Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 774
  • 217
  •   1
Отговори
# 30
Tя е набор 2007. Родена е на 31.12 2007.
Какво значи каква е идеята? Идеята е, че набор 2007 трябва задължително да ходи на предучилищна. Пък тя вече е изучила учебниците за трета група (беше на забавачка с по-големи миналата година), ако може тази смехория да се нарече обучение. Градината в нейния случай не е вариант по много причини. Остава училище.

# 31
Tя е набор 2007. Родена е на 31.12 2007.
Какво значи каква е идеята? Идеята е, че набор 2007 трябва задължително да ходи на предучилищна. Пък тя вече е изучила учебниците за трета група (беше на забавачка с по-големи миналата година), ако може тази смехория да се нарече обучение. Градината в нейния случай не е вариант по много причини. Остава училище.
В училищата също има подготвителни класове за петгодишните. Ако детето е в подготвителен клас със шестгодишни, в края на учебната година ще получи удостоверение за училищна готовност и ще трябва да постъпи в първи клас. А и виждам, че родителите са направили своя избор отдавна, след като племенницата ти вече е посещавала трета група с по-големи деца.

# 32
Именно.Детето трябва да е в група за 5-годишни просто, за да може да е догодина в група за 6-годишни и после чак-1 клас.

# 33
Не е точно така, негласната уговорка е детето да кара 2 години предучилищната група.
На 5-годишните просто не им дават тези удостоверения, преди ги наричаха слушатели, когато големият ми син беше предучилищна. 5-годишни си се записват в училищата всяка година нред с 6-годишните, а и независимо дали ще има удостоверение, никой не може да задължи родителите да пуснат детето в първи клас преди набора си.
Някои училища имат групи за 5-годишни, в нашия квартал няма.
А и училищата доста се стараят с малките, стаята за предучилищната група е прелестна, ходи се вътре по пантофи, звънците изобщо нямат значение за малките, имат си играчки и мек килим - много е приятно.

# 34
Ами, значи пак ще повтаря едно и също две поредни години.

# 35
Ооооо, много мога да пиша по темата.
А кога и как ще глобят училищата, които не са осигурили подходящите условия за приемане на 5г. деца в предучилищна.
С какво ще ги глобят, когато записват и 5г и 6г. в една група и няма отделна учебна програма за децата?

От няколко месеца обикалям училища, разговарям с инспектор предучилищна подготовка в РИО. Не ми се коментира какви са отговорите им.
Когато задължат ромите да си записват децата в градина, или училище и реално ги глобят, тогава да дойдат да глобят и мен.

# 36
Да, за съжаление, личното ми мнение е, че няма никаква нужда от 2 години задължителна предучилищна. Не че смятам за лошо посещението на организирани занимания от 5-годишни, но е безумно да бъде задължително. Има смисъл единствено за занемарените деца, на които наистина не са им четени даже приказки, но ни е ясно, че системата пак няма да се погрижи за тях.

# 37
Да, за съжаление, личното ми мнение е, че няма никаква нужда от 2 години задължителна предучилищна. Не че смятам за лошо посещението на организирани занимания от 5-годишни, но е безумно да бъде задължително. Има смисъл единствено за занемарените деца, на които наистина не са им четени даже приказки, но ни е ясно, че системата пак няма да се погрижи за тях.
То си беше така и преди. Моят син вече ще е в шести клас, но преди да тръгне на училище трябваше да посещава подготвителна група ( клас). Тогава това беше задължително за шестгодишните. И започнахме да се въртим в омагьосан кръг. Подготвителни класове нямаше в нито едно училище, а свободни места в подготвителна група - в нито една градина. Накрая баща му се ядоса и решихме да го запишем в първи клас. Да, ама не! Не можело, ' щото детето нямало удостоверение за училищна готовност.
Няма да ви казвам как се почувствах, когато след година, записвайки сина си в първи клас ( вече беше горд собственик на въпросното удостоверение) видях майка от ромски произход да прави същото, като просто попълни една декларация, че детето не е посещавало предучилищна.
От тогава много внимателно чета ЗНП и следя за промени в него.  Mr. Green

# 38
Може без удостоверение, защото по закон е задължително всички набори да тръгват в първи клас в съответната учебна година. Просто ако детето няма такавова удостоверение, но му е ред да тръгва в първи клас, родителите декларират това. Мда, и ти си го видяла, сега е същото, просто ни правят на маймуни от по-рано.
Питам аз Игнатов - къде е гъвкавото образование, което обещава? Освен да въвежда задължения и глоби, и да закрива успешни паралелки на деца с медали и отличия, друго не прави.

# 39
  • София
Разбира се......Несоциални, ревящи или не, това си е характер....
И да, нямам нищо против другата есен да е предучилищна и да се подготви за работа в група, като после тръгне в първи клас на почти навършени седем....
От къв зор на 5? Заради мангалите, ето защо!!! Не искам да провокирам спорове на тази тема, но много ме е яд.....

Жизи, темата в Нашите деца май е моята.....
Не е заради "мангалите", а заради Европа. Защото там масово децата тръгват на училище на 5 години. Нищо, че тяхното образование, няма нищо общо с нашето, ама нали сме в ЕС.
За мен предучилищна 2 години е напълно излишно. Защото няма изготвена читава програма и реално две години децата повтарят едно и също.

Нищо общо нямаме с Европа - само цените.....
А за ромите си е съвсем така - просто сега не ми се обяснява, но в Социалната служба в нашия район служителите надълго и широко са ми разказвали за какво иде реч......

И то няма кво да се мисли толкова по този въпрос - групи за петгодишни, групи за шестгодишни, първи клас....
Ама не - групи смесени и синът ми трябва да хукне в първи клас на няма и шест, докато в класа му ще има деца с година и повече по-големи от него. ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ И НЕДОМИСЛИЦА!!!!

Да го дам в градина - абсурд!!! Той е с проблемна трета сливица.....Ей ся ще го натъпча там и по три пъти в месеца да е смазан от температури.....
За училище бих се съгласила на пет, но при положение, че може да изкара двете предучилищни там....Не можело....Тъпанари....Боледуването не е едно и също на двете места и това не го казвам наизуст.....
Ама кой му пука.....

# 40
Истината е , че само се чудят какво да измислят, както върви след някое друго десетилетие ще вземат децата в 1 клас буквално от яслите. Wink

# 41
Но ще има глоби за тези, които нямат документ за завършена задължителна пренатална подготовка  Naughty

# 42
Да не би Янечек да има предвид предучилищна подготовка?

# 43
Янечек се шегува на гърба на МОМН.  Mr. Green

# 44
Не, бе - за да те приемат в яслите...

Общи условия

Активация на акаунт