Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 773
  • 217
  •   1
Отговори
чиито 5 годишни деца не посещават градина или подготвителна група в училищата?Питането ми е провокирано с проблемното записване на децата в детските заведения.Гарантирано ли е, че ще има място за всички деца?
Поне в Пловдив са възможни такива мерки, за другите градове не знам.
В какво мислите, че ще се изразяват тези глоби, единственото, което ми хрумва, че може да поискат спиране на детските надбавки.Но на какво попаднах днес - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=562472&audio_id=59228, ако това е вярно размера на глобата е доста сериозна сума.
Ето едно предложение на сините депутати, това обучение да отпадне.

http://www.dnes.bg/politika/2010/07/29/sinite-da-otpadne-preduch … -godishnite.95453

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 10:15 от gitadam

# 1
 Мисля, че трябва да има глоба за родители, които бият децата си и ги третират като парцали, позволявайки си да ги размятат за ръкавите из въздуха и да ги удрят зад врата..

Сори, че не съм по темата

# 2
Не.Според мен яслата и детската градина трябва да са по избор.Не коментирам кое е по-добре за детето,това е друг въпрос.

# 3
Да, така е, съгласна съм с мнението на Буба.Но мислите ли, че ще има глоби за братята роми, вярно има такива, които дават децата си на градина, но те са изключение.
По едно време имаше предложение да правят градината задължителна за 4 годишните, сега и това.Вярно е, че предучилищни групи има както в училищата, така в градините, но какъв е резултата от тях, научават ли наистина децата нещо, което да им е полезно наистина в училище?
Ще радвам, ако пишат родители с деца точно в тази възрастова категория, защото са по-запознати от мен със ситуацията.

# 4
Имам син на 5 години .Така или иначе ходи на градина и тази година ще е първа предучилищна - май така ще го водят. Честно да си призная , ако не  беше на градина приет не бих го записала на училище , много е незрял , не е готов, за него играта все още е на първо място .Все пак трябва да се отбележи , че момчетата се развиват доста по късно от момичетата  , чела съм даже на места че  дори трбява да се записват по-късно от момичетата на училище . Но има и друг момент - ако не е ходил на предучилищна , в първи клас ще е доста назад от останалите деца и ще е доста трудно да ги догони .Така че , според мен трябва да е унифицирана системата ,но преди 6-7 години е излишно да се дават напъни за целодневно и задължително обучение .Всичко се прави заради братята роми и етноси , чийто майчин език не е БГ , уж за да могат да научат български преди първи клас,колко ще има успех - резултата е спорен.

# 5
  • София
Най-малкият ми син е на пет. Никога не е ходил на градина. Ако го дам на предучилищна в училище, догодина трябва да е първи клас. Факт. В градина няма да го дам. На училище също няма да го пратя на пет. Роден е края на декември. Нека ме глобяват. Бойко утре може да измисли закон да отваря булката - не ми пука какво иска от мен скапаната държава, след като условия не ми създава дори нормално да се храня.....
И ми писна заради гадните мангали да ми измислят нефелни закони и да мачкат мен....на всички им е ясно, че за тях оправия няма - ТЕ САМИТЕ НЕ ИСКАТ.....

# 6
GENTIL, предучилищната е две години, не една.В тази връзка, никой не може да те задължи да пуснеш детето в 1 клас след година.Т.е. сега, твоето дете трябва да започне преудучилищна подготовка и тя ще трае две години.
По темата-смятам, че трябва да има глоби за Определен тип родители, ама Критериите са малко размити в момента, та точно тях не ги лови май...а и не им пука особено.
Дали е гарантирано място за всеки-всеизвестен факт е, че Да, НО НЕ и във вида, в който трябва да е.Аз имам късмет, че при нас има условия и съм пуснала както голямата, така сега и малката.
Единствено мога да кажа за себе си...добре, че минава и заминава.... Whistling

# 7
  • София
Задължават ме, Жизи....
В училище не можело да кара двете години.
Трябвало сега да иде на градина и догодина или в училище или да продължи в градината....
Около нас градини със свободни места няма. Училищата са пет и в нито едно няма отделна петгодишна група - смесени са с шестгодишните....

# 8
Ясно.Тъпо.Ми-както казах-аз имам Късмет, че в училище има начини при нас.А и варианта да си остане в градината го има.Т.е. за внедрени в градина деца-разлика и проблем няма.Те си ходят както до сега, трета и четвърта група.Аз моето просто го местя от градина в училище.
ПП. Преди няколко години, когато преместих така голямата, беше една година ПГУ-то.Реално-4-та група.Имаше деца на по 5, които си повториха просто още веднъж ПГУ.Ма било забранено май...има подобна тема в Нашите деца... Thinking

# 9
По наше време, а аз съм родена 77 година, имаше предучилищна в училищата и тя наистина беше 2 години.Аз на градина не съм ходила, но там в предучилищната надали съм научила нещо, което да ми помогна за първи клас.Според мен си беше баш като в детската градина, само че под шапката на съответното училище.
Имам приятелка, чието дете сега ще бъде в 1 клас, че то до тогава си беше в градината, явно в такава преучилищна група.Позната моя пък даде сина си в предучилищна група към училище.

# 10
 Здрасти, хора, според мен трябва едно дете да е ходило поне една година на детска градина. Вярно, че родителите могат да дадат много по-качествено възпитание, обаче повечето, да не кажа всички, после имат огромен проблем с първите две години в училище, защото са напълно несоциални и знаят само "мама, баба" и толкова. Срещала съм такива деца и те тотално отказват да контктуват с други хора, освен с родителите си. Трябва децата да се научат да прекарват половин ден с връстници и учители, защото после няма приспособяване. А глоби, ако има, да са за всички, не само за българите, щот' пак циганите ще кажат, че ги "дискриминират" и хлапетата им ще просят по улиците.

# 11
Учебният материал за ПГУ в градина или в училище е еднакъв.Всичко зависи, както навсякъде по училища и градини-от учителя и сработването му с различните деца.

# 12
Съгласна съм с това , че децата поне 1-2 години трбява да посещават детска градина , но не училище , и съответно да имат осгиурено места в детската градина в района , а не да ме карат да го записвам на края на града - както се "изрази' зам . кемта по образованието - За всички деца в центъра не могат да се осигурят места , но имало в крайните квартали . Тоя момък , ще помъкне ли детето си в  другия край на града за да кара детето си на градина ако работи в същия квартал , в който и живее. За да се изискват някакви задължителни неща - трбява да има условия .Мое лично мнение е , че 5 годишните нямат място в училищата с големите деца .

# 13
И според мен е задължително едно дете да е посещавало градина преди 1-и клас.Представям си какъв шок е да го цапнат направо на чина в училище.Трябва да има подготовка,не толкова до материал,колкото да свикне с деца,с учителка,да става рано,да си има раничка и пособия.Иначе,колкото и да му говориш и разказваш то нищо няма да схване.
Вече за глоба не знам.По-скоро първо да осигурят условия и места,а после когато има всичко налично пък ти пак не го пускаш...ок,тогава разбирам някаква глоба.

# 14
шок  Rolling Eyes...колкото и тръгването на градина.Едно реве два дена в градината, друго-в 1 клас.Има и такива, дето не реват никъде.

Общи условия

Активация на акаунт