За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 105 872
  • 739
  •   1
Отговори
# 510

Дайте ми съвет как да запазим за зимата репи и цвекло, изобщо не ъсм обръщала внимание дали излизат тогава по магазините някакви резерви.

зариват се в пясък, но не знам до колко ти е възможно. Така могат да изкарат до март

# 511
  • София
Пепчо, с пясък казваш. Хм Thinking С обикновен пясък, все едно са си в земята още. Аз за крушите съм чувала, че се завиват в хартия всяка по отделно, дали и тук ще стане? А в какъв консервиран вид ги пазиш /ти или другите консерваторки?/

# 512
в обикновен пясък, или подобна пръст. Но в града няма такава пръст. Такава има в Родопите. Заравят се моркови, зеле, ряпа, червено цвекло, картофи.
Крушите, домати и чушки - в хартия /вестници и на тъмно в каони. Но издържат  newsm78  не повече от декември. Просто зимните круши се обират навреме (т.е. зелени от дървото) и  в хартиите се запазват за повече време. Домати и чушки - заради сланите - също зелени и там.

Кое в какъв консервиран вид да запазвам?

# 513
  • София
Благодаря.
За репите и цвеклото питам. Правиш ли ги на нещо?

# 514
цвеклото може да се маринова, но не го правя, защото има целогодишно. Ряпа също.

# 515
В моя роден край правим цвеклото като сурова туршия и зимата стават много вкусни ястия с него, например капама.

# 516
  • Балчик
Аз цвекло сварено, необелено и цяло замразявам във фризера. Нарязано на кубчета или настъргано стерилизирам за супи. А за салати може да се маринова в буркани.

Хайде и аз да задам два въпроса. Тупнаха ми цяла голяма торба сини сливи. Аз обаче всичко планувано със сливи съм го направила. Та искам да ги оползотворя по два начина, но никога не съм ги пробвала, та да питам по-опитните:

1. Как да изсуша половината сливи за ошав за Коледа? Желателно във фурната, не на слънце. На 50-60 гр за около 18 часа добре ли е?
2. Става ли да замразя останалата половина сливи, без костилките, като в бъдеще искам да ги ползвам за сладкиши?

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 19:11 от Джемма

# 517
  • София
Аз цвекло сварено, необелено и цяло замразявам във фризера. Нарязано на кубчета или настъргано стерилизирам за супи. А за салати може да се маринова в буркани.

Хайде и аз да задам два въпроса. Тупнаха ми цяла голяма торба сини сливи. Аз обаче всичко планувано със сливи съм го направила. Та искам да ги оползотворя по два начина, но никога не съм ги пробвала, та да питам по-опитните:

1. Как да изсуша половината сливи за ошав за Коледа? Желателно във фурната, не на слънце. На 50-60 гр за около 18 часа добре ли е?
2. Става ли да замразя останалата половина сливи, без костилките, като в бъдеще искам да ги ползвам за сладкиши?

Джема, аз винаги замразявам сливи във фризера, тъй като внучката ми е голяма любителка на сладкиша със сини сливи на Лабрекс и баба й, съответно, я глези. Цяла зима имам сливи (изчистени и разполовени) във фризера. Не си променят вкуса въобще.

# 518
  • Балчик
Много благодаря, баба Станислава. Точно за подобен род сладкиши мисля да ги ползвам. Hug

# 519
Момичета, вие сте неуморни Hug  chef
Много моля, за идеи как да консервирам зеленчуци /домат, морков,чушка,целина,../ за готвене.
Всякакви идеи приемам.Знам, че нямате време  Embarassed нооо...... предварително ви благодаря.

# 520
  • София
500 г моркови
500 г домати
500 г чушки
3 вр. магданоз
1 глава целина с листата
2 с.л. сол
Всичко се смила и се насипва в бурканчета. Стерилизира се 10 минути.

# 521
Vanja77 Hug, а дали стават нарязани? По-малкият синковен не яде чушки / слагам цяла чушка като готвя / та трябва да няма чушка на дребно Whistling

# 522
  • София
По-добре го направи без чушките. Тях може да ги попариш и да ги приберш във фризера.

# 523
Аз отдавна не съм писала ,но ви чета редовно и се възхищавам на старанието ви . Hug..
.....но и аз се потрудих -досега замразих патладжан ,печен червен и парен пипер,стерилизирах гювеч ,направих конфитюри от любими плодове ,консервирах домати в буркани и..най-важно  ,направих два вида лютеница-за мен най-важното за нея са доматите ...Аз нямам собствено производство ,използвах 'Рома"..
И тук искам да споделя ,ако някой все още търси сполучлива рецепта -горещо препоръчвам лютеницата  на Пепчо -благодаря ти ,прекрасна е   bouquet   bouquet  bouquet
От 10 кг.пипер и т. н.т =20 бурканчета около 300ml. .. Рецептата и е описана подробно,като по учебник в блога и и ако я спазите ще имате божествена лютеница за зимата ,иска се повече търпение ,но все пак всеки ден не се прави лютеница . Grinning
Другият вид взех рецептата от нета ,равни количества пипер и домати и по-малко патладжан ,не съм очарована ...е по е хубава от купената ,но все пак не е като на Пепчо....май-прекалих с писането.. Embarassed

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 23:22 от normas

# 524
еее, радвам се, че ти харесва домашното  Hug дори с купени зеленчуци, пак е със зеленчуци, не с нишесте и Е, което да я прави лютеница. А ромата са много подходящи за консерви - с малко семе и още по-малко водно съдържание. Има и друг сорт, пак късен, за консерви - Слава, но рядко го продават, защото е с по-тънка люспа и не държи за пазар.
И вярно, че хамалогия, но за два дни е. Мен утре ме чака  Laughing незнайно колко дози, но опечения пипер е около  50 кг. другото на място ще го реша.

За подправката LinaM, нарежи си ги както искаш и каквито количества сложиш, все става, стерилизирай  10-15 мин.
Това ми е универсалната подправка. Освен изредените от теб има и други подправки. Тази е с много сол, защото не я варя. Тя ги държи и съхранявам в шкаф. Но! когато готвя соля накрая, ако се налага, а подобна с тези продукти правим на майка, но стерилизираме, защото тя казва, че забравя за солта и пак слага.  Големината на рязането е по желание.
http://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html

Общи условия

Активация на акаунт