Николай със златния "ролекс" заклейми сурогатното майчинство

• 31 083
  • 779
  •   1
Отговори
# 270
  • Вън от пространство и време
Аз пък напоследък се замислих за приемното родителство. Според мен е много по-емоционално обвързващо да гледаш едно 1-2-3-годишно дете, отколкото да износваш 9 месеца едно бебе, което никога не си гушнал.
Отделно, че се прави срещу заплащане.
И защо едното е благородно дело, а другото не е?
А ако приемното семейство се запъне и не иска да върне детето? Какво се прави в този случай? Те дали са по-малко родители от СМ, ако са се грижили примерно година за детето като за свое собствено?

Приемното семейство няма как "да се запъне и да не иска да върне детето" защото няма родителски права върху него. Тук приемни родители грижили се доброволно (без заплащане) години наред за деца често са споделяли проблемите си как например не могат да отидат екскурзия в чужбина с тях защото БР не дават съгласие или въобще не могат да бъдат намерени. И... повечето от тях не считат, че правят "благородно дело".

# 271
  • София - Рим и обратно

O, чудесно. В такъв случай за чий кеф е въпросната СМ и нейната утроба. Прескочете я. Щом не е важна и е Никой. Ами ако вземе, не дай си боже, да я тресне хормона след раждането и да се тръшне, че бебето го е направила тя човек през тия 9 месеца (което си е самата истина, все пак) и не може току така да го даде? Какво, ще я убиете ли?

Не може да не го даде.  Simple Smile

Ужасно арогантно Tired. И все пак?

jp, приемните родители имат право да кандидатстват за осиновяване на детето, доколкото знам, ако имат желание. А СМ си е една бездушна утроба под наем, без право на сентименти и глас. Тя "не може да не го даде"...
В тая връзка изкуствената утроба ми иде далеч по-разумно решение, поне няма намесен трети човек. Дано по-бързо я създадат.

zizuzuzi, за едно си права - не се разбираме, не говорим един език. Да си призная, обърках се какво точно защитаваш и как си развиваш философията. Няма значение.

# 272

O, чудесно. В такъв случай за чий кеф е въпросната СМ и нейната утроба. Прескочете я. Щом не е важна и е Никой. Ами ако вземе, не дай си боже, да я тресне хормона след раждането и да се тръшне, че бебето го е направила тя човек през тия 9 месеца (което си е самата истина, все пак) и не може току така да го даде? Какво, ще я убиете ли?

Не може да не го даде.  Simple Smile

Ужасно арогантно Tired. И все пак?

Защо да е арогантно? Сурогатството не е уговорка на седянка, а законово уреден ангажимент. Ако 'не иска да го даде', предполагам, че идват властите и го дават в ръцете на родителите му.
Сурогатната майка няма никакви права в/у детето, тя не е негова биологична майка.

# 273
  • Вън от пространство и време
jp, приемните родители имат право да кандидатстват за осиновяване на детето, доколкото знам, ако имат желание. А СМ си е една бездушна утроба под наем, без право на сентименти и глас. Тя "не може да не го даде"...

Приемните родители могат да кандидатстват за осиновяване на детето само ако БР подпишат декларация-съгласие или се намерят основателни причини да се отнемат родителските им права и детето да се впише в регистъра.

# 274
10 c's, не е негова биологична майка, но тя го е износила. И според мен може да претендира за права над детето. Зависи вече как точно е уреден този въпрос в различните страни.

# 275

Може да кандидатстват може би, но няма никаква гаранция, че ще успеят да го осиновят. (Иначе вероятно децата направо щяха да бъдат осиновени.)

Слушах интервю с един приемен татко със солиден "стаж" (по този повод се замислих и за СМ наскоро). Той каза, че най-трудното е осъзнаването и приемането, че тези деца не са твои и че много хора не успяват да осъзнаят този проблем, докато не вземат дете за отглеждане.

Мисля, че ситуацията със СМ е много сходна. Дали е "бездушна утроба" или не - това е нейно право да се определи. Начинът, по който обобщаваш вместо нея, е груб.

Може би приемните родители са "бездушни хигиенисти", щом се грижат за децата срещу заплащане?

# 276
10 c's, не е негова биологична майка, но тя го е износила. И според мен може да претендира за права над детето. Зависи вече как точно е уреден този въпрос в различните страни.
А какви са правата на биологичната майка тогава??? Тя е направила тялото си хормонална бомба, измъкнали са и сума ти яйцеклетки, застрашили са и яйчниковия резерв, за да може сурогатката да надуе корема и да покаже, че е пълноценна жена?!
Чие, все пак, е бебето????
П.С. Просто давам друга гледна точка.

За Дева Мария не се бях сетила!!!!Абсолютно сурогатка си е!!!!   Peace

# 277
MIrama, при класическото сурогатство, майката може да е генетично свързана с бебето ( т.е да е билогичен родител), а при гестационалното сурогаствто не е. Предполагам, че законите навсякъде третират 2та казуса със съответните права, но не съм запозната. Едва ли при вторият тип сурогатство сурогатката има права. ( си мисля аз:)

Виж какво намерих  *в уикипедия за психологичната страна на ?-са по отн. на  сурогатната майка:

Anthropological studies of surrogates have shown that surrogates engage in various distancing techniques throughout the surrogate pregnancy so as to ensure that they do not become emotionally attached to the baby.[11][12] Many surrogates intentionally try to foster the development of emotional attachment between the intended mother and the surrogate child.[13]

Instead of the popular expectation that surrogates feel traumatized after relinquishment, an overwhelming majority describe feeling empowered by their surrogacy experience.[12][14]

A 2011 study from the Centre for Family Research at the University of Cambridge found that surrogacy does not have a negative impact on the surrogate's own children.[15]

# 278
zizuzuzi, а някой да я е принуждавал биологичната майка да се подлага на всичко това???
Мисля че не, и всичко е ставало доброволно, единствено с цел да се сдобие с дете с всички средства.

10 c's, не много страни го приемат и е законово уредено. А за останалите, в които се извършва без регламентация....там всичко става по някаква договорка м-у двете страни.

# 279
  • София - Рим и обратно

Мисля, че ситуацията със СМ е много сходна. Дали е "бездушна утроба" или не - това е нейно право да се определи. Начинът, по който обобщаваш вместо нея, е груб.

Може би приемните родители са "бездушни хигиенисти", щом се грижат за децата срещу заплащане?
Определението ми е саркастично, именно защото аз не я смятам за такава.
Чия сурогатка е била Дева Мария? На дядо Господ? newsm78 Колко удобно.
Много лесно можеш да си отговориш на въпроса. Със застрашения си яйчников резерв и хормоналните бомби единствено в състояние ли е да "направи" едно бебе жизнеспособно? Не.

# 280
уредено е в цивилизованите страни и  работи .

# 281
Да, въпросът според мен не е за правата на сурогатките в Индия, а за това как у нас ще бъде уредено така, че да е цивилизовано. Същото е като с органите - в цивилизованите страни има ред, а в Пакистан могат да  махнат бъбрек на улицата  Confused

аз под сурогатство разбирам най-вече гестационалия вариент, при който сурогатската майка няма генетична вр-ка с детето. Иначе Дева Мария прилича на класическа сурогатка - заченала е без секс Wink

# 282
Всеки гледа нещата от собствената си камбанария. Как ще се отнасяме към тези въпроси, ако един ден собствената ни дъщеря не може да стане майка??? Ще бъде ли същото мнението ни? Когато болката на детето ти боли повече от собствената болка.
Коя е истинската майка, някъде между донорството на яйцеклетки, сурогатното майчинство и осиновяването, ако малкото момиченце, спящо в креватчето един ден порасне и не може да стане майка по естествен начин?????

# 283
уредено е в цивилизованите страни и  работи .

В колко цивилизовани страни е уредено?

1.1 Australia
1.2 Canada
1.2.1 Quebec
1.3 France
1.4 Georgia (Country)
1.5 Hong Kong
1.6 Hungary
1.7 Iceland
1.8 India
1.9 Israel
1.10 Italy
1.11 Japan
1.12 Netherlands and Belgium
1.13 Pakistan
1.14 Russian Federation
1.15 Saudi Arabia
1.16 South Africa
1.17 Sweden
1.18 Switzerland
1.19 Ukraine
1.20 United Kingdom
1.21 United States
  1.21.1 Arkansas
  1.21.2 California
  1.21.3 Michigan
  1.21.4 New York

Явно темата вече не е за ролекса и докато сте на тема коя майка колко е майка, какво ще кажете за случаите, когато жената няма яйчници, матка, съответно яйцеклетки? Защото и такива жени могат да се ползват от СМ чрез банка за яйцеклетки. Тогава детето ще има три майки. Коя ще е истинската, тази с утробата, тази с биологичния материал или тази с парите? Ами мъжът има също репродуктивния проблем и се използват сперматозоиди от банка?

Мненията се завъртяха около идеята, че жената с биологичния материал е истинската майка, а то не е точно така.

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 20:24 от Анонимен

# 284
А какви са правата на биологичната майка тогава??? Тя е направила тялото си хормонална бомба, измъкнали са и сума ти яйцеклетки, застрашили са и яйчниковия резерв, за да може сурогатката да надуе корема и да покаже, че е пълноценна жена?!
Чие, все пак, е бебето????
П.С. Просто давам друга гледна точка.

За Дева Мария не се бях сетила!!!!Абсолютно сурогатка си е!!!!   Peace
Ох, пази Боже да се сетите и за още някоя древна "сурогатка"!  Crazy
А във връзка с горните твърдения, то не си ли противоречи пък с ин витро с донорски яйцеклетки!? Макар че най-малко за права на майките ми се спори. Просто отбелязвам.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт