Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 812
  • 217
  •   1
Отговори
# 60
Да, задължително е децата да ходят на детска градина. И родителите трябва да са наясно,че не могат да не пускат децата си сред свои връстници.

От кога точно е задължително? Че нещо съм пропуснала???
Или като не ходят на детска градина, децата според теб си стоят в къщи и не излизат?

Не говорим,кой излиза и кой не, а че е добре да са социализирани като отидат в у-ще. Също и голяма част от предучилищната се провежда в детските градини.  Добре е да има някаква среда, така че като отидат в у-ще да не се чувстват не на мястото си.

Да те попитам как му минава един ден/седмица на дете което е на 5-6 години и не ходи на детска градина , когато родителите работят и нито една от бабите не е начална учителка?

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 22:48 от Biskara

# 61

Или като не ходят на детска градина, децата според теб си стоят в къщи и не излизат?

Не говорим,кой излиза и кой не, а че е добре да са социализирани като отидат в у-ще. Също и голяма част от предучилищната се провежда в детските градини.  Добре е да има някаква среда, така че като отидат в у-ще да не се чувстват не на мястото си.

Да те попитам как му минава един ден/седмица на дете което е на 5-6 години и не ходи на детска градина , когато родителите работят и нито една от бабите не е начална учителка?

Не отговори на Mirama. И аз бих искала да знам от кога точно е задължително децата да ходят на детска градина?
Първоначално и аз си мислех, че задължителната предучилищна подготовка за пет- и шестгодишните ще засегне ограничен брой деца, които не посещават детска градина, но благодарение на Параход си дадох сметка, че ще има и други засегнати, които по една или друга причина са избрали за децата си алтернативни варианти за социализация и обучение.
И накрая и аз да те попитам. Знаеш ли колко деца на 5-6 години с двама работещи родители и баби, които не са завършили начална или предучилищна педагогика не ходят на детска градина, защото няма достатъчно места?

# 62
OOooo, старата песен на нов глас.....
Всеки намира начин според ситуациите в крайна сметка.И на всеки справянето със ситуацията е различно.В крайна сметка на тези, на които в момента им усложняват живота е съвсем нормално да се ядосват и да си търсят варианти.Стига с тези социализирани и не знам си кви деца.. Tired

# 63
чиито 5 годишни деца не посещават градина или подготвителна група в училищата?Питането ми е провокирано с проблемното записване на децата в детските заведения.Гарантирано ли е, че ще има място за всички деца?

Лично аз не мисля и то не само поради липсата на организация за нещо, което е законово задължение за държавата дори, а защото не смятам, че на родителите следва да е отнема избора за начина на възпитание на децата им.

# 64
  • София
Първо да осигурят места, а после да се правят на интересни с глоби от по 2500 лв. В нашата община има разкрити 25 места само и то ги разкриха на 28-ми август. Няма да казвам колко деца се борят за тях. Ако не знаех за какво става въпрос щях да помисля, че сериозно искат от центъра да си водя детето в Бухово на предучилищна. Историята е съвсем различна обаче. При присъединяването към ЕС сме поели ангажимент да осигурим достъп до образователната система, т.е. и ДГ на всички деца над 4 годишна възраст. Естествено, никой не е мислил за това, докато са отваряли шампанското и са давали възторжени интервюта и сега идва крайният срок. Места в ДГ няма и най- хитро е да направят така, че родителите да са виновни за неизпълнението на ангажимента. Правят ПГ задължителна, до последно няма места, дни преди учебната година разкриват по една- две групи в община и ги афишират като незаети места по нежелание на родителите. След това започват да глобяват и готово.

Да закриват държавата, безсмислен е този фарс вече.

# 65
  • Ямбол
Щом е задължителен този етап - трябва да е невъзможно да се преминава без него в първи клас. Така както не можеш да минеш в трети клас, ако не си изкарал втори.
И с глобите съм съгласна.

# 66
В нашата община има разкрити 25 места само и то ги разкриха на 28-ми август.

Tова ако не е истинско малоумие, не знам какво е. И какво се очаква - казваме на детето "маме, след 2 седмици тръгваш на училище."
пп: Лиляна, по закон е възможно и даже задължително децата, които нямат заветното листче за училищна готовност да тръгват в първи клас. Нали си представяш какво ще стане ако не е  Mr. Green

# 67
Щом е задължителен този етап - трябва да е невъзможно да се преминава без него в първи клас. Така както не можеш да минеш в трети клас, ако не си изкарал втори.
И с глобите съм съгласна.

А кой ще задължи училищата да осигурят нормално и в съответствие с възрастта на детето ми оборудване и т.н.?
И защо детето ми да трябва да учи заедно с 6г. деца, защото "нямало разкрити изцяло групи за 5г".
Защо директорите отказват под какви ли не предлози да записват 5г. деца в предучилищна, въпреки закона?
Хайде обясни ми ти, кой ще накаже тези училища и директори?
Аз примерно не желая детето ми да е предучилищна в детска градина. Щом има закон, то той трябва да се спазва от всички.

# 68
Да, задължително е децата да ходят на детска градина. И родителите трябва да са наясно,че не могат да не пускат децата си сред свои връстници.

Не говорим,кой излиза и кой не, а че е добре да са социализирани като отидат в у-ще. Също и голяма част от предучилищната се провежда в детските градини.  Добре е да има някаква среда, така че като отидат в у-ще да не се чувстват не на мястото си.

Хайде моля ти се. В моето семейство никой не е ходил на градина до първи клас, тогава и подготвителната не беше задължителна.
 Идеално си му минава на детето деня  у дома, стига да има кой да го гледа.  Ако имах възможност и на детето ми щях да спестя детската.

Ужасна история, само тормозят хората.

# 69
Мирама,
не знам за къде говориш, обаче в София 5-годишни си ходят на предучилищна с 6-годишните от години, много преди да стане задължително. Просто се записваха като слушатели. Писах, че племенницата ми, която е 4,5 ще тръгва наесен и съвсем не е единствената 5-годишна в групата. В две училища провериха и в двете я записаха.
За оборудването какво да кажа - зависи от директора, ако иска да направи хубава група, ще го направи. В училището на големия ми син стаята за малките изобщо не е като класна стая, т.е. осигурено е удобство за децата.

# 70
Янечек, в София може и да е така и да, за там тръбят по телевизията как се създават условия.
Но....София не е България.
В Плевен съм, в града има точно 5училища, които са обявили в РИО, че сформират групи на 5 и 6г. Е, познай дали в някое училище пожелаха да ми вземат детето. Ама много дребно било, ама не знам си какво било, не било за него там.
И да, факт е, че стаите не са пригодени дори за 6г. деца, какво остава за 5г.
Съжалявам, но аз отказвам да третират детето ми като добиче, само за да изпълня и спазя някакъв си закон.

# 71
  • Ямбол
....
Аз примерно не желая детето ми да е предучилищна в детска градина. Щом има закон, то той трябва да се спазва от всички.

Сигурна ли си, че разбираш какво означава задължително?
Законът казва, че тази подготовка може да се провежда и в детските градини. Ако само там има места, ти си длъжна да запишеш детето си, иначе нарушаваш закон и правата на детето ти.

...
Съжалявам, но аз отказвам да третират детето ми като добиче, само за да изпълня и спазя някакъв си закон.

В една друга твоя тема се възмущаваш, че едни други майки нарушават правилата.
В случая пак имаме правила и то не само морални.

# 72
  • София
Лиляна, би ли ме посъветвала от местожителство до НДК къде да си запиша детето- в Бухово или в Требич щом е задължително? Защото в община Средец няма места. Откриха 25 преди ден и за тях чакат деца с доста точки повече от моето. Информирай се първо и после се пеняви.

Янечек, именно, "Маме, от утре си на училище"

# 73
....

Сигурна ли си, че разбираш какво означава задължително?
Законът казва, че тази подготовка може да се провежда и в детските градини. Ако само там има места, ти си длъжна да запишеш детето си, иначе нарушаваш закон и правата на детето ти.

Убедена съм какво означава задължително.
А директорите на училищата знаят ли какво означава задължително?
И хайде не ми чети морал, защото от януари обикалям училища и РИО. И не ми се коментира какво ми обясняват от всички места. Но пък би било полезно за големите моралисти като теб да го чуят.
След като са обявили, че и училищата ще предлагат съответната предучилищна подготовка, те също трябва да я осигурят. И те също нарушават правата ми и тези на детето ми, след като не са си направили труда за това.

# 74
  • София
Тук пропускаме и един друг много интересен момент. Сега негласно признават нелицензираните ДГ, защото не карат децата записани в тях да бъдат записани в лицензирани учебни заведения. А по закон за нелицензирана ДГ има глоба от 5000 лв. Общината съвсем официално отговоря на родителите записали децата си на такива места, че могат да си карат тази година там, как е възможно това чисто законово се питам?

И още по- интересното е какво ще правят през 2016-та онези родители с 4 годишни деца? Те сега не могат да протестират, защото или децата им са се родили тази година или още не са се родили...

Общи условия

Активация на акаунт