Николай със златния "ролекс" заклейми сурогатното майчинство

• 31 228
  • 779
  •   1
Отговори
# 435
Че има много какво да направи е вярно, но защо трябва да се прави? Защо трябва да се спасява ролята на църквата и да и се търси занимание, да и се прави пиар? Не е ли по-добре нещата да са каквито са си, а хората да си преценят това дали ги привлича и въодушевява и ако не, да се отдръпнат по естествен начин?

# 436
То че има прост народ, има, ама бива ли толкова??? Все преиначавате думите на дядо Николай. Той пита каква е разликата между тази жена, дето си продава детето в този сайт, и между законните сурогатни майки. Той не казва, че децата от сурогатни майки са непълноценен продукт, а че думата сурогат в тълковния ни речник означава това. И според мен е така. Защо??? Защото предполагаемата "майка" която ще си купи дете няма да е изпитала родилните болки от това дете, няма да е усетила ритането му и така на татък и така на татък. Тук принципът е същият като при проституцията, само че там се отдава под наем половият член на мъжа или жената, а тук се отдава под наем утробата. Има проблем жената ли??? Защо не търси други решения на проблема? Същият този дядо Николай, който плюете, занасяше иконата на Пресвета Богородица Златна ябълка, пред която много жени са се излекували от безплодието си, като започнем с жената от село Воден, та дядо Николай я занасяше иконата по - близко до миряните, но въпросът тук е дали те са използвали случая или не.   

Дядо Николай е прав и за нещо друго. Трябва да се знае дали фактическото съжителство може да се упражнява и между хомосексуални и дали те ще могат да си "поръчат дете" на сурогатна майка. Как ще живее това дете? Как ще обясни на съучениците си? И ако е момче няма ли и то да се превърне в хомосексуалист по подобие на "родителите си".

# 437
  • гр. София
Затова ли се регистрира?

# 438
За мен (лично) църквата трябва да се реформира, да преосмисли самата си роля, да поеме нов път далеч от образи, като Николай, или агентите на ДС , категорично да скъса с бизнес-модела, който е възприела и да опита да върне доверието на хората.

Е той бизнес моделът не е техен патент. Могат само да дишат прахта на католическата църква. Ако разбира се с поста си имаш предвид конкретно българската православна църква.
За мен пък (лично) на църквите трябва да се отнемат държавните субсидии, да им се правят проверки, като на всеки друг търговец, да плащат данъци и т.н. Не може безработните да са длъжни да плащат медицински осигуровки, хора с образование да ровят по кофите, а отчетата и съпругите им да мятат гащи по заведенията (знам две такива варненски двойки), защото видиш ли тяхната задача била да измолят опрощение за душите на миряните.   Crazy Ама пусто на кой ли политик ще му стиска да скърши хатъра на редовия избирател. 

# 439
Църквата не се издържа само от продажба на свещи. През последните 20г. те не са имали никакви финансови проверки и е трудно да се каже, но  не плащат никакви данъци ( върху дейността и имотите си), не осигуряват и свещениците си и тн.  Свързани са с бизнеса, дарения се правят и тн.
Реално са една доста богата църква - имат много имоти, предлагат услуги с/у заплащане, въртят сериозна бизнес дейност. Имат и субсидия от държавата.
Не виждам поводи за оплакване от тяхна страна, не и преди дейността им да е напълно прозрачна.

Проблемът "Николай" е, че той и тези като него  не представяляват никакво вдъхновение за никого.  Той е по-скоро отблъскващ и излежда по-скоро да не притежвава нравствени и духовни качества, отколкото да ги има. Освен това изглежда не разбира, че не живеем в 17ти век, когато се раждаш, биваш кръстен, след което водиш каноничен живот в православието при пълна липса на информация за света и случващото се в него.  "Проблемът" е, че човекът на 20 и 21ви век е информиран, и желае да се информира и образова още и още, развива все повече критичното си мислене, подлага догмите на съмнение и има въпроси.
Насреща си има една закостеняла църква с нейните абсурдно изглеждащи и държащи се висши  служители, която смята, че трябва да бъде следвана единствено защото е на мястото от хилядолетие.
Да, но човекът за 1000 години отхвърли куп неверности - от това, че земята всъщност не е в центъра на слънчевата система, до това че ако мастурбтираш няма да ти изсъхне ръката.
Една църква, която не намира точката на дискусия с хората, не ги разбира, не прави опит да се приближи към техните въпроси и не предлага абсолютно никакви отговори е обречена. Тя не въздейства, не вдъхновява никого към вяра.

За мен (лично) църквата трябва да се реформира, да преосмисли самата си роля, да поеме нов път далеч от образи, като Николай, или агентите на ДС , категорично да скъса с бизнес-модела, който е възприела и да опита да върне доверието на хората.

Туй не е вярно!!! Аз работя в митрополията и да ви кажа честно, църквата не е никак богата, така както примерно е руската, гръцката... Един пакет свещи, от колкото и да са, струва 40 лева, църквата го купува за 31 лв, печалбата е 9 лв. Тези 9 лв. + даренията отиват в сметката на съответната митрополия, от където се разпределят за ремонти. Примерно при нас, за строежа на нова митрополия, съвсем малка част, защото повечето от нея е дарение, за ремонт на катедралата и други църкви, както и строеж на нови. За сравнение ще дам една руска митрополия. Там всичко върви за коли, за одежди и строежи на храмове. Докато при нас много от епископите имат по един чифт одежди, а най - големият брой е около 8 - 9 броя - Русия - минимум 15. При нас основната заплата на свещеника е 200 лв. + това което е отслужил. Една кръщенка е 30 лв.  - ако семейството е бедно, не плаща (поне при нас), ако плати свещеника получава 10 лв. Според ценоразписа от св. Синод венчавката е 60 лв. от които 20 лв. са за свещеника. Венчавки в последно време няма, така че... И така средно един свещеник получва около 600 лв. в най добрия случай в най - лошия - 200 лв. За сравнение, основа на гръцки свещеник = 1200 евро + 2 чифта одежди подарък всяка година + каквото отслужи, като при тях венчавките си са доста по - скъпи и са доста чести. В най лошият случай ще вземе около 1400 евро заплата. 

# 440
Думата 'сурогат' в тълковния речник не означава 'непълноценен продукт', а 'непълноценен заместител".  Wink

М/у другото, в Св. Георги ( която ни е близката църква), взеха последният свободен час за панахида онзи ден от 3 до 4 - 10 минути е службата, и зора да изчезват хората започва веднага след това -
минават лелите да вземат храната за тоя, пък за оня от служителите и тн. ние живеем на 3 минути пеша, в 4 без 10 майка ми си беше вкъщи след огромен натиск да се чупят възможно най-бързо, независимо, че църквата беше резервирана за час. Не знам колко струва една панахида, но ако струва 20 лева и днес свещеника е направил 5 , днес има 100 лева необлагаем доход от воле. по 22 работни дни само от панахиди прави 2200 лева. Половината да взима са 1000, всичко останало не го смятам;-) Поп беден няма и никога не е имало , и няма да има:)

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 00:50 от 10 c's

# 441
  • гр. София
Преди 5 години църковен брак в църквата Покров Богородичен в София беше 180лв.

# 442

Е той бизнес моделът не е техен патент. Могат само да дишат прахта на католическата църква. Ако разбира се с поста си имаш предвид конкретно българската православна църква.
За мен пък (лично) на църквите трябва да се отнемат държавните субсидии, да им се правят проверки, като на всеки друг търговец, да плащат данъци и т.н. Не може безработните да са длъжни да плащат медицински осигуровки, хора с образование да ровят по кофите, а отчетата и съпругите им да мятат гащи по заведенията (знам две такива варненски двойки), защото видиш ли тяхната задача била да измолят опрощение за душите на миряните.   Crazy Ама пусто на кой ли политик ще му стиска да скърши хатъра на редовия избирател. 

Прав си, че има и такива свещеници, но е свещеник, нашата задача е да ходим на църква да се изповядваме и причастяваме. Никой не е казал, че видиш ли е задължително да си купиш свещи или че трябва да са по брой на членовете на семейството, или че трябва да пускаш стотинки в църковната каса. Аз през тази година съм палил три пъти свещи, на Великден  и когато бях два пъти в Пловдив. Ако свещеника не си изпълнява задълженията докладваме на митрополита, макар че заради липса на свещеници в България ще се размине само със забележка, но все пак.

# 443
Думата 'сурогат' в тълковния речник не означава 'непълноценен продукт', а 'непълноценен заместител".  Wink

И разликата е къде??????????????????

# 444

Ами това, че някои свещеници не спазват протокола, аз не мога да каже нищо, но трябва да се вземе и предвид с хор или без хор сте искали, защото за хористите се плаща допълнително. При нас във всяка църква има извлечение от този протокол с подписа на дядо Максим, за да се знае, а не да казват, вижте тука си правят каквото си искат. 

# 445
нашата задача е да ходим на църква да се изповядваме и причастяваме.

Аз такива задачи нямам. От друга страна не знам в православна църква хората да се изповядват.

# 446
  • гр. София
Непълноценен продукт например е кайма с почти никакво месо и много добавки.
Непълноценен заместител е соевият гранулат, който ЗАМЕСТВА каймата във вегетарианството например. Той изобщо не е кайма, за разлика от първото, което макар и некачествено, си е кайма.
Извинявам се, че такъв пример давам, но поне е ясно.

Това си беше твърдата цена - единствена и неподлежаща на договаряне. Имаше хор, но никой не ме е питал искам ли го или не.
Освен това единият свещеник ми идеше да го цапна - през цялото време ни говореше тихо някакви тъпи шегички, правейки се на оригинален. Другият (бяха двама) много съвестно си свърши работата, изглеждаше отдаден на това, което правеше.

# 447

Ами това, че някои свещеници не спазват протокола, аз не мога да каже нищо,

Като не знаеш, защо им ставаш говорител?

# 448

Католическата църква е наистина много тъмна и дълбока вода, но на тях не мога да отрека едно нещо - имат много голямо участие в земния живот и проблеми на хората, не се грижат само за измолването на прошка и какво там беше по дядо Николай))
От даване на храна на бедни, през какви ли не приюти , хосписи, и буквално какво ли не, до квартални летни училища за деца, спорт заеми, туристически спални  и директно подпомагане на нуждаещи се и бизнеси  и изобщо списъка е безкраен.
В кварталът, в който живея църквата организира 2-3 пъти годишно благотворителни фестивали ( манджаре) всичко е доброволно ( сервитьори, готвачи, всичко) -  покрива се само цената на храната всичко останало отива за благотворителност. Тази година събрахме пари за една мисия в Африка. Това на ниво малка общност, няма нищо общо кой от коя религия.
Погребала съм и двамата ми свекъри ( католици) и НИКОЙ никога не ни е искал пари за нищо - опело, молитва или каквото и да е. Свещеника ни посещава около великден за да освети ( не разбирам) и макс който събира е да продаде някой и друг нов завет.
Сравнение просто не може да има в нивото на обществена полезност на 2те.

# 449
те плащат данъци , т.е. платили са си го предварително .

Общи условия

Активация на акаунт