Цените при социализма

• 19 867
  • 297
  •   1
Отговори
# 45
Не бе, ние добре си го спомняме, гадно си беше. Това няма да го забравим.

На мен най-не ми харесваше идеята за равенство, защото виждах как още от ранна детска възраст системата ме изравнява с много по-посредствени личности, а аз исках да блестя. Но тогава не можеше да се блести...

# 46

Цените бяха изкуствени, защото всичко беше на гърба на хората

А сега цените са естествени, защото всичко е на гърба на политиците. Peace

# 47
аз исках да блестя. Но тогава не можеше да се блести...
Сега може да се блести. Предимно със западна марка кола и лъскав GSM-Handy.

# 48

Цените бяха изкуствени, защото всичко беше на гърба на хората

А сега цените са естествени, защото всичко е на гърба на политиците. Peace

Къде ги виждаш тези политици??? Аз не ги виждам. В Бг няма нито политика, нито политици, а само меркантилни страсти и домогвания. Тези думички са фалшификати или ментета, както стана модерно да се изразяваме.
Не отговори на предишния ми въпрос.

# 49
Не помня конкретни цени, но помня лукса да ядеш портокали - веднъж в годината, след като родителите ни са се редили на опашка.
Помня удоволствието да вкусиш вносен шоколад - пазех си после лъскавите опаковки и им се радвах.
Помня пазаруването "с връзки" или пък как обикаляхме България, за да си купим нещо - в Сливен за килими примерно, в Добрич за обувки и т.н.
Помня как не бяха допускани да учат висше образование децата на "съмнителните елементи".

И аз да попитам, както една друга потребителка преди в темата: Какъв е смисълът да си припомняме, като сега плащаме цената за всички онези екстри?

За промиване на мозъци говориш, а в ония години хич нямаше пропаганда и промиване на мозъци, нали?

# 50
За промиване на мозъци говориш, а в ония години хич нямаше пропаганда и промиване на мозъци, нали?

Всяко общество е основано на определени ценности, които поддържат неговото функциониране. Демократичното общество с пазарна икономика, може да функционира само, ако ценностната система на хората гарантира постоянна консумация. Не е достатъчно само да произвеждаш стоки, а трябва и да убеждаваш хората че имат нужда от тях. За тази цел децата от ранна възраст се приучават да гледат на вещите, като на потвърждение на техния социален статус. От ранна детска възраст, медиите приучават децата да реагират на ярки цветове и блясък, да ценят външни и материални ценности.

За да се гарантира консумация в заведенията, ресторантите, нощните клубове, за да се гарантира оборот в магазините за облекло и бижута, необходимо е чрез киното, телевизията, форумите в интернет, да се насажда стереотип за любовни отношения, базирани на черпене и подаръци, стереотип за преуспял човек, базиран на вещите, които притежава.

# 51
Само дето консуматорството беше познато и в ония години. Да напомня пак за пазаруването "с връзки".

# 52

Всяко общество е основано на определени ценности, които поддържат неговото функциониране. Демократичното общество с пазарна икономика, може да функционира само, ако ценностната система на хората гарантира постоянна консумация. Не е достатъчно само да произвеждаш стоки, а трябва и да убеждаваш хората че имат нужда от тях. За тази цел децата от ранна възраст се приучават да гледат на вещите, като на потвърждение на техния социален статус. От ранна детска възраст, медиите приучават децата да реагират на ярки цветове и блясък, да ценят външни и материални ценности.

За да се гарантира консумация в заведенията, ресторантите, нощните клубове, за да се гарантира оборот в магазините за облекло и бижута, необходимо е чрез киното, телевизията, форумите в интернет, да се насажда стереотип за любовни отношения, базирани на черпене и подаръци, стереотип за преуспял човек, базиран на вещите, които притежава.

Знаеш ли, че аз не мога да отговоря на въпроса дали преди е било по-добре или сега е по-добре? Как да сравнявам две отвратителни неща и да кажа кое ми харесва повече??? Но отвратителни по-различен начин, разбира се. Нито предишното беше социализъм, нито сегашното е демокрация и пазарно стопанство.

# 53
А сега цените са естествени...

Да. Сега са естествени, търсене и предлагане.

# 54
Само дето консуматорството беше познато и в ония години.

Подмяната на ценностната система в страните от Източния Блок, се извършва от самите комунисти, с отричането на религията и подмяната на вярата в Бог, във вяра в светлото бъдеще на комунизма, който всъщност е материален, с което комунистите култивират консуматори.

Ако афганистанците не вярваха в Аллах, а в лъскавите западни марки коли, както източно-европейците, на USA, Germany & Co нямаше да се налага да жертват войниците си, а просто щяха да приемат Афганистан в Евросъюза. И афганистанките нямаше да раждат средно по 5,64 деца, а щяха да имат раждаемостта на българките - 1,43 деца.

# 55
А сега цените са естествени...

Да. Сега са естествени, търсене и предлагане.

И така не е. Злоупотреба, монополни цени, всякакъв вид изнудване. Старата червена номенклатура не може да вирее в пазарни условия и свободна конкуренция.

# 56
И така не е. Злоупотреба, монополни цени, всякакъв вид изнудване. Старата червена номенклатура не може да вирее в пазарни условия и свободна конкуренция.

Донякъде. Но поне мога да си купя, каквото поискам, за разлика от преди. Да те смачкат на опашка за банани или да чакаш 1 г. за телевизор, абсурд просто  Sick хората бяха лишени нарочно от елементарни неща, за да бъдат контролирани.

# 57
# 58
  • София
Имаше много плюсове до преди 85 година...

По магазините е имало всичко, нямаше опашки, вярно не всики са могли да се "докопат" до маркови парфюми и дрехи. тези, които се опитал да продава ги наричали "фарцовщики"( а сега си е свободна търговия) имали статия в уголовен кодекс ... 0т 5 до 7 години....

Имало газирана вода по 1 ст и 3ст - със сироп...
Шоколадите - всякакви....
Месата - всялкакви
Колбаси, риба.... да не говорим

Да, не сме яли банани, но сме прибирали реколтите, умеехме да я съхраняваме и сме яли вкусни "наши" неща....

Бъдещо ни беше сигурно.
Образование - за всички... Почти всичките са вишисти, които завършили до 85 година
Имахме вяра(може да не е истина, може би са ни лъгали, ама сегашното безверие)
Не се страхувахме от старините - имахме сирурност, че пенсията ще ни стигне, че няма да мизеруваме, че и на децата ще помагаме....
Бяхме пионерчета и безкорисно помагахме на по-стари хора...
Уважавахме учителите, възрастни хора, родители....
Градовете са били чисти, защото за хвърлен фас може да те глобет и не беше страх на хората да те засрамят без страх, че ще бъде напсуван или набит
Вратата не са се затваряли - ключът ми беше под изтривалката....
Играехме на вън заедно по 10-20 човека и не ни беше скучно и не сме се карали толкова силно...

Веше хубаво... страхотно...

Да, сега е също добре, но ако се запази хубавото от миналото и да се добави хубавото от сега.... Това си е социализма.... Истинския социализъм е в Канада сигурност, високи заплати, високоплатено майчинство, работа (само да не те мързи), осигурени старини, свобода...

# 59
Само дето консуматорството беше познато и в ония години.

Ако афганистанците не вярваха в Аллах, а в лъскавите западни марки коли, както източно-европейците, на USA, Germany & Co нямаше да се налага да жертват войниците си, а просто щяха да приемат Афганистан в Евросъюза. И афганистанките нямаше да раждат средно по 5,64 деца, а щяха да имат раждаемостта на българките - 1,43 деца.

Дрън-дрън. Нищо общо няма консуматорството с раждаемостта в Афганистан - просто там на жените е отредена ролята на фабрики за деца. Държат ги необразовани и подчинени.
Ромките, като живеят в съвременното общество и в ЕС, по колко деца имат примерно? Или пък арабската общност във Франция примерно?

Общи условия

Активация на акаунт