За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 105 748
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Мили дами, направих суров сироп от къпини. Не спазих точната пропорция, а сложих на 5 литра сок 8 кг захар и 10 пакетчета лимонтузо. Още си е в тенджерата и вече 3-ти ден не се разтопява напълно захарта. Опасявам се, да не се захароса или ферментира. Смятам да го насипя в шишета от алкохол. Какво ще ме посъветвате ???

За зелените доматчета:
надупчвам ги с игла и ги слегам в големи буркани, заливам ги с разтвор в съотношение от 1л. вода и 1 равна с.л. сол. В продължение на седмица всеки ден ги разклащам. Слагам и кервиз, магданоз, вишневи листа, копър, може и малко чесън.

# 571
Има едни , които се отглеждат за червен пипер и се сушат по лесно, но и другите стават. Просто им трябва повече време.
във вряща вода се слага щипка сода и чушките само се топват за секунда да не мухлясват докато се сушат

# 572
Някоя от вас правила ли е сироп от арония? Искам да сравня изпитани рецепти.
аз съм правила преди годни, но количеството беше малко и общо взето за няма и два месеца се изпи. Тоест не зная доколко би издържал такъв сироп без варене. Моята рецепта е : 3кг смляна арония, 3 пак лимонтозу, 2 л вода. Престоява 24ч, прецежда се и на 1л сироп се прибавя 1,5кг захар. Бърка се до разтопяване на захарта и се налива в стъклени бутилки.
такъв сироп може да издържи и 3 години аз го правя със всякакви плодове и от ягоди,малини и тн

# 573
Да ви се оплача Sick - днес като занесох на работа две бурканчета сладко, правени по шведската технология, щях да потъна от срам - развалени и двете Embarassed Сигурно всичко, което съм направила без лимонтозу ще да е такова...Язък #Cussing out

# 574
Има едни , които се отглеждат за червен пипер и се сушат по лесно, но и другите стават. Просто им трябва повече време.
във вряща вода се слага щипка сода и чушките само се топват за секунда да не мухлясват докато се сушат

Grinning здравейте дами,знае ли някоя от вас ,как се правят онези разкошни кисели краставици само със сол дето се продаваха от бидони по живково време много моля за рецепта

# 575
Мили дами, направих суров сироп от къпини. Не спазих точната пропорция, а сложих на 5 литра сок 8 кг захар и 10 пакетчета лимонтузо. Още си е в тенджерата и вече 3-ти ден не се разтопява напълно захарта. Опасявам се, да не се захароса или ферментира. Смятам да го насипя в шишета от алкохол. Какво ще ме посъветвате ???

За зелените доматчета:
надупчвам ги с игла и ги слегам в големи буркани, заливам ги с разтвор в съотношение от 1л. вода и 1 равна с.л. сол. В продължение на седмица всеки ден ги разклащам. Слагам и кервиз, магданоз, вишневи листа, копър, може и малко чесън.
  не е много 1 литър сок 1кг или1,5 захар но се бърка често докато се разтопи захарта

# 576
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
Привет мили дами и господа,
искам да направя домашна лютеничка за моите сладури, имаме домашни домати в изобилие, и сме любители на семейната лютеница на Олинеза.
До колкото си спомням навремето с милата ми майчица правихме страхотна лютеничка с патладжани и чушки нещо беше и въпросната лютеница на олинеза много се доближава до нея.
И тъй като мамчето вече я няма се обръщам с молба към вас за помощ - за рецепта на най вкусната едро смляна лютеничка.
Благодаря ви
Спорен ден

# 577
за мен е бобова салата и варя час. 
Благодаря!
Варих ги почти цял час за по-сигурно  Wink

# 578
..
  не е много 1 литър сок 1кг или1,5 захар но се бърка често докато се разтопи захарта
mersi!

# 579
искам да направя домашна лютеничка за моите сладури, имаме домашни домати в изобилие, и сме любители на семейната лютеница на Олинеза.
До колкото си спомням навремето с милата ми майчица правихме страхотна лютеничка с патладжани и чушки нещо беше и въпросната лютеница на олинеза много се доближава до нея.
И тъй като мамчето вече я няма се обръщам с молба към вас за помощ - за рецепта на най вкусната едро смляна лютеничка.
Благодаря ви
Спорен ден

Аз правя нещо подобно с патладжан, червени чушки и моркови, но не слагам домати. Ако искаш ще ти дам точните пропорции.

# 580
Благодаря ви
Спорен ден

лютеницата е с  червени чушки, домати, патладжани, може морков; олио, сол, захар. Разновидности  има всякакви, включващи чесън, лук, тиква, оня ден дори съседка правила с  картофи  Rolling Eyes нишесте, подправки всякакви на вкус. Това е вече по желание.  Чушките направо смлен, пасирани, варени......
Класиката е с червени печени чушки,  домати, патладжан. 
Това е  моята лютеница,  ако ти харесва - можеш да намалиш продуктите, като спазиш пропорцията и направиш.

# 581
Здравейте, имам питане - някоя от Вас приготвяла ли е лютеница на индукционни котлони. Моите са такива и ще си играя на по-малки дози. Помислих си, че може цялото количество да го сложа в тава и във фурната, но там ще се запече сместа, нали, а трябва да се бърка.

# 582
Аз не съм ви забравила, напротив - много благодаря за насърчаването. Просто бяхме малко на почивка, и тази вечер се прибираме. Надявам се края на седмицата да мога да се отчета с нещо интересно, по ваши рецепти.   bouquet

# 583
elizabet_s , горещо ти препоръчвам лютеницата на пеп-4о ,втора година я правя и не съжелавам  Peace

# 584
  • Бургас
Този аромат на кимьон.....ми е любим. Това е и "нашата " лютеница-със същите продукти и "пропорции"на вкус. Добавям, ако имам и сварени и смлени ябълки, или тиквички-наистина почти всичко, което има в градината,/без здравец и чимшир  Simple Smile/. Но искам и аз да кажа как спестяваме време с подготовката на доматите.Изчиствам ги и ги режа на 2 или 4-според големината, слагам ги на части в тенджера да кипнат, за да омекнат, после в гевгир да се отцедят от най -бистрия сок и след това -през машинката , която чисти семките и люспите.Така през машинката минава много по-малко материал и процесът с изваряването е сведен до минимум.  И сега, срам не срам, ще си призная, че миналата година дори част от първоначално оцедения сок от гевгира го затворих в малки бебешки бурканчета и го ползвах за супите.

Общи условия

Активация на акаунт