Цените при социализма

• 19 909
  • 297
  •   1
Отговори
# 195

Затова попитах дали имаме статистика за тавана на заплатите през комунизма.

В началото на 1980-те американското посолство в София залепва на вратата си списък с милионерите в България. Милиция загражда улица "Съборна" пред посолството, но служители от БНБ, намираща се срещу посолството, успяват с бинокъл да прочетат имената на другарите Тодор Живков, Огнян Дойнов, Пенчо Кубадински, Милко Балев, Андрей Луканов, Георги Атанасов, Гриша Филипов, Георги Георгиев Гец, Коста Цонев, Георги Калоянчев, Лили Иванова, Хачо Бояджиев и др. Синовете, дъщерите, снахите и внучките на всички "бивши", понастоящем са знаменити "светила на световната култура".

"С пари в джоба си мъдър, красив
и освен това можеш да пееш добре."

Еврейска мъдрост

# 196
Е, и?
Богати хора е имало и от преди Христос, и ще има.

# 197
Не мога дори да сравнява условията, при които почивахме, когато бях дете и сегашните- нищо общо няма.

В последните 20 години когато отида на българското черноморие на почивка и забърша някоя българка, ме пита: Ти къде даботиш тук на морето?

Българите май позабравиха, че през социализма по 2 пъти годишно ходеха на курорт - не в хотели, в почивни станции. А сега даже и отпуска не им дават.

# 198
Сега пък ходят в чужбина - и това ли ще отречеш?
С тези цени на морето и аз мога да изкарам 1 месец, но пък нямам толкова отпуска.

Пич, сподели моля те, каква ти е целта с тази тема? Толкова ли нещастен се чустваш от съществуването си в България? Ако това е проблема - вземи си билет за чужбина и го реши този проблем. Обаче не се опитвай да ни внушаваш, че машината на времето съществува.

# 199

Цените на возилата как ще ги сравним- Москвич срещу Фолксваген?

Цена на лека кола:
При социализма: "Лада" - 8000 лв.,
по същото време в Европа "Lada" струва 10000 западно-германски марки.
Най-евтината лека кола по онова време е Citroën 2CV - 9000 германски марки.
Цена 1990 год. Mercedes-Benz S600 - 120000DM.
От както СССР започва да продава леки коли и на западния пазар,
в България хората започват да говорят (въпреки липсата на свобода на словото!),
че колите които СССР произвеждали, били 5 различни качества. И СССР продавали
на българите само "Лади" 5-то качество.
При демокрацията: Цена 2012 год.: RENAULT Clio 1.2 16V 75 - 31000 лв.
Mercedes-Benz S600 - 160000 евро (320000DM).

# 200
пак излиза, че апартаментът трябва да е под 3000 лева,

Забравих да кажа, че апартаментът е бил върху тяхна собствена земя, приспаднали са някаква сума и са имали да доплащат три и нещо хиляди. Тъй де, майка ми разправяше, че изплаща апартамент.  Mr. Green Явно разбиранията за собственост и особено за земя са били коренно различни. Обаче баба ми и дядо ми са строили апартамент в кооперация (някакъв възможен вид частно инвестиране), който е струвал 5-6000 лева. Става дума за 1965 г. и за центъра на Варна. Тези петцифрени суми, които споменаваш бяха в сила към края на соц периода. Брат ми тогава току що навършил пълнолетие си купи такъв апартамент за 20000 лева, който после в началото на лудата инфлация изплати с джобни пари ей така за един ден. На свободния пазар в него момент подобен струваше 1 милион.

# 201
Такива заплати няма, има такива доходи. Това са така наречените бизнесмени, през турското робство са се наричали бирници, които помагали на турците да събират реколтата от селяните. На днешно време събират рекет, събират доходите от хотелите, ресторантите, публичните домове.

Това пък е нелепо та дрънка. Отдавна не бях чела толкова глупости.

Цитат
Българите май позабравиха, че през социализма по 2 пъти годишно ходеха на курорт - не в хотели, в почивни станции. А сега даже и отпуска не им дават.

И това е булшит. Да се доредиш до карти два пъти годишно едва ли се е случвало на мнозина. Да не говорим, че условията в станциите бяха *, тук-таме **. Изобщо е несравнимо с днес.

Също толкова несравними са ладата от онова време с днешното рено.

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 23:37 от Черна станция

# 202
То пък голям зор с тези банани, че банани, че потокали

При социализма: Цена на 1kg банани - 1,20 лева по празници. В останалото време в показен магазин - цена 2лв.
В същия период в Западна Европа цената на 1kg банани струва 1 западно-германска марка (0,57 щатски долара=2,15 лева по черен курс на долара).

Т.е. опашките са били за цени, дотирани от държавата. За пазарните цени на банани и портокали, целогодишно не е имало опашка.

# 203
  • Варна
Ох, няма ли кой да го хлопне tutankamo, че да се прекрятят мъките му. Че и нашите също.

# 204

Т.е. опашките са били за цени, дотирани от държавата. За пазарните цени на банани и портокали, целогодишно не е имало опашка.

То щото нали банани и портокали целогодишно имаше.... ooooh!

# 205
То пък голям зор с тези банани, че банани, че потокали

При социализма: Цена на 1kg банани - 1,20 лева по празници. В останалото време в показен магазин - цена 2лв.
В същия период в Западна Европа цената на 1kg банани струва 1 западно-германска марка (0,57 щатски долара=2,15 лева по черен курс на долара).

Истина е, но аз пък много се чудих първия път като ходих във ФРГ по време на социализма защо аджеба бананите са 1 марка, а ябълки и грозде по 4-5, че и нагоре. Не знам какво сравняваш въобще. Там за нас беше скъпо, та чак болеше.  

# 206
Четох 14 страници и не рабрах КАКВА  е идеята на темата?

Много са ми интересни спомените ви, но защо е пусната темата? АлооУ, автора? Rolling Eyes

# 207
Присетих се за още някои екстри на соц-а.

Разпределението например. След така прехваленото безплатно висше държавата задължава младите  специалисти да работят в малки населени места определен брой години. Как би ви харесало да ви заточат в някое малко градче в Делиормана или Родопите край границата, оставяйки семейство, среда и така нататък, а?

От 3 годишното разпределение всички се освобождаваха. Някои си намираха фиктивна работа, други по болест. А за женените разпределението отпадаше.

# 208
Ако е било наистина толкова хубаво, какво са правили всички онези хора на първите митинги на СДС?

Искали са да карат Mercedes-Benz S600 и да имат яхта.

# 209
  • Вън от пространство и време
Цена на лека кола:
При социализма: "Лада" - 8000 лв.,
по същото време в Европа "Lada" струва 10000 западно-германски марки.
Най-евтината лека кола по онова време е Citroën 2CV - 9000 германски марки.

Някой по-нагоре попита за покупателната способност. Ето удобен случай за автора да покаже статистика каква е била средната работна заплата в България и в Германия по времето, когато са били валидни тези цени.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт