Как реагирахте или бихте реагирали?

• 7 336
  • 89
  •   1
Отговори
# 60
  • Страната на чудесата
Всъщност от твоя пост си заслужава да се цитира последния ред, за да се прочете и от пропусналите:

Въпросът е да има последователност, ясни правила и, ако щете ясна йерархичност в отношенията родител-дете.

Важно е да се проумее, че няма как да има стабилност и сигурност у детето, ако структурата на семейството е хоризонтална и родителят няма авторитет на родител, а на някакъв приятел.

А ако родителят няма статут и на приятел, интересно как ще се запази близостта в пубертета и как ще е предразположено детето да споделя интимните си проблеми и притеснения... Не е толкова лесно, теоретично е едно, а практически-колкото деца, толкова и начини за адекватно поведение.

# 61
  • София
Аз пък като кажа,че семейно ходим на психолог,и ме гледат като извънземно...
Ходим заради големия,който от доста време заеква,но проблема при него е психологически...
Там,където ходим първоначално е семейно терапия и след това ще има индивидуални сеанси с детето,което мисля и на вас ще свърши работа,понеже детето е отражение на вашите чувства и емоции,също така може би си е намерил ниша по този начин да ви манипулира...каквото и да е,една консултация изобщо няма да навреди...

# 62
Всъщност от твоя пост си заслужава да се цитира последния ред, за да се прочете и от пропусналите:

Въпросът е да има последователност, ясни правила и, ако щете ясна йерархичност в отношенията родител-дете.

Важно е да се проумее, че няма как да има стабилност и сигурност у детето, ако структурата на семейството е хоризонтална и родителят няма авторитет на родител, а на някакъв приятел.

А ако родителят няма статут и на приятел, интересно как ще се запази близостта в пубертета и как ще е предразположено детето да споделя интимните си проблеми и притеснения... Не е толкова лесно, теоретично е едно, а практически-колкото деца, толкова и начини за адекватно поведение.

Разбира се. Но тук става въпрос за дете на 3 и половина. На него не му трябват задушевни разговори от типа "Аз като бях на твоите години с Гошо на пясъчника биехме Мими, защото я харесвахме", а насоки и помощ в усвояването на правилата и нормите- семейни и обществени. Накратко нужна му е помощ да се социализира. Приятелството не пречи на йерархичността.

# 63
И на мен не ми се струва да има нещо ненормално в това,което описваш. Но едно е да го кажеш в няколко изречения,друго е ти да го виждаш. И съм убедена,че майка ти и баща ти го казват с най-добри чувства. Може в техните очи така да изглежда, те са друго поколение и нещата преди са били по-различни. Но ако самата ти имаш дори и леки съмнения , няма лошо да заведеш детето на психилог. Ще ти бъде от полза. Когато големият ми син беше в 4 клас, започна да мига непрекъснато. Водихме го по невролози, къде ли не и нищо. Накрая само един двучасов разговор с психолог реши проблема. Разбира се не веднага- тиковете продължиха още поне година,но след разговора с психолога и ние бяхме наясно как да се държим и в училище какво да се направи.

# 64
  • планетата Земя
Този следобед баща ми за първи път прекара с нас 3 часа на площадката.Почти през цялото време ахкаше и охкаше.На моменти се хващаше за главата.Кой не иска да си тръгва с мама и се тръшка,кой посяга да удря другарчето,кой крещи
Заключението е,че повечето присъстващи деца са за детски психолог.Отговорих-ама,разбира се,те  краставите магарета се надушват   Mr. Green

Не съм се отказала от консултацията с детски психолог.Няма да ни навреди в никакъв случай  Wink

# 65
Да,най-вероятно представите на баща ти за децата са по-различни, от това, което са днешните деца. Сигурно детето е палаво, с характер. Не е нормално ако не може да се заиграва с други деца, не може да общува и винаги е в конфликт с някой. Заведи детето, и ти ще се успокоиш. Ако пък има нещо, ще се вземат мерки и всичко ще е наред. Защото после ще е трудно в училище.

# 66
  • планетата Земя
Проблемът ни е ,че не можем да му надвием на ината все още.Има напредък от преди 2 г примерно,но все пак е голям вече.
Иначе с деца играе,има си приятелчета,сменят си колички.В яслата не са посочвали да има определени проблеми.Даже го хвалят като послушен и изпълнителен.Макар че то там май само ги гледат да са яли и сухи.Сега ще видим как ще е в градината

# 67
Е,колкото и да ги гледат дали само са яли, не може да не им направи впечатление ,ако нещо не е наред в поведението. Най-малкото ще се оплачат, без да изразяват мнение . Така че споко, детето сигурно е нормално, палаво и инатливо.

# 68
Какво значи да му надвието на ината - това е човек със собствено мнение. И няма много начини да го изкаже. Искате да стане роботче - да се подчинява на всяко нареждане.

# 69
Има моменти когато родителите не забелязват някои неща или просто се правят че не ги забелязват и че това е нещо нормално Simple Smile Имам моя позната с 3 деца и трите проблеми ... Най малкото дете(3г) което реве и повръща насила ако не му дадеш нещо, а вечер не можеш да го сложиш да спи без да легнеш с него , отделно че се буди посред нощ и ако не си до него пак рев, да не говорим че бащата не може да легне при майката понеже детето спи с нея ... средното дете на 7 не може да каже изречение с повече от 4 думи и толкова объркано говори, че не можеш да разбереш какво става дума ... третото дете на 14 с определено антисоциално поведение в училище и родителите изобо не го забелязват. Позволих си да обърна внимание на майката заради 7 годишното дете , но тя отсече че това било нормално и никога не го заведоха на специалист ... детето е вече на 11 и все така несвързано говорещо ...

# 70
Синът ми скоро ще навърши 5 години. До преди няколко месеца описаните от авторката случки - рев и тръшкане /с часове/ заради отказ да получи нещо бяха чести. Ужасяваше ме отпървом невъзможността да го успокоя, а присъствието на други хора го зареждаше със сили да пищи с часове "Искаааам" и "Веднагааааа". Трябваше му време да научи, че "не" си е "не" и с рев не се преобразува на "да". Сега се сърди по-тихо и 5 минути му стигат. Не съм се допитвала до психолог, не знам как би помогнал той на дете във възраст, в която се учи да общува и му се поставят рамки...

П.П. Много ми "помагаха" реакциите на баба и дядо в пика на тръшкането..., а децата улавят всяка реакция - и твърдостта и колебанието, и объркването.

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 10:21 от luna

# 71
  • планетата Земя
Какво значи да му надвието на ината - това е човек със собствено мнение. И няма много начини да го изкаже. Искате да стане роботче - да се подчинява на всяко нареждане.

Чак пък роботче не,но когато се каже,че нещо не може да се купи,да се даде,да се пипа и т.н,да се приема,може да е с неохота,но не с тръшкане и истерии.Когато му обясня,че не може да се катери еди къде си,защото ще падне и ще се удари лошо,да го приеме.
И ние не му забраняваме ежечасно и ежеминутно.Все пак трябва да го опазим и жив.

Трещерица,ти вече като баба си минала в другия лагер и сега ще си на страната на внучето,а лошите му майка и баща ще искат да го правят роботче  Mr. Green

# 72
Трещерица,ти вече като баба си минала в другия лагер и сега ще си на страната на внучето,а лошите му майка и баща ще искат да го правят роботче  Mr. Green

/quote]

Точно за мен най-добре би било да е идеално, кротко. Ама не искам.

# 73
Какво ще кажете за следната ситуация: три внучета - едно приятно, едно по-неприятно и едно нетърпимо.
Бабата и дядото обичат да водят внуче с тях на почивките, обаче канят само приятното. То  е едно от вашите деца. Пускате ли внучето с бабата и дядото или, за да им натриете носа, че не може да избират кое внуче да водят, а и от солидарност към двете по-неприятни, не го пускате?

# 74
Не виждам лошо в това, от загриженост е явно. Хората са видели нещо в поведението му, което бие на очи, и очевидно са си помислили, че не можете сами да се справите с проблема. Не бих се обидила.

Общи условия

Активация на акаунт