснати предварително във вода, непременно ги изтискваме много добре преди употреба, и следим мн.внимателно за консистенцията на тестото

и аз лично оставям тестото малко по-меко,защото докато втасва ядките поемат от влагата....Правила съм си опит и с накиснати/попарени/ ядки-крайния резултат пак беше добър,но понеже нямаше разлика...почти не се занимавам да ги попарвам,вече.

 Hug

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 06:23 от Ердинч

# 223
  • Мнения: 2 300
Купихме от Кауфланд черно брашно-пише, че е подходящо за машина за хляб. Досега обаче не сме правили с черно-да си го правим по старата изпитана рецепта, или друга newsm78

# 224
  • Мнения: 7 779
Купихме от Кауфланд черно брашно-пише, че е подходящо за машина за хляб. Досега обаче не сме правили с черно-да си го правим по старата изпитана рецепта, или друга newsm78
ако е това,румънското пшенично, става. аз по-скоро го използвам като добавка - 20 до 30 %. пробвай го и ти така като начало.

Общи условия

Активация на акаунт