За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 105 687
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 9 455
не знам как да ти го опиша, но трушиените са по-солени  newsm78 и са трушиени. Втасали.
А стерилизираните са по-нежни. За мен.  Но пък имам приятелка, която ги харесва точно заради по-соления и трушиен вкус.  Ако имаш възможност направи - дала съм рецепти и за двата вида и пробвай; сравни. Така ще го разбереш. А не някой да ти каже кое  как е по-вкусно. Вкуса си е  твой  Peace

# 706
  • Мнения: 76
"въпрос на вкус" пеп-4o, Аз на твоя вкус се доверявам  Hug и ще си направя и няколко буркана стерилизирани, но след седмица. Тогава ще си ходя в БГ, там имам много празни буркани а и краставичките са много по-евтини. Не ми се вярва до седмица да изчезнат от пазара, въпреки че в момента по борсите поскъпват лека полека...

# 707
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
Туршиените са като тези от дюнерите, а маринованите са на вкус като мариновани камби, примерно. Ама сравнение дадох и аз. Едните са леко кисело соленки и хрупкави, а другите са само солени и по-меки.

# 708
  • Мнения: 54
О да, пеп-4о, аз ще пробвам. Просто да видя какво да очаквам.  Laughing Благодаря отново!   bouquet

# 709
  • Мнения: 9 455
Едните са леко кисело соленки и хрупкави, а другите са само солени и по-меки.

ами не са меки, напротив, хрупкави са.  А камбите са меки, абсурдно еда се сравняват краставичките с тях. Но това зависи колко време ще се варят. Ние варим от 3 до 5 мин и са хрупкави.  И не, не са солени, защото на 1 буркан от 800 мл се поставя 1 равна с.л. сол, което е около 15-17гр.   + захар. В някои случаи двойно повече захар, от солта.

Али, пробвай с по 3-4 буркана, колкото да заредиш 1 тенджера. Но наистина не прекалявай с времето за варене.

# 710
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
Е, няма да споря. Поне моите туршиени краставички стават по-меки и солени от маринованите, възможно е и така да ги прави майка ми. За сметка на това маринованите са леко кисели и приятно солени и остават хрупкави. Сравних с камби от гледна точка на кисело-соления вкус, а не откъм мекота. Ние вадим веднага след като заврат, не отчитаме време. Стават добре.

# 711
  • София
  • Мнения: 9
Момичета ще правя лютеница! Искам да ви попитам дали ползвате електрически машинки за мелене на продуктите. Дали има машинки за мелене на месо или зеленчуци, с приставка за отделяне на семките и люспите на доматите. Моля да ме посъветвате за модел. Simple Smile Миналата година мелех ръчно и си беше трудоемко.

# 712
  • Germany
  • Мнения: 1 598
Аз ползвам домати Рома, които цепвам на кръст и бланширам за минута, после потапям в студена вода и беля за секунди, пада цялата ципа. Не отделям семките. Поради липсата на машинка слагам всичко на блендера - обелени и отцедени чушки, печен патладжан, моркови, понякога слагам и кисела ябълка. Завъртам няколко пъти, за да останат по-едри парчета, става за секунди и е доста по-лесно от машинката Peace

# 713
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Как най-лесно се консервират корнишони? Имам малко и искам да направя няколко буркана  Rolling Eyes
Ако хаpесваш смокинов аромат, пробвай следната рецепта за буркан "Омния". Слагаш на дъното 1 смокинов лист и нареждаш корнишоните. Добавяш 1 суп. л сол, 2 суп. л захар, 1 аспирин и оцет до резката. Сипваш вряла вода съвсем до горе и затваряш плътно с капачка /може и стара/ и обръщаш буркана да изстине. Няколко дена го обръщаш, когато се присетиш-по няколко пъти. И си го прибираш при другите трушийки. Правя така краставичките, когато нямам голямо количество и не искам да се занимавам със стерилизиране. Така по 1-2 буркана през ден и накрая станали 50 бр.

# 714
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте!
Действах по вашите съвети с машинката Hug
Голяма играчка с това мелене на чушки с кухненска машина, друго си е с мелачка, но пък си свърших работата.
По едро смляно ми се видя и пюрирах после малко с пасатора.
Днес правих лютеница и вече ми писна...три дни мяткам домати, чушки, тави и купи насам-натам #Crazy.

Изчистих чепките на чушките от семето и дръжките и замразих.
Овкусявам си манджичките зимата с тях(че не всеки ден имам прясна чушка)
Бях чела тук някъде за "фалшиви гъби" и от няколко години така замразявам чепките.

Преключвам със солено и кисело в буркани.
Сега чакам дюлите да узреят, на тях им се радвам най- много Mr. Green

misisduda , аз доматите не ги беля.
Разцепвам на две, махам водата и семките и ги меля в ел. месомелачка.
Излиза като пюре, няма и следа от люспи.



Последна редакция: сб, 22 сеп 2012, 02:39 от matze

# 715
  • София
  • Мнения: 715
Приемам предложения какво да направя с 3-4 кг. морови и още толкова чушки  Praynig newsm78
Снощи баба ми ме сюрпризира... Обрала всичко от градината, че я било страх да не падне слана и да съсипе останалата продукция... Нещо в бурканетки, че фризера е пълен... Мислех си за сладкото от моркови, но нямам нерви да стъргам цял ден, много ми омръзна вече... а и сладка доста направих вече... Между другото снощи не издържах и отворих едно бурканче от сладкото от грозде с орехи - много вкусно е станало, не спрях, докато не видях дъното  Embarassed

ПП: Ние си харесахме корнишоните в Лидл и тази година няма да правя... Лев и нещо е буркана целогодишно...  Peace

# 716
  • Мнения: 8 426
Приемам предложения какво да направя с 3-4 кг. морови и още толкова чушки  Praynig newsm78
Снощи баба ми ме сюрпризира... Обрала всичко от градината, че я било страх да не падне слана и да съсипе останалата продукция... Нещо в бурканетки, че фризера е пълен... Мислех си за сладкото от моркови, но нямам нерви да стъргам цял ден, много ми омръзна вече... а и сладка доста направих вече... Между другото снощи не издържах и отворих едно бурканче от сладкото от грозде с орехи - много вкусно е станало, не спрях, докато не видях дъното  Embarassed

ПП: Ние си харесахме корнишоните в Лидл и тази година няма да правя... Лев и нещо е буркана целогодишно...  Peace
Печеш чушките, белиш и редиш в компотени буркани като на дъното и най-отгоре слагаш по един аспирин, запечатваш и вариш за капачката.
Печеш чушките и докато са горещи ( без да белиш) редиш в компотени буркани пак с по един аспирин най-отдолу и най-отгоре. Запечатваш и обръщаш без да вариш. Капачките хлътват. Малко по-бързо трябва да работиш при тази рецепта.
Морковите може да сложиш в сандъче с пясък и на хладно.
П.П. И ние харесваме краставичките от Лидл.  Peace

# 717
  • София
  • Мнения: 715
Приемам предложения какво да направя с 3-4 кг. морови и още толкова чушки  Praynig newsm78
Снощи баба ми ме сюрпризира... Обрала всичко от градината, че я било страх да не падне слана и да съсипе останалата продукция... Нещо в бурканетки, че фризера е пълен... Мислех си за сладкото от моркови, но нямам нерви да стъргам цял ден, много ми омръзна вече... а и сладка доста направих вече... Между другото снощи не издържах и отворих едно бурканче от сладкото от грозде с орехи - много вкусно е станало, не спрях, докато не видях дъното  Embarassed

ПП: Ние си харесахме корнишоните в Лидл и тази година няма да правя... Лев и нещо е буркана целогодишно...  Peace
Печеш чушките, белиш и редиш в компотени буркани като на дъното и най-отгоре слагаш по един аспирин, запечатваш и вариш за капачката.
Печеш чушките и докато са горещи ( без да белиш) редиш в компотени буркани пак с по един аспирин най-отдолу и най-отгоре. Запечатваш и обръщаш без да вариш. Капачките хлътват. Малко по-бързо трябва да работиш при тази рецепта.
Морковите може да сложиш в сандъче с пясък и на хладно.
П.П. И ние харесваме краставичките от Лидл.  Peace
Морковите нямам къде да ги съхранявам в пясък, ще ги направя сладко-кисели в буркани, за гарнитурка  Peace
А чушките, има ли вариант да са без аспирин, само да стерилизирам? Не обичам туршиите с аспирин...

# 718
  • Мнения: 10 547
Има вариант, разбира се. Има и чудесен вариант за туршия от печени чушки и моркови.

# 719
  • Мнения: 8 426

Морковите нямам къде да ги съхранявам в пясък, ще ги направя сладко-кисели в буркани, за гарнитурка  Peace
А чушките, има ли вариант да са без аспирин, само да стерилизирам? Не обичам туршиите с аспирин...

И аз не харесвам с аспирин, затова ги прибирам във фризера, но пък ти писа, че нямаш място.  Peace

Касита, може ли тази рецепта за туршия? Благодаря!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт