За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 105 698
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
малко е  Laughing  слагай още.  Sunglasses аз тез идни пак ще сложа, то до мазето стигнаха само двечки  Cry

# 16
  • Талант на 2012,2013 г.
Имам нужда от някои съвети, затова и аз в темата... Blush Hug

# 17
Имам нужда от изпитана рецепта за нектар (за бутилиране) на праскови. Моля, помагайте  Grinning

# 18
  • Germany
И аз правих преди малко от сливовия сос. От себе си добавих и две звездички звездовиден анасон и щипка сол, да подчертае ароматите. Получи се страхотия Crazy Сега го консумирам върху сиренце с бяло вино и май няма да остане за зимата. Обаче моят сос е доста по-светъл. Правих го със сливи Блек Даймънд, дали от тях се получи по-светлия цвят или не съм го варила достатъчно? Да го доваря, докато е време?
Правих и от лютия малинов сос на Йоли, отново уникално вкусен. Утре ще направя още една доза от него, че много се хареса. ММ тръгна да си полива чушките със сирене с него Mr. Green Горещо препоръчвам за проба Peace

# 19
  • Балчик
 kovatcheva, от сливите е цвета, споко. Peace

Пепи, аз правя нектара така- сварявам прасковите в малко вода, пасирам, добавям захар на вкус, още вода ако е много гъсто и разливам в бутилки. Другият начин е да изцедиш сока с изтисквачка- той няма да стане бистър, а ще е фин нектар.

# 20
  • Талант на 2012,2013 г.
Джемма, а стерилизираш ли го? Blush newsm78

# 21
  • Балчик
Джемма, а стерилизираш ли го? Blush newsm78

Да, задължително, иначе ще вкисне. Peace

# 22
Здравейте !
Следя ви с интерес и черпя идеи  . Огромно благодаря на всички ви.

Това , което искам да споделя е свързано с рецепта ,за която  Джемма е писала -''Пълнени червени чушки  по шопски'' .
Днес гледах как един шеф готвач  прави туршия от капии пълнени със сирене и залети с малко прясно мляко.Само че по турската телевизия.
Казаха ,че рецептата е балканска.Той използва домашно прясно мляко, домашно направени сирена и извара.
Ако ви е интерсно тук можете да видите как я приготвя  http://tvarsivi.com/player.php?y=1&z=2012-08-06%2015:39:00   до 15 :59

Направи извара, като пресече сварено прясно мляко с изтискан лимонов сок. Като подправки добави пасиран чесън , копър, едра сол / не разбрах точно каква/ и няколко вида сирена -пушено сирене или кашкавал,опушено от него и престояло няколко дена в хладилник за да се втвърди    ,бяло сирене , едно с подправки/много твърдо и го рендосаха/ и сирене -тулум   / http://en.wikipedia.org/wiki/Tulum_%28cheese%29 /, настъргана лимонова кора. Каза че може да се добавят сушени подправки , ако искате цвят червен пипер или куркума, който иска и смлян лютив червен пипер.
Напълни червените капии, можело  и зелени.  Капиите не трябва да са много едри.Между тях напълни и със сместа , за да не  остава въздух . Като напълни буркана отгоре сложи малко сол и заля с една чашка прясно мляко,то трябвало да стигне до дъното на буркана. Загря на слаб огън малко отдолу буркана в гореща вода и след това го обърна с капачката надолу и продължи така да стерилизира.
Прясното мляко се превръщало в извара. Можело да се консумира и след няколко дена ,след месец , издържало и до зимата.

Стана ми интересно и потърсих рецепти на  тр.език.Явно има такъв вид туршия
http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/01/sut-tursusu- … iber-tursusu.html

Прочетох коментарите под рецептата  и там казват, че идва от Тракия и от изселниците от България.

Последна редакция: пн, 06 авг 2012, 22:49 от sevi_nil

# 23
  • Балчик
sevi_nil, благодаря за разяснението. Ще изгледам с интерес сега клипчето. Peace

# 24
# 25
  • София
Аз не се чувствам много в свои води в кухнята, но благодарение на вас трета поредна година ще правя лютеница, туршии и конфитюри. До този момент съм прибрала само няколко пакета с тиквички във фризера.

# 26
Здравейте момичета, много обичам съчетанието на домати и босилек, та ми се иска тази година да пробвам сушени домати с босилек-видях, че е дадено как се прави, но да попитам допълнително:
- имам един салатен зехтин-става ли с него?
- как разбирам кога им се е изпарила водата-ако може снимков материал, че съм една пишман кулинарка Mr. Green
-може ли да сложа и чесън между доматите?

# 27
Здравейте момичета, много обичам съчетанието на домати и босилек, та ми се иска тази година да пробвам сушени домати с босилек-видях, че е дадено как се прави, но да попитам допълнително:
- как разбирам кога им се е изпарила водата-ако може снимков материал, че съм една пишман кулинарка Mr. Green

Мила, понятие салатен зехтин няма!!!! Зехтините са четири категории – Extra Virgin Olive Оil, Virgin Olive Oil, Olive Oil и Olive Pomace Oil. Последното е най-евтиният боклук. Купи си качествен зехтин, за да получиш качествена зимнина.

Нямам снимки, ако направя тази година сушени доматки, може да снимам. Резенчетата трябва да са твърдички. Сложи чесън, когато ги редиш в зехтина. Иначе запечен, чесънът става на каша и се карамелизира.

# 28

Мила, понятие салатен зехтин няма!!!! Зехтините са четири категории – Extra Virgin Olive Оil, Virgin Olive Oil, Olive Oil и Olive Pomace Oil. Последното е най-евтиният боклук. Купи си качествен зехтин, за да получиш качествена зимнина.

но в търговската  мрежа има бутилки с такива надписи  Peace и се подвеждат хората.

# 29
  • ...живея на последния етаж...
Здравейте! От години си варя всякакви варианти сладко от плодове и захар, без разни добавки, фиксове и т. н. Обаче последното сладко от праскови, което сварих в неделя, се получи доста редичко. Много е вкусно, но на консистенция е като гъст компот. Та мисълта ми е някой пробвал ли е да сгъсти такава грешка с гелфикса на Д-р Йоткер, или да го варя още известно време. Притеснявам се , че като се вари по-дълго време, придобива един захарно-карамелен вкус, и цветът му се променя, а сега е един кехлибарен такъв. И си мислех, че понеже в гелфикса има пектин, може и да се сгъсти, ама като не съм чувала някой да си замазва така грешките?

Общи условия

Активация на акаунт