занималнята в 1-ви клас - необходимост или удоство за работещите родители !?

• 40 623
  • 347
  •   1
Отговори
# 45
Е хайде сега, плаща си на треньор. Какви по точно задължения имат възпитателите следобед в занималнята освен да слушат писъци, гонене и шум по 4-5 часа ?

Това ли се случва в занималнята- писъци и гонене?
Не е ли разпределено времето аналогично на учебното- учебен час/междучасие.Ясно е, че без почивка на децата ще им е трудно, но да им минава времето в писъци и гонене не е обнадеждаващо.
Все повече се убеждавам, че няма да се ползва занималня, дано детето ми да се прави  и без нея

# 46
За мен необходимост такава няма, за родителско удобство е.
Предпочитам детето да е със свободен полуден и само вкъщи с помощта на родител или друг възрастен да се научи да организира деня си, без над главата му да има още 20 и кусур парчета, шум и навалица. Не бих ползвала, ако не ми се много налага.

# 47
Аз съм много добре запозната с учителските задължения, все пак съм работила преди време в училище. И именно защото си права Ана, че опазването на живота и здравето на децата е приоритет предложих йогата като средство за разтоварване в началните класове, където децата стоят по 9 часа дневно в една стая и на един чин. Тя опазва и здравето и живота и нервите на всички, а децата ще се чувстват отпочинали и по концентрирани след заниманията. Освен това е по силите на всички, даже и на чиновете може да се практикува в учебно време за по 10 мин. Аз да ви кажа бях много изненадана, когато реших да вляза в няколко класа и видях че почти всички деца лежат на чиновете страшно изкривени, а очите им на 5 см от тетрадката.

# 48
Занималнята може да бъде нещо много полезно стига да се направи както трябва. Тя не е място където слабите ученици ще си увеличат успеха. Но може да бъде място където да се спортува, рисува, пее, конструира, играе шах, място в което неразбралите деца да получават консултации, да се правят проекти, хербарии и неща от този порядък. Вие като родители не мислите ли че училището трябва да осигури на децата ви спорт и другите изброени неща, които да са безплатни, или ако са платени те да са на минимална цена за да се включват всички? Нима всеки родител трябва да се чуди как, къде и с какво да води децата си и да плаща за гореспоменатите дейности, а в училище всички да си губят времето с умора, лежане по чиновете и ядене от скука ? Че се оказва и това че децата не се справят и с материала та се налага и допълнителни уроци и какво ли не. Ми..........училището за какво служи тогава, щом аз ще си губя времето и парите за всичко, което то трябва на научи и възпита в децата ни ?
Да не говорим за езиците - училища обявили се за ранно чуждоезикови да предлагат един час в седмицата некачествен английски !!! И аз пак да плащам за уроци и да тичам вечер. Кажете родители не ви ли се струва че това е абсурдно ???

# 49
Не е ли разпределено времето аналогично на учебното- учебен час/междучасие.Ясно е, че без почивка на децата ще им е трудно, но да им минава времето в писъци и гонене не е обнадеждаващо.

Да, разпределено е на часове, междучасия и отдих.

Аз съм много добре запозната с учителските задължения, все пак съм работила преди време в училище.

Щом е така, много добре трябва да знаеш за хилядите задължения на един учител. Само йога му липсва. При малките е още по по, защото тепърва се приспособяват към училището, порядките и се изграждат навици не само за учене, но и за оцеляване и самосъхранение в училищната среда.

# 50
При нас такова нещо като ПИГ няма.Попълваме молба за Занималня.Не се пишат отсъствия и не се иска бележка.

Къде се случва това? В България? В държавно училище?-Да.

Точно в 1 клас ученето е минимално, та няма какво толкова да пропуска.В 1 клас се градят навици повече.
Точно занималнята в 1 клас е повече игра.За онези, които успяват по-бързо да се справят.Сяда, пише за 20 минути домашното/защото за 1 клас е толкова, да не мислите, че 4 часа седят и пишат след часовете?/И стават да играят.

Точно в 1 клас ученето е много сериозно и важно нещо.-Разбира се, че е важно и сериозно, никъде не съм написала обратното. Минимално и лесно е от твоята гледна точна на възрастен грамотен човек. Не пишат по 4 часа, но не са и 20 минути. Ако са 20, значи нещо в изискванията куца. И навици така не се градят.Да не са 20 всеки ден, да е половин час.Изискванията съм ги писала и друг път-завишени оценки Няма, пишат се реални дори от 1 клас.Не всички завършиха с отличен.За правописна грешка се намалява половин единица от оценката/разбира се, в 1 клас не са имали такова количество диктовки, учеха азбуката/Сама прецени изискванията-аз съм доволна от успеваемостта , както на моето дете в частност, така и на класа-ходят си по състезания децата/не всички, разбира се/ има резултат.Моето дете например, няма афинитет към математиката, но класната я беше записала на състезание/понеже не се интересувам и аз от математика точно и не следя математическите турнири, да кажем на Кенгуру-то беше отишла.Показа завиден успех, нареди се първа от нейното училище за 2 клас и много напред в класирането, редом до деца-математици.Това само за пример ти го давам и до там-не ходи повече по такива състезания, защото интересите и са съвсем различни и не иска, но е факт, който говори много за подготовката и успеваемостта на класа като цяло./
 ПИГ не е ли за цяла България? Ако НЕ Е, не знаех.

Разбира се, че е. Всичко е така, както си обяснила. -Значи ние нарушаваме правилата?Идея си нямах какво е ПИГ, а детето ми  преполови началното си образование така да се каже.Както писах-ние попълваме молба за Занималня.Всъщност, последен проблем е как точно се нарича.Факт е, че функционира по различен начин в различните училища, да не говорим пък колко различен подход има всеки педагог и какви условия предлага всяко училище
Мисля си, защо учителите не се обучат малко на йога и тези упражнения да се използват в училище ?

Защото учителите имат безброй задължения, които на родителите все се виждат малко. Който иска йога /  балет, бокс, футбол... /, плаща си на треньор и си решава проблема.-Мда,има вечно недоволни родители, аз съм против да се прилага йога по подразбиране, а не като избор.

Отговарям и на теб на всеки абзац, за да е по-ясно, но като обобщение-да, категорично заявявам, че при нас успеваемостта е добра, дори и да ви се е струвало малко ученето, специално в 1 клас.В 1 клас им даваха просто малко домашни.както писах-по два реда от буква, по два реда от цифра, не помня точно какво друго са давали, трябва да изнамеря някоя тетрадка на детето, за да си припомня.Помня, че другия клас се оплакваха пък от Мнгото домашни-не смогвали децата.Не съм педагог, не знам Правилния начин, знам само това, което виждам, и то е-добър, овладян клас, с добър успех, с весели, спокойни и задружни деца.С деца с различни интереси и възможност да си ги развиват.Към днешна дата , въпреки, че са ваканция си имат задачки също.Така беше и миналата година-за всеки ден имат задача, доктовка.20 минути.Това поддържа ум и навик и за старт на 3 клас да са в кондиция.За сега работи успешно, нещата се променят, при нужда ще променяме и ние и така.Та комплексни са нещата, не се решава само и единствено с наличието на занималня.Зависи и от класния, зависи от учителя в занималнята, зависи от нивото на другия клас в занималнята.При нас се събират два класа при един учител и сложността е в това, че класовете се движат по материала различно.Случвало се е съседния клас да е напред с взет материал и да му се дават повече домашни.Това, незнайно за мен защо, не пораждаше по-добър успех.Може би тактиката-малки крачки, бавно, но напред е по-успешна.Не знам, пак казвам-нито съм педагог, нито участвам в училище под друга форма и нямам представа.Достатъчно е, че на родителските срещи нямаме какво да си кажем, освен да се поздравим, да изберем нови книжки, да обсъдим някои неща...а в никакъв случай не сме се събрали незаинтересовани родители.Напротив, още от градинска възраст на голямата ми дъщеря знам колко е важна екипната работа и уважението, доверието в учителите на детето.Старая се да спазвам тази моя си максима и съм доволна, вече години наред.
 Peace

# 51
Занималнята може да бъде нещо много полезно стига да се направи както трябва. Тя не е място където слабите ученици ще си увеличат успеха. Но може да бъде място където да се спортува, рисува, пее, конструира, играе шах, място в което неразбралите деца да получават консултации, да се правят проекти, хербарии и неща от този порядък. Вие като родители не мислите ли че училището трябва да осигури на децата ви спорт и другите изброени неща, които да са безплатни, или ако са платени те да са на минимална цена за да се включват всички?

В повечето училища са осигурени изброените от теб неща, но само във времето за дейности по интереси, защото другото време е за учебен процес. Аз лично не мисля, че трябва да са напълно безплатни, по- скоро - на достъпна цена, защото и без това делегираните бюджети не стигат за нищо. В такива условия сме поставени. Но не искайте училището изцяло да отнеме родителските задължения, основната роля на училището е обучението.

Jizzlobber, изумена съм. Не казвам,че няма добри моменти в това, което описваш, но то е в противоречие с всички изисквания и нормативи, по които се работи.

# 52
Ана, кое е в противоречие, би ли описала точка по точка.Наистина искам да знам. Peace

# 53
Здравейте!

виртуална, учителят в полуинтернатната група /не знам защо казвате занималня/ също има дневник, който попълва ежедневно. Пишат се отсъствия, прилагат се извинителни бележки. Това са часове за възпитателя, който си има и разпределение като учителите.-Наричам я Занималня, защото при нас се казва Точно така.Попълваме Молба в началото на годината за посещение на Занималня.Не се пишат отсъствия и дневник няма.
 Ако желаете детето ви да посещава групата само по няколко дни в седмицата, говорете за това със зам. директорките по учебната част . Може и да се наложи да попълните някаква молба.-при нас Не се попълва молба за това, а се говори с учителя, за да знае кога детето е при него и кога-не.

В тези групи децата се изморяват, защото в първи клас са все още малки, някои имат нужда и от следобеден сън, някои деца пък непрекъснато са гладни, а не разполагат с пари за да си купят нещо. Неудобствата са от такъв тип.-Тези, които се изморяват и има кой да ги вземе-реагират и спират да ходят, остават си у дома.Тези, които се изморяват, но мама и татко работят-се научават.Има деца, които не се изморяват.За глада-нужно е да се научат да не дъвчат постоянно.Ако детето се храни Нормално-има си както режим, така и достъп до храна-то проблем не би трябвало да има.Има закуска, има обяд, има следобедна закуска, има междучасие, в което ако си носи от вкъщи да хапне.Да се вади в кабинет е нужно да се научи, че не е и възпитано, най-малкото.На занималнята следобяд имат възможност да похапнат при нужда.Пари са излишни, категорично-при нас в 1 клас не ги допускаха до лавката.Който огладнява-вади сандвича от мама. Зависи и от детето. Има деца, които могат да учат в такъв тип среда. Някои пък предпочитат тишина и пълно спокойствие.
 Децата, които работят бързо  и свършат с домашните, понякога скучаят и пречат. А не искат винаги да се занимават с нещо допълнително.-При нас децата, които свършват бързо-излизат да играят.
 Най-най-големият проблем е, че всички деца като свършат, искат компютър. Като че ли това е задължителен момент в ежедневието им.-Кои са тези всички деца?От къде компютър, че да искат?Има компютърна зала/кабинет при нас, имат часове по ИТ, след напускане на часа, кабинета се заключва и те достъп нямат.Искали били.....искат-ако са вкъщи.В нашия случай писах-играят навън, никакъв компютър не искат.
 Това са личните ми наблюдения и не казвам в никакъв случай, че се отнася за всички деца. -О, слава Богу, защото горе пишеш, че всички искали нещо друго.

В резултат за мен извод:Пробва се.Като не те устройва и е против ежедневието ви-спира се.Това е услуга-ако искаш я ползваш, ако не ти допада-не я.Но без да пробваш, няма как да знаеш харесва ли ти, доволен ли си, или не си.

Изпълнявам желанието ти:
1. Нарича се ПИГ / полуинтернатна група /
2. Има дневник, аналогичен на този на учителя
3. В дневника се пишат отсъствия / извиняват се с мед. бележка /
4. Произволното напускане на групата по време на уч. година е проблем
5. Часовете за самоподготока за 2 редовни учебни часа, като трябва да им възможност и за допълнителни упражнения
6. Никой не излиза по време на часовете
7. В часовете за дейности по интереси / 2 / децата организирано се занимават с различни неща
8. В часовете за дейности по интереси децата могат да посещават школи, организирани в у-ще

# 54
Разбирам.Само че нашето не е ПИГ. ThinkingПросто не е ПИГ.
Полуинтернатна група ни предлагаха-сега разбирам, че така се казва.Нещо като целодневно обучение.Точно под тази форма, описана от теб.Само че родителите не приеха.Останахме на вариант занималня с по-свободен режим. Thinking

# 55
Jizzlobber, занималнята официално пак се води  ПИГ. Тя не е обвързана с целодневния режим. Не знам защо при вас е така.

# 56
  • Mediterraneo
Не бих записала детето на занималня, ако не ми се налагаше да го правя! Ще започнем така учебната година, пък ако толкова много негативи открия в това, ще го умуваме...

# 57
Моят ще започне първи клас без занималня и мисля, че това е по-добрият вариант.

# 58
  • Бургас
И аз не бих записала дъщеря си,но се налага.

# 59
Не бих записала детето на занималня, ако не ми се налагаше да го правя! Ще започнем така учебната година, пък ако толкова много негативи открия в това, ще го умуваме...

И аз така.

А това "ПИГ" за първи път го чувам.

Общи условия

Активация на акаунт