За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 158
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
  Някой сушил ли е чери домати

# 76
Дами, дайте идеи за манджи в буркани, моля ви! Например пържени чушки с домати, пържени тиквички или патладжани с чесън.. ей такива рецепти ми трябват.  Hug

# 77
Дами, дайте идеи за манджи в буркани, моля ви! Например пържени чушки с домати, пържени тиквички или патладжани с чесън.. ей такива рецепти ми трябват.  Hug
Моето свеки правеше лятна манджа от лук, чушки и домати, магданоз. Чубрицата, чесъна, черния пипер и дафинов лист са по желание. Интересното е, че после върху тази яхния, правейки дупчици, чукваше яйца. Онзи ден оползотворих изостанали чушки, но прибрах във фризера яденето. Hug
Виж в блога на пеп_4о, там има страхотни идеи!

# 78
Точно днес правих лятна манджа в буркани. Задуших в олио лук, патладжани, нарязани накубчета (предварително осолени и отцедени), чушки на ивици. В отделна тенджера изварих доматен сос със сол, захар, чесън и магданоз накрая. Смесих със задушените зеленчуци . Като клокна за още 5 минути напълних в буркани и заварих за 15 минути.
Миналата  година направих 20-ина буркана от тази манджа и използвах през зимата за лятна манджа с добавени сирене и яйца, за основа на гювечета, пасирана за сос към спагети, а дори в края на зимата като ни свърши лютеницата пасирах и изварих още малко да се посгъсти и се получи чудесна лютеница.Сега се замислих, че май днешната доза няма да стигне и ще трябва още една  Thinking
Идеята е от блога на Пеп-40   bouquet , но не съм се придържала към точната рецепта, а действам на око и вкус според наличните продукти.
Освен това днес направих и стъргани ябълки в буркани за щрудел (който е сял тия ябълки на село не е мислил, че един ден ще раждат повече , отколкото ни е необходимо  ooooh!)

# 79
Дани, кажи малко повече за тези ябълки в буркани?

# 80
Настъргани ябълки на рендето без добавяне на нищо друго се напълват в буркани , като се притискат , за да изплува отгоре от сока им , а и да не остава въздух в буркана. Запечатват се и се заваряват за 5 минути, колкото за капачка. Зимата отваряш, добавяш захар, канела и орехи и щрудела е готов  Laughing
Само трябва да се работи бързо или на части, че бързо потъмняват. Аз хванах ММ да помага - аз му ги чистех от сърцевината, той стърже, аз пълня в бурканите, той затваря и така на конвейр  Joy
Свекърва ми ги прави така от години и ми даваше по някое бурканче , но тази година честта се падна на мен  Sad

# 81
  • Балчик
И аз така си правя ябълки за щрудел.

# 82
Момичета, останаха ми 4-5 кг. моркови. Дайте идея какво да ги правя. Дали да купя някакъв зарзават и да спретна туршия или някой ще даде акъл какво да ги направя самостоятелно.
Иначе - направих сладко и сироп от джанки, кисели краставички, люти чушки с моркови.
Колебая се още и за доматите (като им дойде времето) дали да ги бланширам и обелени - във фризера... newsm78.

# 83
  • София
Момичета, останаха ми 4-5 кг. моркови. Дайте идея какво да ги правя. Дали да купя някакъв зарзават и да спретна туршия или някой ще даде акъл какво да ги направя самостоятелно.
Иначе - направих сладко и сироп от джанки, кисели краставички, люти чушки с моркови.
Колебая се още и за доматите (като им дойде времето) дали да ги бланширам и обелени - във фризера... newsm78.

Аз си рендосах моркиви за фризера, сложихи и нарязани на кръгчета. Така са ми готови за готвена, смао си вземам по малко. Иначе идеята за трушийка е супер (много обичам кисели моркови, майка е правила само от тях трушия),ама не мога да помогна с рецепта, че не знам как се прави.

# 84
  • Кьолн
бабаади,може ли рецептата за сироп от джанки? Ако няма да те затрудня разбира се! Имам много тази година а като търсих рецепта ми се щеше да е сигурна.

# 85
  • Sofia
Как да направя доматено пюре с варене да е гъсто и стерилизация после. Имаме доста домати, но не са за консерва и имат доста сок. Сол дали се слага. Ако някой е правил и може да помогне ще съм много благодарна.

# 86
Как да направя доматено пюре с варене да е гъсто и стерилизация после. Имаме доста домати, но не са за консерва и имат доста сок. Сол дали се слага. Ако някой е правил и може да помогне ще съм много благодарна.
Аз лично малко преди да приключа с варенето слагам сол и захар.
Тази година по съвет вторият път добавих почти в началото лук,чесън и моркови.Те до края на варенето се изгубиха като форма,но аромата остана и е доста по-добре на вкус от това без никакви подправки.

# 87
бабаади,може ли рецептата за сироп от джанки? Ако няма да те затрудня разбира се! Имам много тази година а като търсих рецепта ми се щеше да е сигурна.

Лощото е, че и аз не намерих рецепта и стана по-скоро нектар. Обезкостих джанките (някои пробвах сурови да обезкостявам, а на други ги извадих след като ги сварих. По-лесно е като са сурови.) и ги сложих да се варят. Сложих захар и ги оставих да врат на тих огън. Когато се свариха, ги пасирах и пробвах на сладост. Догодих ги и насипах в колкото намерих шишета (оставила съм ги в хладилници за бърза консумация, защото нямах друг начин - около 50 кг.  Shocked). Останалото го варих още, за да се сгъсти и стана като мармалад. Това го наслагах в буркани горещо и обърнах върху капачките. Не съм слагала стабилизатори (за втори път го правя без стабилизатори и няма проблем). Съжалявам, че не мога да ти дам пропорции, но спокойно можеш да си го нагодиш на вкус. Докато го правиш и вода можеш да долееш, и захар можеш да добавиш. Дано съм ти била полезна.

# 88

Аз си рендосах моркиви за фризера, сложихи и нарязани на кръгчета. Така са ми готови за готвена, смао си вземам по малко. Иначе идеята за трушийка е супер (много обичам кисели моркови, майка е правила само от тях трушия),ама не мога да помогна с рецепта, че не знам как се прави.

Аз рендосах доста. Повече няма смисъл. Май ще пробвам морковена туршия... , а пък ми се върти в главата и сладко от моркови  newsm78. Като направя нещо, ще споделя с вас. Благодаря!

# 89

за фризера - да, така. Настърганите слагам в торбички, които оформям като рула, защото са слепени и после трудно се реже, ако е голям пакет. Така си режа кръгче от рулцето  и ползвам.

за трушията - сол и вода - 1/14 части и само вода с морковите. За 5-6 дни са готови в б урканите.

доматеното пюре изварявам до желана гъстота, понякога не чак на пюре, защото може да се наложи по-рядко да ми трябва и слагам само сол. Другото, когато се готви-
След като се запечатат бурканите се вари ок. 15 мин.

Общи условия

Активация на акаунт