За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 105 764
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Много хубава тема! Аз като начинаеща в консервирането искам съвет как да си направя туршия от рязани камби, карфиол и моркови в три-литрови буркани. Всъщност въпросът ми е колко сол, захар, оцет, олио и аспирин се слагат на един буркан? Без да варя марината, после само да ги обръщам нагоре надолу.
Лашкана трушия.
4 равни л. едра сол
12 л захар
4 кафени чашки оцет/ 1/2 шише /
1 чаена л. натриев бензоат
Разбърква се вътре в буркана, и се натъпква буркана с нарязаните камби, моркови, карфиол, целина. Допълва се с вода, слага се пластмасова капачка и се обръща 2 пъти дневно./Лашкаме я нагоре-надолу/
Правя я в туби от минерална вода и като са по 10-11 литрови, направо ги търкулвам малко.

# 661
  • Вече на светло в София
Момичета, моля за малко помощ Praynig
Миналата година правих кьопоолу със зелени домати, зелени чушки и патладжан. Рецептата я намерих в нета. Сега не мога да открия. Някой да е правил? Помня, че бурканчетата се стерилизират. Ама сместа, как се получаваше не си спомням. Ех старост... Wink

# 662
  • Germany
Майка ми изпича патладжана, зелените домати и чушките на фурна, оставя ги да се задушат и се обелват. След това се смилат, смесват и подправят със сол на вкус. Затваря се във бурканчета и стерилизира около 5-10 минути. Като се извади през зимата, добавя нарязан праз и чесън, малко олио и оцет на вкус, чудесна зимна салата Peace

# 663
  • Вече на светло в София
kovatcheva, а сгъстява ли малко сместа на зеленчуците на огън?

# 664
  • Germany
Не, като са изпечени зеленчуците се отделя доста вода и сместа си е доста гъста, само сол се добавя. Peace

# 665
  • Вече на светло в София
kovatcheva, благодаря много  bouquet

# 666
Благодаря на пеп-4o и armeria за рецептите. Имам 3 трилитрови буркана и искам да се пробвам. А някой чувал ли е да се слага на такава туршия олио? Да рискувам ли с единия буркан?

# 667
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря на пеп-4o и armeria за рецептите. Имам 3 трилитрови буркана и искам да се пробвам. А някой чувал ли е да се слага на такава туршия олио? Да рискувам ли с единия буркан?
Олиото обикновено се слага при сервиране - запазва се по-добре туршията.

# 668
А някой чувал ли е да се слага на такава туршия олио? Да рискувам ли с единия буркан?

Недей, разкашква се и се разваля/омеква.

# 669
  • София
Някой може ли да ми каже рецепта за гренадин? Купихме от борсата 4 кг. нар и се чудим какво да ги направим.

# 670
...Купихме от борсата 4 кг. нар и се чудим какво да ги направим.  

може да пробваш Нар Екшиси / Кисел Нар Сос,  невероятен сос за всяка салатка, също така и като подправка в ястията

от4кг ще ти излезе малко сос, но си струва.
има два вида нар, сладък и кисел, ако е от сладкия вид е още по добре.

Hug

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 20:10 от Ердинч

# 671
  • Варна
може на сок да направиш нара  chef

# 672
  • Germany
Аз бих си го изпила натурален, това ми е любимия сок Crazy
Погледнах в няколко сайта и ориентировъчно открих това:
4 кг. нар
800 гр. желираща захар (или обикновена с добавен гелфикс 1:1 на Доктор Йоткер например, а според мен става и без фикса, но да кажат по-опитните)
Плодовете с разполовяват и изстискват на преса за цитруси. Към получения и прецеден сок се добавя захарта и се слага да покипи при непрекъснато бъркане около 10 минути. Получения сироп се затваря горещ и се обръща. Прибира се на сухо и тъмно място и може да изкара две години. Излизат 4 шишета по 0,5 л. Източник www.chefkoch.de

# 673
  • София
Смесват се равни количества сок и захар и се варят 10-ина минути. След това се оставя да изстине, затваря се в бутилки и се прибира в хладилника.

# 674
  • София
Ей, че сте бързи;)
Благодаря ви.  Hug
Направихме сладкото от сливи на фурна - стана много хубаво. Сега взехме още 5 кг. Също и праскови, те как ли се правят? Май ще трявба да се върна да чета.
Вихреше се една дискусия за пържения патладжан, но не помня стигна ли се до заключение, че може да не се пържи, а да се изпече на грила?

Общи условия

Активация на акаунт