Николай със златния "ролекс" заклейми сурогатното майчинство

• 31 203
  • 779
  •   1
Отговори
# 495
За мен (лично) църквата трябва да се реформира, да преосмисли самата си роля, да поеме нов път далеч от образи, като Николай, или агентите на ДС , категорично да скъса с бизнес-модела, който е възприела и да опита да върне доверието на хората.

Е той бизнес моделът не е техен патент. Могат само да дишат прахта на католическата църква. Ако разбира се с поста си имаш предвид конкретно българската православна църква.

Католическата църква е наистина много тъмна и дълбока вода, но на тях не мога да отрека едно нещо - имат много голямо участие в земния живот и проблеми на хората, не се грижат само за измолването на прошка и какво там беше по дядо Николай))
От даване на храна на бедни, през какви ли не приюти , хосписи, и буквално какво ли не, до квартални летни училища за деца, спорт заеми, туристически спални  и директно подпомагане на нуждаещи се и бизнеси  и изобщо списъка е безкраен.
В кварталът, в който живея църквата организира 2-3 пъти годишно благотворителни фестивали ( манджаре) всичко е доброволно ( сервитьори, готвачи, всичко) -  покрива се само цената на храната всичко останало отива за благотворителност. Тази година събрахме пари за една мисия в Африка. Това на ниво малка общност, няма нищо общо кой от коя религия.
Погребала съм и двамата ми свекъри ( католици) и НИКОЙ никога не ни е искал пари за нищо - опело, молитва или каквото и да е. Свещеника ни посещава около великден за да освети ( не разбирам) и макс който събира е да продаде някой и друг нов завет.
Сравнение просто не може да има в нивото на обществена полезност на 2те.

Възхищавам се дълбоко на католическата църква. Но не мога да стана католичка. Православна съм. И сега какво. Като нашата не е толкова съвършена да я оставим да умре ли?
Пари за църквата дават всички католици. По празниците в касичката пускам и аз, нищо, че не е моята, нали прави добро.
За да има обществена полезност, нашата църква има нужда от вярващи, които да помагат. Като гледам, такива няма. От един поп с ролекс, решиха, че всички са богати и корумпирани. А Отец Иван, човекът, който помогна на толкова бедни, на майки с деца, на хора без покрив никой не споменава. ако се ходи в храма и се помага, ще има и други като него.

# 496
Един отец Иван, Абадонке, не може да измие срама на цялата БПЦ.
Къде беше църквата по време на комунизма? Удобно скрита зад високите църковни порти. Да, да онази същата църква, която не я беше страх от чуждите за стотина години клекна пред своите. Кой да й вярва?

# 497
абадонка, ти защо си православна, какво те привлича в православието.
Ако не е тайна
/моля не го разбирай като 'агитиране' в някоя друга посока, за мен религиите имат по-скоро историческо значение и интересът ми е от тази гледна точка, вярата ми няма нищо общо с която и да е църква, особено, ако представителите й не са в състояние да отговорят на въпросите ми и ми говорят за краставици, когато ги питам за сурогатство, например:))

# 498
Един отец Иван, Абадонке, не може да измие срама на цялата БПЦ.
Къде беше църквата по време на комунизма? Удобно скрита зад високите църковни порти. Да, да онази същата църква, която не я беше страх от чуждите за стотина години клекна пред своите. Кой да й вярва?

Същите високи църковни порти, скриваха от доносниците,  "нощните" кръщенета и бракове, скриваха старинни икони от "държавно пазене" (от което не се връщаха)... та гледайте внимателно, не всички попове са били сътрудници, и съм сигурен, че сега отец Иван не е единствен.

# 499
Като се сравнят християнските общества с Индия, примерно, най-добре се вижда каква е била културната и цивилизаторска роля на църквата.

Говоря за тук и сега.

Ако се върнем назад, трябва да си говорим и за други неща - като хилядите избити и измъчвани от същата тази църква. В опит да спре и цивилизацията, и просвещението.

# 500
Ти сериозно ли си мислиш, че църквата е способна да ти спаси душата, безплатно или не? Църквата е изцяло обществена институция с културно-просветна и цивилизаторска мисия и няма никакви душеспасителни функции. Както кръщението, така и църковния брак са изцяло формални и символични актове и нямат никакво реално значение.

Не е към мен, но да отговоря и аз. И да го мисля, и да не не си го мисля, е факт, че в името на това спасение, че църквата се е възползвала от невежеството на вярващите  в продължение на  векове.
Пpoдaванетo на заблуди е стapo кoлкотo свeтa. Първо е било представено не от кого да е, а точно от светата църква, ето така - дай дарение, опрощават ти се греховете, с едната индулгенция отиваш в рая Wink
Винаги е имало хора, които съзнателно или не, искат да бъдат заблудени, измамени. И църквата добре е знаела как да се възползва от това.

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора! Shocked

"И моля ви, папата не продава индулгенции от времето на Мартин Лутър, това е 15ти век. А и от тогава има останала файда, не са ги продавали за да се облажват те самите - безброй монументи, тласък на архитектура, инжинерство, изкуство и тн..."

Мартин Лутър защо тогава създава протестанството??? Защото папата дава пари за архитектура и за изкуство ли???

# 501

То че няма да стигнем по ниво православните руснаци и американци, няма, но можем да се опитаме. Защо веднъж не се вслушаме в гласа на църквата??? Била спирала просвещението. Напротив, православието винаги е подкрепяло просвещението. Иначе защо св. Паисий Хилендарски, Софроний Вратчански и други просветители са светци? Дори първият глобус в света е създаден от православен монах. Католицизма винаги е имал за цел папата да е върховен господар на целия свят, идея зародила се веднага след Великата схизма и продължаваща до ден днешен.

На скоро при нас гостуваха православни американци. Такава братска любов я няма никъде, събрани от различни краища на Северна Америка, те се държаха като истински братя и сестри, като християни, а не като нас, кръщаваме се и после само се клюкарим и не стъпаме в църква.

# 502
  • София
Николай е по-интересен не с мнението си за сурогатството, а с дейността си по легализирането на архотството. Според мен е някакъв корумпиран психопат, който компрометира цялата църква.

# 503

То че няма да стигнем по ниво православните руснаци и американци, няма, но можем да се опитаме. Защо веднъж не се вслушаме в гласа на църквата??? Била спирала просвещението. Напротив, православието винаги е подкрепяло просвещението. Иначе защо св. Паисий Хилендарски, Софроний Вратчански и други просветители са светци? Дори първият глобус в света е създаден от православен монах. Католицизма винаги е имал за цел папата да е върховен господар на целия свят, идея зародила се веднага след Великата схизма и продължаваща до ден днешен.

На скоро при нас гостуваха православни американци. Такава братска любов я няма никъде, събрани от различни краища на Северна Америка, те се държаха като истински братя и сестри, като християни, а не като нас, кръщаваме се и после само се клюкарим и не стъпаме в църква.

Може ли линк към целия филм.  bouquet

# 504
  • Колибите
Николай е по-интересен не с мнението си за сурогатството, а с дейността си по легализирането на архотството. Според мен е някакъв корумпиран психопат, който компрометира цялата църква.

Ако някой си направи труда да изгледа цялото интервю на Горан Благоев с д-р Михайлов,

ще чуе много ясно, чe д-р Михайлов отрича и критикува действията на митрополит Николай  за утвърждаване на архонти за служители на

ДС и настоящи крупни бизнесмени.

Изказва се и много точно за публичния образ на митрополита  - коментира изказванията му като

"нелепи".

Съжалявам Александрия, това, което твърдиш за д-р Михайлов  не е истина.

# 505
  • София
Твърдението ми не се отнася за Михайлов, а за Николай.

Една интересна дискусия за архотството, наскоро легализирано от сс:

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 11:50 от Alexandria37

# 506

На скоро при нас гостуваха православни американци. Такава братска любов я няма никъде, събрани от различни краища на Северна Америка, те се държаха като истински братя и сестри, като християни, а не като нас, кръщаваме се и после само се клюкарим и не стъпваме в църква.

Може ли линк към целия филм.  bouquet

Те са 2 части, ето я и 2.

# 507
  • Costa Rica
Иначе защо св. Паисий Хилендарски, Софроний Вратчански и други просветители са светци? Дори първият глобус в света е създаден от православен монах.
Ето ти един отговор защо.

Монасите и Божиите служители са единствените, които са разполагали с време и ресурси да се занимават с писане и култура. Обикновеният селяк е не е можел дъх да си поеме от работа, камо ли да тръгне да спасява българската народност. Неговата работа е била да храни гореспоменатите монаси, та да не ни спасяват на гладен стомах Mr. Green

И хайде да спрем да лежим на исторически лаври, а? Църквата, видите ли, спасила т'ва, онова и н'ам си к'во още. Хубаво, спасила го. Мен повече ме интересува СЕГА какво може да спаси. Нищо май...
Освен имотите си Mr. Green

# 508
Тази подлога на мутрите Николай има вид на психично болен,да се лекува го съветвам. Twisted Evil

# 509
Ако измине седмото число години и пет и се преполови към осмото хиледолетие (т.е. след 1992 г. = 7500 г.), какво грабителство и крадене ще настане тогава? Какво мъжестрастие, прелюбодейство, кръвосмешение, разпътство ще има? До какъв упадък ще стигнат хората, до какво разтление от блуд? Тогава ще стане още по-объркано от големи препирни, от пристрастяване към спорове, непрекъснато ще се препират и не ще сложат ни начало, ни край. След това ще се събере Осмият вселенски събор, за да разследва спора и да изтъкне доброто на добрите и злото на злите. Ще бъдат отлъчени, отделени добрите от злите, т.е. правилно вярващите от еретиците, и за едно кратко време хората ще поживеят в мир.
Но след това отново ще скъсат със своето предразположение, ще се насочат към злото със страст, с устрема на погиващите, така че не ще познават какво е брат и какво е сестра, какво е баща с майка, и какво е майката с нейния син, не ще признават и брачен венец. Ще имат само едната погибел, едното падение в гибелта, като Содом и Гомор, т.е. не ще се намерят и пет праведника… И брат ще има сестра си като жена, майка ще има сина си като мъж, син ще умъртви баща си и ще прелюбодейства с майка си, и други десетки хиляди злини ще станат обичайни. А колкото повече злите дела пускат корени в хората, толкова повече ще ги сполетяват бедствията. А пък те, колкото повече бедствия ги връхлитат, толкова повече злини ще вършат. Вместо да се покаят, те ще се озлобяват против Бога.
Също така злодеянията, които ще вършат човеците, ще надминат злодеянията на съвременниците на потопа. У всички разговорът ще бъде само за зло, намеренията ще бъдат само зли, съизволението (волята, желанията) – зло, сприятеляването – само за зло, деянията на всички – само зли, всеобщо зло в съдружията; всеобщо зло чрез разединяване. При все това ще си мислят, че и извършителят на злото ще се спаси. Доколкото се умножава жаждата за пари, дотолкова ще се умножават и бедствията в света.

Общи условия

Активация на акаунт