Отговори
# 90
Здравейте, момичета!

Ние вече се прибрахме от болницата, на 17.08 се родиха Александър (2750гр, 48см) и Владислав (2700гр, 49см). Всички сме добре и се адаптираме към новите членове на семейството. Засега нямам време да чета предната и тази тема, само искам да честитя на родилите междувременно. По-късно ще се включа и с разказ.

Лека вечер!

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 20:21 от Five magnificent

# 91
Грао, едно време мисля се наричаше ес граон, нещо такова.

# 92
Грао, едно време мисля се наричаше ес граон, нещо такова.
Май да, или поне се намират на едно и също място. Peace

# 93
  • Пловдив
Това удостоверение от служба ГРАО  newsm78 откъде да го търся?
Нашия акт ще го вземем другата седмица и май и с детските ще се занимавам тогава.За първи път ще се разправям с документи за детски и ми се накъдря косата като си помисля.Не съм от най оправните щом става дума за ходене по институции  Embarassed

Нашият акт за раждане го взехме точно от служба ГРАО в районното кметство.Когато ти дават акта за раждане ти дават и  точно тази бележка за еднократната помощ,която трябва да подадеш в социални грижи заедно с акта за раждане на детето,копие на акта ако имате и други.

# 94
Здравейте,
включвам се само да ви кажа, че на 17.08.2012 г. се роди нашият син Синан, 3400 г., 51 см.
Честито на всички родили!

# 95
  • Пловдив
ЩЪРКЕЛЧЕЕЕ DANIP е родила момченце в 21 25. Казва се Адриан и е с размери 3700гр. 50 см. Hug

# 96
  • Пловдив
дани да ти е жив и здрав малкия принц адриан Hug
Айдееее-остана само една пловдивска мама Laughing-да не се ослушвааааа Mr. Green

# 97
Цитат
Въпрос към ЛЛЛ:
По принцип се храним по неговия режим с паузи между 2 и 3 часа, суче около 20 мин. Снощи обаче стоя на гърдата ми от 12:15 до 1, после го оригнах и като го сложих в кошарата, започна да върти глава и да си лапа юмруците, все едно не е ял от часове. Сложих го пак на гърда, цока лакомо още 15 мин (Възможно ли е преди това само да си е играл със зърното  newsm78 ?), успокои се малко, но не заспа. Стоя буден до следващото си хранене в 3, тогава сука само 15 минути, но после заспа от раз и се събуди чак в 7:30 ( което е повече от 4 часа пауза). Събудих го да го храня, стоя на гърдата ми 20 мин, сложих го да спи и пак същото, върти се, лапа си ръцете и търси, този път го изчаках половин час и накрая не издържах и пак го сложих да суче, яде около 10 мин, но после почти веднага почна да се напъва, повърна 3 пъти един след друг и заспа. В момента още спи, след малко трябва да го будя да яде.
Вече почвам да се обърквам, логиката, че като суче повече е ял повече и трябва да запи при нас не върви. Не знам какво да правя, въртим се в един цикъл, суче дълго, после е неспокоен, после пак сукне малко, после пък повръща о чак накрая заспива и спи дълго. Не знам дали успях да обясня всичко Embarassed Питането ми е дали трябва да се доверявам на това с лапането на ръцете, защото е факт, че като му дам втори път повръща, а нали казват, че бебетата повръщали само това, което им е излишно. Все по- често остава буден м/у две хранения, това нормално ли е за бебе на 12 дни.- не плаче, но е неспокоен, мрънка, напъва се, хълца, пак мрънка и т.н.
Цитат
Въпрос към ЛЛЛ:
От вчера насам не усещам гърдите си напрегнати както в началото. Меки и отпуснати са, имам кърма , малкият суче, но се страхувам да не би да намалява или да ми спре . Изцеждам се след всяко хранене, но и тук има разлика- преди изцеждах по 40- 50 от всяка, докато сега едва изцеждам по 50 общо. Струята в помпата също не е толкова силна колкото преди. В същото време пак от вчера насам Самуил суче по около 30-35 мин. (досега сучеше най- много 20 мин, с 1-2 изключения, за които вече писах). Да не би да не му стига и затова да стои толкова на гърдата или пък обратно понеже стои и де повече, затова са ми по- отпуснати гърдите?
Гледам да ям м/у кърменията, пия течности колкото мога, следобед ще си взема и от чая за кърма, не знам какво друго мога да направя? И още нещо - заради следродилна депресия, хормони или какво - но плача доста често, постоянно ми се реве  Embarassed - възможно ли е да има нещо общо?

ЛЛЛ подминават вече втори мой пост и не ми отговарят. Извинявам се, ако задавам глупави или вече дискутирани въпроси, опитвам се да чета всичко, особено въпросите към тях, но не винаги успявам.

Въпрос към ЛЛЛ:

Знам, че Блонди вече отговори, но ако може и някой от вас да ми каже- трябва ли да се притеснявам, че гърдите ми са меки и отпуснати и вече не чувствам никакво напрежение, а детето вече суче по 30-35 мин. Около мен е пълно с "компетентни", които твърдят, че с месеци са ходили с напращели гърди и не било нормално да ми спаднат гърдите толкова рано. Иначе кърма имам, кърмя на поискване, продължавам да се цедя, но изцеждам по- малки количества от преди.

idealno_loshata, извинявам се за забавянето на отговора Hug
Усещам притеснението ти, понякога, докато се нагодят режимите и мама и бебе тръгнат в един ритъм, има предизвикателни моменти  Heart Eyes

Връщането на мляко през първите месеци е често срещано при много бебчета. С течение на времето то се израства. Рядко е свързано с преяждане, особено при изключително кърмени бебета, а по-скоро с недоразвитата храносмилателна система. Интервал на хранене между 2-2 и 1/2 часа е чудесен, като имаш предвид колко бързо се усвоява майчиното мляко и колко миниатюрно е бебешкото стомахче.  

Много често майките споделят, че новородените им бебета заспиват доволни на гърда, но се будят малко, след като са сложени в креватчетата. Първото логично заключение е, че се будят от глад, още повече, че жадно засукват независимо от това, че са сукали преди минути. Реално, по-вероятната причина се корени в това, че за бебето кърменето не е само хранене. То е и успокоение, и приспивателно, и топлина, уют и сигурност. В твоите прегръдки, сучейки от гърдата бебето ти се чувства най-близко до това, което е усещало през деветте месеца в утробата. Чува същите звуци, усеща същите миризми, свито е на тясно и топло. Това е естествената среда на бебето и е възможно в първите седмици там то да се чувства много по-добре, отколкото в креватчето си. Ако е вариант за вас, би могла да опиташ да спите и почивате така, гушнати. Ако ситуацията позволява, можеш да опиташ да го носиш в слинг.

Случва се  бебетата да преминават през периоди на усилен растеж  през първите няколко дни у дома и около 7-10 ден, 2-3 седмица, 4-6 седмица, 3-ти месец, 4-ти месец, 6-ти месец, 9-ти месец и т.н.  Мислиш ли, че това непрестанно сукане може да се дължи  на това? Това е този период, в който  бебетата стават нервни и изглеждат гладни, апетитът им се е увеличил и като че ли имат нужда да сучат непрекъснато, заспива на гърда и после след като го оставиш в легълцето се буди и пак търси гърда, сякаш часове и кърменията се сливат... Някои майки споделят, че имат усещането сякаш млякото им рязко е намаляло  и чувстват гърдите си меки и празни. Това често сукане е такова, за да накара майката да го кърми по-често и по-продължително, да стимулира по този начин гърдите и те да започнат да произвеждат повече мляко, което пък да задоволи увеличените нужди на детето от храна. Този период се отминава за няколко дни и се преодолява сравнително лесно - добре е бебето да се кърми при всеки признак на глад, колкото дълго и когато поиска.

Хубавата страна е, че всичко отминава. Непрестанното желание на бебето да суче в един момент се укротява, става по-ритмично, по-кратко като време и много по-предвидимо. Ако бебетата  имат признаците, че получават достатъчно кърма (пелените, наддаването, поне 8 кърмения, добрия вид и активност), вероятно просто има нужда от още малко време, за да се сработите. Може да е добро решение, докато бебето е на гърда, майката да се опита да почива максимално.

Чудесно си подходила, водейки се по нуждите на Самуил  Heart Eyes Надявам се информацията да ти е била полезна и скоро притесненията да са само спомен  Hug

И една приятна статия, която вероятно ще даде отговор на много въпроси около появата на новия член в семейството  Heart Eyes

# 98
Лошичке,за еднократната помощ ти трябва оригинала на акта за раждане на детето,копие,лична карта и удостоверение от ГРАО за родствена връзка(за родените от майката деца).Имай впредвид,че то не става веднага,ние подадохме молба за издаването му в четвъртък,ще бъде готово утре.Този документ може и друг да ти го изкара,трябва да носи само личната ти карта и акта за раждане на детето.Трябва ти и бележка с iban на сметката,по която ще ти преведат парите,искат да е подпечатана от банката.
До колкото разбрах,ако успееш да подадеш документите до края на август,помощта ще се изплати през септември,т.е.месец след подаването на документите.
Честито бебче на дани,много здраве,щастие и късмет!

# 99
  • София
Щица, да ти е жива и здрава малката Биляна, която ми е адашка, много хубаво име сте избрали!!!  Mr. Green Hug
Мимим85, честит Стоянчо! Да бъде здрав!  Hug
Данип, честито бебче и на теб! Бъдете здрави! Hug
Блонди, какво решихте, ще взимате ли крава? hahaha
Както казва нашата педиатърка - аз съм преминала на "циганско хранене". Храненето на поискване изобщо не било измислено от американците, то си било практикувано от древни времена от нашите цигани, които си кърмели успешно и дълго  Joy

# 100
  • София
Имам и аз въпрос към ЛЛЛ:
аз понеже съм плоски зърна дори вдлъбнати- та сме със силиконови,това което ме притеснява е дали не гълта прекалено много въздух с тях, че и без друго оригването и при нас е мираж и след хранене хълца.Пробвах се многократно да засуче от зърното,но единственото което се получава е едно цоцкане и никакво засукване,рани и случки  Cry Другото което много ме притеснява е че искам да я събуждам да яде на 2,2.5 часа но почти не успявам каквото и да я правя размрънка се и продължава упорито да спи,а се получават интервали от по 4,5 часа сън без да се храни. Sad и не знам как ще я преборим тази жълтеница като не се храни както трябва.Иначе до сега не съм давала нищо освен кърма,само в болницата еднократно АМ но тя повърна

Здравей, {Женя_Ианова}!

Засукването на гърдата при плоски/вдлъбнати зърна може да бъде затруднено, но има разни техники, които са били успешни при доста майки и успяват да се нагодят с бебето така, че да се получи добре. Можем да обсъдим, когато решиш  евентуално махане за силиконовите зърна.

Сученето на гърдата със силиконово зърно може да има връзка с поемане на въздух, ако се размества или изхлузва. За да намалиш такава вероятност може да е от полза обръщане на по-специално внимание на поставянето - хващаш го за периферията и извиваш назад, докато стигне до самия накрайник на зърното, като в същото време притискаш накрайника от двете страни със свободните си пръсти, за да изкараш въздуха от там. Поставяш на гърдата и връщаш периферията така, сякаш я залепваш. За по-добро прилепване може да намажеш периферията с кърма или вода.
 За предпочитане са накрайници от възможно по-тънък силикон и такива, които са с изрязана от двете страни периферия(изрязаната част се предвижда за брадичката и нослето на бебето, а "крилцата" - към бузките)
 Засукването на гърда със силиконово зърно трябва да изглежда максимално близо до това на "гола" гърда - бебето е поело и голяма част от ареолата, а не само зърното; устните му са извити навън; като суче, бузките си остават издути, не се вдлъбват; не се чуват цъкащи и цвъркащи звуци, сигнали за загуба на вакуум.

Събуждането на сънливо бебе наистина може да бъде мисия невъзможна понякога  Confused . А със сегашното темпо бебето колко хранения има за денонощие? Колко пълни напишкани и колко от тях наакани памперса има? Биберон ползва ли? Други течности, като глюкоза/чай/вода пие ли и ако да - колко за едно денонощие?
 Можеш да опиташ да следиш как спи бебето и като забележиш, че мърда с клепачи под очите, прави сукателни движения, мърда с ръчички или крачета, тогава да правиш опити да разсъниш. По-ефикасни методи най-често са разсъбличане на бебето, смяна на памперса, минаване с влажна кърпа или ръка през лицето му, нежен масаж в падинката между ключицата и вратлето.
 Някои бебета и в полусън са склонни да сучат, стига да им потече млякото, така че и вариант с изцеждане на капки в устичката могат да са полезни понякога.

# 101
Въпрос към ЛЛЛ
Скрит текст:
Здравейте, моето бебе е само на кърма. Имам много кърма, сучеше си идеално до снощи. На поискване я кърмя. Всеки път когато плаче и търси храна й предлагам, но тя започна да връща доста често на всяко ядене. Забелязах, че тя започва да се храни, после връща, след половин час пак я кърмя, тя връща, след това заспива. Моля ви посъветвайте ме какво да предприема, защото се притеснявам да не се окаже, че накрая нищо не изяжда или не достатъчно. Другият проблем е от тази нощ и тази сутрин. Гладна е, плаче, суче си ръчичките, предлагам й гърда, но тя отказва. Засуква и веднага пуска и така не иска да суче от мен. Или суче 1 минута най-много и пуска гърдата. Моля за съвет, защото до снощи си сучеше идеално, а сега не знам какво  й става. Сигурна съм, че е гладна.
Да си повторя въпроса към ЛЛЛ

Здравейте, моето бебе е само на кърма. Имам много кърма, сучеше си идеално до снощи. На поискване я кърмя. Всеки път когато плаче и търси храна й предлагам, но тя започна да връща доста често на всяко ядене. Забелязах, че тя започва да се храни, после връща, след половин час пак я кърмя, тя връща, след това заспива. Моля ви посъветвайте ме какво да предприема, защото се притеснявам да не се окаже, че накрая нищо не изяжда или не достатъчно. Другият проблем е от тази нощ и тази сутрин. Гладна е, плаче, суче си ръчичките, предлагам й гърда, но тя отказва. Засуква и веднага пуска и така не иска да суче от мен. Или суче 1 минута най-много и пуска гърдата. Моля за съвет, защото до снощи си сучеше идеално, а сега не знам какво  й става. Сигурна съм, че е гладна.
tiina,чудесно е, че откликваш на нуждите на бебето си  Heart Eyes

Разбирам колко объркващо  може да бъде това бебето да иска гърда, да я пуска бързо...периоди, които рано или късно отминават. Колкото повече растат, толкова по-интересен става света около тях и искат всичко да видят  Flutter
Мислиш ли, че може да е скок в растежа? Дали си пробвала да я сложиш веднага на гърда, щом се разбуди или при ранни признаци на глад? Много майки опитват да кърмят в затъмнена и тиха стая, за да не се разсейва бебето или пък да насочват вниманието към нещо, например ...шарено шалче, герданче; кърмят прави, полюшвайки бебето в ритъм, някои кърмят в слинг. Да попитам нещо ново в ежедневието има ли - нов парфюм, прах за пране; различен вкус на кърмата (ако случайно приемаш някакви медикаменти)? Ето две хубави статии, които  могат да ти бъдат полезни Бебето ми е неспокойно или плаче докато го кърмя – какъв е проблема? и  Кърмаческа стачка: когато бебето казва “НЕ”

За бебето е обичайно да сучат по малко и на често, тъй като стомахчетата им са малки, а и кърмата се усвоява много бързо. Също така кърменето предоставя комфорт на бебето, топлина, усещане за близост с мама и много често това също може да е причина за кратките интервали между храненията.

Би могла да опиташ дали някой от предложените варианти ще сработи и при вас  Peace
Поздрави   bouquet

# 102
Здравейте, извинявам се че така нахлувам в темата, родих преди дни и сега започвам да кърмя, пиша тук, защото искам да се обърна към Ла Лече Лига консултант с въпрос относно кърменето: Нужно ли е да се изцеждам при всяко кърмене, това ми е много трудно, по лесно става когато бебето суче? И изобщо защо се препоръчва изцеждането?
psmama, честита рожба   bouquet

Рутинно изцеждане на гърдите не е необходимо. Ако бебето суче добре, получава достатъчно мляко (поне 8, често и 10-12 пъти) и ти не чувстваш гърдите си напрегнати, допълнително доизцеждане би могло да доведе до свръхпроизводство на мляко. Действително най-лесно е, когато бебето суче и не се налага цедене. Едно здраво бебе, което суче активно, изсуква по-голямо количество, от колкото може да се изцеди с помпа или на ръка, защото има по-добра техника.
Изцеждане се препоръчва в случаи, когато гърдите са напрегнати, за облекчение. Други майки цедят, за да стимулират лактацията.

Ако имаш други въпроси - заповядай   bouquet

# 103
  • София
Въпрос към ЛЛЛ
От снощи имам болка под лявата мишница,особено при натиск и напипвам нещо като мн малко топче(топчето го усещам на дълбоко,а не повърхностно) ,гърдите ми са меки...това на нещо свързано с кърменето ли е или не?На какво може да се дължи?

Ако е съвсем под мишницата или непосредствено преди нея е възможно да е лимфен възел.
 Възможно е също да става въпрос за задържане на мляко в определено каналче(т.е. гърдата е иначе спокойна, но там може да се задържа). Там  може да се получи задържане на мляко от сутиен с банел например. Банела притиска млечните каналчета и възпрепятства доброто дрениране.
 Първи варианти за облекчение са топъл влажен компрес преди кърмене(хавлия или памперс, напоен с топла вода) - нежен масаж с кръгови движения на мястото и в посока от мишницата към зърното - кърмене - студен компрес за облекчение.
 По-честото кърмене подсигурява по-добър дренаж за каналчето, за това, ако намираш за добър вариант, можеш да кърмиш по-начесто от тази гърда, докато се разкара бучката.

Ако няма достатъчен ефект, можем да обсъдим още варианти. Ако няма никакъв ефект и особено ако откриваш други притеснителни симптоми, като повишена температура, втрисане, зачервяване, засилване на болката, вероятно е време да се види от лекар.

skrech,
благодаря, че ми писа. Мисля, че Борко захапва добре, в болницата докато го кърмех случайно мина една консултантка и одобри позата ни и начина му на засукване. Когато успее да засуче го прави добре, с част от ареолата, с отворена широко уста, не изпуска, докато не се умори и нахрани, понякога това отнема над половин час.
За изцеждането си права - ужасно ме боли и докато мога да изтърпя болката, която бебето ми причинява, ми е абсолютно невъзможно сама да си я причиня Sad Ако може обясни ми начина за хранене с чаша, може да се наложи...
Днес имам друг проблем:
моят Борко ме подлуди. Уж вече засукваме без проблем, като изключим, че още си ме боли, но търпя. Но от 10 и нещо до преди малко почти не беше мигнал, насука се уж в началото, сложих го да спи, след няма и 5 минути започва да се върти и да си смуче бясно ръцете. Слагам го пак да суче и картинката се повтаря. В началото съм сигурна, че имах кърма, защото се стичаше от устата му, но последните два пъти нито отляво, нито отдясно пусна нещо, накрая той сам се пусна и започна да се криви и да плаче Sad Това нормално ли е? Все пак минава някакво време между опитите, хич ли не е постъпила нова порция, или просто не е била достатъчно и я е изсуквал бързо? Нали не може да ми спре кърмата така изведнъж?

За храненето на бебето в много държави може да се закупи специална удобна чашка, но същата работа може да свърши и някоя домашна такава. Важно е да е мека, за да може леко да се свие, да образува улей; да е малка(до 50тина мл.), за да е удобна; да е с обли ръбове. Много майки успешно ползват за тази цел капачката на бебешкото шише.
 - Бебето се гушка почти изправено със завити ръчички, за да не бута чашката.
 - чашката с кърмата леко се притиска от двете страни, за да се получи объл улей и се допира до долната устна на бебето.
 - млякото не се изсипва в устичката, а само се накланя, за да достигне до ръба на чашката. Така, наравно с долната устна хоризонтално вече бебето като изплези езиче ще има достъп до мляко и може да лочи.
 Ако в началото не се сеща какво да прави, може да се подсети с капване на капчици мляко на устните.
 Ето видео на хранене на бебе с чашка: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article … ips&Itemid=13
 Ако има нужда, може и консултант да дойде на място да помогне.

