Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 101-вa тема

• 178 946
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
  • На небето
Дидинка90, Unknown_lady заповядайте:

КАРТОФЕНО ПЮРЕ СЪС ЗЕЛЕ

•   картофи
•   ½ зелка
•   салам (шпеков)
 сос Бешамел:
•   масло
•   брашно
•   пр. мляко
•   сирене
Салама се нарязва на купчета и се запържва без мазнина, понеже салама пуска мазнина. След това се изсипва отцежда върху готварска хартия. Картофите се белят и режат на купчета. Задушават се в зехтина. Зелето се нарязва на дребно и се добавя към картофите, задушава се и се сипва малко вода. През това време се прави соса. В тиган се слага маслото след като се разтопи напълно се добавя брашното, бърка се докато побелее. Трябва да се получи гъстота като за парено тесто. След  това се добавя студеното мляко и се бърка, докато започне да се сгъстява. Най накрая се добавя настърганото сирене и се спира котлона. Картофите със зелето се оцеждат в гевгир.  Връщат се отново в тенджерата и се добавя топло пр. мляко (за да не се пресече). След което картофите със зелето се намачкват с вилица. (Аз не ги намачках). И се слага изцедения салам. Изсипва се в чинийка и се залива със соса.

СЛАДОСТРАСТИЕТО НА ТИНКА

за пъпешовия крем:
•   ½ от малък пъпеш
•   150мл. прясно мляко
•   4с.л. захар
за белия крем:
•   200мл. готварска сметана неосладена
•   1ч.ч. орехи
•   мед

•   мармалад от малини
за карамелените бонбони:
•   1/4 ч ч масло
•   1/2 ч ч захар
•   1/4 ч ч мед
За пъпешовия крем:  Пъпешат се почиства от семките, отстранява се кората и се реже на кубчета. Посипева се със захарта, добавя се 150 мл. пр. мляко и се сварява на тих огън за около 10 мин. След това отделете малко от кубчетата пъпеш, а останалите ги пасирайте заедно с течността.
В кафена чашка слагате 1 желатин и заливате с малко водичка. Водата да не трябва да надвишава ½ от чашката. След като набъбне желатина се разтваря на водна баня или в микровълновата (при мен за около 10сек.). Изсипете желатина в пъпешовата смес и добавете парченцата пъпеш. Разбъркайте. Вземете 4 чашки наклонете ги и напълнете със сместа. Аз подредих чашките наклонени в една дълбока чиния. След което ги сложете в хладилника за около 2часа.
За белия крем: Готварската сметана се смесва добре с нарязаните на едричко орехи и меда. Не се притеснявайте, че сместа е рядка, тя ще се втвърди в хладилника.
За карамелените бонбони: Маслото се стопява и се прибавя захарта и меда. Оставя се на котлона без да се бърка за около 8-10 мин. на тих огън. Сместа изсипваме върху  хартия за печене. След като изстине (аз слагам в хладилника, но изстива доста бързо) и се втвърди напълно чупим на парчета. Или върху хартията оформяме различни форми.
След като пъпешовия крем се втвърди се вади. В най ниската част на чашката се слага 1с.л. мармалад. Върху нея се изсипва белия крем, който трябва да покрие пъпешовия крем, без да излиза много над него. Най накрая се гарнира с карамелените бонбони. И се прибира в хладилника.

А картофките на шиш ги правя така: http://trydiani.blogspot.com/2010/12/blog-post_07.html
Другото е пълнена краставица: Сиренето го намачквам , добавям малко зехтин и съвсем малко вода, да стане на пюре, слагам нарязани на дребно маслини и копър. Пълня изрязаната дупка на краставицата, оставям в камерата за малко, за да стегне сиренето и да се реже по лесно, без да се разтича сместа.

# 91
Здравейте!

От мен Кордон бльо с тиквички.
Пробвайте ги...страхотни са!

Пробвах ги ............ и всички ги харесаха  Laughing

# 92

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 21:15 от desi_parvanova

# 93
# 94
  • DE
Добър вечер!

desi_parvanova радва ме че са ви били по вкуса! А снимка няма ли Mr. Green

От мен Пилешки дробчета

Лека и спокойна нощ!

# 95
Ау това Кордон Бльо изглежда много вкусно... ама май не е много добре за диетата Simple Smile

# 96
От мен тази вечер- пица, фунийки/шишарки, бисквитени топчета и царевичка. Heart

Heart Eyes
 А вие сте просто страхотни!!   bouquet

# 97
  • София
Все се каня да пиша и после се отказвам...

Много ми харесва темата и я следя от няколко години!

От мен днес бисквитена торта   bouquet

# 98
Привет момичета!Следя ви но не ми остава време да пиша.Всичко което приготвяте е просто фантастично.Аз във момента почти не готвя,караме на аламинути и кои какво намери във хладилника.От приготовления за сватбата не остава време за сватбата.Ето и някои неща,които вече са готови и ще чакат големият ден.
Малко бонбони,със голяма благодарност към Нинка-Леля Ог.На външен вид не ги докарах много но на вкус са страхотни.

сладките за моминското парти на дъщерята по рецептата на Буболинката-Захарни сладки

ето и сватбените-меденки. newsm78Виж те не знам по коя рецепта са,записала съм ги от някъде но нямам спомен от къде.

И накрая един том и Джери.Пандишпанови блатове и крем със маскарпоне,квасена сметана,Голди ванилия и малини.

Свърших сладките,минавам на пити и соленки.

# 99
 Simple Smile Много съм  Laughing , че вече мога да качвам снимки ..... голям индианец съм  Joy
тирамису

# 100
  • София
  Боб със салам!

# 101
ха така. имам боб, утре ще го разнообразя със салам. Че нещо не върви, а не може  само по веднъж.

ditsan ,  чудни са бонбонките   bouquet и тортата, но там отдавна си признат майстор   bouquet
Lilian_V ,   wavey
desi_parvanova , чуден е тутманика! (или както там се нарича)
Меганс, много хубави плодовете имате  Peace друго си е домашното.

Аз  днес направих мариновани камби. малко, за асортимент.

кьопоолу

пилешка супа, да извинявате, но от тенджерата  :smile1:

мъфини с малини

и шишчета от сьомга, с компания скариди в лют сос (пири-пири, от скорошна презентация в един  хипермаркет:)

# 102
Най-после и аз да се науча да качвам снимки.Сега не готвя много интересни неща,защото съм на диета.При вас е много вкусно.От мен панирани чушки с доматен сос,пълнени зеленчуци с кайма и яйца с чушки и шунка+салатка   

# 103
  • Пловдив
Честит Рожден Ден на Леля Ог -Нинчето!
Бъди здрава,щастлива и още много години да ни радваш с твоите красоти!

Печено пиле с "панада"

БАНИЦА С ГАЗИРАНА ВОДА

# 104
  • София
ха така. имам боб, утре ще го разнообразя със салам. Че нещо не върви, а не може  само по веднъж.
Пеп, аз откак изхвърлих тенджерата под налягане, боб не готвя.Купувам буркан с готов варен боб, правя запръжка, джоджен,сипвам боба и две чаши вода, и да поври 5 минути и готово.

Общи условия

Активация на акаунт