За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 105 753
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
А този бланширан и небланширан пипер като го вадите после от фризера за да го пълните как размразявате-на стайна температура ли?
Защото и по двата начина правих и защо небланшираният да не става за пълнене?

# 556
Аз си го вадя пипера на стайна температура и когато се отпусне лекичко, колкото да може да се пълни, си напълвам плънката и слагам да се пече. Така ги правя от години и вкуса си е като на пресните пиперки през лятото. Затова и спрях да се главоболя с бланширането на пипер, боб, спанак, лапад и другите там подобни.

# 557
  • Талант на 2012,2013 г.
Аз също не бланширам. Когато го извадя го измивам под струя студена вода и го оставям на стайна температура. Защо го измивам и аз не знам. Така си го измислих. Но чушките са наистина с вкус като на пресни. Peace

Миналата година опитах с едно-две пликчета бланширан, но някак по-не ми хареса. А фризера ни е голям и имам място, така, че не ми се налага да се съобразявам с това.

# 558
  • в сърцата на децата <3
Майка ми от години прибира само суров пипер във фризера. Според мен цаката е, да не се чака да се размрази напълно, а само да се отпусне - ние го заливаме със студена вода. После се пълни и се готви. Бланширан никога не сме правили и незнам как е вкуса.

# 559
И аз да се отчета, през почивните дни. Мариновани камби, мисля, че бяха от пеп-4о, айвар, разядка/салата от червени камби и червени домати/, зеленчуков сос от Джемма за меса. Който иска  рецепта да пише. Сега предстои лютеница от сини сливи и червени чушки и краставици с люти чушлета. При интерес ще кача рецепти, че сега нямам време да пиша.       

# 560
  • Русе
..... краставици с люти чушлета. При интерес ще кача рецепти, че сега нямам време да пиша.       
   тази рецепта ми е интересна. Може ли да се направи с тиквички.

# 561
  • до най-прекрасния мъж
И аз да се отчета - покрай ремонтите, които текат на вилата в момента, единствено успяхме да затворим още няколко бурканчета мариновани краставички, но този път добавих и по 5-6 зрънца черен пипер. Направих и два буркана от маринованите чорбаджийски чушки с мед на Джемма. Само за толкова имах място в казана за варенето. Следващият ще има повече.
Виждам, че дискутирате чушките за пълнене във фризера. Слагам абсолютно сурови чушки, а ако ми свършат нарязаните, режа от тях и за манджа. Само че тънкият момент е да не се размразяват - аз пълня /или режа/ както са замразени - запазват си вкуса и се пълнят по-лесно, защото и формата им не се променя. На вкус стават като пресните. Правила съм и мариновани за пълнене - също стават много вкусни. Рецептата е много проста - редят се големи изтърбушени чушки с отвора нагоре в голям съд. Във всяка чушка се слага по чаена лъжичка сол и толкова захар. Оставят се да престоят една нощ, след което се пълнят в буркани от 1.5 литра, като се разпределя и марината, която се е отделила от чушките. Хубаво е чушките да са предварително престояли откъснати няколко дни, за да омекнат и тези, които са се развалили, да се изхвърлят. Варят се 5-10 минути за капачката. Пълнени стават уникално вкусни, неприятната част е самото пълнене, защото малко или много омекват и става по-трудно.

# 562
  • Бургас
Моля помогнете с рецепта за кисели зелени домати!
Най обикновени- в три литров буркан са строени и чакат.
Имам рецепти,но незнам защо стават като газинарани.Ей,няма такова чудо!

За 3-литров буркан:3 суп. л едра сол, препълнени, 2 суп. л. захар, 1 суп.л. оцет.Допълва се с вода
. В буркана се слагат зелени домати, чушки, цветно зеле. Аз обичам и леко зачервените доматчета,.Всъщност в буркана слагам такива зеленчуци, каквито обичам и каквито имам. Трушията е вкусна и много трайна  .Ако решите да сложите позачервени доматчета-те нямат нищо общо с червените доматчета на Джема, които побвах да направя в един буркан, леко надупчих, за да станат по -бързо и да опитаме още тази есен. Е-станаха прекрасни! Ще направя още. Благодаря, Джемма.

# 563
Аз пък да се включа по въпроса за пиперките за пълнене. Blush Слагам ги във фризера и след час ги вадя и оставям да се размразят - отпускат се и вече спокойно ги намушвам една в друга и така не заемат много място. После ги пълня преди да са се отпуснали съвсем и са прекрасни.  chef
Съпружието прави мариновани капии, но не съм снимала по здравословни причини.

# 564
  • София
Аз пък да се включа по въпроса за пиперките за пълнене. Blush Слагам ги във фризера и след час ги вадя и оставям да се размразят - отпускат се и вече спокойно ги намушвам една в друга и така не заемат много място. После ги пълня преди да са се отпуснали съвсем и са прекрасни.  chef
Съпружието прави мариновани капии, но не съм снимала по здравословни причини.

И аз така ги правех, но последните 2 години нищо друго не слагам във фризера, има прекалено много място и ме мързи да правя този ритуал.

# 565
  • Девето поколение софиянка
Много моля за помощ, направих сладко от малини, но забравих да сложа лимонена киселина, мога ли нещо да направя, още не съм го стерилизирала? Благодаря предварително.

# 566
  • София
Лимонтозуто не е задължително. Не мисля, че ще има проблем, ако не сложиш.

# 567
Здравейте  Simple Smile
Имам едно въпросче.....преди малко затворих няколко буркана салата Ропотамо, чудя се колко време да ги варя  newsm78 на всякъде различна информация.

Относно чушките: почиствам и в плик във фризера. Нищо друго не им правя мързи ме Blush

# 568
за мен е бобова салата и варя час. 

# 569
  • Бургас
разядка/салата от червени камби и червени домати/, лютеница от сини сливи и червени чушки и краставици с люти чушлета. При интерес ще кача рецепти, че сега нямам време да пиша.       
Качвай ги тези рецепти, моля, че почивните дни идват и до петък трябва да купя продуктите.Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт