За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 105 740
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 9 460
за нищо друго не съм  Laughing сушените ги слагах в ядене - в боб, при задушени меса (най-вече дивеч).

# 616
  • Мнения: 5 221
Вчера най-после направих малко лютеница. Купих 5 кг. чушки, измих ги, изчистих ги и се оказа, че чушкопекът не работи. Нямах сили да ходя за нов и опекох чушките във фурната, станаха за половин час и ги обелих много лесно. Лютеницата стана страхотна, аз я правих с готово доматено пюре - стана лесно и страшно вкусно.

# 617
  • Мнения: 1 269
Момичета, дайте идея за люти чушки. Майка ми донесе една торба с позачервена вече шипка. Иска да ги сложа в бурканчета  без да ги стерилизирам и без да се слага аспирин. Нещо лесно да е  Hug

# 618
# 619
  • Мнения: 1 269
Мерси, Пепчо! Ще ги направя като теб, но бес аспирин. Бурканите се разклащат няколко дни на сън це ли?

За протокола - дотук  направих:  лютеница( без изваряване),  тиквички,  лятна манджа(зеленчукова мусака), курнишончета, маринованите камбички, печени чушки, къпинов суров сироп, желе от къпини  Hug

# 620
  • Мнения: 9 460
не на слънце, но на светло място ги държа.

# 621
  • Мнения: 169
Момичета, дайте идея за люти чушки. Майка ми донесе една торба с позачервена вече шипка. Иска да ги сложа в бурканчета  без да ги стерилизирам и без да се слага аспирин. Нещо лесно да е  Hug
От мен съвет:отдели най-червените и ги нанижи или разтели на сухо да изсъхнат,така или иначе червените люти чушки не са за предпочитане за консервиране./може да си ги смелиш на едро после или да ползваш цели за супи./
Тъй като предполагам бурканите ти ще бъдат различен грамаж,ето ти една универсална марината за заливане без стерилизиране и без аспирин!
всичко се мери по равно т.е с една мярка/чаша.
1 част сол,1 част захар,3 части оцет и 9 части вода.Това е универсална заливка,ако не са люти,правя без захар.
Подправките са по желание:чесън,целина,копър,чер пипер и т н,кой каквото и както обича.
Слагаш бурканчетата покрай котлона да се затоплят и сипваш маринатата да кипне.После заливаш с горещата марината,запечатваш,обръщаш и завиваш.За няколко дни си променят цвета,обикновено не веднага.

# 622
  • Мнения: 5 001
Поредната доза сладко от малини...

# 623
  • Мнения: 1 269
Мерси, Мирето! Аз направих по-голямата част по твойта рецепта, като отделих червените в отделен буркан. Хм..дано станат и червеничките!
По на Пепчо речептата също направих и през зимата ще сръвняваме.  Hug
Още веднъж благодаря и на двете ви!

# 624
  • Мнения: 9
Ето я моята изба (тъй де, подредената част от нея, иначе е 50-тина квадрата, ако не и повече) http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4529.jpg

На снимката не се виждат трийсетината бурканчета мариновани камби, но като цяло това е. Камбите нещо ги прецаках, та са за бърза консумация, много малко оцет съм сложила. Иначе имам белени домати, черита в доматен сос, компот от праскови, сладка от круши, домати, ягоди,праскови, боровинки, желе от малини, сос от сини сливи.

Не ми остана време, докато бях още в България, да сложа ябълки за оцет в един бидон, а много ми се искаше.
И туршия също, ама и на това съм доволна. Догодина повече Simple Smile . Аа, и люти чушки имам десетина бурканчета, пак ги няма на снимката. Останаха на корените чушки за още толкова, дано баба да ги направи на буркани. Ще й напявам и зелени домати да консервира...

Благодаря ви за идеите, рецептите и съветите, които споделяте тук !

# 625
  • Пазарджик
  • Мнения: 36
Здравейте имате ли идея как се съхраняват вече изсушени домати, сини сливи и други сушени плодове и зеленчуци? От скоро имам дехидратор и изсуших домати, оставих ги в платнена торба, но вече са нападнати от някакви червейчета. Не искам да ги слагам в зехтин още по- малко с сол. Сега суша сини сливи и съм в дилема дали да не ги сложа направо във фризер, но не знам под каква форма ще ги извадя зимата. Моля, ако някой има опит в сушенето да сподели!

# 626
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз за първи път изсуших сини сливи и червен пипер. Вакуумирах ги в торбички и се надявам да издържат до Коледа.

# 627
  • Мнения: 3
За любителите на камби-Редена туршия с камби



Продукти:

5кг.-червени камби
2кг.-карфиол
1кг.-моркови
2връзки-целина
дафинов лист
бахар
черен пипер
сол
захар
оцет
вода

Камбите се измиват ,почистват от дръжки и семки .Нарязват се на едри парчета.
Карфиола се накъсва на малки розички.
Морковите се нарязват на кръгчета с къдрав нож.
Целината се измива и нарязва на едро.
Във всеки буркан/800мл/ на дъното се слагат по един дафинов лист,5-6 зърна черен пипер и 1 зърно бахар, 1с.л.-сол,2с.л.-захар,7с.л.-оцет
Плътно се редят  камби,целина,моркови, карфиол,целина и се завършва с камби.
Бурканите се пълнят с вода  до извивката.
Запечатват се с капачки и се стерилизират 5мин.

# 628
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Оцеляха ми малко празни буркани и тъкмо си мислех, че хич не е хубаво така да си седят пък не се знае каква зима идва... А това е тооолкова апетитно, че със сигурност ще ги запълни... Laughing

Благодаря ти Есен... Hug Heart Eyes



Мислех, че лютеницата и суровата туршия ще са последни, но моят мъж е прав. Той казва:"Е, ще направиш и това и после кое следва? Пак ще измислиш нещо". Ама тук не съм виновна. Mr. Green

Тези буркани са тооолкова апетитни, че не мога да се сдържа. Laughing


А и като не спя така е... Да имах продуктите, ей сега щях да ги подпочна... Whistling

# 629
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
Здравейте!
Моят отчет за тази седмица е печени червени чушки, мариновани краставички, зелен фасул и замразени чушки за пълнене. Заготовката за лютеницата ми е вече готова, само трябва да намеря време да я сглобя. В събота пекохме чушки до 12 през нощта, а беленето отиде почти до сутринта. Поне знам, че съм готова и с това. Сега остава да нарежа малко чушки пресни за готвене във фризера и туршията. Мисля да направя и още малко мариновани чорбаджийски чушки и зелен фасул, ако стане.

Общи условия

Активация на акаунт