давате ли на лекаря?

• 13 050
  • 191
  •   1
Отговори
# 60
  • BG
Изобщо не питам. Няма как да не умра да се отблагодаря на лекаря на майка ми, който в 22 ч, след операцията и, зънна пред очите ми на дежурния си колега от къщи, за да го помоли да мине през стаята и да я види как е, дренира ли добре и т.н. Що човекът да не си пие ракийката спокойно, работното му време мнооого отдавна е свършило и това не му влиза в задълженията?! Това е само едно от нещата, които направи за една непозната, най-обикновена женица от друг град, настанена не в бутикова частна болница с 10 пациента, а в университетска, погълнала четвърт България, в която се предполага, че се работи на бегом и на конвейр. За Пловдив говоря. Дума не се обели за две седмици от никой в бяла престилка за пари, за искам, за дай, за ще трябва и така....Да не говоря колко бяха любезни всички!

# 61
и затова трябва да се носят пликове и да се подава? Thinking
Думичката Благодаря, ако ви е непозната, знайте, че има огромна сила....

# 62
Бих дала на държавен лекар, а и ей така, да знам как вървят тарифите. Щото има много по-елегантни схеми за поискване, които ще ощетят пациента много повече. Това с даването са дребни разходи- друго си е да ви вържат за скъпа, ненужна и неприятна процедура.

Така че не мислете какво ви искат, а какво искат да ви направят, защото в последните години има много активност, много модерни методи- някои напълно несъвместими с качеството на живот, но затова пък лъскави и скъпи.

Аз в кафене и ресторант оставям бакшиш, камо ли за хора, дето може това да им е професията, ама защо като мога да им дам някой лев, не им го дам? Така де, добри отношения, добра карма.

Случвало ми се е да се опитват да ме вкарат в ненужни терапии. В такъв случай си използваш мозъка и отказваш. Това, че е лекар, не значи, че може по-добре от теб да вземе решение.

# 63
  • Vienna
Просто ми настрьхва косата като ви 4ета!!! Това е едно огромно безобразие!
Тук нищо не се в3има от пациента (поне ако работиШ в болница), с мнооого зор може да взема бонбони или цветя. НИщО друго! Просто е забранено и няма да си рискувам работата.
Това е висШа форма на даване и вземане на подкуп, т.е. корупция и трябва да бьде строго наказвано.
Ако аз не мога да си свьрШа работата 4ове4но и с необходимото отноШение и респект кьм пациентите ми, зна4и не сьм за тази работа, трябва да си тьрся нещо друго!

# 64
Добре де, ами ако те кефи? За един лекар знаех какви бонбони и уиски обича, затова подарих, защото не е само подкуп, ами е и жест. Не работиш в БГ, но тук това подаряване има и лека мистична стойност, нещо като жертвоприношение за здраве, която не може да се отрече толкова лесно.

Да, в някои случаи е отвратително, нагло и ненужно. Какво да се прави- реалност, нещо много лошо се случва, а е особено концентрирано в последните няколко години. Все едно останалият морал не просто се износва, а изведнъж се срива.

Аз съм от професия, където също имаше подаръци. Само че редакционната политика беше да се връщат подаръци на стойност над 50 лева.

Но пак предупреждавам: истинската схема са лечебните процедури. Четете Цитаделата на Кронин, за да разберете, че няма нищо ново под слънцето.

# 65
  • София
Тук нищо не се в3има от пациента (поне ако работиШ в болница), с мнооого зор може да взема бонбони или цветя. НИщО друго! Просто е забранено и няма да си рискувам работата.
Това е висШа форма на даване и вземане на подкуп, т.е. корупция и трябва да бьде строго наказвано.
Ако аз не мога да си свьрШа работата 4ове4но и с необходимото отноШение и респект кьм пациентите ми, зна4и не сьм за тази работа, трябва да си тьрся нещо друго!
Вашите пациенти са големи неблагодарници, направо се чудя как им обръщате внимание?
Истината е, че лекарите се научиха да вземат, точно защото пациентите се чувстват длъжни да дават. За мен човек трябва да си върши работата, защото му се плаща за нея и защото за докторите тя би следвало да е и призвание. Но нашите доктори, гледат на нас като на клиенти, не като на пациенти.

# 66
И в предната такава тема писах-не давам! Не давам, защото това е безотговорно поведение към мен, детето ми, системата и към тези, които НЕ МОГАТ да дадат. Смятам, че това е отвратителна практика, която е сред основните причини здравеопазването ни да е на такова ниво. Докато даващите не осъзнаят, че действията им имат последствия, ще се иска масово и без срам.

Аз съм планувала  известна почерпка, но считам, че случаят е малко по-различен, тъй като за мен, хората, които ще отида да почерпя са част от моето семейство, те са ми близки, обичам ги и им се възхищавам. Благодарността, че ми дадоха възможност да се радвам на една детска усмивка всеки ден не би могла да се изрази с материални неща и считам, че би било обида и за мен, и за тях да им мушна по една двайсетачка в джоба.

# 67
Давала съм след добре свършена работа.Когато съм преценила, че лекарят/екипът са дали от себе си много повече за мен и детето ми, отколкото работата им го изисква.
Предварително, под формата на подкуп, не съм давала.

А на тези, дето те гледат само в ръцете, и милиони да им връчиш, пак нищо особено няма да направят за теб, така че е безсмислено....

# 68
Не давам, защото това е безотговорно поведение към мен, детето ми, системата и към тези, които НЕ МОГАТ да дадат. Смятам, че това е отвратителна практика, която е сред основните причини здравеопазването ни да е на такова ниво. Докато даващите не осъзнаят, че действията им имат последствия, ще се иска масово и без срам.

Радвам се, че все повече хора мислят така!
Радвам се, че и две медицински лица се включиха и потвърдиха, че това е обидно, че е корупция.. Има шанс да се оправим Laughing

# 69
Аз не съм давала, но след като цяла година обикалям по лекари и виждам, че дори и на частен преглед не ми обръщат нужното внимание, вече се замислям дали ако му дам ще се реши да си напрегне сивото вещество и да ми помогне в решаването на проблема.Нали има една мисъл-"За да получиш трябва да дадеш". Simple SmileВажи ли в сферата на медицинските услуги все още не съм я изпробвала лично.

# 70
Дадох на държавните лекари след успешното раждане на двете ми деца. Не са ми искали. С радост дадох, ако имах повече - и повече щях да дам.
На други лекари не съм давала. Таксите на болниците/клиниките си плащам и това е.

# 71
Ъъъ, и сестра ми е в Австрия, и тя така разправя. Плащате си здравните вноски и всичко е тип-топ. И заплатите на лекарите също. Плаща по 200 евро обаче, само за преглед при избран специалист за 20 минути. Колко още да плати отгоре? И колко е заплатата на лекарите там? И аз да съм в Австрия, и аз няма да плащам и ще се дивя по форумите. Ама тук действителността е друга.

# 72
  • София
Аз не съм давала, но след като цяла година обикалям по лекари и виждам, че дори и на частен преглед не ми обръщат нужното внимание, вече се замислям дали ако му дам ще се реши да си напрегне сивото вещество и да ми помогне в решаването на проблема.Нали има една мисъл-"За да получиш трябва да дадеш". Simple SmileВажи ли в сферата на медицинските услуги все още не съм я изпробвала лично.
Дори и това не е гаранция. Имам познат - 6, 7 години обикаляне по доктори, много подаръци (компютри, лаптопи и т.н.), отделно пари и нищо, даже не могат читава диагноза да му поставят. Отиде в чужбина и с едно изследване му откриха проблема, наложи се козметична почти операция и край.

# 73
Еми друга е, защото друга сме си я направили. Спрете да мислите, че държавата и системата са нещо извън вас самите!

# 74
Не ми се иска да давам. На мен и потребителската такса ми се вижда висока за нашите заплати.

Общи условия

Активация на акаунт