По отношение на цеденето дали успяваш да напипаш безболезнен за теб начин с помпата или може би на ръка?

По въпроса с новия номер на Борко  Simple Smile, това поведение не е необичайно, стига да не е постоянно така. Има различни причини за това. Понякога така правят един вид хранене накуп, за да "заредят" добре за по-дълга пауза в сън. Може да се дължи на нужда от близост с теб. Тъй като нуждата от майчина прегръдка е също толкова важна за здравето и развитието на новороденото бебе, както храната, за това често бебоците може да изискват по-често да сучат - за да си подсигурят нужната им прегръдка. Може също да се дължи на някакъв физически или емоционален дискомфорт, а със сучене обикновено детето се успокоява и облекчава дори физическа болка. Не е изключено и ако е имал различно от обичайното сучене(по-неспокойно или твърде кратко), да не е успял да се нахрани и има нужда да поеме  още мляко.
 В моменти, в които бебето търси още да суче, но усещаш, че няма, можеш да предложиш и другата гърда, а като приключи и с другата, отново да върнеш на първата и така да предлагаш докато се успокои.

Кърма току тъй не спира  Simple Smile , макар да има много разкази из нашите земи за странно изчезнала кърма. Новата порция мляко не постъпва между храненията. Тя се произвежда, когато бебето подаде знак (засуче). Разбира се, гърдите произвеждат постоянно мляко, но основната доза за храненето на бебето се произвежда на момента (като изключим това, че в първите дни и седмици често майките усещат гърдите си все пълни, защото тялото все още не знае в какъв ритъм  и от колко мляко се нуждае бебето). Т.е. няма нужда да се правят големи паузи за събиране на мляко в гърдите. Щом бебето е неспокойно, може да се накърми. Ако има търпението да изчака и да продължи да суче, след като млякото е намаляло, отново се задейства рефлекса на потичане и слиза нова порция мляко(която не е така обилна, както първата, но е все мляко бонус  Wink

В началото е имало много мляко в гърдата и дори е изтичало от устичката на бебето, но понеже суче по-начесто, гърдата няма време да се напълни, както си забелязала. Това НЕ е проблем, гърдата няма нужда да се пълни, тя пак ще си произведе мляко, като засуче бебето, но с по-слаба сила на струята(която пък може да не изнася на Борко, ако предпочита да е по-силна, но и това може да се регулира донякъде от майката).
Възможно е, понеже поведението на бебето е било притеснително за теб, от самото притеснение да се е забавил рефлекса на потичане на следващи порции мляко и за това бебето бързо да се отказва да суче и остава недоволно.
 В моменти, когато се усещаш напрегната, често помага преди и по време на кърмене да се опиташ максимално да се отпуснеш и да не умуваш притеснителни неща, за да "тръгне" по-лесно млякото  Simple Smile Почивката и спокойствието не са глезотия, а реална нужда.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 02:02 от skrech

# 104
Здравейте Wink Нас ни изписаха преди 4 дни,но нямах никакво време да пиша и да чета. Сега каката тръгна пак на ясла и се надявам да успея да влезна във форма.

Иначе моето раждане мина много хубаво този път. В 2 през ноща се събудих с контракии на 5 минути,не бяха много слаби,но не бяха и толкова нетърпими. Станах,оправих се,събудих мъжа ми да му кажа и той остана да спи при каката,а аз отидох в болницата с такси Laughing Имах 4 см разкритие,сложиха ми упойка и така В 5.55 бях родила само с 1 напън. Бях много спокойна.Имам само 2 шева външни.
Кърмим се на поискване. Аз имам малко проблем с многооо кърма,но се надявам да се нормализират нещата. Малката през деня е спокойна,но вечер понякога през час ми виси на гърдите и не спи.
ЧЕСТИТО НА НОВИТЕ МАМИ! Още малко остана и ще се местим  в родени.  Hug
Хубав ден,ние днес за първи път ще излизаме за по-дълго.

Общи условия

Активация на акаунт