ВМ-НВХ рецепти

  • 491 568
  • 589
  •   1
Отговори
# 255
# 256
  • Мнения: 12 732
Хайдеее на пачатаа  Laughing
Прясно, прясно...

Желирана пача от свински кожички

# 257
  • Мнения: 20 887
Сега е сезона:

Свинско с дюли, печено в тиква
http://vkusotii.dir.bg/recipe.php?id=4284

Печен карфиол със сос от печен чесън, майонеза и пармезан
http://www.kulinarno-joana.com/2014/02/pechen-karfiol-sus-sos-ot … oneza-i-parmezan/

Печен карфиол
https://vkuhniata.wordpress.com/2010/11/03/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0 … 0%B8%D0%BE%D0%BB/

# 258
# 259
# 260
# 261
# 262
  • Мнения: 20 887
Домашен пастет и то какъв

http://fitwell.bg/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0 … l.a_i.337244.html

Става и с пилешки дробчета.

# 263
  • Мнения: 6 425
Да се похваля с едно успешно произведение от вчера, което смятам да доразвия следващата седмица:

Бананово-какаов сладкиш

2 банана
2 яйца
6 с.л. какао на прах
25-30 грама масло
2-3 с.л. тахан за сгъстяване на сместа
Няколко капки есенция от ванилия и ром
(орехи)
(бита сметана)

Бананите се пасират, яйцата се разбиват с вилица, а маслото се разтопява. Всичко се смесва, добавя се какаото, след това таханът и се разбърква хубаво, за да не остават топчета какао. Целта на тахана е да се сгъсти повече сместа, така че сложете толкова, колкото ви е необходимо за постигане на желаната консистенция. При мен се получи по-гъсто от кексово тесто, но все още течно. Накрая се добавят есенциите. Може да се сложат и смлени или счукани орехи в сместа. Пече се в намазнена кексова или тортена форма (според търсения ефект) за 20-25 минути на 175 градуса.

Може да се гарнира с бита сметана или да се направи някаква друга заливка. Става достатъчно сладко, без да е прекалено. Не се пресушава, остава сочно и по-леко от много десерти.

Последна редакция: нд, 06 дек 2015, 08:40 от Cioccolata

# 264
  • Neverland
  • Мнения: 143
Здравейте!
Търся идеи за коледната трапеза
С какво да заменя чушките и сърмите с боб и ориз  newsm78/да не е с кайма/ ,както и разни зелници ,баклави и др.

Ето една рецепта за сладки /извинявам се ако е публикувана/
Ореховки

Три белтъка се разбиват на твърд сняг с 1 супена лъжица ябълков оцет, една ванилия и 20 гр (около 1 супена лъжица) мед.
Добавят се и внимателно се разбъркват 50 гр смлени сурови орехи.
Щприцоват се или се оформят с лъжица върху хартия за печене и се пекат като целувки.

450 кк: въглехидрати - 19,5 гр (17 %), белтъчини - 20 гр (18 %) и мазнини - 32,5 гр (65%).

Последна редакция: нд, 13 дек 2015, 11:47 от Ana Maria

# 265
  • Мнения: 12 732
Постни ястия за Бъдни вечер (24-ти) ли искаш или ястия за коледната трапеза на 25-ти, защото тогава се яде месо?
За Бъдни вечер  Peaceпостни
Ами, ако искаш и на празника да си режимна, няма питка, няма баница, няма тиквеник, баклава  Simple Smile
За салатите ясно - все някакви зеленчуци ще комбинираш. Може и гриловани зеленчуци да направиш като предястие. Правих скоро патладжан, тиквички и гъби на грил скара и станаха страхотни. Нарязани на ленти, овкусени с подправки и мазнина и изпечени на скарата. Гъбите срязани само на две. Станаха чудни.
За основно - зелеви, лозови сарми, направени със задушени гъби + други зеленчуци в плънката. Примерно морков, лук, пащърнак, алабаш, глава целина. Задушаваш си зеленчуците с гъбите, навиваш си сармичките и вариш/печеш. Стига да харесваш може да сложиш ядки и сушени плодове в тях, или като отделно ястие (брой за трапезата) да си сложиш купичка с ядки и сушени плодове.
По същия начин може да напълниш и сухи чушки.
Може да си направиш кисело зеле на фурна, с лук, чушки, моркови, може и с гъби

За десерт може да разтопиш тъмен шоколад, да го разстелиш върху хартия за печене (не е нужно да е в правилна форма), докато е топъл да поръсиш с ядки и сушени плодове. Слагаш в хладилника да се стегне, после начупваш парченцата. Нещо подобно - http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/nutty-fruity-chocolates/
Печена пълнена тиква - може с различни плодове и малко мед, може само печена тиква, може печени ябълки, дюли, круши пълнени със сушени плодове, ядки.

Тия неща се сещам за сега.

# 266
  • Мнения: 6 425
Вместо питка може да се пробва тахановият хляб, но все пак зависи дали и другите ще искат такъв заместител. Има и кокосово брашно или пък бадемово - може да се намери рецепта за такъв хляб. Но не знам дали изобщо си струва. Аз лично предпочитам просто да си разчупя парчето от питката, за да видя дали не ми се е паднало късметчето, а после някой друг желаещ да го изяде. Wink Така или иначе храната е достатъчно, не ми е нужен хляб, за да се нахраня.

Наистина печената тиква е добра алтернатива на тиквеника, но другите може все пак да искат тиквеник. Всъщност Инес Субашка има рецепта за безглутенов тиквеник - потърси по този начин в Гугъл, защото форумът филтрира блога й като спам.

# 267
  • Мнения: X
Коледен шоколадово-фъстъчен фъч

200 гр тъмен шоколад,  200 гр фъстъчено масло ( без захр, с малко сол само), 200 гр течна сметана  - всичко се слага в тенджерка и внимателно с бъркане се разтопява на слаб котлон
Може даже да не се бърка много до получаване на хомогенна смес, само всичко да се разтопи и горе-долу да се смеси, внимава се да не почне да се отделя много мазнина, щом се видят няколко капки, се маха от котлона и се бърка до пълно разтапяне, отнема не повече от пет минути
Сместта се изсипва в  квадратен или правоъгълен съд, намазан с мазнина (аз ползвах зехтин), добре се подравнява и се оставя в хладилник за няколко часа
После се реже на малки квадрати, внимателно се повдигат и подреждат в купа, чиния, кутия
Съхраняват се в хладилник

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1646542258947646&set … ype=3&theater

Последна редакция: вт, 15 дек 2015, 10:46 от Анонимен

# 268
  • Мнения: 6 425
Ах, Уоспи!  smile3508Ще се пробва тази рецепта! Благодаря! bouquet

Аз забърках нова вариация на моите мъфини, която се оказа много сполучлива:

За 8 мъфина:
40 грама кокосови стърготини
2 яйца
200 грама сварена (или печена) тиква
50 - 60 грама масло
4 с.л. тахан
150 грама сирене котидж (ще стане и с обикновено)
1 ч.л. бакпулвер

Тиквата се пасира, маслото се разтопява, яйцата се разбиват. Всичко се смесва, разбърква се хубаво и се налива във формичките. Предполагам, че ще се получи добре и в кексова форма (солен кекс). Пече се 15 - 16 минути на 180 градуса. Добре е да се остави да изстине добре преди консумация.

# 269
  • Мнения: X
Идва Коледа....тази година как притича, не я усетих.
Уасп, защо не пуснеш пак рецептата за шоколадовите трюфели, много да хубави.
Шоки, много вкусно звучи, ще се пробва непременно.
 Simple Smile

И лесни


100 гр 85% шоколад се разтопява на водна баня (към шоколада може да се добави аромат по избор, любими са ми кори от портокал или мандарина, лъжица мадейра за възрастни или портокалов сок за деца)
Загряват се 100 гр течна сметана и по малко и с бъркане се добавят към шоколада
Щом почнат да се отделят мазни капки на повърхността се спира, иначе сместта се пресича
Слага се в хладилник да се стегне
После се оформят трюфели, стягат се отново във хладилник и се овалват в какао, кокос, млени ядки

https://www.facebook.com/snow.nails.7/posts/1646002982334907

Последна редакция: вт, 15 дек 2015, 14:21 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт