Интериорен дизайн

• 15 287
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Бих искала да ви попитам дали някой от вас знае курсове по рисуване (в София) които биха ми помогнали за интериорния дизайн. Не съм много на ясно с изпитите но предполаган,че ще трябва портфолио, а аз нямам достатъчните умения.  Cry Ще съм ви невероятно благодарна, ако ми помогнете мъничко. Благодаря ви !  Hug Hug

# 1
  • София
Смяташ да кандидатстваш за специалност Интериорен дизайн ли? В кое учебно заведение? Не съм чувала досега да се изисква портфолио при кандидатстване. Обикновено към съответния университет се организират подготвителни курсове, където кандидатите се обучават конкретно в изискванията за кандидатските изпити и се работи по материала, който се дава на изпитите.

# 2
  • ...живея на последния етаж...
В Лесотехническия има специалност ИНЖЕНЕРЕН ДИЗАЙН, с два изпита по рисуване и един по математика. Кадрите ги подготвят за мебелната индустрия. Определено трябва подготовка по рисуване.

# 3
В НБУ има интериорен дизайн, предполагам за него говори...
http://ecatalog.nbu.bg/default.asp?V_Year=2012&PageShow=prog … E4%E8%E7%E0%E9%ED
Курсове обаче не знам, предполагам, че всеки кандидатстудентски курс по рисуване върши работа.

# 4
@catherinerobert успех с кандидатстването в бг университетите. Работил съм с над 10 човека завършили дизайн в НБУ - пълни отличници. За жалост и 10-тимата бяха АПОКАЛИПСИС.
Никакви познания в абсолютно нищо, само едно голямо ЕГО.
Дизайнът не се учи, той се разбира, чувства се. Можеш да научиш аксиоми, теореми и др. разни, но не дизайн. С течение на времето, можеш да почнеш да го разбираш, но не го ли искаш със сърцето си...
Въпреки всичко не вземай думите ми на сериозно. Следвай пътят, който мислиш, че ще те закара на мястото където си си мечтала.

УСПЕХ !

# 5
georgenicola прав си относно това, че не ти ли идва от вътре и не го ли чувстваш със сърцето си не става.Единственото което ме притеснява,че не мога да намеря курсове по рисуване към специалността.  Sad

# 6
  • Бургас
@catherinerobert успех с кандидатстването в бг университетите. Работил съм с над 10 човека завършили дизайн в НБУ - пълни отличници. За жалост и 10-тимата бяха АПОКАЛИПСИС.
Никакви познания в абсолютно нищо, само едно голямо ЕГО.
Дизайнът не се учи, той се разбира, чувства се. Можеш да научиш аксиоми, теореми и др. разни, но не дизайн. С течение на времето, можеш да почнеш да го разбираш, но не го ли искаш със сърцето си...
Въпреки всичко не вземай думите ми на сериозно. Следвай пътят, който мислиш, че ще те закара на мястото където си си мечтала.

УСПЕХ !

Ей това (болднатото) е много правилно!  Peace

catherinerobert, предполагам за НБУ ти трябва портфолио...
Макар, че изпитът там е абсолютен майтап. Но, пък все нещо трябва да покажеш.  Laughing
Курсове по рисуване, ориентирани директно към специалността Интериорен дизайн, няма да намериш. Можеш да отриеш курсове по Рисуване, общо.

# 7
  • София
Да, има представа за какво става реч, но така както си го мислиш няма да стане. Първо ти трябват курсове по рисуване, после кандидатстваш в НХА, към съответен факултет и специалност "Изящни изкуства", "Живопис" "Стенопис" и др. Специално интериорен дизаин, може да има в "Изящни изкуства"  "Плакат", но това става след доста време. Нищо друго не трябва да правиш, освен да ходиш на уроци рисуване. Но пълна информация , може да имаш само от деканата на НХА.  Ако си завършила Нац. худ. гимназия ще имаш представа, какво следва и как да се подготвиш. За момента портфолио не можеш да направиш, защото нямаш представа как и какво трябва да предложиш. В самата Академия, се провеждат курсове за кандидат - студенти. Можеш да се запишеш, но за следващата година. Сега м. август/септември, започнаха изпитите на кандидат-студентите.
PS Също ВИАС - архитектура - рисуване + математика
Но първо, трябва много добре да усвоиш графичен дизай , а после мисли и за интериорен. Много, много труд ще трябва да вложиш, но не е невъзможно. Успех!

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 02:58 от ma14

# 8
  • гр. Шумен
ma14, добре казано, ако обаче дизайнерите на интериор се ограничаваха само до интериора. те обаче имат претенции да проектират изцяло детайлите му, в частност мебелировката, а в повечето случаи хал-хабер си нямат от спецификата на този тип продукти и съчиняват фантасмагории. Все си мисля, е специалността "интериор и дизайн" (ако продължава така да се нарича) в ЛТУ е по-доброто решение, но не се решавам да я препоръчам, защото не знам какво е нивото там към момента, отдавна не съм работила с хора, които са завършили именно тази специалност.

# 9
  • София
Sessilly, чудесен отговор си ми дала. За ЛТУ нямам никаква представа. Но нали това дете, от някъде трябва да започне, а в случая задължително от рисуване. Не може да прави портфолио, след като до момента тя няма и хабер от рисуване, публикации, никъде не е участвала до този момент. Нали трябва нещо да покаже, какво е работила до сега, или казано, какво хубаво е направи до този момент за да може да се види. Протфолиото е вид СV в тези специалности. Може би по -добър вариант за нея , ще бъде архитуктура. Аз просто и посочвам пътя, от където трябва да тръгне, а тя вече сама да си направи преценка. Но при всички положения, първо, тя трябва да е наясно с графичния дизаин, а после вече да се развива. Имам представа, защото това завърши моя син НХА и зная как се прави портфолио. Не ме разбирайте погрешно, няма и доза заяждане, просто исках да дам малко информация. Hug

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 00:11 от ma14

# 10
ma14, добре казано, ако обаче дизайнерите на интериор се ограничаваха само до интериора. те обаче имат претенции да проектират изцяло детайлите му, в частност мебелировката, а в повечето случаи хал-хабер си нямат от спецификата на този тип продукти и съчиняват фантасмагории. Все си мисля, е специалността "интериор и дизайн" (ако продължава така да се нарича) в ЛТУ е по-доброто решение, но не се решавам да я препоръчам, защото не знам какво е нивото там към момента, отдавна не съм работила с хора, които са завършили именно тази специалност.
Относно хал-хабера на дизайнерите в Бг. Вярно е, че много голяма част от тях изобщо понятие си нямат за какво иде реч. Нещо, което един lighting designer би го направило перфектно, нашите тука се тупат в гърдите и казват - аз съм мастер. Ами на, не стават то така тези неща. Това, което научих през 5 годишното си следване извън рамката наречена България, е че дори и там - сам се учиш да бъдеш добър. Няма златно правило, което да следваш и да станеш супер дизайнер с проекти за 1 млн. евро. Колкото и странно да звучи, конкуренцията в тази нисша е убийствена от гледна точка на многото фалшиви дизайнер, многото мебелни магазинчета, който гръмко са писали на табелата с флумастер - БЕЗПЛАТНИ ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ.
Но, да не разводняваме темата :
Пробвай да потърсиш има книги по темата. Ех, къде са тези кръжоци по рисуване от едно време, когато всичко беше на черно бял филм Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт