За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 105 753
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 428
Аз си ги нарязвам на малки парченца и във фурната на 70 градуса за няколко часа - използвам ги после за добавка към хляба Peace

# 271
  • Мнения: 118
Чушките за сушене не са ли специален сорт, всякакви ли стават? newsm78

# 272
  • Мнения: 3 428
Има едни , които се отглеждат за червен пипер и се сушат по лесно, но и другите стават. Просто им трябва повече време.

# 273
  • Мнения: 9 460
Има едни , които се отглеждат за червен пипер и се сушат по лесно, но и другите стават. Просто им трябва повече време.

защото са по-дебели. Ония за червения пипер (гороглед) се сушат с дръжки и семена, дори така ги мелят после. Лютите също могат да се сушат,  цели на връзка, или цепнати на две, но пак навързани, да не заемат  място. Е, като се цепнати и после се готвят олютяват всичко. Докато целите не толкова.

# 274
  • София
  • Мнения: 10 221
Някоя от вас правила ли е сироп от арония? Искам да сравня изпитани рецепти.
аз съм правила преди годни, но количеството беше малко и общо взето за няма и два месеца се изпи. Тоест не зная доколко би издържал такъв сироп без варене. Моята рецепта е : 3кг смляна арония, 3 пак лимонтозу, 2 л вода. Престоява 24ч, прецежда се и на 1л сироп се прибавя 1,5кг захар. Бърка се до разтопяване на захарта и се налива в стъклени бутилки.

# 275
  • Мнения: 505
Ядат ми се пълнени червени сушени чушки с боб  Crazy И за това питам, дали мога да си изсуша и да си направя.

# 276
  • Мнения: 118
Ядат ми се пълнени червени сушени чушки с боб  Crazy И за това питам, дали мога да си изсуша и да си направя.
И аз затова питам  #Crazy

# 277
  • Мнения: 5 001
Ядат ми се пълнени червени сушени чушки с боб  Crazy И за това питам, дали мога да си изсуша и да си направя.
И аз затова питам  #Crazy

Купете си селски чушки(червени).Те са по-малко месести и стават за сушене.Бабите по пазарите продават такива.

.....Иначе дебелите месести чушки не стават за сушене....Скапват се!
Или,ако имате сушилня за плодове и зеленчуци - тогава нямате проблеми....Но на връв не стават.

# 278
  • Мнения: 54
Пристигам за да се похваля с първото ми собственоръчно направо сладко, по рецептата на пеп-4о със смокини.
Измих си смокините, отрязах от горе малко, и ги наредих в най-широката тенджера. Малко останаха и за втори ред. Покрих ги с около 500гр захар. Оставих 5ч. После донаръсих с още малко захар, може би 100-200гр. Оставих 9 часа. Добавих 250мл вода, и сложих на котлона. Като завря пуснах най-леката степен, но след това поувеличих, защото беше мнооого ниско. В крайна сметка, след завирането останаха близо 2,40ч на котлона. После си сложих лимонтозуто, изплакнах бурканите, и ги напълних. Имам два големи буркана по 800, и едно малко от 300. Обърнах ги върху една кърпа и сега чакам. Понеже остана малко от сока, и една смокиня - пробвах. Сладко е, но е много вкусно! Може да направя още.
Мерси пеп-4о!   bouquet

# 279
  • Мнения: 9 460
Моля  Hug  радвам се, че се получи и си доволна! май съм писала и там, но можеш да добавиш ядки в бурканчето  Peace
хубаво си се сетила за степента на котлона, но на всеки "слабото" му е различно  Peace можело да го пазиш цял ден.

# 280
  • Мнения: 54
пеп-4о  Hug Много ти благодаря!
Сега ходих на градския пазар /всяка събота и сряда от производители/ и си накупих дребни смокини, лилави, ще направя и от тях половин доза. Взех си и домати, от дребните продълговати, и си взех сини сливи за сладко-киселия сос. Той колко издържа?
Взех си и още един кг смокини за сухо наяждане, и един пъпеш  Mr. Green , да се възползвам докато има.  Crazy

# 281
  • Мнения: 9 460
не знам, аз ги свалих в мазето бурканчетата, но тия, които отварям "пльокват" добре. Те имат доста захар, така че съм сигурна година спокойно ще изкарат  Peace

# 282
  • Мнения: 54
Почвам.  Crazy

П.П. Готов е. Направих половинка сини сливи, за да видя как ще се хареса. Излезе едно бурканче 200мл.

Скрит текст:

Отляво надясно
1) Силт с праскови по рецептата на Лабрекс. Него го държа в хладилника. Но щом се съхранява лесно, май ще правя още.
2) Едно бурканче сладко-кисел сос по пеп-4о.
3) 3 буркана сладко от смокини.
Това е момичета, първите ми 5 буркана през целия ми живот, направени самостоятелно. Каква гордост, какво чудо.  Crazy

Обаче имам нов въпрос(да сте учудени?).  Laughing
Като правих смокините, имах от тези зелените. Резнах ги горе, по-малко, докато не им се види месото, че така разбрах от рецептата. Както и да е, запазиха си формата. Сега обаче съм взела едни дребни и лилави, а на тях не мога да се занимавам да ги резвам. Може цели, нали? По същата рецепта...


Не ми се смейте на въпросите, моля ви се.  Praynig


П.П.
+ 3 буркана домати.

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 19:20 от *Ally*

# 283
  • Мнения: 9
Добро утро : ) !

Завчера сложих сушени домати в бурканче със зехтин в хладилника, мисля, че доматите си бяха изсушени точно колкото трябва.
Вчера го гледам бурканчето - жълто. Зехтина се сгъстил и като гранясал, все едно за мазане.
Извадих доматите, измих ги и половината ги изядох, но от какво става това?
Смятах да правя още и не искам да си повтарям грешката.

Вчера търсих камби на пазара, но нямаше. Изненадах се, понеже моите, които са супер късни, вече са червени, ама са примерно общо 10 броя  Laughing .

# 284
  • Мнения: 76
Добро утро : ) !

Завчера сложих сушени домати в бурканче със зехтин в хладилника, мисля, че доматите си бяха изсушени точно колкото трябва.
Вчера го гледам бурканчето - жълто. Зехтина се сгъстил и като гранясал, все едно за мазане.
Извадих доматите, измих ги и половината ги изядох, но от какво става това?
Смятах да правя още и не искам да си повтарям грешката.

Вчера търсих камби на пазара, но нямаше. Изненадах се, понеже моите, които са супер късни, вече са червени, ама са примерно общо 10 броя  Laughing .
Зехтина в хладилника "замръзва" и трябва да има точно този вид който описваш ти. След малко ще се опитам да кача снимка, защото описано с думи може да се получи и разминаване, но според мен всичко си му е било наред на зехтина ти.

Общи условия

Активация на акаунт