ВМ-НВХ рецепти

  • 491 530
  • 589
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 20 887
Мереленда ме подсети за най-хубавите яйца които съм яла - по рецептата на Гордън Рамзи  Heart Eyes :
https://www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks

И на български:
http://sugarmouse.club/2012/06/18/gordon-ramsays-scrambled-eggs/

Не помня дали рецептата е пускана и друг път.

# 241
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 586
Шоколадови бонбони:
1 черен шоколад (Линд 99% или от Лидл един 74% какао)
около 60 гр. краве масло
1 с.л. кокосово масло ( не е задължително)
200 гр. едро смляни орехи
кокосови стърготини за овалване
Разтопяват се шоколода и маслото на водна баня, след това се добавят орехите (по някога капвам и 10 капки портокалова есенция) и кокосовото масло. Престоява във фризера 15-20 мин. и когато е достатъчно гъсто, отгребвам с лъжичка, оформям и овалвам в стърготините. Стават много бързо и лесно и ми се получават около 15 бр.

# 242
  • SA
  • Мнения: 3 347
Няколко рецепти за пробиотични храни и напитки:

Кисело зеле
Правя го в съд от 5 литра, който обикновено побира 2-3 зелки, в зависимост от големината им. Зелето го нарязвам на лентички, поставям го в няколко големи купи, поръсвам със сол ( 1 пълна ч.л на половин зелка обикновено слагам), разбърквам, намачквам го леко и го оставям да престои така 5-6 часа. През това време то отделя сок и намалява значително обема си. След това го поставям в големия съд като силно го притискам, за да не остава въздух. Зелето трябва да е покрито с течност, така че ако отделения от него сок не е достатъчен, се досипва малко вода ( добре е да не е хлорирана, защото халогенните елементи унищожават част от бактериите. Пропуснах да пиша, че е добре солта също да не е допълнително йодирана, макар че се получава и с обикновена сол). Накрая притискам зелето с няколко чинии, да е плътно покрито с течност. Покривам големия съд с капаче или кърпа и го оставям да ферментира за няколко дни на място, което не е изложено на пряко огряване от слънцето. Обикновено зелето е готово след 2-3 дни, след 2 ден е добре да се пробва периодично, защото може да отнеме и повече време, ако е по-хладно. След като започне да киселее, махам чиниите и съда го прибирам в хладилник, където може да се съхранява месеци. Понякога за ускоряване на ферментацията прибавям няколко с.л. зелев сок от предишната партида към суровото зеле.

Туршия с различни зеленчуци  правя по същия начин като киселото зеле, само че добавям нарязани на кръгчета моркови, розички карфиол, чушки, а и други зеленчуци и даже плодове могат да се прибавят в общата смес.

Квас от червено цвекло
Приготвям го в 5 литров съд. 5-6 средни по големина глави червено цвекло ги обелвам и нарязвам на кубчета ( не е добре да се стържат на ренде, тъй като това водело предимно до алкохолна ферментация) и поставям на дъното на съда. Добавям 2 с.л. сол ( по възможност нейодирана) и 2-3 с.л. сок от кисело зеле ( като стартер) или 200 мл готов квас от предишната партида. Доливам с изворна вода догоре, разбърквам и съда по същия начин като киселото зеле го оставям да ферментира 2-3 дни. Обикновено след 2 ден по повърхността започва да се образува нещо като пяна, която от време на време е добре да се отстранява. След 2-3 дни прибирам съда в хладилник и е добре квасът да престои там преди да се консумира поне десетина дни. През този период ферментацията продължава и напитката има един такъв леко резлив вкус, който изчезва с времето. Пробвала съм да приготвям тази напитка и с добавка на 1-2 изцедени лимона и 1 портокал( прибавят се и сока и нарязаните плодове). Пак се получава добре, с лек цитрусов аромат на напитката.

Джинджифилов ейл
150-200 грама пресен джинджифил се настъргва на ренде и се поставя на дъното на 3 литров съд. Добавят се 2 ч.л. сол, 100 грама кафява захар или мед( аз използвам меласа (blackstrap molasses), но меласата придава по-особен вкус, който може да не се хареса на всички), сокът от 2-3 лимона, 3-4 с.л. сок от кисело зеле и всичко се залива с 3 литра изворна вода. Разбърква се добре и се оставя да ферментира 2-3 дни, след което съдът се прибира в хладилник. Добре е да престои няколко дни в хладилника преди консумация.

# 243
  • Мнения: 20 887
Да споделя новото ми творение с карфиол - стана нещо като качамак. Сварих и намачках калфиола, добавих малко прясно мляко и сол и го разстлах в една тавичка. Отделно запържих пушени бузи нарязани на парчета(това имах под ръка) ,но може всякакви импровизации-бекон, кайма или каквото желаете,  и заедно с мазнината ги прехвърлих върху карфиола. Оставих от мазнината, и запържих малко и сирене с червен пипер накрая,  което също се наръсва върху карфиола и бузите. Резултата е чудесен карфиолен качамак.

# 244
# 245
  • София
  • Мнения: 2 092
Здрастете, мацки! Днес се присетих за една много любима моя манджа, зелен фасул с домати. Напънах се да я пригодя към нашия начин на хранене, и ето какво се получи.

Сваряваме половин кг зелен фасул. Пасираме три по-големички домата и ги слагаме в тенджерка на среден огън да врят, за да им изври водата и да се сгъстят. Разбъркваме често, и като видим, че е останала малко вода, намаляваме котлона на минимална степен. Когато се получи гъсто дом. пюре, слагаме в него подходящо количество (т.е. обилно) краве масълце. Лисваме и една-две скилидки чесън, начукани със сол или ситно нарязани. Добавяме и зеления фасул, и пак оставяме да поври, докато се обединят вкусовете. През това време нарязваме обилно пресен копър и пресен джоджен, и като свалим манджата от котлона, ги тръсваме вътре.

Така избягваме дългото пържене, брашнените запръжки и се наслаждаваме на нещо извънредно вкусно, а пък ако го комбинираме с някакво месце или няколко (според колкото съвестта ви  позволи) яйчица, сме си съвсем в режима! А никой не пречи и на яйчицата да им сложим масълце от душа, нали?

Забравих да спомена, че от горепосочените продукти се получават две порции. Да ви е сладко и системно!

Следващото, което ще се опитам да пригодя към ВМ  НВХ, ще бъде зелен фасул бешамел. Имам идеи, а като го направя и остана дволна, ще ви напиша рецептата.

# 246
# 247
  • In transit
  • Мнения: 14 181
Няколко идеи от мен:
Варени яйца в масло http://ye-mek.net/recipe/boiled-eggs-with-butter-recipe
Салата от рикота с краставица http://ye-mek.net/recipe/ricotta-cheese-salad-recipe
Печено говеждо с яйца http://ye-mek.net/recipe/roasting-beef-with-egg-recipe
Турска пица с кайма http://ye-mek.net/recipe/turkish-tray-kebab-recipe
Алиназик кебаб с кайма http://ye-mek.net/recipe/kebab-with-yogurt-alinazik-kebab-recipe

# 248
  • Мнения: 20 887
Пача.

Слагам в тенджера под налягане свински крачета или уши, в краен случай, ако няма от тях ги замествам със свинска кожа-пускат я в Билла, но много бързо свършва, явно не само аз съм и фенка Mr. Green Добавям свинско месо и пилекшо/ки бутче/та. Варя час и половина-два, вадя, обезкостявам, нарязвам на ситно и добавям кисели краставички и от бульона на око. Домашните взимат по една лъжица и застават отстрани в очакване да се стегне, за да я почват  hahaha  Като се стегне и ако ви се струва много тежка, може да се махне мазнината която изплува отгоре.

Последна редакция: нд, 01 яну 2017, 11:38 от ЗлаВещица

# 249
  • София
  • Мнения: 2 092
Мацкиии, хайде на колбаситеее!!!

Сериозно, напънах се да ви преведа една страхотна рецепта за домашни колбаси, които се правят без черва, а освен това няма никакви консерванти в тях. Ето ви рецептата:

ДОМАШЕН ''СУРОВОПУШЕН'' КОЛБАС

Това не е нещо, купено от магазина, в което е примесено не се знае какво. Това е нещо бързо и просто  за приготвяне, полезно,  а главното адски вкусно. И без използване на черва! Винаги червата са били главния проблем за правенето на домашни колбаси, а освен това трудни за правене. Заради червата колбасите съхнат много трудно, което изисква героически усилия в домашна обстановка. В този вид колбаси обаче, освен превъзходния вкус, ще постигнем и правенето на домашни колбаси без помощта на черва.

[imghttp://prikachi.com/images/518/8432518y.jpg][/img]


Приготвяме сместа за колбасите:
За 1, 500 кг месо се вземат:
Сол 60 гр.
Захар 15 гр
Черен пипер 2 г
Сода 3 гр
Кориандър 15 гр
Главното е да се спазва точно грамажа на солта и кориандъра. Месото режем на тънки парченца и хубаво го напръскваме от всички страни с ябълков или винен оцет, и натриваме с подготвените подправки.
Така приготвеното месо слагаме в неръждаем съд, плътно трамбоваме и слагаме отгоре тежест. Слагаме в хладилник за 6  часа. След това го обръщаме, отново трамбоваме и слагаме за още 6 часа. Може да си помислите, че 12 часа са малко за мариноване на месото , но тук работата е в тънко нарязаното месо и в оцета, с който го попръскахме. Докато чакаме месото да се маринова, приготвяме сланината. Количеството на сланината е колкото на вас ви харесва. Ако искате по-мазно, слагате повечко. Ориентировъчно една част сланина на 5 части месо. Та, вземаме осолена сланина, режем на тънки филийки, слагаме във фризера. Като замръзнат, ги режем на тънки сламки, а тях – на малки кубчета. Не е добре сланианта да се  минава на месомелачка. Хубаво ще стане, ако ги нарежете на кубчета, не по-големи от 3х3х3 мм.
И така, месото вече е готово за по-нататъшна обработка. Смиламе го в месомелачка, прибавяме в съда нарязаната сланина, и следва най-интересната част от правенето на тези вкусни колбаси. Вземаме една ор онези японски тръстикови салфетки, с които се правят ролцата суши. Ако не можете да намерите, става и с друго нещо, зависи от вашето въображение ))) Обмотаваме я хубаво с фолио за хранителни цели, за да не се изцапа. И тогава слагаме приготвеното месо в нея и пресоваме бъдещите ни колбаси. Дебелината подбираме по свой вкус: по-тънките съхнат по-бързо,  по-дебелите са подходящи за сандвичи. Вземаме някаква неръждаема мрежа (идеално става мрежата против пръскане на тигани, или друга подобна) и слагаме нашите саламчета на място, където има голямо течение и не огрява слънце. След ден-два нашите колбаси се покриват с коричка, стават по-твърди и могат да бъдат нанизани на връвчици и увесени да съхнат по –нататък. След 2-4 дена (срокът зависи от дебелината на колбасите) те са готови и тогава вече ногат да се ядат. Прибираме ги в хладилника да се охладят, и поднасяме.

Всеки, който го е опитал, е останал възхитен от вкуса му. Оприличават го на суровопушен, затова името му е такова.

# 250
# 251
  • Мнения: 12 731
Няма го това шкембе, обаче докато каза и се сетих. Видях го преди време в една кулинарна група на снимка. Попитах автора как се приготвя, той ми написа и аз съм си запазила в папка.

Цитат
Ivan Dimitrov шкембе на роле
Най–важно е да подбереш добро шкембе, Търси по–дебелите части на шкембето–дамарите. От тънката част–кърпата чорба не става. От нея приготвяме мезе за ракия. Нареждаме ивици месо ,моркови, кис. краставички, навиваме на стегнато руло и вържем с конец. Варим до готовност, охлаждаме и песни и танци на народите. Наздраве!
Laughing

# 252
  • Мнения: 12 731
Още едно шкембе роле има показано в групата, не е обяснено как се прави точно, но мисля че е ясно, че в шкембето се подреждат дреболии, месо, зеленчуци, подправя се на вкус, навива се, стяга се и се вари.
Виж и това как изглежда. Пак на един участник в групата - Александър Панайотов

Цитат
Роле шкембе с плънка от сърце, бъбрек, език, лук, морков, чушка. Полято е с барбекю сос, чесън, копър, люто.

Последна редакция: нд, 01 яну 2017, 11:34 от ЗлаВещица

# 253
  • Мнения: 20 887
Скрит текст:
Няма го това шкембе, обаче докато каза и се сетих. Видях го преди време в една кулинарна група на снимка. Попитах автора как се приготвя, той ми написа и аз съм си запазила в папка.

Цитат
Ivan Dimitrov шкембе на роле
Най–важно е да подбереш добро шкембе, Търси по–дебелите части на шкембето–дамарите. От тънката част–кърпата чорба не става. От нея приготвяме мезе за ракия. Нареждаме ивици месо ,моркови, кис. краставички, навиваме на стегнато руло и вържем с конец. Варим до готовност, охлаждаме и песни и танци на народите. Наздраве!
Laughing
злато си!  Hug bouquet
+1
Леле, с тези вкусотии, ще ме карате да тичам за дроб  Sunglasses
И рецептата за Тепси кебапа много ми хареса, също и Kebab with Yogurt (Alinazik Kebab).

Аз съм правила по същият начин роле, само, че от кожа -  пълнено с месо нарязано на малки парчета, подправки на вкус и малко чесън. Навива се на руло, омотава се с конец и се вари. После може да се охлади с бульона, може и да се извади. Голяма разкошотия е за мезе.
Ох, направо огладнях  Laughing

# 254
  • Мнения: 20 887
Да пусна още една интересна рецепта с дроб:

Пица с черен дроб
или както го е кръстила авторката - homemade mizza с черен дроб
 Simple Smile

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=826240071277&set=gm. … ype=1&theater

Общи условия

Активация на акаунт