Машина за хляб - 47 тема

  • 77 466
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
  • София
  • Мнения: 15 829
Много ви благодаря!   bouquet В събота ще ги направя ! И един тъп въпрос,ама ще го задам все пак Embarassed Как  се оформят първите кифлички?
Сладките ли?Аз не точа, изсипвам тестото от машината, режа го на равни части и всяка част с мазни ръце , на мазна повърхност разтягам на триъгълник, после навивам от широката част към върха, свивам леко и слагам в тавата и във фурната загрята на 50 гр и после изключена.Изчаквам да бухнат, мажа с яйце и ръся със захар.Изглеждаха малки,като ги направих, после бухнаха толкова.Пекох на 170 градуса без вентилатор.

# 361
  • Мнения: 4 381
Тайна,благодаря ти! Сега се сетих, че по този начин съм правила малки кифлички,но за твоите хич не ми хрумна, че пак така се правят!  Embarassed

# 362
  • София
  • Мнения: 108
И аз, след като четох много от темата, на "черния петък" в Техномаркет преди Великден си сбъднах мечтата с една хлебопекарна Филипс.  Hands Thumbsup Тя се оказа много своенравна, но успяхме да се сработим. Вкъщи не купуваме хляб, ядем само нашето производство. Пека хляба обикновено вечер след работа, но снощи реших да опитам с отложен старт, хлябът да е готов сутринта. Сложих същите количества продукти, с които работя обикновено, но на сутринта хлябът беше хлътнал отгоре. Предполагам, че при отложения старт трябва да се намали количеството на маята, за да не превтасва така.

# 363
  • Мнения: 1 111
аз също правя кремвиршки, но не съм с есещала да ги направя като кифлички....ето една идея,благодаря на Тайна....

# 364
  • Мнения: 7 779
И аз, след като четох много от темата, на "черния петък" в Техномаркет преди Великден си сбъднах мечтата с една хлебопекарна Филипс.  Hands Thumbsup Тя се оказа много своенравна, но успяхме да се сработим. Вкъщи не купуваме хляб, ядем само нашето производство. Пека хляба обикновено вечер след работа, но снощи реших да опитам с отложен старт, хлябът да е готов сутринта. Сложих същите количества продукти, с които работя обикновено, но на сутринта хлябът беше хлътнал отгоре. Предполагам, че при отложения старт трябва да се намали количеството на маята, за да не превтасва така.
ще превтасва ако маята е в допир с течността. това не е фатално ако хляба се прави веднага. когато използваш отложен старт маята трябва да я сложиш най-отгоре за да не бъде в допир с течността.

# 365
  • Мнения: 4 381
Моя днешен черен хляб стана още по-зле от до сегашните. Този не става за ядене. Не разбирам вече защо?
Белите стават супер,а черния не.
Този път намалих количеството на маята и брашното. Сложих  2 мерителни чашки типово брашно ,1/2 бяло,1/6 кубче мая,280мл.вода,2с.л зехтин,1 пак. захар кафява,1 мерит. лъж. сол. Тестото беше сравнително втасало,после спадна, а хляба стана 1/2 контейнер тежък и недопечен-не става за ядене.
Изобщо не разбирам защо вашите черни хлябове стават, а моя-не:(

# 366
  • Мнения: 2 126
При така описаният хляб не виждам причина да не стане.Ако е само пълнозърнесто брашно,да,но с бяло и типово.......?По принцип типовото брашно освен вкуса и цвета,аз не го разграничавам много от бялото по качества на изделията от него.

# 367
  • Мнения: 4 381
Ако има значение, сложих го на програма за черен хляб.

# 368
  • Мнения: 3 428
Саше, една мерителна чашка от машинките е около 140 гр брашно. По това което си написала имаш 2х140гр грахам и 70 гр бяло брашно - общо става 350 гр брашно. Ми то е много малко за 280мл вода. Виждам че не си се придържала към пропорциите , които ти препоръчах. Този път според мен водата е дошла много и хляба ти е хлътнал и клисав заради това.

# 369
  • Мнения: 4 381
mama Tin, нямах грахам и понеже преди четох,че с типовото става все едно е с бяло,реших така да пробвам. Обаче най-накрая разбрах какви ги върша от няколко дни и защо по дяволите не ми става хляба.
Причината явно е в пустата  мерителна чашка,която използвах за една рецепта и после не знам как реших, че е 200гр. и продължих с  нея. Извинявам се за няколкодневните питания. А следващия път ще спазя и точно твоите пропорции!   bouquet

# 370
  • Мнения: 7 779
Ако има значение, сложих го на програма за черен хляб.
какво разбираш под "черен хляб" ?
хляб с типово брашно според мен не е черен и го правя на основната програма.

# 371
  • Мнения: 7 779
mama Tin, нямах грахам и понеже преди четох,че с типовото става все едно е с бяло,реших така да пробвам. Обаче най-накрая разбрах какви ги върша от няколко дни и защо по дяволите не ми става хляба.
Причината явно е в пустата  мерителна чашка,която използвах за една рецепта и после не знам как реших, че е 200гр. и продължих с  нея. Извинявам се за няколкодневните питания. А следващия път ще спазя и точно твоите пропорции!   bouquet
нали с тази чашка си измервала бялото брашно и си получавала супер хляб ?
сега си заместила част от бялото брашно с типово, използваш същата чашка и хляба не ти се получава. според мен проблема не е в чашката.

# 372
  • Мнения: 4 381
Бонго,бялото не го меря с нея, а деля пакета на 2.

# 373
  • Мнения: 7 779
Бонго,бялото не го меря с нея, а деля пакета на 2.
свикни всичко да правиш по един и същ начин. ако използваш кантарче използвай го за всичко , ако мериш с чашка  измервай само с една и съща , ако действаш на око, както аз го правя, прави всичко на око

# 374
  • Karlovo
  • Мнения: 538
Здравейте ,старата машинка сдаде багажа и днес си взехме ето тази пекарна - http://www.midea-bg.com/bg/products/hlebopekarni/thd_30_ak_s/ . Първия хляб го правих по рецепта от книжката и според мен беше малко лепкаво или по рядко тестото ,стана една тухла. Сега пуснах както го правех на старата машинка та да видим какъв ще е . Има ли някой с такава пекарна да даде мнение и съвет от опит да ми помогне с опознаването на машината  Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт