Първи ден в детската градина

• 36 007
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
Познавам си детето, няма да забрави за мен щом влезе при децата, поне не и първите 1-2 седмици.
Аз затова не те успокоявам фалшиво, че влезне ли вътре - всичко ще е цветя и рози. Не се знае как ще се чувства. Всичко е въпрос на подход от страна на учителките, да му говорят и да го успокояват, другите деца също - в нашата градина когато идва ново детенце, "старите" го гушкат и успокояват, обясняват, че мама е на работа, и следобед като се наспинкат и нахранят, и мамите идват. Определено децата се адаптират по-бързо и безболезнено, за разлика от метода с игнорирането в някой ъгъл, докато се успокои само.

# 46
Благодаря ви за успокоението. Вярвам, че ще свикне и ще му хареса, защото аз вкъщи вече трудно удържам на темпото му. Там ще има много деца , с които да играе по цял ден.
Само началото малко ме притеснява, защото и ние сме като лепенки  Mr. Green, но съм убедена, че това е по-доброто за детето ми , трябват му приятели вече.

# 47
  • Шумен
Здравейте Simple Smile
Моите близначки от 10-ти септември почват детска градина. Не мога да кажа че ми е спокойно, въпреки че до 31.08 бяха на ясла. Притеснявам се точно за адаптацията и за двете. Дано бързо да свикнат с новата обстановка и учителки  Praynig Миналата година много разказвах за яслата преди да тръгнем, а от втория ден (първия сутринта дори не разбраха какво става) започнаха да се дърпат и да не искат там. Но стигнехме ли сградата кротваха и вечер пак диванета бяха. Нещата се нормализираха едва като спрях да им говоря за яслата и трите знаехме че ще се ходи но факта че не я натрапвам с разкази някак ни помогна. Сега възприех същия подход с градината, водила съм ги във двора, знаят къде е и че ще ходят там и само толкова те не питат аз не натрапвам. Възприех го след като почти неразбираемите въпроси на Вали (не умеят все още да говорят) само разстройваха сестра и преди още да съм обяснила  Confused Надявам се да боледуват по-малко отколкото в яслата и като цяло дано не допуснем да се срине имунитета на Вали. Миналата година с яслата се отключиха кожни проблеми - брадавици с които 6 месеца се борихме да премахнем но са и в организма заспали за момента и един такъв срив би могъл да ги активира отново  Tired

# 48
Здравейте и от мен.
На нас също ни предстои за първи път да ходим в такова заведение.Не сме я пускали на ясла,при моите родители е през седмицата-пак е един вид отделяне от нас.В началото като си тръгвахме след поредното оставяне при тях се изнизвахме като крадци-нашите я занимаваха с нещо,а ние с мъжа ми се изстрелвахме безшумно-обличане,обуване,отключване-всичко много,много тихо.Но вече няма проблем-дава целувки,маха от терасата,чака да й бипнем и така.
За градината й говоря от много дълго време-общи приказки.Колко е хубаво там,как ще си играе с дечицата,как ще има много и нови играчки,ще ядат на малки масички и столчета,ще играе на пясъчника,ще пеят песни и ще учат стихотворения,ще покаже какво може-оправя се сама с всичко-обличане,събличане,обуване,яде сама,ходи до тоалетна сама и тн.Минавахме покрай градината.За сега е много ентусиазирана,съгласна е да ходи там.Казвам й,че на мама много й се ходи в градината,но не пускат мами,за това тя трябва да ходи вместо мен.И тем подобни неща.
Притеснявам се само ,че не знам какво ще правим първия ден-нито за събиране,нито за тържество са ни казали,то е ясно,че ще ни събират,но вероятно на по-късен етап.И какво излиза-отиваме първия ден,тръсвам я на някоя непозната лелка и си тръгвам.Ами да нося ли цветя или не  ThinkingМисля да я оставя цял ден.Като общителност е средно положение-трябват й към 15 мин ,за да влезне в ритъм с новата обстановка и новите лица.После обаче си говори,играе си,почти ме забравя.Понякога лесно се съгласява с мен,друг път доста време трябва да се кандърдисваме за нещо.Не знам просто,май на мен ми е по-стресово,от колкото на нея.Но пък и ако ревне или се удари и пак ревне,не тръгвам веднага да я успокоявам,ами малко безразлично говоря/безразлично е само привидно Grinning/-я да видя къде се удари,аа,това ли е,нищо ти няма,ще ти мине.Така е,като не внимаваш,другия пък по силно да бягаш или пък казвам някви смешни словосъчетания и тя бързо се разсеява и спира да мрънка или плаче-в смисъл,че не тръгвам да се вайкам,че се е ударила или се е разсърдила за нещо.Може и от страни да изглеждам коравосърдечна,но мисля,че е правилно.
Извинете за дългия пост Grinning

# 49
  • Шумен
Отбелязахме се днес с плач от Михаела. Дори опита да избяга, но бързо беше върната от госпожата и Валерия, малката беше много сладка като я задърпа за ръката с думите "Айде, Миши"  Laughing
мама84, общо взето първия ден е водиш си детето, показват ви шкафчето, то се запознава с учителката и тя го завежда вътре. На мен цветята ми се видяха излишни днес (явно не само на мен, никой не носеше сутринта) та си спестих и това главоболие с пищящо дете и тях да пазя  Whistling
Аз също съм от привидно спокойните майки, изявявам се като наблюдател само и люпя семки и лафя със съседите пред блока а малките си играят без да съм и по петите постоянно като миналото лято но тогава си бяха бебета и е оправдано  Blush Като падне някой му викам да става и да се поизтупа (нашата площадка е с екстра много прах  ooooh!), хич и не ме чакат да ги вдигам. Помня навремето един израз на майка ми, не че някога съм го разбирала но си е идеален за децата целувам удареното място (е на прашните крака пращам само въздушна целувка и се приема Joy ) с думите "Мина на кученцето". Това е моята парола и да ги боли рядко мрънкат след тази процедура обикновено млъкват и забравят болката на момента. Пък по-нататък ще го мисля кое е това кученце и защо така отнема болката вълшебно  Laughing

# 50
Това с кученцето е добро  newsm10

# 51
desitoo -то и аз май на там клоня-да НЕ нося цветя,поне повечето мами,които ще водят в нашата градина децата за пръв път няма да носят.Ще ми стане доста конфузно,ако само аз цъфна с букети,а другите не носят,все едно се подмазвам,пък аз не обичам такива работи.Иначе не знам дали ще ни пуснат до гардеробчетата,защото ще сме на втори етаж,а до колкото разбрах на входа госпожите ще посрещат децата.И евентуално ако няма никой/демек госпожата е завела поредното дете до стаята/да кажа в коя стая сме и сигурно ще викнат някой или пък може и мен да ме пратят да я заведа.Този момент нещо не го разбрах,но ще видим в понеделник
+1 Grinning

# 52
  • София
Детенцето ми е от 3 месеца на ясла, тръгна на 1,5 г. Имах много притеснения как ще се приспособи, сама съм я гледала, без баби и не беше свикнала с други хора. Бях се подготвила за месеци рев - повече аз, естествено, по - малко тя. Може би е от много малкото деца, които свикнаха от първия ден - без мърморене и рев, пасна си там и ходи с желание.
Не е известно как ще реагират децата ни в тази нова обстановка и не е задължително да плачат само защото са свикнали с майката. С повече обяснения каква забава ги чака и с бързи раздели на вратата и ревливите биха привикнали. Там доста добре ги забаламосват, а и все пак от един момент нататък градината предлага значително повече забавления.
Успех на всички, по - малко плачещи деца и по усмихнати и уверени родители - това също помага много.

# 53
  • Шумен
Нашия втори ден в градината мина благополучно  Grinning Сутринта децата с желание тръгнаха, доволна съм като цяло. Обаче ми направи нещо лошо впечатление, от голямото избиране и подбиране на деца по класиране (то не бяха увъртания от страна на директорката, класиране така и не видяхме просто ни потърсиха по телефона че сме приети) никаква информация за началото на учебната година сега няма достатъчно деца за първа група дошли. Дали тепърва ще се формира група не знам, факт че следобед бяха в сборна с втора група и утре щели да са така следобеда ooooh!

# 54
  • София
desitoo, ще има група, спокойно.
Официално учебната година и в градините започва на 15.09. И обикновено 1.09-15.09 са сборни групи понеже повечето родители задържат децата до 15-ти.

Моята миналата година си беше с учителките и групата първите 2 дена. След това ги бяха събрали накуп 1, 2 и 3 група и аз бях леко в паника. Оказа се, че има контрол и Лора се радваше на каките. Не се е оплаквала от големите.

Сега пак са сборни групи и не можах да хвана края как са ги комбинирали. Една майка ми каза, че двете 2-ри групи са заедно и ще са само те. Снощи пък щерката каза, че били с каки и батковци...

В яслените групи явно при нас има голямо движение на деца, защото от вчера са редовни групи, не са сборни. Миналата седмица е имало 1 сборна яслена при нас.

# 55
  • Шумен
Дано да си права за групите. Разпитах и други майки тук в града, всеки имаше различна дата определена за начало, повечето бяха от 10-ти. През август мъжа ми беше видял случайно директорката, тя му беше каза че почват от 3-ти. Затова и ходих да предупредя че официално ще ги пусна на 10-ти. Най-удобно им е да ги съберат с втора група (в една сграда са с общо помещение за шкафчета. Поне всичко е ново и чисто, от края на май беше в ремонт градината и сборни групи не е имало при нас.

# 56
Момичета, изкараха ли вашите деца (от първа група) навън?
Ние сме трети ден на градина, първия мина много добре, само преди да заспи е плакал малко, вчера видя, че едно момиченце плаче и си порева и той малко сутринта, а днес - ужас, тръшка се и вече ще се мре. От снощи повтаря, че не иска да ходи на градина, все го залъгвам за малко, като се опитвам да си говорим за нещо друго, но щом наближихме детската градина и се скъса от рев. Искал навън, не иска да стои там. Госпожата ми каза, че и вчера и е казал да излязат навън да си играят. Попитах я кога ще започват да излизат и тя каза, че за сега не е възможно, понеже децата още не се обличат и събличат сами и т.н. Малко странно ми се вижда да не излизат  newsm78 друг е въпроса, че ние се обличаме и обуваме сами

# 57
  • Шумен
Моите май излизат навън. Вчера не видях деца навън като минах преди обяд, но може да съм ги изпуснала. Михаела ми показваше една площадка на която си е играла, от там не минаваме че е крайна в двора та може би излизат. Още първия ден учителката ми показа тяхната площадка и ми каза там да ги търся следобед ако са навън  Simple Smile

# 58
Днес ни беше първият ден на градина. Имаше ужасен рев. Върнах се след известно време да проверя, беше се успокоил.
Нашите деца ги извеждат задължително, даже по два пъти на ден  Peace Peace.

Чакам с нетърпение да отида да си го взема следобяд, да видя как е минал денят.

# 59
И в нашата градина в момента има много малко деца,но мед сестрата каза,че официално ги чакат на 17 понеделник.Пък и ремонти има още ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт