Отговори
# 330
Поставиха ми диагноза СПЯ и пих противозачатъчни две години, от което качих доста кила. Отидох на преглед и се оказа, че вече нямам кисти. Спрях противозачатъчните, но килцата трудно се свалят. Sad А за забременяване не знам дали изобщо мога да имам шанс. Нямам партньор в момента, но...

Веси,

противозачатъчните по принцип чистят кистите, така че може да си се повлияла добре от тях. Ако смяташ, че си наддала много, отиди и при ендокринолог. Може там да е проблема

# 331
Vesi_Kats, аз също мисля, че трябва да отидеш на ендокринолог и той да назначи пълни изследвания на репродуктивни хормони, щитовидна жлеза, а също и ОГТТ (натоварване с глюкоза). Така ще се разбере от къде идват килограмите и ще можеш да се пребориш с тях.  Peace

# 332
Момичета, да ви питам пак, как сте с косата, имате ли косопад и как се справяте с него? Анакапса не помага вече Sad

# 333
аз имах доста силе, когато не приемах медикаменти, нямаше спасение  Sad

при мен вървеше с много с много силно окосмяване

# 334

А какви медикаменти примаш сега? И какво стана с окосмяването?

# 335

аз целя забременяване, така че дуфастон и клостилбегит. Имам ццикъл, което понамали окосмяването, но е никак малко все пак. Просто положението е по-добре. Преди това нямах въобще цикъл (лекарят искаше да пробва, дали ще имам естествен цикъл) и положението беше леле-мале Simple Smile

# 336

аз целя забременяване, така че дуфастон и клостилбегит. Имам ццикъл, което понамали окосмяването, но е никак малко все пак. Просто положението е по-добре. Преди това нямах въобще цикъл (лекарят искаше да пробва, дали ще имам естествен цикъл) и положението беше леле-мале Simple Smile
Значи след дуфастона и клостилбегита ти е спрял косопада и намаляло окосмяването?

# 337
Lemy,

причина за окосмяването е високия тостестерон. Когато нямам цикъл, той се повишава многократно (моят по принцип си е доста над нормата). Това от своя страна води до по-силно окосмяване и оредяване на косата (все пак хормона е мъжки Simple Smile ) Когато започнах да приемам дуфастон, започнах да имам цикъл и окосмяването леко започна да намалява, но не оставай с погрешно  - с голяма част от него все още се боря. Клостила стимулира яйчниците, за да се образуват яйцеклетки, той и дуфастона не са в никакъв случай средства за намаляване на окосмяването. Ние целим бебе и затова ги приемам тези лекарства. отиди на ендокринолог, или гинеколог, или най-добре и при двамата и те ще ти кажат какво следва. Успех!

# 338
Здравейте момичета,

Както ми бяхте препоръчали си направих изследване на хормоните на 3-ти ден от цикъла. Изследвах 12 хормона и се оказа, че са в норма. Разбира се хормоните си ги назначих сама и не съм сигурна дали не съм пропуснала някой важен такъв. И сега се чудя, ако не е от хормоните появата на тази кисти какво може да ги предизвиква?!
Имате ли някаква идея, ако хормоните не са виновни за кистите, то какво друго може да ги предизвиква?!

Изследвах:
FSH – 5.15 (референтно с-ти 3.85 – 8.Sunglasses
LH – 3.86 (референтно с-ти 2.12 – 10.90 )
Пролактин – 219 (референтно с-ти 55 - 280)
DHEA-S – 2.3 (референтно с-ти 0.60 – 8.00)
Естрадиол – 300 (референтно с-ти 88 - 420)
Тестостерон – 0.41 (референтно с-ти 0.1 – 0.75)
SHBG – 76 (референтно с-ти 15 - 120)
TSH – 1.55 (референтно с-ти 0.34 – 5.5)
Андростендион – 1.69 (референтно с-ти 0.4 – 3.4)
Инсулин – 5.52 (референтно с-ти 2.0 – 22.00)

Анти ТПО – понеже имам Хашимото този резултат е 356.3 IU/ml при референти от 0 - 9
АнтиТг 1.5 (референтно с-ти 0-4 )

Съотношението м/у кои хормони е важно?! Моля, ако някой може да сподели.
И има ли още някой хормон, който би трябвало да изследвам, освен тези, който вече съм изследвала?!
Предварително благодаря на всички, които ще ми пишат!

# 339
Съотношението FSH/LH трябва да е 1:1, нааааааай-много 1:1.5, така ми каза моята ендокриноложка... Обаче според това твоето LH е обратното - ниско.

# 340
Здравейте момичета
Зайче аз не разбирам от хормони но можеш да ги споделиш тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=703346.0
Коментирам се точно такива изследвания и много други, момичетата са много отзивчиви и винаги помагат с каквото могат

# 341
Момичета, от сърце Ви благодаря за бързите отговори! Вече все по-малко логика виждам в нещата, които ми се случват. Мислех си, че поне няколко хормна ще са извън нормата, а сега не знам дори за какъв лекар съм - за ендокринолог или за генеколог?!
Sao, много Ти благодаря за линка, непременно ще поискам съвет и от момичетата в тази тема! Благодаря!

# 342
Според мен комбинация от ендокринолог и АГ е най-добре
А и и ендокринолог може да разбере по добре от къде идва даден проблем с хормоните, АГ действат малко наизуст, но пак зависи и дали са добри докторите
Това е по мое наблюдение, не значи че винаги е така

# 343
Зайче, хормоните са идеални, пуснала си всички важни и добре си се ориентирала!  Peace
Не помня тази киста от кога я имаш? Има различни възможност - функционална, която ще се махне с мц, ендометриоза и т.н. Трябва някой читав лекар да те прегледа обстойно на УЗ, защото в хормоните няма показания за кисти, нито за спкя! Hug
До колкото знам би могло да се изследва и някакъв туморен маркер, който показва наличието или отхвърля такова за ендометриоза. Друго не виждам какво да пуснеш. Липсват само FT3 и FT4, но те нямат отношение към кистите до колкото знам.

ЛХ към ФСХ най-добре от 0,8-1,2.  Peace

П.С. Аз не виждам хормонален проблем и за това ти трябва някой аг-специалист, който да има добър УЗ, да разбира от това, което вижда и да има опит с кисти.  Peace

П.П.С. Сега ти прочетох предишния пост... Поради това, че имаш много малки кисти на единия яйчник, но хормоните са идеални, означава, че имаш поликистозни яйчници, но нямаш спкя! И второ - в комбинация с тези изследвания и наличието на по-голямата киста в другия яйчник, както и прочитайки мнението на доктора от Пловдив, мисля, че той е имал в предвид ендометриоза. Тя трябва да се лекува своевременно, защото може да доведе до стерилитет, тъй като найстина кистата така да се каже изяжда яйчника. Мисля, че Попов, който ти бях препоръчала може да помогне в случая.  Wink

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 16:26 от Jana Ina

# 344
Здравей Jana Ina, много, много Ти благодаря за отговора!!!!!!! Ами д-ра от Пловдив, не ми каза какъв вид са кистите, въпреки, че го питах доста пъти! Само повтаряше, че веднага трябва да се оперирам Cry

Ако е ендометриоза - това само с операция ли се лекува?! Той ми каза, че се правели 2 дупки на корема и се влизало през пъпа и се изрязвали кистите (дори и малките) и се гледало да се запази колкото се може повече здрава тъкан отдолу ... ама звучи ужано страшно. Иначе каза, че диагнозата ми е поликистозни яйчнци.
Ох сега ще се обадя на този д-р, който ми препоръча!

Общи условия

Активация на акаунт