За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 105 742
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 9 460
Здравейте, имам питане - някоя от Вас приготвяла ли е лютеница на индукционни котлони. Моите са такива и ще си играя на по-малки дози. Помислих си, че може цялото количество да го сложа в тава и във фурната, но там ще се запече сместа, нали, а трябва да се бърка.

ще стане, но трябва да работи котлона ти на средна  към ниска степен, защото са силни и като нищо ще загори.
В тава във фурната - не, идеята е да къкри и да се изпарява водата.

# 586
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
  • Мнения: 355
пеп-4о ( и normas) благодаря ви за вниманието
това ще е моята лютеница тази година (за първи път) - ще се похваля с готовата продукция - обещавам - и ще ви следя с интерес
  bouquet

# 587
  • Мнения: 9 460
имайки предвид, колко е трудоемка и как пръска (аз съм с изгорен крак, хем  обута бях, правя 2 пъти годишно над 10 години) започни с малка доза. онази примерно раздели на две.

# 588
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
  • Мнения: 355
благодаря за съвета
- аз все пак съм селско момиче, винаги съм участвала в приготвяне на зимнините, но откакто милата ми майчица ни напусна нямах време и най важното желание нямах да се занимавам с тези работи - сега малко се поокопитих свикнах да живея с тази празното - и се запрятам - трябва да се живее - и най важното - заради децата - да не купувам боклуците от магазина
и знам - два дена съм си планирала за тази работа по принцип

# 589
  • София
  • Мнения: 5 738
Момичета, мога ли да ви попитам от 1 кг. домати колко горе-долу доматен сок става?

# 590
  • Мнения: 169
elizabet_s,
и във фурната ще стане!
Майка ми така си прави,само с долен реотан!
Пък може и на двете места едновременно и накрая да ги събереш!

# 591
  • Мнения: 2 872
И при нас се получи фал. Преди почивката бяхме направили компот от круши и сега като се върнахме имахме бомбаж, а някои буркани са замътени и явно ще ги отписваме и тях. Вчера направихме и лютеница и ако при нея се случи същото ще се откажем от правенето на други неща за тази зима. То не стига че всичко е много скъпо, а и като се случи така... Слава богу със сладката, които направих досега няма проблем.

# 592
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
От 1 кг домати ми се получи 250 мл доматено пюре, което ползвах после за лютеницата. Получих го по начина, който съм описала по-нагоре.

# 593
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Момичета, мога ли да ви попитам от 1 кг. домати колко горе-долу доматен сок става?
Свекърва ми тази година беше изварила домати предварително и с тях правих лютеницата. Та, според нея, за един компотен буркан пюре отиват 5кг. домати, а за един компотен буркан сок - 2кг. Сега не съм сигурна, обаче, старите компотени буркани литър ли събират или 800мл. newsm78

# 594
  • София
  • Мнения: 1 534
800мл.
За лютеницата -след като съм сгъстила доматите прибавям смлените чушки исини домати,посолявам разбърквами...... прибавям горещо олио,така че залък хляб да стане светлокафяв изпържен в олиото. Заливам сместа,насипвам в буркани иваря15-20 мин. Току що ги сложих бурканчетата да се стерилизират, алютеницата ми е мммм... Laughing
 Няма пръскане на олио идруги злополуки така.

# 595
  • Мнения: 2 872
И аз правя лютеницата по този начин, но бурканчетата ги стерилизирам 5 минути.

# 596
  • Мнения: 9 460
800мл.
За лютеницата -след като съм сгъстила доматите прибавям смлените чушки исини домати,посолявам разбърквами...... прибавям горещо олио,така че залък хляб да стане светлокафяв изпържен в олиото. Заливам сместа,насипвам в буркани иваря15-20 мин. Току що ги сложих бурканчетата да се стерилизират, алютеницата ми е мммм... Laughing
 Няма пръскане на олио идруги злополуки така.

И аз правя лютеницата по този начин, но бурканчетата ги стерилизирам 5 минути.

Въпрос на вкус, но лютеницата ще остане рядка  Peace чушките и патладжаните също имат водно съдържание, което излиза още при меленето им. 

Sea lights, търси причина за фала, не  се отказвай да пробваш.

# 597
  • Мнения: 87
Момичета, да ви се похваля, правих лютеница от сини сливи и червени чушки(страхотна), май е от Джемма(моля за извинение, ако бъркам), вече не съм сигурна, че тази година ползвах много рецепти от тук и съм доволна, хем разнообразие, хем промяна, да не омръзва зимата.

# 598
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
800мл.
За лютеницата -след като съм сгъстила доматите прибавям смлените чушки исини домати,посолявам разбърквами...... прибавям горещо олио,така че залък хляб да стане светлокафяв изпържен в олиото. Заливам сместа,насипвам в буркани иваря15-20 мин. Току що ги сложих бурканчетата да се стерилизират, алютеницата ми е мммм... Laughing
 Няма пръскане на олио идруги злополуки така.
Аз правих преди две години по този начин. Бях видяла технологията тук в една от темите. Освен, че ми стана водниста и някак ми удряше на сурово /а пак си ползвах предварително изварени домати/, олиото се отдели на повърхността Confused Не знам аз ли сбърках някъде или така се получава по принцип, но изхвърлих 30 бурканчета лютеница и не посмях да рискувам втори път Embarassed

# 599
  • Мнения: 2 872
Никога не ми се е получавала водниста, но според мен всичко зависи от пропорциите, а аз използвам готово доматено пюре, не изварявам домати. Лютеницата се бърка доста, за да "глътнe" олиото.

пеп-4o, предполагам че провала идва от захарта, но не съм сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт