Отговори
# 345
Да, това е лапароскопската операция горе-долу, която си описала.  Peace С нея се лекува ендометриозата така да се каже.  Wink Да, ясно, че имаш поликистозни яйчници, аз само исках да ти поясня, че нямаш синдром.  Peace  Успех в лечението, каквата и да е диагнозата! И не се стресирай с нещата, които пише из форумите, ако се наложи лапароскопия!  Hug

# 346
Добро утро   kaffeetrmker_2
Аз искам да питам, ако някой можеда ми каже, каква точно е разликата между СПКЯ и ПКЯ?

# 347
Добро утро   kaffeetrmker_2
Аз искам да питам, ако някой можеда ми каже, каква точно е разликата между СПКЯ и ПКЯ?

ПКЯ = само поликистозни яйчници, т.е. наличие на множество малки фоликули по единия или по двата яйчника

СПКЯ = синдром, при който може да има много симптоми като пкя, хиперандрогенемия, наднормено тегло, завишен пролактин, заболявания на щитовидната жлеза, липса на менструация, липса на овулация, извънменстурални течения, метаболитен синдром, хипертония, затлъстял черен дроб, стерилитет. Диагностицира се, когато са на лице поне 2 от следните 3 показателя:
- нарушения в цикъла
- пкя
- клинична картина на хиперандрогенемия (, защото не всеки, който е с хиперандрогенемия е по-космат! Laughing)

За това трябва да се внимава, защото много често докторите лепват като диагноза спкя и се започва лечение на несъществуващи болести!  Peace За да се постави диагнозата спкя трябва да се направят поредица от изследвания, които да докажат, отхвърлят наличието на синдрома.

# 348
Jana Ina  благодаря ти за подробното обяснение   bouquet
При мен е ПКЯ, имам и завишен пролактин и нарушение на цикъла от 2-3 месеца, предния ме пропусна един месец и май беше ановулаторен, а този чакам да видим дали ще дойде, а и мисля че този месец съм имала О по някое време, незнам точно кога ... Та се сега съм в очакване
А и лекувам лека ИР и следователно от там очаквам да има подобрение и при другите неща

# 349
Е, значи при теб е спкя.  Wink Щом имаш кисти и нередовен цикъл, вече са на лице 2 от 3 точки.  Peace
ИР и пролактина допълват картината.

# 350
А до сега са ми казвали само ПКЯ!Много странно, а какво друго лечение би могло да се предприеме ?...
Като ми дойде циклю, ако дойде, започвам по редовно да меря БТ за да знам какво става ...
И ако няма О предполагам се прави стимулация ?!

# 351
  • На топло...
Момичета, за пръв път се включвам в тази тема, макар че преди години открих форума точно заради нея. Искам да ви дам малко кураж и надежда, не съм изчела всичко Peace.

С СПКЯ съм от 13-годишна и обиколих сума ти лекари за 15 години. Клинична хиперандрогенемия, наднормено тегло, поликистозни яйчници, ановулация, накрая ми посочиха вратата с недвусмислен жест с ръка, че трябва да си търся проблема в главата Laughing.

В крайна сметка имам две прекрасни деца, след като бях пренасочена от гинеколога ми към ендокринологична клиника, където атакувахме директно моите проблеми (не живея в България, така че е без значение коя е точно).

Ще ми се само да споделя, че когато човек е спокоен, макар нашият синдром с това състояние не се връзва много, се постига голямо подобрение в картината. Лечението си е лечение, животът е живот и не трябва да се психясваме, което на мен ми беше една от най-големите грешки и ми коства много...

Желая успех на всички в борбата с хормоните! Hug

# 352
САО, забременяване ли целиш? Имаш ли наднормено тегло? Само пролактинът ли не е в норма?

# 353
Jana Ina да забременяване, нямам наднормено тегло, но съм малко на диета заради ИР, пролактина е малко над горна граница и може да е инцидентно (ще правя контрола след месец)
Извинявай че не поясних

Нану какво ти беше лечението ?
Аз в началото като ми казаха много се бях разстроила и паникьосала, но сега съм добре и гледам позитивно на нещата  Flutter

# 354
Jana Ina да забременяване, нямам наднормено тегло, но съм малко на диета заради ИР, пролактина е малко над горна граница и може да е инцидентно (ще правя контрола след месец)
Извинявай че не поясних
Няма проблем. Може ли да пуснеш резултатите от хормоните и огтт? Само пролактин ли ще контролираш? Нали знаеш, че трябва да не си пипаш гърдите и да не правите секс в деня преди това, а преди да ти вземат кръв трябва да поседиш половин час в лабораторията да се успокоиш? При диетата е много важно драстично да се намалят въглехидратите! Peace  Ако направиш това и включиш малко движение, нуждата от метформин дори отпада. Резултатите дори са много по-добри! Но това се знае от скоро... Wink Аз лично моите кила ги свалям само с диета по схема. С метформина дори надебелях с 6 кила. Crazy Заповядай в темата за ИР!  Hug

# 355
                                                           реф.ст.
FSH 6.13 mlU/ml                             (3.4-7.7)mlU/ml
LH 11.25 mlU/ml                              (2.9-12.4)mlU/ml
Estradiol 49.03 pg/ml                      (30-120)pg/ml
Prolactin 538.96 mlU/ml                   (10-526)mlU/ml
Testosterone 0.56 ng/ml                  (<0.6ng/ml)
Progesteron 6.53 nmol/l                    (0.5-6.5nmol/l) (незнам защо е иледван сега -грешка можеби)

Перорален глюкозотолерантен тест:
0'                        4.08 mmol/l
60'                      3.57 mmol/l
120'                    3.96 mmol/l
Серумни нива на инсулин:
0'                        3.74  mlU/ml
60'                      12.66 mlU/ml
120'                    1.93 mlU/ml
р.в.и.    0.7-9.0 mlU/ml 

Спазила съм тези изисквания
Изписан ми е Глюкофаж 3* 500мг на ден с храненето
Ще ми дадеш ли линк за темата за ИР?

# 356
  • На топло...
Sao, Дексаметазон (за потискане мъжката част) и после стимулация с Пурегон (FSH). Обаче и не стигнах до стимулацията. По това време обаче вече бях преборила наднорменото тегло някак. Забременях преди нея, а преди това се мъчихме около 2 години Laughing.
Затова мисля, че психиката е едно от най-важните неща, плюс специалист Peace.

С второто дете, за което трябваше уж пак да ходя за стимулация, когато го планираме, забременях 10 месеца след раждането. Кърмех сина си на поискване, предполагам, че това ми е поддържало и нисък тестостерона. После пък кърмих двамата в тандем...

А когато бях на 13 ми обясниха, че надали ще мога да имам деца, лежах с бременните в патологична заради първата огромна киста и ме готвеха за операция, имах назначена и дата. След естрогенно лечение обаче операцията се размина.

Така че по-позитивно! Hug

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 15:01 от Нану

# 357
                                                           реф.ст.

Progesteron 6.53 nmol/l                    (0.5-6.5nmol/l) (незнам защо е иледван сега -грешка можеби)
->Това вероятно е 17-ОН-прогестерон?

Перорален глюкозотолерантен тест:
0'                        4.08 mmol/l
60'                      3.57 mmol/l
120'                    3.96 mmol/l
Серумни нива на инсулин:
0'                        3.74  mlU/ml
60'                      12.66 mlU/ml
120'                    1.93 mlU/ml
р.в.и.    0.7-9.0 mlU/ml 

Спазила съм тези изисквания
Изписан ми е Глюкофаж 3* 500мг на ден с храненето
Ще ми дадеш ли линк за темата за ИР?

Честно казано при положение, че нямаш наднормено тегло и при тези резултати не виждам метформинът защо е в толкова висока доза!  Peace Отклонението според мен е съвсем леко, дори не знам дали може да се нарече ИР при теб! Wink Не съм убедена, че с метформин ще вкараш цикъла в ред и ще предизвикаш овулация. Лечението с метформин дава добри резултати, когато има наличие на поне 10 кг. наднормено тегло. И пак не винаги, както беше в моя случай! При теб диета и движение биха били достатъчни! Може би ще е добре да се консултираш и с друг лекар!  Peace Естрадиолът е малко нисък. Може би трябва да се повиши леко!? Но това лекар ще прецени! Предполагам, че първо трябва да вкарате пролактина в норма, а с диета да видиш дали ще се повлияят мъжките хормони. Тъй като твоят инсулин е много нисък, не ми се вярва той да е причина за тяхното леко завишаване. Но макар и на горната граница те могат да подтискат овуто.  Rolling Eyes Защо не се консултираш в клиника по стерилитет?
Разбира се! Заповядай - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=665006.0Hug

# 358
Здравейте момичета!
Включвам се и аз към вас.
С приятеля ми опитваме от скоро да си имаме бебче,макарче не целенасочено,защото той е международен шофьор и понякога пътува около месец.Досега сме нямали възможност да опитваме около овулацията.
Аз съм на 22г,и бях 3г на Диане 35 заради нередовен цикъл.Имам ПКЯ,но в лека форма.Лекаря ми,който е специалист по стерилитет и е по-скоро гинеколог-ендокринолог,ми пусна изследвания,както и УЗ.Пролактина беше мако завишен,не помня точно колко,и прогестерона беше доста нисък,може би и затова ако не пия Дуфастон,цикъл нямам.Преди разбира се ми идваше нормално...но после нещата се объркаха.Оказа се поликистозни яйчници.Напълнях доста.Започнах да имам окосмяване по лицето около брадичката-ходя на фотоепилация всеки месец.В момента съм 125кг,висока съм 179.Никой не вярва,че тежа толкова,не ми личат,но е факт.Свалих 17кг от есента досега.Лекаря ми ми препоръча да стана поне 100кг за да ми се оправи цикъла,както беше преди.Иначе ми изписа Сиофор 2х1000мг и Бромокриптин 2х1 заради пролактина.
Правила съм тестове за О преди няколко месеца,преди да започна Сиофора и Бромокриптина,но бяха все с втора бледа черта,и в някой от дните чертата се насищаше,но не ставаха еднакви двете черти.Та това било заради високото ниво на ЛХ.
Този месец си взех тестове,и за мой късмет пък се очертава приятеля ми,точно дните около О да си е тук,та ще ги правя да видим.
Дано нещата да са се подобрили и да се е получила овулация след приема на тези лекарства.
Ще се радвам ако някоя от вас,която има подобен проблем да ме посъветва нещо. Hug
Много искам нещата да се оправят,да си имаме бебе,и това окосмяване да намалее.Никъде другаде нямам косъмчета,само около брадичката.Много зле се чувствам от това,защото аз съм много бяла,и си личат,въпреки,че ходя на фотоепилация.Наясно съм,че с поликистоза се забременява.Братовчедка ми беше с ПКЯ,липсващ цикъл.Забременя със стимулация.Но пък тя беше прекалено слабичка,а аз доста пълничка.Явно наистина кг оказват влияние.Моят лекар ми обясни,не знам до колко правилно ще мога да обясня,но беше ми казал,че когато жената качи кги то доста,тялото те разпознава все едно си мъж,и тестостерона се покачва.И обратно.Когато започнещ да сваляш кг,вече всички хормони си влизат в норма.Ще ви бъда благодарна ако някоя ми препоръча някакъв режим на хранене   bouquet
Ето и една снимка от вагинален ехограф.Мисля,че беше на 12 ден от МЦ,преди да започна да приемам Сиофора и Бромокриптина.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 16:56 от Pretty Kitty

# 359
Здравей  Pretty Kitty!

В сравнение с моят ефограф, твоята снимка изглежда прекрасно! Много жени с поликисоза забременяват, просто не става веднага! Аз съм една от тези, при които не става веднага, но все си повтарям, че ще се получи! Защо не пробваш със стимулация в репродуктивна клиника? Да килограмите имат значение, но аз бих пробвала с лека симулация, разбира се под лекарски контрол. Не знам кое вече е правилно, моят лекар твърди, че поликистозата предизвиква проблеми със щитовидната жлеза, а не обратно. Аз бих поискала второ мнение. По отношение на диетата, като нямам цикъл не свалям, напротив пълнея ужасно много, независимо на каква диета съм. С окосмяването не мога да се преборя, все го има, ходя на лазерна епилация, по-ефективна е, но досега спасение не съм открила

Общи условия

Активация на акаунт